Connect with us

INTERNAȚIONAL

Lituania și Letonia fac apel la aliații occidentali să impună sancțiuni împotriva Rusiei și să consolideze flancul estic al NATO

Published

on

© Užsienio reikalų ministerija/ Facebook

Lituania și Letonia fac apel la aliaţii occidentali să impună sancţiuni împotriva Rusiei şi să consolideze flancul estic al NATO, în contextul tensiunilor tot mai mari în privinţa Ucrainei, relatează DPA, potrivit Agerpres

Decizia de a menţine trupe ruse în Belarus pentru exerciţii militare comune care fuseseră programate să se încheie duminică este „o pregătire clară pentru atacarea Ucrainei și o schimbare semnificativă pentru securitatea ţărilor din NATO care au graniţă cu Belarus”, a scris ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, pe Twitter.

„Trebuie să urmeze întări ale NATO şi sancţiuni din partea Uniunii Europene”, a adăugat el.

La rândul său, ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, a scris pe Twitter că „este clar că întreaga comunitate transatlantică trebuie să înceapă să implementeze sancţiuni împotriva Rusiei, iar NATO ar trebui să desfăşoare mai multe forţe în regiune”.

Belarus, aliat al Moscovei în criza cu Occidentul în jurul Ucrainei, a anunţat că trupele ruse prezente pe teritoriul său de la 10 februarie pentru exerciţii militare ce trebuiau să se încheie duminică vor rămâne pentru alte manevre similare.

Reamintim că preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin au convenit duminică, 20 februarie, să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei. Cei doi lideri au căzut de asemenea de acord asupra “necesităţii de a privilegia o soluţie diplomatică la criza actuală şi de a face totul pentru a o obţine”.

După un maraton de conversații telefonice ale lui Macron cu președinții SUA, Rusiei și Ucrainei, precum și cu premierul britanic Boris Johnson, Vladimir Putin şi Joe Biden au “acceptat principiul” de a se întâlni în cadrul unui summit propus de omologul lor francez, summit care “poate avea loc doar dacă Rusia nu invadează Ucraina și care va fi consacrat “securității și stabilității strategice în Europa”. 

Cele mai recente estimări ale SUA sugerează că între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt acum staționați de-a lungul frontierei Ucrainei, atât în Rusia, cât și în Belarusul vecin – dar această cifră include și rebelii din estul Ucrainei. Mai mult, președintele american Joe Biden le-a spus liderilor occidentali într-o convorbire avută vineri seară, la care a participat și președintele Klaus Iohannis, că serviciile de informații americane sunt de părere că forțele rusești nu plănuiesc să intre în Ucraina doar dinspre est, prin Donbas, ci vor veni și dinspre Belarus către zona din jurul Kievului.

Odată cu comasarea a peste 150.000 de soldați și tehnică militară la graniţa ucraineană, Rusia a înaintat Statelor Unite şi NATO în decembrie anul trecut ceea ce a numit a fi două proiecte de tratate care conţin serie de cereri privind arhitectura de securitate europeană.

Printre acestea se regăsesc încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997, solicitări respinse de Washington și NATO, care au propus în schimb Moscovei măsuri de dezarmare şi sporire a încrederii reciproce și au respins orice logică a refacerii “sferelor de influență în Europa”, în timp ce au reafirmat politica ușilor deschise a NATO.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse i-a înmânat joi ambasadorului Statelor Unite răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova. Acestea din urmă au survenit după setul de propuneri pe marginea arhitecturii de securitate europene pe care Moscova le-a înaintat SUA, NATO și Europei în decembrie anul trecut.

În caz de respingere a cererilor Rusiei privind securitatea europeană, Moscova a ameninţat în răspunsul transmis Washingtonului că va reacţiona, inclusiv prin ”măsuri cu caracter militar şi tehnic”. Moscova a asigurat totuşi Washingtonul în răspunsul transmis că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina, deşi are masate la graniţa acesteia importante forţe militare. 

MAREA BRITANIE

Regatul Unit și Danemarca își suplimentează sprijinul financiar și militar furnizat Ucrainei: Stăm umăr la umăr în fața ”invaziei lui Putin”

Published

on

© Oleksii Reznikov/ Twitter

Regatul Unit și Danemarca au anunțat că își vor spori ajutorul militar și financiar destinat Ucrainei. Miniștrii apărării ai celor două țări, Ben Wallace, respectiv Morten Bodskov, s-au întâlnit joi la Copenhaga cu omologul lor ucrainean, Oleksii Reznikov, pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru ţara est-europeană invadată de Rusia în 24 februarie, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Londra a anunțat că va trimite sisteme de rachete cu capacitate de lansare multiplă (MLRS) în Ucraina, arată un comunicat al Ministerului britanic al Apărării.

În egală măsură, Marea Britanie va oferi un număr semnificativ de rachete de tip M31A1 cu ghidaj, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 km, permițând Ucrainei să continue să se apere.

”Această ultimă tranșă a sprijinului militar va permite forțelor armate ale Ucrainei să se apere împotriva agresiunii ruse. Sprijinul nostru continuu trimite un mesaj foarte clar: Marea Britanie și comunitatea internațională se opun acestui război ilegal și vor sta umăr la umăr, oferind ajutor militar defensiv Ucrainei pentru a o ajuta să se apere în fața invaziei lui Putin”, a dat asigurări Wallace.

Să nu uităm că trupele ucrainene au fost instruite în Marea Britanie cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor, astfel încât să poată maximiza eficiența sistemelor.

Acest lucru vine în completarea angajamentului Marii Britanii de a instrui până la 10.000 de soldați ucraineni în ceea ce privește abilitățile de luptă ale infanteriei pe câmpul de luptă în următoarele luni. Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda și Țările de Jos au anunțat că vor sprijini programul.

La rândul său, Danemarca a anunțat că va suplimenta cu 110 milioane de euro ajutorul financiar pentru Ucraina, a anunţat premierul danez Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă, după reuniunea de la Copenhaga.

”Acesta este un război împotriva valorilor pe care sunt construite Europa şi lumea liberă. Astăzi ne reafirmăm angajamentul de a sprijini Ucraina”, a subliniat şefa executivului danez.

Noile măsuri, printre care trimiterea de instructori în Marea Britanie pentru a pregăti soldaţi ucraineni fără nicio experienţă militară sau cu experienţă limitată şi antrenarea de militari ucraineni pe teritoriul danez, vor duce valoarea totală a asistenţei Danemarcei pentru Ucraina la peste 3 miliarde de coroane daneze (415 milioane de euro).

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Contractul care face posibile schimburile comerciale de energie electrică între România și R. Moldova a fost semnat. Primele tranzacții sunt estimate pentru luna octombrie

Published

on

© Transelectrica/ Facebook

Contractul care va permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale de energie electrică pe linia de interconexiune între România și Republica Moldova a fost semnat joi de Transelectrica și Moldelectrica (Operatorul de Transport și de Sistem din Republica Moldova).

”Prin colaborarea susţinută a celor doi Operatori de Transport şi de Sistem în vederea unui acord comun care se va concretiza prin alocarea de capacitate de interconexiune, va exista un flux dinamic al tranzacţiilor de energie electrică între participanţii la piaţa de energie din România şi cei din Republica Moldova”, este precizat într-un comunicat al Transelectrica.

Potrivit sursei mai sus amintite, schimburile comerciale de energie electrică cu Republica Moldova vor începe imediat după finalizarea întregului proces care implică armonizarea detaliilor tehnice și aspectelor comerciale. Astfel, primele tranzacții de energie electrică între România și Republica Moldova sunt estimate pentru luna octombrie a acestui an.

”Realizarea cu succes a procesului de comercializare a energiei electrice pe interconexiunea între România și Republica Moldova reprezintă un angajament de susținere între cei doi Operatori de Transport și de Sistem și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea și buna funcționare a pieței de energie la nivel european”, mai este precizat în comunicat.

În 16 martie 2022 s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina și Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european.

Continue Reading

NATO

Șeful Pentagonului anunță, în vizita sa în Letonia, că vor fi mai multe forțe americane în statele NATO ale Flancului Estic

Published

on

Photo By: Air Force Staff Sgt. Julian Kemper, DOD

Secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd Austin, a vizitat o parte din cei 600 de soldați americani din Letonia și s-a întânit cu liderii letoni pentru a discuta despre modalitățile de asigurare a apărării unui aliat important al NATO și modalitățile de descurajare a Rusiei, se arată în comunicatul oficial. 

Oficialul le-a transmis soldaților americani că sunt cei mai buni ambasadori pe care îi are SUA și i-a îndemnat să își cunoască aliații letoni: „Ieșiți și cunoașteți-vă partenerii letoni alături de care s-ar putea să fiți nevoiți să luptați”, a spus el.

În cadrul unei perioade de întrebări și răspunsuri, un soldat l-a întrebat pe secretar dacă nu există o modalitate de a crește antrenamentul realist cu trupele letone și cu alte forțe NATO din această națiune pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin. Secretarul a subliniat soldaților că unul dintre motivele pentru care se află în Letonia este acela de a găsi modalități de a crește oportunități de instruire cu trupele letone și alte forțe NATO pentru a-l descuraja pe președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Șeful Pentagonului anunță că vor fi mai multe forțe americane în Letonia și în cadrul alor state aliate NATO de pe Flancul Estic al alianței: „Președintele Joe Biden a anunțat această decizie la summitul NATO de la Madrid. La acea reuniune istorică, Biden a anunțat decizia de a menține pe loc forțele militare americane substanțiale care au ajuns în regiune în timpul invaziei rusești din Ucraina.”

Unul dintre avantajele de a avea echipe de luptă de brigadă cu sediul în Europa va fi capacitatea Statelor Unite și a aliaților din NATO de a face antrenamente consistente împreună, ceea ce menține forțele americane din Europa pregătite, a declarat un înalt oficial al apărării care călătorește împreună cu secretarul.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA23 mins ago

Israelul are un nou ambasador în România. Reuven Azar a transmis un mesaj în limba română: Sunt foarte fericit să fiu aici în București

U.E.48 mins ago

Ucraina: UE a livrat peste 60. 000 de tone de asistență umanitară pentru salvarea de vieți omenești

MAREA BRITANIE53 mins ago

Regatul Unit și Danemarca își suplimentează sprijinul financiar și militar furnizat Ucrainei: Stăm umăr la umăr în fața ”invaziei lui Putin”

U.E.2 hours ago

România și alte cinci țări UE trimit pompieri și aeronave în Franța pentru a lupta cu incendiile de pădure. Emmanuel Macron mulțumește ”partenerilor pentru solidaritatea europeană”

ROMÂNIA4 hours ago

Incendii de vegetație în Thassos. MAE recomandă românilor să evite deplasările în zonele afectate 

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Contractul care face posibile schimburile comerciale de energie electrică între România și R. Moldova a fost semnat. Primele tranzacții sunt estimate pentru luna octombrie

ROMÂNIA5 hours ago

Zona cargo a Aeroportului Internațional Timișoara s-ar putea dezvolta ca hub comercial european

NATO6 hours ago

Șeful Pentagonului anunță, în vizita sa în Letonia, că vor fi mai multe forțe americane în statele NATO ale Flancului Estic

NATO7 hours ago

Jens Stoltenberg: NATO este un vechi partener apropiat al Serbiei

U.E.7 hours ago

UE rămâne neclintită în disputa cu Polonia privind fondurile din PNRR: Trebuie să respecte statul de drept pentru a putea primi acești bani

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending