Connect with us

COMISIA EUROPEANA

VIDEO & TEXT| Comisarii europeni Corina Crețu și Phil Hogan, la Cluj-Napoca pentru un dialog cu cetățenii privind viitorul Europei

Published

on

Comisarul europen Corina Crețu, responsabil pentru politică regională și comisarul european Phil Hogan, responsabil pentru agricultură și dezvoltare rurală vor au participat vineri, 14 septembrie, la un dialog cu cetățenii, găzduit de Cluj-Napoca.

Tema principală de discuție a dialogului a fost ”„Un buget modern pentru o Uniune Europeană mai puternică”, iar acesta a fost moderat de directorul CaleaEuropeană.ro, Dan Cărbunaru.

Evenimentul a avut loc la Facultatea de Studii Europene Cluj-Napoca, sala Jean Monnet, începând cu ora 10.00 și a fost transmis LIVE pe CaleaEuropeana.ro și pe pagina de Facebook – CaleaEuropeana.ro.

Video 1

Video 2

Video 3

Conferință de presă: 

Foto: Reprezentanța Comisiei Europene în România‎/ Facebook

Anul trecut, România a găzduit zece dialoguri cu cetățeni sub egida Citizens’ Dialogues: la București, unde au participat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, și președintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz; la Cluj-Napoca, unde a luat parte comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics; la Zalău, unde au participat Corina Crețu și ministrul român al fondurilor europene, Rovana Plumb; la Iași, unde a luat parte comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen; și, din nou, la București, unde au participat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, comisarul european responsabil pentru buget, Gunther Oettinger, seria dialogurilur din 2017 fiind închisă cu un eveniment de acest tip la care a participat, din nou, comisarul Corina Crețu.

LIVE TEXT

Comisarul pentru Politică Regională Corina Crețu:

România a intrat în UE în 2007 și știu că dvs știți care sunt beneficiile apartenenței la UE; foarte mulți v-ați bucurat de programul Erasmus, călătoriți, munciți în multe state din UE; investițiile în economia României au fost beneficii tot datorită faptului că suntem membri ai UE

45 de miliarde de euro în primii 10 ani de apartenență la UE, cei mai mulți bani intrând prin PAC și prin Politica de Coeziune

Este nevoie de o mai mare comunicare pentru ca România să nu se gândească să iasă din UE, România nu are alte alternative de dezvoltare

Nu ne permitem luxul altor state care au alte alternative de dezvoltare, deci nu putem să

Comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan

Mă ocup de cea mai veche politică a UE, a fost o ambiție a statelor membre după războaiele mondiale

Lucrăm împreună pentru a ne asigura că cetățenii europeni au cele mai înalte standarde ale produselor agricole și alimente

Fermierii europeni și cei români au foarte mult de câștigat de pe urma PAC

Trebuie ca oamenii să investească în zonele rurale, trebuie să menținem satele prospere, în viață

Lucărm la aceste obiective

Ministrul Agriculturii Petre Daea:

Sunt din România, sunt din Europa, suntem împreună, gândim laolaltă, muncim împreună, pregătim viitorul

Bucurați-vă de această zi frumoasă că aveți aici doi comisari care gestionează cele mai puternice fonduri pe care le are UE și pe care le dostribuie prin PAC și prin Politica de Coeziune

Românii se bucură de acest succes, tot timpul sunt probleme, sunt provocări.

Nu vom zăbovi pentru a crea ceea ce îi trebuie României

Daniel Buda, europarlamentar PNL, PPE:

Vă rog să adresați întrebări punctuale pe teme care țin de teme la interes european, pentru cele de interes național ne vom ocupa mai târziu

UE înseamnă în primul rând pace și stabilitate

UE a apărut după al Doilea Război mondial, de aceea avem datoria de a apăra UE, dincolo de ce înseamnă resurse și investiții

Pacea și stabilitatea sunt cele mai de preț lucruri pe care le are Uniunea Europeană


Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Ce se va întâmpla peste 2020? România nu este la fel de capitalizată față de alte state? Va fi subvenționată?

Corina Crețu: Suntem la capătul unui proces foarte complicat și ne-am străduit să păstrăm aceste politici pentru statele mai puțin dezvoltate în condițiile în care al doilea cel mai mare contributor va părăsi UE;

România va beneficia de mai mulți bani față de cum are alocați astăzi

Principiul solidarității trebuie să se păstreze; avem nevoie de a recupera inegalităile sociale și decalajele enorme între vechile state membre și cele noi

Petre Daea: Solidaritatea trebuie să se manifeste oricum și oricând. România, prin Planul național de Dezvoltare Rurală, a consumat507 milioane de euro. 3359 de km de infrastructură în România s-au construit în ultimii ani

Vor fi posibile noi negocieri pentru TTIP în contextul actual al președinției Trump? Vor fi afectate standardele europene?

Phil Hogan: Ne așteptăm de la toți cei cu care facem schimburi comerciale să își crească standardele? Nu facem acorduri dacă nu suntem siguri că cetățenii europeni nu primesc cele mai înalte standarde.

În România nu avem o lege de creștere a animalelor în semi-libertate. Rasele pe care le cresc nu sunt adaptate creșterii intensive. Cum vom reglementa acest lucru în România?

Phil Hogan:Avem în vedere această problematică pentru a clasifica rasele. Este un progres, dar dacă aveți o reprezentare, puteți lua legătura cu Comisia sau euroaprlamentarii.

Petre Daea: Este un program de suflet. Ne străduim să rezolvăm acest lucru.

Problema pentru susținerea și dezvoltarea gospodăriilor.

Românii sunt plecați în UE și avem nevoie de multă forță de muncă. Ce soluții aveți pentru întoarcerea lor?

Phil Hogan: Vrem să construim infrastructura pentru ca oamenii să se poată deplasa liber, dar și pentru a avea condiții mai bune acasă. Avem în vedere reînnoirea generațiilor de fermieri în zonele rurale.

Avem 3 milioane de fermieri în UE, aceștia sunt cei care cer fonduri europene. Fermierii care se asociază au mai multe șanse să ia bani. Cei mai mici nu au, tocmai de aceea ar trebui să ne concentrăm mai mult eforturile în acest sens.

Corina Crețu: Ne-am zbătut ca Valea Jiului să fie una din regiunile incluse la Strasbourg pe lista regiunilor carbonifere Am avut o întâlnire cu dnele ministru Natalia Intotero și Rovana Plumb să aibă programe pentru tineri și să includă tinerii. Unii tineri și-ar dori să vină în România, dar nu au oportunități să o facă. Puțini tineri își găsesc un drum la întoarcere pe măsura pregătirii lor, e nevoie de un cadru organizat. Satele noastre sunt goale, de asta ne dorim internet în toate satele. Dacă nu ai internet, nu ai nicio posibiltiate să îți dezvolți afacerea. Am fost luată peste picior când am spus acest lucru, când unele sate nu au apă și, într-adevăr, asta e inacceptabil, dle ministru!

Petre Daea: Înțelegem că în zonele de deal și de munte se ajunge mai greu cu apa. Sunt programe care antrenează această dorință de a îi aduce pe oameni la obârșia lor pentru ei să nu colinde lumea, iar statele să devină pustii.

Din 16.000 de români, 30% din ei sunt tineri.

Daniel Buda: Micii fermieri și mijlocii ne procupă, este un segment ce trebuie stabilizat Aș face trimitere la faptul că este complicat să obții fonduri europene Din păcate, această problemă nu este la nivel european, acolo avem mereu discuții pentru simplificare. Complicațiile apar în România. Dacă avem 2 condiționalități de la Bruxelles, Guvernul indiferent care a fost, a adăugat încă douăzeci, problema este în interior

O metodă de bugetare pentru următarea PAC. Creșterea populației la nivelul EU este semnificativă, carnea de bovină este importată din America de Sud. România are un potențial foarte mare. Ați spus că  o metodă pentru subvențioanre se va regăsi în UE.

Phil Hogan: Nu aveți probleme în a accesa fondurile europene UE. Dacă este o problemă de standarde, nu vom dezavantaja producătorii europeni. Asta am spus și la negocierile cu MERCOSUR. În fiecare zi sunt trimise la verificare tone de carne pentru a ne asigura că ele se ridică la standardele europene. Am deschis piața pentru Mexic, pentru Japonia, dar numai după ce ne-am asigurat că îndeplinesc standardele.

UE este prima destinație pentru calitate.

Corina Crețu: Pentru a accesa banii din agricultură nu sunt proceduri greoaie. Se spune că la Comisie îngreunăm lucruri, dar statele membre sunt cele care adaugă condiționalități. Trebuie să învățăm din lecțiile trecutului. Președintele Juncker a spus că este foarte important să se ajungă la un acord cu privire la noul buget pe timpul președinției României la Consiliul UE.

Nu s-a redus încă birocrația. În domeniul transporturilor s-au pierdut bani. Acum analizăm proiectul de metrou de la Gara de Nord la Otopeni. nu mai avem proiecte noi în afară de fazarea de apă și canalizare. Este important să fie proiecte noi. fac un apel la Ministerul Transportului să pregătească proiecte mature: Sibiu-Pitești, Pitești-Constanța, etc. Avem bani pentru studiu de fezabilitate pentru zona montană. Toți primarii îmi spun că nu mai sunt bani, dar noi nu primim proiecte, deși bani sunt.

O problemă este lipsa specialiștilor din agricultură. Învățământul agricol se confruntă cu lipsa cadrelor care au făcut o școală medie. Agricultura nu se mai învață la nivel de liceu. Ce se poate face petnru această problemă?

Petre Daea: Ne obligă viața și ne obligă regulile europene. După 2020 fără a avea o consultață, nu putem continua. În parlament avem un act normativ pentru trecerea liceelor agricole în subordinea Ministerului Agriculturii.

Ce face Comisia Europeană să păstrăm și să aducem tinerii în zonele rurale?

Fermierii români primesc subvenții mai mici decât ceilalți fermieri? Dacă costurile sunt aceleași, de ce subvențiile sunt mai mici pentru a reduce decalajele?

Corina Crețu: România are cea mai mare populație din mediul rural. Trebuie să oferim condiții pentru regenerarea rurală. În orașe există cele mai mari provocări, dar și cele mai multe soluții. trebuie să nu lăsăm în urmă satele. Trebuie să avem o strategie clară pentru o echilibrare teritorială. politica de Coeziune își propune de a elimina discrepanțele. Lucrăm împreună pentru a implemnta măsuri pentru a îmbunătății condițiile oamenilor.

Phil Hogan: Președinția României este o șansă pentru a rezolva o parte din problemele ridicate astăzi

Daniel Buda: Există bani pentru instalarea tinerilor fermieri, dar este foarte important să discutăm despre eficiența acestor investiții în spațiul rural

Lucian Bode, deputat: Aș vrea să îi mulțumesc dnei Crețu pentru creșterea cu 10% a banilor acordați României prin politica de coeziune. Despre scrisoarea oficială adresată Guverului în luna aprilie privind fondurile europene. Câte lucruri semnalate au fost reparate de guvernul României? Există riscul de dezangajare ? Guvernul României a modificat lista parteneriatului public privat. Ați avut discuții cu oficialii din Guvern și aveți sugestii?

Corina Crețu: Transportul nu este dezangajat separat, ci cu totate angajamentele. Avem proiecte pentru apă și canalizare care vor genera cereri de rambursare. Acesta este ultimul proiect în analiză primit de Comisia Europeană. Noi la CE nu am primit alte proiecte și fac apel la guvern. Neavând avizul de mediu, proiectul nu îl pot depune la Comisie.

Cum priviți decizia de a oferi bani pe baza pe principiul primul venit, primul servit și nu pe calitate?

Corina Crețu: Rata foarte mare de respingere este datorită faptului că se merge cu proiectele cele mai ieftine și nu cu cele mai mature.

Vreau să export în SUA sau China. Cum ne poate ajuta Comisia să exportăm în aceste piețe deoarece este foarte greu ce accesat? Sectorul pomicol – au venit greu subvențiile. Ferma mică nu are succes la subvenții.

Phil Hogan: Dacă sunteți uniți, puteți exporta.

 

 

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen, mesaj pentru cetățenii europeni: ”Europa stă acum în picioare. Solidaritatea este contagioasă și este în centrul Uniunii noastre”

Published

on

© European Parliament

Ultimele săptămâni au pus la grea încercare liderii instituțiilor europene pentru a veni cu un răspuns rapid în vederea atenuării crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Cu un start greu, într-o situație fără precedent, Europa a fost inițial orbită de un inamic necunoscut și de o criză de proporții și viteză fără precedent.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene a scris un editorial dedicat cetățenilor Europei pentru a înțelege demersurile luate în ultima lună de liderii europeni, dar și pentru a insufla încredere și a cere continuitatea solidarității europene. 

”Europa stă acum în picioare. Această solidaritate este contagioasă și este în centrul Uniunii noastre. Datorită acestui impuls, Europa cea adevărată a revenit”, a scris președinta Executivului European.

Ursula von der Leyen explică tot ce au realizat instituțiile europene în ultimele săptămâni ca să atenueze criza din fiecare stat membru care este afectat de pandemie: Regulile pentru oferirea ajutoarelor de stat au devenit mai flexibile ca niciodată. Regulile bugetare sunt mai relaxate pentru a permite cheltuielilor naționale și ale UE să se deplaseze rapid. 

”Acest lucru a ajutat instituțiile UE și statele membre să ridice 2,8 trilioane de euro pentru a lupta împotriva crizei – cel mai puternic răspuns oriunde în lume.”

Săptămâna aceasta a fost propusă o nouă schemă numită SURE pentru a ne asigura că oamenii își pot păstra locurile de muncă și veniturile lor, precum și pentru a ne asigura că întreprinderile pot rămâne la plutire în timp ce hibernăm.

Schema va oferi 100 de miliarde de euro pentru a ajuta guvernele și să sprijine companiile și angajații independenți. 

Și pentru a intensifica salvarea de vieți, banii rămași în bugetul acestui an au fost transformați într-un instrument de urgență pentru a ajuta securizarea echipamentelor medicale vitale și pentru a îmbunătăți testarea: ”Acest lucru reflectă faptul că în această criză nu pot exista jumătăți de măsură.”

”Miliarde și trilioane cheltuite astăzi pentru a preveni un dezastru mai mare reprezintă o investiție în protecția noastră viitoare și vor lega generațiile”.

Acesta este motivul pentru care banii din bugetul nostru următor trebuie investiți într-un mod inteligent și durabil. Acesta trebuie să contribuie la păstrarea a ceea ce ne este drag și să reînnoiască sentimentul de apartenență dintre națiunile Europei.

Și în mod crucial trebuie să investim strategic în viitorul nostru, de exemplu în cercetare inovatoare, pentru infrastructura digitală, pentru energie curată, pentru o economie circulară inteligentă, pentru sistemele de transport ale viitorului. Un plan Marshall de această natură va ajuta la construirea unei Europe mai moderne, durabile și mai rezistente.

”Și acest efort enorm, această nouă Europă, va avea nevoie de un lucru mai mult decât de oricare altul: Oamenii Europei trebuie să își dorească un viitor comun în care să ne sprijinim unul pentru celălalt.”

Viitorul Europei înseamnă medicii polonezi care pleacă în Italia să își ajute colegii în nevoie. Cehii trimit 10.000 de măști în Spania și în alte părți. Avioanele care transportă pacienți din Nordul Italiei spre Estul Germaniei sau trenurile care duc oamenii peste granițe pentru a fi tratați în paturi de terapie intensivă gratuită.

Bulgarii sunt cei care trimit echipamente de protecție austriecilor și austriecii care trimit măști în Italia. Este primul stoc comun european de echipamente medicale, sau aparatele respiratorii și kiturile de testare achiziționate împreună de aproape fiecare țară, din România în Portugalia, care trebuie trimise în Spania, Italia și în alte părți.

Citiți și:Parlamentul European: Zece lucruri pe care le face Uniunea Europeană pentru a lupta împotriva coronavirusului și pentru solidaritatea între europeni

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Scrisoare comună: Franța, Italia, Spania și Germania îi solicită comisarului european, Adina Vălean, sprijin suplimentar în sectorul transportului aerian și terestru 

Published

on

©audiovisual.ec.europa.eu

Secretarul de stat francez pentru transport Jean-Baptiste Djebbari a trimis comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, o scrisoare semnată de Franța, Germania, Italia și Spania, prin care i se solicită garanția unei bune funcționări a sistemului de transport și sprijin suplimentar, în contextul crizei provacate de COVID-19. 

“Împreună cu omologii mei german, italian şi spaniol, cer Comisiei Europene să îşi dubleze eforturile pentru: garantarea continuităţii fluxului de mărfuri, protejarea companiilor noastre, în special în sectorul aviaţiei (şi) mobilizarea finanţărilor europene pentru operatorii transportului feroviar de marfă”, a scris pe Twitter Djebbari.


Sectorul transportului, ca toate celelalte sectoare ale economiei europene, este grav afectat pe fondul pandemiei de COVID-19.

Însă, Executivul European a luat deja măsuri pentru a atenua efectele crizei actuale. Astfel, au fost create ”culoare verzi” pentru ca transportul de echipamente medicale și alimente esențiale să nu fie afectat în această perioadă. Adina Vălean a solicitat acest lucru la scurt timp după ce mai multe state membre au începus să își închidă granițele în contextul pandemiei.

De asemenea, Comisia Europeană a venit în ajutorul companiilor aeriene. Parlamentul Europea și Consiliului Uniunii Europene au votat pentru amendamentul Comisiei Europene care doreșe suspendarea până la 24 octombrie 2020 cerințele privind sloturile aeroportuare care obligă companiile aeriene să utilizeze cel puțin 80% din sloturile care le-au fost alocate pentru decolare și aterizare pentru a le putea păstra în anul următor.

Derogarea adoptată de Consiliu  este menită să ajute transportatorii aerieni să facă față scăderii drastice a traficului aerian cauzate de criza provocată de coronavirus.

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Pe fondul pandemiei, Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții susțin agricultura cu 700 de milioane de euro în cadrul Planului de investiții pentru Europa

Published

on

© European Union, 2017

Joi, 2 aprilie 2020, Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au anunțat lansarea unei noi inițiative de finanțare care își propune să deblocheze investiții de aproape 1,6 miliarde de euro în sectorul agriculturii și bioeconomiei, se arată în comunicatul oficial.

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții aprobă o finanțare de 700 de milioane de euro în cadrul Planului de investiții pentru Europa pe fondul pandemiei, mai informează Executivul European.

Finanțarea își propune să sprijine companiile private care funcționează de-a lungul lanțurilor valorice de producție și prelucrare a alimentelor, a materialelor biologice și a bioenergiei. Programul va contribui la menținerea și crearea de locuri de muncă în zonele rurale și, prin urmare, va promova dezvoltarea rurală și integrarea teritorială în întreaga UE. Programul este o continuare a primului împrumut de 400 de milioane de euro pentru agricultură și bioeconomie, lansat în 2018 și angajat aproape în întregime.

Comisarul Wojciechowski a declarat: „Pandemia de coronavirus ne afectează pe fiecare dintre noi și absolut fiecare sector. În acest context dramatic, salut acest al doilea pas în strategia BEI de a finanța, în cadrul Planului de Investiții, măsuri de implementare a unui plan de sprijin pentru sectorul agroalimentar. Sunt ferm convins că va fi un instrument foarte important și util care va ajuta sectorul să rămână robust și rezistent pentru a depăși criza.” 

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending