Connect with us

COMISIA EUROPEANA

VIDEO & TEXT| Comisarii europeni Corina Crețu și Phil Hogan, la Cluj-Napoca pentru un dialog cu cetățenii privind viitorul Europei

Published

on

Comisarul europen Corina Crețu, responsabil pentru politică regională și comisarul european Phil Hogan, responsabil pentru agricultură și dezvoltare rurală vor au participat vineri, 14 septembrie, la un dialog cu cetățenii, găzduit de Cluj-Napoca.

Tema principală de discuție a dialogului a fost ”„Un buget modern pentru o Uniune Europeană mai puternică”, iar acesta a fost moderat de directorul CaleaEuropeană.ro, Dan Cărbunaru.

Evenimentul a avut loc la Facultatea de Studii Europene Cluj-Napoca, sala Jean Monnet, începând cu ora 10.00 și a fost transmis LIVE pe CaleaEuropeana.ro și pe pagina de Facebook – CaleaEuropeana.ro.

Video 1

Video 2

Video 3

Conferință de presă: 

Foto: Reprezentanța Comisiei Europene în România‎/ Facebook

Anul trecut, România a găzduit zece dialoguri cu cetățeni sub egida Citizens’ Dialogues: la București, unde au participat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, și președintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz; la Cluj-Napoca, unde a luat parte comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics; la Zalău, unde au participat Corina Crețu și ministrul român al fondurilor europene, Rovana Plumb; la Iași, unde a luat parte comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen; și, din nou, la București, unde au participat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, comisarul european responsabil pentru buget, Gunther Oettinger, seria dialogurilur din 2017 fiind închisă cu un eveniment de acest tip la care a participat, din nou, comisarul Corina Crețu.

LIVE TEXT

Comisarul pentru Politică Regională Corina Crețu:

România a intrat în UE în 2007 și știu că dvs știți care sunt beneficiile apartenenței la UE; foarte mulți v-ați bucurat de programul Erasmus, călătoriți, munciți în multe state din UE; investițiile în economia României au fost beneficii tot datorită faptului că suntem membri ai UE

45 de miliarde de euro în primii 10 ani de apartenență la UE, cei mai mulți bani intrând prin PAC și prin Politica de Coeziune

Este nevoie de o mai mare comunicare pentru ca România să nu se gândească să iasă din UE, România nu are alte alternative de dezvoltare

Nu ne permitem luxul altor state care au alte alternative de dezvoltare, deci nu putem să

Comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan

Mă ocup de cea mai veche politică a UE, a fost o ambiție a statelor membre după războaiele mondiale

Lucrăm împreună pentru a ne asigura că cetățenii europeni au cele mai înalte standarde ale produselor agricole și alimente

Fermierii europeni și cei români au foarte mult de câștigat de pe urma PAC

Trebuie ca oamenii să investească în zonele rurale, trebuie să menținem satele prospere, în viață

Lucărm la aceste obiective

Ministrul Agriculturii Petre Daea:

Sunt din România, sunt din Europa, suntem împreună, gândim laolaltă, muncim împreună, pregătim viitorul

Bucurați-vă de această zi frumoasă că aveți aici doi comisari care gestionează cele mai puternice fonduri pe care le are UE și pe care le dostribuie prin PAC și prin Politica de Coeziune

Românii se bucură de acest succes, tot timpul sunt probleme, sunt provocări.

Nu vom zăbovi pentru a crea ceea ce îi trebuie României

Daniel Buda, europarlamentar PNL, PPE:

Vă rog să adresați întrebări punctuale pe teme care țin de teme la interes european, pentru cele de interes național ne vom ocupa mai târziu

UE înseamnă în primul rând pace și stabilitate

UE a apărut după al Doilea Război mondial, de aceea avem datoria de a apăra UE, dincolo de ce înseamnă resurse și investiții

Pacea și stabilitatea sunt cele mai de preț lucruri pe care le are Uniunea Europeană


Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Ce se va întâmpla peste 2020? România nu este la fel de capitalizată față de alte state? Va fi subvenționată?

Corina Crețu: Suntem la capătul unui proces foarte complicat și ne-am străduit să păstrăm aceste politici pentru statele mai puțin dezvoltate în condițiile în care al doilea cel mai mare contributor va părăsi UE;

România va beneficia de mai mulți bani față de cum are alocați astăzi

Principiul solidarității trebuie să se păstreze; avem nevoie de a recupera inegalităile sociale și decalajele enorme între vechile state membre și cele noi

Petre Daea: Solidaritatea trebuie să se manifeste oricum și oricând. România, prin Planul național de Dezvoltare Rurală, a consumat507 milioane de euro. 3359 de km de infrastructură în România s-au construit în ultimii ani

Vor fi posibile noi negocieri pentru TTIP în contextul actual al președinției Trump? Vor fi afectate standardele europene?

Phil Hogan: Ne așteptăm de la toți cei cu care facem schimburi comerciale să își crească standardele? Nu facem acorduri dacă nu suntem siguri că cetățenii europeni nu primesc cele mai înalte standarde.

În România nu avem o lege de creștere a animalelor în semi-libertate. Rasele pe care le cresc nu sunt adaptate creșterii intensive. Cum vom reglementa acest lucru în România?

Phil Hogan:Avem în vedere această problematică pentru a clasifica rasele. Este un progres, dar dacă aveți o reprezentare, puteți lua legătura cu Comisia sau euroaprlamentarii.

Petre Daea: Este un program de suflet. Ne străduim să rezolvăm acest lucru.

Problema pentru susținerea și dezvoltarea gospodăriilor.

Românii sunt plecați în UE și avem nevoie de multă forță de muncă. Ce soluții aveți pentru întoarcerea lor?

Phil Hogan: Vrem să construim infrastructura pentru ca oamenii să se poată deplasa liber, dar și pentru a avea condiții mai bune acasă. Avem în vedere reînnoirea generațiilor de fermieri în zonele rurale.

Avem 3 milioane de fermieri în UE, aceștia sunt cei care cer fonduri europene. Fermierii care se asociază au mai multe șanse să ia bani. Cei mai mici nu au, tocmai de aceea ar trebui să ne concentrăm mai mult eforturile în acest sens.

Corina Crețu: Ne-am zbătut ca Valea Jiului să fie una din regiunile incluse la Strasbourg pe lista regiunilor carbonifere Am avut o întâlnire cu dnele ministru Natalia Intotero și Rovana Plumb să aibă programe pentru tineri și să includă tinerii. Unii tineri și-ar dori să vină în România, dar nu au oportunități să o facă. Puțini tineri își găsesc un drum la întoarcere pe măsura pregătirii lor, e nevoie de un cadru organizat. Satele noastre sunt goale, de asta ne dorim internet în toate satele. Dacă nu ai internet, nu ai nicio posibiltiate să îți dezvolți afacerea. Am fost luată peste picior când am spus acest lucru, când unele sate nu au apă și, într-adevăr, asta e inacceptabil, dle ministru!

Petre Daea: Înțelegem că în zonele de deal și de munte se ajunge mai greu cu apa. Sunt programe care antrenează această dorință de a îi aduce pe oameni la obârșia lor pentru ei să nu colinde lumea, iar statele să devină pustii.

Din 16.000 de români, 30% din ei sunt tineri.

Daniel Buda: Micii fermieri și mijlocii ne procupă, este un segment ce trebuie stabilizat Aș face trimitere la faptul că este complicat să obții fonduri europene Din păcate, această problemă nu este la nivel european, acolo avem mereu discuții pentru simplificare. Complicațiile apar în România. Dacă avem 2 condiționalități de la Bruxelles, Guvernul indiferent care a fost, a adăugat încă douăzeci, problema este în interior

O metodă de bugetare pentru următarea PAC. Creșterea populației la nivelul EU este semnificativă, carnea de bovină este importată din America de Sud. România are un potențial foarte mare. Ați spus că  o metodă pentru subvențioanre se va regăsi în UE.

Phil Hogan: Nu aveți probleme în a accesa fondurile europene UE. Dacă este o problemă de standarde, nu vom dezavantaja producătorii europeni. Asta am spus și la negocierile cu MERCOSUR. În fiecare zi sunt trimise la verificare tone de carne pentru a ne asigura că ele se ridică la standardele europene. Am deschis piața pentru Mexic, pentru Japonia, dar numai după ce ne-am asigurat că îndeplinesc standardele.

UE este prima destinație pentru calitate.

Corina Crețu: Pentru a accesa banii din agricultură nu sunt proceduri greoaie. Se spune că la Comisie îngreunăm lucruri, dar statele membre sunt cele care adaugă condiționalități. Trebuie să învățăm din lecțiile trecutului. Președintele Juncker a spus că este foarte important să se ajungă la un acord cu privire la noul buget pe timpul președinției României la Consiliul UE.

Nu s-a redus încă birocrația. În domeniul transporturilor s-au pierdut bani. Acum analizăm proiectul de metrou de la Gara de Nord la Otopeni. nu mai avem proiecte noi în afară de fazarea de apă și canalizare. Este important să fie proiecte noi. fac un apel la Ministerul Transportului să pregătească proiecte mature: Sibiu-Pitești, Pitești-Constanța, etc. Avem bani pentru studiu de fezabilitate pentru zona montană. Toți primarii îmi spun că nu mai sunt bani, dar noi nu primim proiecte, deși bani sunt.

O problemă este lipsa specialiștilor din agricultură. Învățământul agricol se confruntă cu lipsa cadrelor care au făcut o școală medie. Agricultura nu se mai învață la nivel de liceu. Ce se poate face petnru această problemă?

Petre Daea: Ne obligă viața și ne obligă regulile europene. După 2020 fără a avea o consultață, nu putem continua. În parlament avem un act normativ pentru trecerea liceelor agricole în subordinea Ministerului Agriculturii.

Ce face Comisia Europeană să păstrăm și să aducem tinerii în zonele rurale?

Fermierii români primesc subvenții mai mici decât ceilalți fermieri? Dacă costurile sunt aceleași, de ce subvențiile sunt mai mici pentru a reduce decalajele?

Corina Crețu: România are cea mai mare populație din mediul rural. Trebuie să oferim condiții pentru regenerarea rurală. În orașe există cele mai mari provocări, dar și cele mai multe soluții. trebuie să nu lăsăm în urmă satele. Trebuie să avem o strategie clară pentru o echilibrare teritorială. politica de Coeziune își propune de a elimina discrepanțele. Lucrăm împreună pentru a implemnta măsuri pentru a îmbunătății condițiile oamenilor.

Phil Hogan: Președinția României este o șansă pentru a rezolva o parte din problemele ridicate astăzi

Daniel Buda: Există bani pentru instalarea tinerilor fermieri, dar este foarte important să discutăm despre eficiența acestor investiții în spațiul rural

Lucian Bode, deputat: Aș vrea să îi mulțumesc dnei Crețu pentru creșterea cu 10% a banilor acordați României prin politica de coeziune. Despre scrisoarea oficială adresată Guverului în luna aprilie privind fondurile europene. Câte lucruri semnalate au fost reparate de guvernul României? Există riscul de dezangajare ? Guvernul României a modificat lista parteneriatului public privat. Ați avut discuții cu oficialii din Guvern și aveți sugestii?

Corina Crețu: Transportul nu este dezangajat separat, ci cu totate angajamentele. Avem proiecte pentru apă și canalizare care vor genera cereri de rambursare. Acesta este ultimul proiect în analiză primit de Comisia Europeană. Noi la CE nu am primit alte proiecte și fac apel la guvern. Neavând avizul de mediu, proiectul nu îl pot depune la Comisie.

Cum priviți decizia de a oferi bani pe baza pe principiul primul venit, primul servit și nu pe calitate?

Corina Crețu: Rata foarte mare de respingere este datorită faptului că se merge cu proiectele cele mai ieftine și nu cu cele mai mature.

Vreau să export în SUA sau China. Cum ne poate ajuta Comisia să exportăm în aceste piețe deoarece este foarte greu ce accesat? Sectorul pomicol – au venit greu subvențiile. Ferma mică nu are succes la subvenții.

Phil Hogan: Dacă sunteți uniți, puteți exporta.

 

 

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialist în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Corina Crețu participă în Grecia la un dialog cetățenesc despre viitorul Europei, alături de comisarul european Dimitris Avramopoulos

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene din Grecia organizează duminică, 17 februarie, în intervalul orar 14:30-16:00, un dialog cu cetățenii despre viitorul Europei, la care participă Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională și Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie.

Dialogul poate fi urmărit live pe pagina redacției noastre de Facebook, Calea Europeană, dar și pe pagina oficială de Facebook a comisarului european, Corina Crețu.

Comisarul European, Corina Crețu se află într-o vizită oficială în Grecia  pentru a discuta despre modul în care politica de coeziune poate sprijini în continuare economia greacă și dezvoltarea regională în țară. Aceasta este cea de-a 8 vizită în Grecia, în cadrul căreia a avut deja întrevederi cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al Dezvoltării.

În timpul întrevederii cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Comisarul European  a salutat progresele înregistrate până în prezent de Grecia și a încurajat autoritățile elene din domeniul dezvoltării infrastructurii de transport să-și intensifice eforturile pentru a continua implementarea cu succes a proiectelor finanțate de UE, care vor contribui substanțial la dezvoltarea economică a țării.

Foto: Corina Cretu Facebook

În cea de-a doua întâlnire la Atena cu Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al dezvoltării au avut loc discuții despre stadiul actual al implementării proiectelor finanțate prin politica de coeziune în Grecia și ,,i-am încurajat să participe activ la nivel de Guvern la negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene și al politicii de coeziune post-2020 și să înceapă discuțiile cu serviciile Comisiei pentru noua perioadă de programare 2021-2027.”, a menționat comisarul Corina Crețu.

Foto: Corina Cretu Facebook

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Manfred Weber în Porto: Când voi deveni președinte al Comisiei Europene voi prezenta un Masterplan european de combatere a cancerului

Published

on

Astăzi, 15 februarie este ziua internaționala de combatere a cancerului în rândul copiilor. În acest context, cu o zi înainte, Spitzenkandidat (PPE), Manfred Weber, și-a continuat turneul de consultare pentru campania electorală în Europa, ajungând și în orașul Porto din Portuglia. Manfred Weber împreună cu Rui Rio, președintele Partidului Social Democrat, Paulo Rangel și Lídia Pereira, au vizitat Institutul de Investigație și Inovație din Saud, institut de cercetare și tratament privind cancerul în Portugalia și Europa.

Discuțiile s-au axat pe cercetarea cancerului. Numai anul trecut, în Portugalia au existat 58.000 de cazuri noi de cancer. Manfred Weber a discutat cu experți în domeniu și a afirmat:
“Când voi deveni președinte al Comisiei, voi prezenta un Masterplan european împotriva cancerului”.


,,Știu că putem face mai multe în lupta de combatare a cancerului. Dacă o sa combinăm banii și cercetarea, experții ne spun că este posibil să câștigăm această luptă împotriva cancerului”, mai subliniază Manfred Weber în postarea sa pe Twitter.
 

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Prima reacție a Comisiei Europene în cazul Kovesi: Toți candidații pentru funcția de procuror european trebuie să fie tratați corect

Published

on

Comisia Europeană a transmis că este important ca toți candidații pentru funcția de procuror-șef european să fie tratați corect, într-o primă reacție care vine după ce Laura Codruța Kovesi a anunțat miercuri seara că a fost citată în calitate de suspect de procurorul Adina Florea de la secția pentru achetarea magistraților.

”Comisia Europeană urmărește cu atenție ultimele evenimente din cadrul procedurii de selecție. Este crucial ca toți candidații, aleși de o comisie independentă, să fie tratați corect în timpul acestui proces. Cu privire la independența sistemului de justiție din România, am transmis clar, în numeroase rânduri, că o justiție profesionistă și indepdentă este de o importanță capitală. Comisia este la curent cu faptul că toți candidații pentru postul de Procuror European au fost evaluați de comisia independentă și că lista a fost trimisă Parlamentului European și Consiliului”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, informează ProTv.

Laura Codruța Kovesi a anunțat, miercuri seara, că a fost citată în calitate de suspect pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu de procurorul Adina Florea de la secția pentru anchetarea magistraților, cu doar o săptămână înainte de audierea sa în Comisia Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Reamintim că Laura Codruța Kovesi este favorită pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European, clasându-se pe primul loc la selecția organizată de comisia de specialiști, care a transmis Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene lista primilor trei clasați.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending