Connect with us

INTERVIURI

VIDEO INTERVIU Andrianos Giannou, vicepreședinte al tinerilor PPE, vorbește în exclusivitate pentru CaleaEuropeana.ro despre provocările recente ale UE

Published

on

Întors recent din SUA, unde a participat la Transatlantic Youth Summit, Andrianos Giannou, unul dintre cei mai importanți lideri ai familiei politice PPE (Partidul Popular European, a fost invitatul CaleaEuropeana.ro.

Vicepreședinte al Organizației de Tineret a Partidului Popular European (YEPP), Andrianos Giannou a vorbit într-un INTERVIU începând cu ora 10.00 despre cele mai recente evoluții din UE, responsabilitatea politică a PPE, amenințările care pun în pericol Europa Unită, dar mai ales soluțiile pe care popularii intenționează să le livreze cetățenilor.


Andrianos Giannou a fost ales vicepreședinte al YEPP în mai 2015 în calitate de reprezentant al Tineretului Național Liberal (TNL) cu un procent de 98.1%. Printre responsabilitățile sale de vicepreședinte al YEPP se află relațiile transatlantice și comunicarea strategică.

Este pentru prima dată când Tineretul Naţional Liberal are un vicepreşedinte al biroului YEPP.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERVIURI

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din PE: În ultimii ani, România a dobândit o poziție mult mai clară și mult mai apreciată la nivelul UE

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Andreea Radu

România a dobândit în ultimii ani o poziție mult mai clară și mult mai apreciată la nivelul Uniunii Europene, mai ales prin reprezentarea României la nivelul Consiliului UE și prin prezența președintelui Klaus Iohannis acolo, care este o voce recunoscută și acceptată de partenerii europeni, a afirmat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru Afaceri Externe și membru în Subcomisia pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Făcând trimitere la Comisiile din care face parte, europarlamentarul a transmis că, din punctul Parlamentului European de vedere, în Comisii există personalități extrem de competente și cât se poate de coerente, care fac un efort foarte important de multe ori pentru a participa și pentru a încerca să influențeze deciziile. 

„De foarte multe ori mi s-a întâmplat să vad executivi, la rang foarte înalt care abordau subiecte pe care nu trebuiau să le expună. Cred că gradul de competență și de coerență a acestor oameni aleși este mai mare în multe ocazii decât al așa experților birocrați ai Uniunii Europene. Speranța mea este ca influența dezbaterilor din aceste Comisii să crească și efectele dezbaterilor. Sper ca punctele de vedere exprimate să capete o mai mare relevanță”, a spus europarlamentarul liberal.

În contextul în care Uniunea Europeană se pregătește să își ia la revedere de la Angela Merkel din funcția de cancelar al Germaniei, Vlad Nistor și-a exprimat regretul pentru retragerea acesteia. 

Mai mult, întrebat de liderii europeni care ar pute fi relevanți pentru jocul de putere european, eurodeputatul a dat exemplul lui Emmanuel Macron și al lui Mario Draghi. 

„În Franța, președintele nu mai este foarte credibil, dar face o parte din jocuri în bună măsură datorită importanței și relevanței Republicii Franceze. Dincolo de asta însă, jucătorii pot fi relevanți, cum e cazul premierului Italiei, dar Italia are o problemă. Italia schimbă prea des personalitățile reprezentative și acesta este motivul pentru care rezerva poate fi mai mare. Țările mici sunt țări cu pretenții mari, dar care nu au neapărat influența pe care o cred ele că o au. Mă refer la Regatul Olandei, care prin reprezentanții săi crede întotdeauna că e mai mult decât este în realitate”, a explicat Vlad Nistor.

„E foarte greu să găsești astăzi, după Angela Merkel, lideri pregnanți. Vom vedea ce ne va rezervă viitorul”, a conchis eurodeputatul.

Continue Reading

INTERVIURI

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din PE: Apelul UE către talibani, de a pune capăt ofensivei militare, are o relevanță diplomatică, dar la nivel strict simbolic

Published

on

© vladnistor.ro

Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Andreea Radu 

România a fost un aliat important în Afganistan, acest lucru fiind clar recunoscut în cancelariile NATO care contează și în primul rând, la Washington, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru Afaceri Externe și membru în Subcomisia pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

„Trebuie să menționez importanța și participarea României în această construcție, pentru că dacă ne gândim o clipă, având în vedere dimensiunile și importanța militară a țării noastre, efortul pe care l-a făcut acolo a fost cu mult mai mare, supradimensionat”, a punctat acesta. 

Potrivit eurodeputatului, România a fost un aliat coerent și consecvent în acest joc, având un rol foarte important. „Nu s-a întâmplat la fel cu toate celelalte țări membre ale NATO și cu siguranță nu s-a întâmplat la fel cu Uniunea Europeană și cu participarea sa”, a spus el. 

Întrebat despre apelul lansat de Uniunea Europeană către talibani la reținere după escaladarea violențelor din Afganistan, cât și despre relevanța vocii Uniunii în raport cu această decizie, Vlad Nistor a subliniat că gestul declarativ al UE are o relevanță diplomatică, dar la nivel strict simbolic.

„Trebuia să facă ceva și Uniunea European, iar mai mult de atât nu prea avea ce să facă în acest context. Jocurile de acolo sunt mult mai importante, zona este fundamentală pentru așezările geopolitice. Acolo sunt competiții importante cu miză globală și ceea ce se va întâmpla în Afganistan este fundamental pentru stabilitatea globală. Din nefericire, Uniunea Europeană nu are prea multe de spus, din mai multe motive”, a adăugat europarlamentarul liberal.

În final, Vlad Nistor a explicat că unul dintre motive principale este acela că Uniunea Europeană „pare să se hotărască foarte greu să devină un jucător politico-militar în legătură cu toate aceste provocări”.

„Această întârziere a unei decizii, din punctul meu de vedere, este în defavoarea intereselor majore ale Uniunii și ale statelor membre”, a conchis eurodeputatul român.

Citiți și: Eurodeputatul Vlad Nistor: Dacă relațiile dintre SUA și Rusia se calmează, China se individualizează în competiție, ceea ce este în favoarea Statelor Unite

Reamintim că Uniunea Europeană și NATO și-au exprimat „profunda îngrijorare față de nivelurile ridicate de violență, ofensiva militară a talibanilor și față de numărul de abuzuri și încălcări grave ale drepturilor omului” din Afganistan și au făcut apel la „ părțile implicate să protejeze civilii” care au „suferit prea mult din cauza conflictului”.

Armata americană a anunţat că a încheiat în proporţie de „peste 90%” retragerea finală din Afganistan, la aproape 20 de ani de la debutul intervenţiei sale militare, alături de NATO, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operația Enduring Freedom cât și la ISAF, în spiritul solidarității față de partenerul strategic american și pentru consolidarea poziției naționale ca partener aliat.

Continue Reading

INTERVIURI

INTERVIU Anthony B. Kim – The Heritage Foundation: Succesul Summitului celor Trei Mări va fi, de fapt, succesul României

Published

on

© Print Screen Live Video

Anthony B. Kim, specialist și cercetător în probleme economice internaționale în cadrul „The Heritage Foundation”, a explicat în premieră, într-un interviu pentru CaleaEuropeană, importanța Summitului celor Trei Mări pentru consolidarea relației România-SUA, dar și principalele obiective pe care țara noastră trebuie să le aibă în vedere în următorii ani. 

„Succesul Inițiativei celor Trei Mări va fi, de fapt, succesul României, nu doar în contextul unei relații transatlantice, ci și în contextul unei relații bilaterale între Statele Unite și România. Avem impuls, sprijin și voință. Acum, este cu adevărat momentul să acționăm în acest sens. Am vorbit destul, adică probabil că vom mai vorbi și mai mult, știți, discuții care ne fac să ne simțim bine din punct de vedere politic, dar, după cum știm amândoi, fără acțiune, nu înseamnă nimic. Așa că este o adevărată provocare. Haideți să o facem. Să facem să se întâmple. Cred că acesta este spiritul”, a precizat Anthony B. Kim în cadrul interviului realizat de directorul CaleaEuropeană, Dan Cărbunaru.

Potrivit specialistului, Summitul celor Trei Mări reprezintă o colaborare „foarte oportună între Washington și București”: „Într-adevăr, cred că este un lucru pe care dorim să îl evidențiem, să îl consolidăm și să îl urmărim, pe măsură ce mergem mai departe. Summitul Inițiative celor Trei Mări trece dincolo de unghiul îngust al Washington-ului. Este vorba într-adevăr despre cum să facem regiunea mai bună și mai competitivă. Faptul că suntem împreună pentru această inițiativă, cred că este un lucru foarte bun.”

„Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări reprezintă o piatră de temelie pentru un angajament mai mare, dar mai important, vreau să subliniez că este vorba într-adevăr despre țările din Europa Centrală și de Est, modul în care conectăm această regiune cu Washington-ul”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, Anthony B. Kim a precizat că Summitul celor Trei Mări este sprijinit și de noua administrație Biden: „Președintele Trump a urmărit în mod activ această inițiativă, acum președintele Biden, când a vorbit despre inițiativă, a reiterat că Statele Unite vor fi singurul susținător al acestei inițiative. Cred că este ceva foarte notabil.”

Întregul interviu poate fi urmărit aici:

Anthony B. Kim a sugerat în cadrul interviului că România trebuie, totuși, să se implice mai mult în această inițiativă: „Ca întregul angajament să fie sustenabil, este foarte bine ca țări precum România, care doresc și sunt angajate în acest tip de inițiativă, ar trebui să facă mai mult. Așadar, cred că a sosit momentul să urmărim și să consolidăm, în ceea ce privește schimbările de politică, modernizarea specifică pe care dorim să o adoptăm. Vreau să spun că este bine că Statele Unite și România au un teren comun unde pot vorbi, unde pot gândi împreună. Cred că în viitor putem chiar să venim cu unele propuneri de politici mai specifice pentru factorii de decizie politică.”

Privind indicele de libertate economică pentru România, specialistul sugerează că țara noastră poate „face mai bine”: „România poate performa mult mai bine în ceea ce privește într-adevăr să-și arate competitivitatea și potențialul său, nu numai pentru vecinii din regiune, dar în întreaga lume.”


Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Inițiativa își propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale – transport, energie, digital -, creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii și la consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, inclusiv prin stimularea prezenței economice a SUA în regiune.

Pentru România, summitul de anul trecut de la Tallinn a avut loc într-un context special, în care SUA au anunțat că vor începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest anunț are o dublă valoare strategică, referindu-se la proiectul feroviar RAIL 2 SEA – “Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa” și la traseul transeuropean Via Carpatia, ambele numărându-se între cele 27 de proiecte principale susținute de România și de Polonia în cadrul Inițiativei celor Trei Mări – Adriatică, Baltică, Neagră – platformă de cooperare prezidențială și de interconectare în domeniile transporturi, energie și digital inițiată care a atins deplina maturitate politică la summitul de la București din 2018.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL1 week ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI1 week ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending