Connect with us

EVENIMENTE

VIDEO Institutul de Studii Populare (ISP) și Fundația Hanns Seidel au organizat dezbaterea publică “Mecanismele cenzurii în perioada comunistă”. Emilia Șercan: Era interzis să se vorbească despre frig, mâncare, carne

Published

on

Fundația Hanns Seidel și Institutul de Studii Populare – fundația oficială a Partidului Național Liberal au organizat miercuri, 29 aprilie, ora 17:00, in București, la sediul Institutului de Studii Populare din Str. Alecu Russo nr. 13-19, et. 1, ap. 3, dezbaterea publică “Mecanismele cenzurii în perioada comunistă”.

isp 2

Emilia Șercan, autoarea volumului “Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”: 

-Este o carte care nu vorbește atât despre cenzură, ci despre control. În perioada comunistă 1945-1989, forma cea mai puternică de control a presei nu a fost cenzura, ca sens de oprire a unei informații sau idei, ci controlul. Controlul a avut multiple forme și care a dus la controlul minților, controlul oamenilor. 

-Eu am identificat, în perioada în care am făcut cercetarea pentru această carte, timp de aproape 4 ani de zile, mai multe forme de control: controlul politico-ideologic (cel mai puternic), controlul instituțional, controlul juridic, controlul informațional (…) Cartea vorbește despre ansamblul acestor mijloace de cenzură.

– Greșelile de tipar duceau la anchete ale Securității, care făcea parte din controlul instituțional; au fost deschise dosare de urmărire informativă de la redactor la culegătorul de litere.

– A existat și o perioadă în care s-a instituit ”bun de culoare”, după un incident considerat foarte grav în anii 80 (n.r. în două ziare au apărut imagini care aveau preoponderent culorile steagului maghiar). Absurdul perioadei este mult mai mult de atât, afost dus la extrem, au fost eliminate cuvinte precum ”moș”, ”babă”, ”cimitir”, ”cruce”, cele care se considerau că puteau aduce aminte soților Ceaușescu că sunt muritori.

– Era interzis să se vorbească despre frig, mâncare, carne.

Valeriu Stoica, Fondatorul Institutului de Studii Populare (ISP): 

– După ce am citit cartea, i-aș schimba titlul. I-aș spune ”Cultul minciunii”, pentru că am văzut că există o relație specifică între secret, adevăr și minciună, așa cum această relație este scoasă la lumină de investigația dumneavostră.

– Secretul asta înseamnă, să nu spui anumite lucruri care sunt adevărate, deci între secret și adevăr există o relație. A ascunde o parte de adevăr înseamnă a minți. 

– Această contrucție elaborată a cenzurii în presa comunistă a făcut ca părți tot mai mari de adevăr să fie ținute în secret, ca la final niciun adevăr nu mai era spus. În acel moment începe domnia minciunii. 

– Sistemul comunist din România a desființat treptat adevărul, mai întâi despre ceea ce se întâmpla în prezentul de atunci, apoi despre trecutul pe care istoria îl conservase într-un fel sau altul și apoi urma o mare minciună despre viitor.

– Singurul adevăr care mai putea fi afirmat era cel de la anunțurile mortuare.

– Tehnica denigrării a supraviețuit, în presă, și după 1989. Să sperăm că nu vom mai vedea asemenea practici.

Andrei Muraru, fost Președinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, a amintit că în perioada 1944- 1948 a existat o campanie de epurare a cărților.

– S-a spus că această cenzură a fost inventată de regimurile totalitare, lucru care poate fi demontat prin contexte istorice mult mai laxate. Alte instituții au practicat cenzura înaintea regimului totalitarist, spre exemplu în controlul canonic.

 – Istoricii au fost cei mai afectați de cenzură pentru că cel mai imprevizibil într-o societate totalitară este trecutul. A face analize asupra trecutului era foarte dificil în acea perioadă, a fost o piatră de încercare.

– Un mit se referă că cenzura se referă la ce spui și la ce scrii. Evident, cenzura de referă și la ce citești, mă refer de exemplu, la procesul de epurare a cărților, din 1944-1948, care a avut drept scop inițial curățirea bibliotecilor publice de cărți produse de vechiul regim, cu caracter legionar, xenofob, șovin șamd. Dar s-au făcut abuzuri, s-au ars manuscrise din secolul XVII. În 1950, de la Biblioteca Central Universitară din Cluj au fost eliminate peste 4000 de titluri.

Mihai Coman, coordonator al colecției media din cadrul Polirom:

– În dialectica sistemelor totalitare există un teatru al minciunii și multe elemente de rezistență. Noi nu am studiat, au trecut 25 de ani, dar nu am studiat rezistența.

-Au existat spații publice în comunism, erau micro-spații publice, în familie, prieteni. Dezbaterea politică nu a dispărut, ba din contră, pentru că se discuta de plăcerea de a se discuta fără a fi vreo acțiune după. Era spațiul public perfect, fragmentat dar perfect. 

– Existau și ”portițe”, niciun sistem totalitar nu controlează totul. 

VIDEO 1:

VIDEO 2:


VIDEO 3:

VIDEO 4:

Preluarea materialului se va realiza doar cu menționarea sursei – CaleaEuropeana.ro

Emilia Şercan este jurnalist de investigaţii şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A început să lucreze în presa locală în 1996, iar din 2000, activează în presa centrală. A lucrat pentru Curierul Naţional, Evenimentul Zilei și grupul de presă Realitatea-Caţavencu. A elaborat o teză de doctorat pe tema cenzurii publicată cu titlul “Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”, cu o prefaţă de Mihai Coman, la Editura Polirom. De asemenea, a fost lector de comunicare pentru două școli de comunicare ale Institutului de Studii Populare.

Dan-Andrei Muraru este un istoric român, fost Președinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România în perioada 2012-2014, în prezent consilier prezidențial.

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

Societatea liberală și ISP România organizează, la Constanța, a treia ediție a Forumului Antreprenorilor în Administrația Inteligentă

Published

on

Societatea liberală și ISP România organizează în perioada 20-22 iunie, la Constanța, Forumul Antreprenorilor în Administrația Inteligentă – ediția a III-a, un eveniment organizat alături de partenerii internaționali Martens Centre for European Studies și Fundația Hanns Seidel, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Forumul Antreprenorilor în Administrația Inteligentă aduce laolaltă reprezentanți din partea mediului de afaceri, administrațiilor locale, companiilor de consultanță pentru fonduri nerambursabile, organizațiilor neguvernamentale și unităților de educație profesională, fiind centrat pe soluțiile de tip #smartadministration, #smartcity, #smarteducation.

”Când spunem #smart ne gândim la reducerea consumului și implicit a costurilor pentru utilități, la parcări inteligente, managementul traficului, iluminat inteligent, primaria digitală, servicii accesate on-line, cataloage electronice, lecții cu suport on-line etc.. Implementarea unor astfel de proiecte generează bunăstare pentru cetățeni”, a declarat, în context, Violeta Vijulie, director ISP România.

La rândul său, Bogdan Huțucă, deputat și vicepreședinte Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților a precizat că ”este absolut necesar ca administrația publică din România să depășească decalajele față de modul în care lucrează administrațiile avansate din Europa. Acest lucru este posibil doar prin digitalizare, prin regândirea relației și spațiului dintre aleșii locali, funcționarii publici și cetățeni. Orașul digital este unul prietenos, care vine în întâmpinarea nevoilor cetățenilor și îi face să se simtă valoroși. Aceasta este prioritatea administrației liberale.”

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Consiliul Județean Ilfov și Comisia Europeană, prin Joint Research Centre, organizează conferința Science meets Regions/Science builds the future

Published

on

Oameni de știință din Europa, experți  și reprezentanți ai autorităților locale se reunesc la București, la conferința Science meets Regions/ Science builds the future, pentru a discuta despre modul în care deciziile politice pot fi fundamentate pe cercetarea științifică, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Evenimentul are loc în data de 12 iunie 2019, în București la Biblioteca Națională a României, pe Bulevardul Unirii, nr. 22, de la ora 10.30 și este organizat de Consiliul Județean Ilfov, în colaborare cu Joint Research Centre (Centrul de Cercetare al Comisiei Europene).

”Obiectivele evenimentului sunt de a aduce oamenii de știință și factorii de decizie la aceeași masă, de a încuraja colaborarea, de a discuta politici relevante pe plan local și regional, folosindu-ne de rezultatele cercetărilor științifice. În plus, vrem să prezentăm contribuția esențială pe care știința o are în evoluția societății”, a declarat, în context, Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov.

În județul Ilfov, la Măgurele, se construiește centrul european de cercetare științifică Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP), unde este amplasat cel mai puternic laser din lume. Orașul Măgurele găzduieste și cea mai importantă platformă de cercetare din România. Nu mai puțin de nouă institute naționale au sediul acolo. Consiliul Județean Ilfov are în plan și crearea unui parc științific, Mpgurele Science Park. Există deja un plan de fezabilitate, suntem în discuții cu Banca Europeană de Investiții, pentru un împrumut de 15 milioane de euro și sperăm ca în septembrie 2020 să demarăm lucrările de construcție.

În cadrul conferinței Science meets Regions va fi prezentat un studiu științific privind potențialul de dezvoltare al orașului Măgurele. Obiectivul este transformarea localității într-un smart city, având la bază politici publice fundamentate pe rezultatele cercetării științifice.

Aproape 200 de oameni au fost invitați la conferința Science meets Regions. Printre cei care vor lua cuvântul se numără președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, directorul general al Institutului de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ (IFIN-HH), Nicolae Victor Zamfir, reprezentanți ai parcurilor științifice din europa și ai asociațiilor internaționale de profil.

”În timp ce acumularea de noi cunoștințe rămâne o piatră de temelie a peisajului academic, o sarcină importantă a comunității științifice poate fi de a oferi consultanță autorităților. Această provocare cere elaborarea continuă a opțiunilor, a celor mai bune practici și a mecanismelor, într-o  societate bombardată de informații”, a precizat și Acad. Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”.

Comisia Europeană, prin Joint Research Centre (JRC) a lansat la Bruxelles proiectul pilot Science Meets Parliaments/ Science Meets Regions. Proiectul aduce împreună decidenți politici și oameni de știință, pentru a pune bazele unei dezvoltări economice, care să țină seama de rezultatele cercetărilor științifice. În cadrul proiectului, 26 de evenimente interactive vor avea loc anul acesta în 26 de țări.

Joint Research Centre (JRC) este serviciul științific și de cercetare intern al Comisiei Europene. Prin activitățile sale de cercetare, JRC aduce procesului de elaborare a politicilor europene un fundament științific, sub forma avizelor independente, bazate pe date concrete.

Continue Reading

EVENIMENTE

Premieră în România: Un autobuz alimentat cu hidrogen va fi prezent pe străzile Bucureștiului săptămâna viitoare, cu ocazia conferinței la nivel înalt SET Plan 2019

Published

on

Bucureștenii vor avea ocazia de a vedea pe străzile Capitalei un autobuz alimentat cu hidrogen care va fi prezentat de compania Van Hool din Belgia în cadrul conferinței comune la nivel înalt Set-Plan & ENVE: ”Realizarea procesului de tranziție energetică la nivel local”, organizată de Comisia Europeană, Asociația Municipiilor din România, Comitetul European al Regiunilor și Ministerul Energiei în perioada 12-14 iunie la Universitatea Politehnica din București, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

La Conferința SET Plan 2019 (Planul strategic european privind tehnologiile energetice) și Reuniunea Comisiei ENVE (Comisia pentru energie, schimbări climatice și mediu) din cadrul Comitetului European al Regiunilor vor participa reprezentanți ai Comisiei Europene si peste 600 de lideri locali și regionali aleși, preşedinţi de regiuni, primari din cele 28 state membre ale Uniunii Europene, membri ai guvernelor, cercetători, precum si reprezentanți ai companiilor active în domeniul energetic.

Puteți consulta și Asociația Municipiilor din România, alături de Comitetul European al Regiunilor, Comisia Europeană și Ministerul Energiei organizează la București două conferințe majore dedicate mediului, energiei și schimbărilor climatice (LIVE pe CaleaEuropeană.ro, 12-14 iunie)

Autobuzul care va fi prezentat la București utilizează o tehnologie dezvoltată recent pe bază de celulele de combustibil alimentate cu hidrogen împreună cu baterii. În această arhitectură hibridă, celula de combustibil furnizează toată energia pentru funcționarea vehiculului, în timp ce bateriile sunt capabile să asigure puterea de vârf a motoarelor pentru a face față accelerației rapide. Realimentarea unui astfel de autobuz durează aproximativ 7 minute pentru umplerea obișnuită de astăzi, dar în scurt timp va fi disponibilă tehnologia necesară unei umpleri în mai puțin de 5 minute.

Deoarece celula de combustibil generează numai apă ca emisie, acestea sunt autobuze cu emisii zero. Astfel de autobuze rulează deja în câteva orașe mari din Europa precum Londra, Amsterdam, Hamburg, Koln, Frankfurt, Rotterdam, Milano.

Tot în cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate și două mașini alimentate cu hidrogen: Toyota Mirai și Hyundai Nexo. Prezentarea autobuzului, a celor două mașini precum și a unei statții de încărcare cu hidrogen va avea loc în data de 13 iunie, ora 12:30, în fața Aulei Universității Politehnica din București.

© SET Plan 2019

Mai multe date despre conferință se regăsesc pe platforma dedicată http://setplan2019.gov.ro/

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending