LIVE pe caleaeuropeana.ro: “Finantarea Sanatatii in noul cadru European 2014-2020”. 10 noiembrie, de la ora 10.30

CaleaEuropeana.ro a transmis  LIVE, joi, 10 noiembrie, de la Hotel Marriott, Salon Foyer A, dezbaterea pe tema “Finantarea Sanatatii in noul cadru European 2014-2020”.

Vasile Puşcaş, fost negociator al României cu UE şi invitat special al acestei dezbateri consideră oportună această discuţie despre buget, deoarece poate fi relaţionată cu programele nou-anunţate ale Comisiei Europene în ceea ce priveşte domeniul sănătăţii.  În condiţiile în care, aprox. 35% dintre europeni şi 55% dintre români cred că este esenţială bugetarea domeniului sănătăţii, contribuţia europeană pentru sănătatea din România este redusă: aprox. 11 cenţi/cetăţean). Potrivit spuselor lui Puşcaş, Comisia Europeană a fost „mustrată” de către statele membre pentru programe precum Sănătate pentru creştere (n.r. economică), acuzând-o că nu tratează în sine problema finanţării, ci că o vede printr-o prismă economică.

Dacă în 2007 luam ce ni se dădea, acum suntem contributor”, iar „în ceea ce ne priveşte, avem lucruri de făcut” declară acesta nemulţumit de fondurile de coeziune destinate sănătăţii (doar 0,8%).

Tot el ne sugerează să urmăm exemplul Ungariei cu o absorbţie de 5,4% şi ne îndeamnă la „o accelerare a procesului de dezvoltare”.

„Trebuie să presăm Guvernul şi Ministerul (n.r. Sănătăţii) să se îndrepte spre domeniul sănătăţii”, sperând o rată de absorbţie dde până la 7%.

Puşcaş concluzionează spunând că „starea de sănătate a populaţiei din România necesită o atenţie specială”.

Gabriel Giurgiu, TVR, moderator al dezbaterii, este de acord cu acesta şi consideră că „România trebuie să aibă o poziţie de negociere puternică, ceea ce acum nu are”.

Prof. Dr. Marius Bojiţă se întreabă de ce nu există o strategie pentru obţinerea acestor fonduri europene şi de ce încă nu există în România o cultură pentru întocmirea de proiecte. Răspunsul lui Vasile Puşcaş a fost „(…) Suntem de 5 ani în UE şi suntem pe lângă politicile europene (…) România va funcţiona atunci când şi primăriile, consiliile etc. Vor funcţiona pe bugete anuale structurate pe programe”. „Guvernul ar trebui să-şi structureze clar priorităţile”, mai este de părere V.P.

Cristian Pârvan, AOAR, crede că „ne împiedicăm adminstrativ singuri” şi că „asemenea proceduri (n.r. asumarea răspunderii de către Guvern) trebuie să înceteze (…) Domeniul de afaceri are nevoie de predictibilitate”. Tot dânsul spune că românii cheltuiesc mai mult pe alcool şi tutun decât pe sănătate şi „nu mai putem continua aşa”.

Maria Varga, Ministerul Sănătăţii, spune că în perspectiva accesării fondurilor europene, situaţia nu mai trebuie tratată punctual, ci văzută în perspectivă. „Sănătatea trebuie introdusă în cadrul naţional ca prioritate”, iar pentru aceasta „trebuie să facem rost de o infrastructură care să permită proiectele”. Dânsa se întreabă de ce „nimeni nu începe un proiect prin obiectivele şi indicatorii implicaţi, ci doar spun cât la sută vor absorbi”. În acest sens, „trebuie să raportăm cât şi cum cheltuim la cât absorbim”.

Dr. Adrian Cotârleţ, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, se declară nemulţumit de birocraţie şi de volumul foarte mare de documente necesare, de faptul că un proiect poate fi aprobat în 3 ani sau poate chiar mai mult, iar din cauză că nu există continuitate în conducerea spitalelor, aceste fapte duc la pierderi pentru sistemul de sănătate. Dumnealui sugerează discuţii din partea ministerului cu managerii de spital: „Ministerul sănătăţii face proiecte fără să facă şi cercetări în teritoriu”, „nu avem deloc ideea de comunicare, de lucru în echipă”. A.Cotârleţ conchide prin a spune că „trebuie să trecem de la teorie la practică

Urmariti aici inregistrarea conferintei

prima parte

Video streaming by caleaeuropeana.ro

partea a doua

Video streaming by caleaeuropeana.ro

partea a treia

Video streaming by caleaeuropeana.ro

sursa foto: http://marie-cristine.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.