Connect with us

GENERAL

LIVE pe caleaeuropeana.ro: “Finantarea Sanatatii in noul cadru European 2014-2020”. 10 noiembrie, de la ora 10.30

Published

on

CaleaEuropeana.ro a transmis  LIVE, joi, 10 noiembrie, de la Hotel Marriott, Salon Foyer A, dezbaterea pe tema “Finantarea Sanatatii in noul cadru European 2014-2020”.

Vasile Puşcaş, fost negociator al României cu UE şi invitat special al acestei dezbateri consideră oportună această discuţie despre buget, deoarece poate fi relaţionată cu programele nou-anunţate ale Comisiei Europene în ceea ce priveşte domeniul sănătăţii.  În condiţiile în care, aprox. 35% dintre europeni şi 55% dintre români cred că este esenţială bugetarea domeniului sănătăţii, contribuţia europeană pentru sănătatea din România este redusă: aprox. 11 cenţi/cetăţean). Potrivit spuselor lui Puşcaş, Comisia Europeană a fost „mustrată” de către statele membre pentru programe precum Sănătate pentru creştere (n.r. economică), acuzând-o că nu tratează în sine problema finanţării, ci că o vede printr-o prismă economică.

Dacă în 2007 luam ce ni se dădea, acum suntem contributor”, iar „în ceea ce ne priveşte, avem lucruri de făcut” declară acesta nemulţumit de fondurile de coeziune destinate sănătăţii (doar 0,8%).

Tot el ne sugerează să urmăm exemplul Ungariei cu o absorbţie de 5,4% şi ne îndeamnă la „o accelerare a procesului de dezvoltare”.

„Trebuie să presăm Guvernul şi Ministerul (n.r. Sănătăţii) să se îndrepte spre domeniul sănătăţii”, sperând o rată de absorbţie dde până la 7%.

Puşcaş concluzionează spunând că „starea de sănătate a populaţiei din România necesită o atenţie specială”.

Gabriel Giurgiu, TVR, moderator al dezbaterii, este de acord cu acesta şi consideră că „România trebuie să aibă o poziţie de negociere puternică, ceea ce acum nu are”.

Prof. Dr. Marius Bojiţă se întreabă de ce nu există o strategie pentru obţinerea acestor fonduri europene şi de ce încă nu există în România o cultură pentru întocmirea de proiecte. Răspunsul lui Vasile Puşcaş a fost „(…) Suntem de 5 ani în UE şi suntem pe lângă politicile europene (…) România va funcţiona atunci când şi primăriile, consiliile etc. Vor funcţiona pe bugete anuale structurate pe programe”. „Guvernul ar trebui să-şi structureze clar priorităţile”, mai este de părere V.P.

Cristian Pârvan, AOAR, crede că „ne împiedicăm adminstrativ singuri” şi că „asemenea proceduri (n.r. asumarea răspunderii de către Guvern) trebuie să înceteze (…) Domeniul de afaceri are nevoie de predictibilitate”. Tot dânsul spune că românii cheltuiesc mai mult pe alcool şi tutun decât pe sănătate şi „nu mai putem continua aşa”.

Maria Varga, Ministerul Sănătăţii, spune că în perspectiva accesării fondurilor europene, situaţia nu mai trebuie tratată punctual, ci văzută în perspectivă. „Sănătatea trebuie introdusă în cadrul naţional ca prioritate”, iar pentru aceasta „trebuie să facem rost de o infrastructură care să permită proiectele”. Dânsa se întreabă de ce „nimeni nu începe un proiect prin obiectivele şi indicatorii implicaţi, ci doar spun cât la sută vor absorbi”. În acest sens, „trebuie să raportăm cât şi cum cheltuim la cât absorbim”.

Dr. Adrian Cotârleţ, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, se declară nemulţumit de birocraţie şi de volumul foarte mare de documente necesare, de faptul că un proiect poate fi aprobat în 3 ani sau poate chiar mai mult, iar din cauză că nu există continuitate în conducerea spitalelor, aceste fapte duc la pierderi pentru sistemul de sănătate. Dumnealui sugerează discuţii din partea ministerului cu managerii de spital: „Ministerul sănătăţii face proiecte fără să facă şi cercetări în teritoriu”, „nu avem deloc ideea de comunicare, de lucru în echipă”. A.Cotârleţ conchide prin a spune că „trebuie să trecem de la teorie la practică

Urmariti aici inregistrarea conferintei

prima parte

Video streaming by caleaeuropeana.ro

partea a doua

Video streaming by caleaeuropeana.ro

partea a treia

Video streaming by caleaeuropeana.ro

sursa foto: http://marie-cristine.blogspot.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GALA PREMIILOR MARII LOJI

MLNR organizează, vineri, 21 iunie, a IX-a ediție a Galei Premiilor MLNR

Published

on

Marea Loja Naţională din România (MLNR) organizează, vineri, 21 iunie a.c., în parteneriat cu Academia Română, la Ateneul Român, cea de-a IX-a ediţie a Galei Premiilor MLNR. Calea Europeană este partener media al Galei și va transmite  LIVE evenimentul pe platforma caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană, începând cu ora 19.00.

La eveniment vor participa reprezentanţi din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic şi politic din România.

Partea I

Partea a II a

 

Marea Loja Nationala din România va decerna in cadrul festivității organizate la Ateneul Român, 7 premii a câte 5.000 Euro fiecare, pentru urmatoarele domenii de referință:

  • Premiul GRIGORE MOISIL pentru Științe Exacte;
  • Premiul HENRI COAND` pentru Științe Aplicate;
  • Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină;
  • Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie;
  • Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomație și Politologie;
  • Premiul SPIRU HARET pentru Educație, Mediu, IT;
  • Premiul CONSTANTIN BRÂNCUȘI pentru Artă și Cultură.

Premiile poartă numele unor personalități reprezentative pentru domeniul de referință și care au aparținut celei mai respectabile confrerii din lume – masoneria.
Gala Premiilor M.L.N.R., aflată la a noua editie, își propune să promoveze și să recompenseze spiritul creator, inovator și inventiv al poporului român în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv.

 

Continue Reading

BUSINESS

Reprezentantul TAROM la Bruxelles, noul CEO al companiei. Mădălina Mezei: Preiau cu mândrie, dar mai ales cu responsabilitate, manșa companiei

Published

on

Compania aeriană națională TAROM are, de astăzi, un nou CEO. Mădălina Mezei a acceptat provocarea de a conduce TAROM după mai bine de 20 de ani de carieră neîntreruptă, renunțând la postul de reprezentant al companiei la Bruxelles. 

CaleaEuropeană.ro vă prezintă mesajul transmis angajaților TAROM de către noul CEO:

sursa – linkedin

Aduc astăzi în atenţia dumneavoastră faptul că dupa o activitate de peste 21 de ani, desfăşurată  în cadrul companiei,  preiau cu mândrie, dar mai ales responsabilitate manşa TAROM. 

 Vă mărturisesc că entuziasmul şi orgoliul profesional mă determina să îmi canalizez eforturile şi întreaga energie în vederea eficientizării Companiei TAROM, respectiv în poziţionarea acesteia  în locul pe care şi l-a câştigat în aproape 65 de ani de operare comercială.

 De asemenea, cred cu tărie în potenţialul profesional al fiecarui angajat TAROM, alături de care am fost mereu însoţită pe parcursul carierei mele.

 Mă interesează întotdeauna rezultatul. Îmi doresc să ne îmbunătăţim constant modul de lucru, să ne îmbunătăţim noi, să creştem nivelul, să fim o echipă şi să demonstrăm că se poate. Ştiu că nu va fi uşor, dar ştiu că dacă ne dorim, vom găsi întodeauna soluţia şi vom reuşi. 

În onoarea foştilor si actualilor salariaţi, sunt aici să vă sustin,  imi doresc să vă redau încrederea, şi împreună cu dvs mă angajez să imping TAROM către performantă.

 Doar împreună vom putea  schimba TAROM.

 Cu  incredere in viitor,

 Madalina MEZEI

CEO

Cine este Mădălina Mezei

Mădălina Mezei a fost timp de zece ani reprezentant TAROM in Belgia. În perioada august 2007-martie 2009, Mezei a fost agent Tarom în Italia, iar în perioada august 2006 –  iulie 2007 a fost manager de rută pe zona America si Orient. Între  noiembrie 2001 – 31 a lunii iulie 2006, Mădălina Mezei a fost station manager la Bruxelles. Noul CEO al Tarom și-a început cariera la compania aeriană în 1997, fiind economist și având atribuții  de relații publice și publicitate.

Mezei are un Master in Business Administration – MBA / Management European, Marketing, Strategie, Finante, Contabilitate Manageriala, Contabilitate, obținut la ULB – Solvay Business School, Bruxelles, Belgia și a absolvit Academia de Studii Economice (Facultatea de Management), în Bucuresti (România).

 

 

 

Continue Reading

GENERAL

Campanie de strângere de fonduri pentru antropologul Vintilă Mihăilescu, diagnosticat cu leucemie. Unde puteți dona

Published

on

© Vintilă Mihăilescu/ Facebook

Cunoscutul antropolog și profesor Vintilă Mihăilescu, diagnosticat cu un tip de cancer agresiv al sângelui, are nevoie de un transplant de celule stem, fiind singura șansă de supraviețuire. Costurile pe care le presupun internarea, tratamentul și transplantul la un spital din Franța sunt de minimum 250.000 de euro, iar familia acestuia a declanșat pe Facebook o campanie de strângere de fonduri.

Profesorul Vintilă Mihăilescu a fost diagnosticat în septembrie 2018 cu leucemie acută mieloblastică, un tip de cancer agresiv al sângelui. De la internarea în spital și până acum a trecut prin mai multe tratamente cu citostatice, în speranța că situația sa se va îmbunătăți suficient încât să se poată realiza un transplant de celule stem. Transplantul este singura șansă de supraviețuire, spun inițiatorii campaniei de strângere de fonduri.

Potrivit acestora, ultimele analize arată o îmbunătățire a stării de sănătate, care este suficientă pentru a permite transplantul. Din nefericire, operația nu poate fi realizată în România, urmând ca procedurile să fie făcute în Franța, la Spitalul Universitar din Besançon, începând cu luna iulie, pe o perioadă de cel puțin 3 luni.

Costurile pe care le presupun internarea, tratamentul și transplantul sunt de minimum 250.000 de euro. Pentru că familia nu dispune de această sumă, este binevenită orice contribuție.

Dacă doriți, puteți dona pe pagina de Facebook Campanie Strangere Fonduri – Fund raising – Vintila Mihailescu

De asemenea, puteți dona și în contul deschis pe numele soției profesorului, Anișoara Mihăilescu: 

Anișoara Mihăilescu

Cont EURO: RO44INGB0000999908974365

Codul SWIFT:INGBROBU

Numele bancii: ING Bank N.V. Amsterdam, Sucursala București

Cont RON: RO34INGB0000999908974351

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending