Connect with us

EVENIMENTE

LIVE, pe CaleaEuropeana.ro, miercuri, de la ora 10, sediul SNSPA: „Politici publice pentru romi în domeniul sănătății’

Published

on

Miercuri, 5 octombrie, de la ora 10,  caleaeuropeana.ro a transmis LIVE  dezbaterea „Politici publice pentru romi în domeniul sănătății’.

Inregistrarea primei parti
Streaming Live by HDFX.ro

Video streaming by HDFX.ro

Cuvânt de deschidere – Politici publice pentru Romi în domeniul Sănătății.
– Prof. Mihăilescu Vintilă, SNSPA
– Ilie Dincă, Președinte Agenția Naționala pentru Romi
10.20-10.40 Factorii determinanți ai stării de sănătate a populației de etnie romă
– Dr. Eugenia Bratu – Catedra de sanătate publică-Univ. Carol Davila
10.40-11.00 Evaluarea accesului romilor la serviciile de sănătate publică
– Dr. George Rădulescu – sociolog Sastipen
– Marius Wamsiedel – sociolog Romani CRISS
11.00-11.30 Politici publice pentru romi în domeniul sănătății
– Drd. Daniel Rădulescu
11.30-12.00 Pauză de cafea
12.00-13.00 Discuţii. Participă:
– Dr. Luminița Marcu – programul de asistență medicală comunitară
– Mariana Buceanu, expert ANR – programul de mediere sanitară
– Drd. Daniel Rădulescu, Drd. Nicoleta Bitu, Drd. Crina Morteanu, Drd. Carmen
Gheorghe – SNSPA
– Invitaţi
13.00 – 13.30 Concluzii şi recomandări

Proiectul „Construcția și implementarea unui program doctoral inovator interdisciplinar cu privire la problematica romilor” este co-finanțat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritară 1 „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, domeniul major de intervenţie 1.5. „Programe doctorale şi post-doctorale în sprijinul cercetării”.

Acest proiect este implementat de Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Romi, și are ca obiectiv general „creșterea motivației pentru participarea la programe doctorale de calitate a 30 de doctoranzi în cercetarea problematicii roma, dintre care 10 de etnie romă, în domeniile științe politice, științe administrative, științe ale comunicării și sociologie pe o perioadă de 3 ani.” Atingerea acestui obiectiv este vizată atât printr-o serie de activități destinate în mod direct grupului țintă (precum acordarea de burse, finanțarea de stagii de mobilitate, organizarea de cursuri specifica avansate cu privire la metode actuale de cercetare științifică, proiectarea cercetării, managementul cercetării, etc.), cât și prin crearea unei mase critice de cunoaștere și acțiune cu privire la problematicile populației roma, concretizată într-un centru de documentare, o rețea națională și una internațională interdisciplinare, cu dimensiuni de cercetare și elaborare de politici, care să fie pusă la dispoziția atât a grupului țintă cât și a instituțiilor publice, a ONG-urilor sau a altor actori interesați de această problemă.

Pe baza expertizei acumulate în cadrul proiectului, echipa de implementare va formula propuneri de soluționare a problemelor constatate și le va înainta autorităților publice.

Propunerile vor fi fundamentate atât pe cercetările și analizele desfășurate în cadrul proiectului cât și pe expertiza echipei de implementare. Însă, dată fiind complexitatea problemelor sociale, propunerile de politici cu cele mai mari șanse de reușită sunt cele care rezultă din consultarea cât mai multor puncte de vedere. Astfel, echipa de proiect va desfășura 5 workshopuri, pe care le va reitera în fiecare regiune de dezvoltare a României. Concluziile acestor workshopuri vor fi integrate în propuneri de îmbunătățire a politicilor publice în domeniul excluziunii sociale a romilor, pe cele 5 dimensiuni în jurul cărora gravitează workshopurile: piața muncii; educație; acces la servicii de sănătate; interacțiune cu instituțiile publice; legislație, migrație și mobilitate.

Evenimentul la care vă invităm este primul din seria celor dedicate accesului la serviciile de sănătate.

EVENIMENTE

VIDEO Deschiderea Festivalului “Aici-Acolo”, organizat cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni sub înaltul patronaj al președintelui României

Published

on

În perioada 25-28 mai 2023 are loc la București cea de-a VI-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, tradițional sărbătorită în ultima duminică din luna mai, anul acesta pe 28 mai.

Festivalul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cuprinde o serie de evenimente organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Festivalul aduce împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, literatură, etc.

Festivalul se bucură de susținerea unor instituţii cum ar fi: Camera DeputațilorPatriarhia RomânăPrimăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB)Muzeul Naţional de Artă al RomânieiMuzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”Universitatea Națională de ArteRomanian Design Week (un proiect al The Institute), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și al unor artiști precum Damian DrăghiciMircea Florian, etc.

Programul Festivalului se desfășoară astfel:

În după-amiaza zilei de joi, 25 mai, de la ora 16:00Muzeul Naţional de Artă al României (Calea Victoriei, 49-53) găzduieşte în Sufrageria Regală deschiderea oficială a seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalului Aici – Acolo”. În aceeași locație, de la ora 17:00, are loc un concert de muzică barocă al „Ansamblului SEMPRE”.

 

Ziua de vineri, 26 mai, la ora 10:00, debutează cu o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” (Șos. Pavel D. Kiseleff 28-30)De la ora 16.00, participanţii la Festival sunt invitaţi la un tur al expoziției Romanian Design Week, un proiect al ”The Institute” (în Piața Amzei), cel mai mare eveniment interdisciplinar din România care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică. Începând cu ora 18:00, la ARCUB (Str. Lipscani  84-90), are loc vernisajul expoziție de artă plastică „Dialog”, curatoriată de Anca Boeriu (Preşedinta Filialei Grafică a Uniunii Artiştilor Plastici). Expoziţia va fi deschisă în perioada 22 – 28 mai și propune un dialog între artiști români din ţară şi din diaspora, din țări precum: Elveția, Germania, Franța, SUA, etc. Expun: Mihaela Anura, Adriana Blendea, Ionuţ Theodor Barbu, Adriana Florea Băloiu, Brînduşa Bontea, Dorin Creţu, Anca Seel-Constantin, Ilie Chiobaş, Raluca Ilaria Demetrescu, Dorothea Fleiss, Dorel Găină, Ion Ilarion Isaila, May Oana Isar, Sofia Fränkl, Nicole Jutka, Rodica Lomnăşan, Petru Lucaci, Maria Scarlat Maliţa, Cristian Paraschiv, Ovidiu Petca, Mariea Petcu, Emilia Persu, Alec Vianu, Olivia Yanku, Anca Szonyi Thomas, Mirela Traistaru. De la ora 18:30, tot la ARCUB, împreună cu artiștii Dana și Stéphane Maitec se vizitează expoziția „Reflections #2”, care prezintă un un nou mod de a face fotografie. În continuare, de la ora 19:00, tot în incinta ARCUB, Departamentul Design Vestimentar al Universității Naționale de Arte organizează o prezentare de modă a studenților săi.

Ziua de sâmbătă, 27 mai, debutează la ora 10:30 la Palatul Parlamentului (Str. Izvor 2-4, Intrarea S1) unde, în Sala „C.A. Rosetti”, au loc o serie de momente artistice susținute de ansambluri românești și o dezbatere pe teme de interes pentru pentru românii de pretutindeni. În după-amiaza aceleiași zile, la ARCUB (Str. Lipscani  84-90), ora 18:00, va avea loc o masă rotundă cu tema ”România este acasă”, moderată de Prof. Univ. Dr. Ion Bogdan Lefter. Începând cu ora 19:30, tot ARCUB găzduiește un moment artistic instrumental intitulat „Performance despre caracteristici culturale și sonore” susținut de interpreții Mircea Florian, Dragoș Andriana și Lucian Stan.

Ultima zi a Festivalului începe duminică, 28 mai, când de la ora 08:30 are loc slujba arhierească de la Catedrala Patriarhală „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (Aleea Dealul Mitropoliei 2). Tot la Catedrala Patriarhală va avea loc la ora 12:30 ceremonia de închidere oficială a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni. Ziua de duminică se va încheia cu un moment cultural de excepție, începând cu ora 20:00, la Sala Palatului (Str. Ion Câmpineanu 28), prin concertul  ”Eu sunt: Damian Drăghici – O Călătorie în Adâncul Sufletului Meu”.

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.

La Festival sunt așteptați peste 300 de români din vecinătatea României (Moldova, Serbia, Ucraina, etc.) sau din țări mai îndepărtate (Austria, Belgia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania, Iordania, Irlanda, Finlanda, Franța, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Spania, SUA, Turcia, etc.).

Toate evenimentele sunt gratuite iar participarea se face pe baza înscrierii prealabile și a prezentării ecusonului de participant la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul “Aici-Acolo”.

Organizarea evenimentului este asigurată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Continue Reading

EVENIMENTE

New Strategy Center organizează a șaptea ediție a “Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor

Published

on

© New Strategy Center

În perioada 18-19 mai 2023, New Strategy Center organizează cea de-a șaptea ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor.

Forumul este organizat în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, având ca parteneri instituționali Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Externe din România, cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO.

Evenimentul va avea loc în București, la InterContinental Athénée Palace (Strada Episcopiei 1-3).

Cu o agendă ambițioasă și invitați de vârf, cu peste 160 de speakeri, „Black Sea and Balkans Security Forum” este cel mai relevant eveniment din România dedicat securității în regiunea Mării Negre și Balcani.

Forumul va găzdui peste 40 de panel-uri la care vor participa înalți oficiali civili și militari, diplomați, experți de renume din state membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere.

Printre temele abordate în această ediție, se numără procesul de reconstrucție al Ucrainei, suportul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, arhitectura de securitate europeană după război, criza alimentară cauzată de invazia Rusiei, securitatea energetică în Europa, reziliența cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest, tehnologiile disruptive și protecția infrastructurilor critice.

Programul integral al conferinței este disponibil aici.

Cele peste 40 de paneluri vor putea fi urmărite prin livestreaming, pe pagina de Facebook a New Strategy Center și pe canalul de YouTube.





CaleaEuropeană.ro, partener media al Forumului, va transmite LIVE sesiuni al conferinței și va modera un panel consacrat situației de securitate în Balcanii de Vest și perspectivele de integrare europeană ale acestei regiuni.

Continue Reading

EVENIMENTE

New Strategy Center lansează cartea “Roza Geopolitică” a analistului italian Mirko Mussetti, un bun cunoscător al spațiului est-european și al Mării Negre

Published

on

© New Strategy Center

Think tank-ul New Strategy Center organizează miercuri, 17 mai 2023, lansarea cărții „Roza Geopolitică”, de Mirko Mussetti, analist politic și publicist italian, evenimentul având loc în marja Balkans and Black Sea Security Forum, eveniment de marcă organizat anual la București de New Strategy Center.

Evenimentul va avea loc în clădirea Rectoratului Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, intrarea din bulevardul Mărăști.

Cartea va fi lansată în prezența autorului, alături de invitați speciali, precum Excelența Sa, domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei în România, Simona Cojocaru, Secretar de Stat în Cadrul Ministerului Apărării Naționale și Iulian Fota, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, informează NSC într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Un bun cunoscător al spațiului est-european și al Mării Negre, Mirko Mussetti examinează în profunzime originile termenilor ce definesc astăzi câmpul lexical al geopoliticii, utilizând paralele cu filosofia și istoria antică. Mussetti reușește o analiză profundă, ce are aplicabilitate asupra realităților de ordin politic, economic și social din ziua de azi.

„Roza Geopolitică” este o lucrare utilă pentru tinerii cercetători, analiști, ofițeri, ce sunt la începutul carierei și doresc să-și consolideze cunoștințele și să pășească cu mai multă încredere pe terenul instabil al relațiilor internaționale.

Cartea este publicată în comun de Editura New Strategy Center și Editura Militară.

New Strategy Center va dona 70% din tiraj instituțiilor de învățământ superior civile și militare, așa cum a făcut și în trecut, cu celelalte cărți pe care le-a tipărit în limba română, pentru a facilita accesul tinerilor studenți și ofițeri români la opere importante care ajută la dezvoltarea cunoștințelor de ordin strategic în rândul viitorilor lideri ai României, mai arată sursa citată.

“New Strategy Center mulțumește companiei Leviatan Design pentru sprijinul oferit în publicarea acestei cărți”, conchide comunicatul NSC.

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Maia Sandu, “recunoscătoare sprijinului din partea României și Franței”, predă Spaniei ștafeta summitului CPE care a făcut R. Moldova mai vizibilă pe harta Europei

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Zelenski, recunoscător pentru că “România ajută Ucraina”: Relațiile s-au schimbat când “Iohannis și alți lideri au susținut candidatura Ucrainei la UE”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

Victor Negrescu solicită Comisiei Europene printr-un demers susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice să sprijine cu fonduri UE copiii români cu părinți plecați în afara țării

U.E.11 hours ago

Oficiali de rang înalt din Europa în frunte cu Josep Borrell participă la cel mai important forum de securitate din Asia, încercând să-i convingă pe partenerii din regiune să sprijine mai mult Ucraina

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO11 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

Polonia livrează arme și muniții cu șase avioane de transport pentru poliția din Republica Moldova

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA12 hours ago

Declarație comună Iohannis – Zelenski adoptată în R. Moldova: România și Ucraina vor organiza consultări privind garanțiile de securitate acordate Ucrainei înaintea aderării la NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Parlamentul European solicită o strategie coordonată pentru a mări reziliența UE la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO11 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA14 hours ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Team2Share

Trending