Connect with us

INTERNAȚIONAL

LIVE TEXT | Alegeri SUA 2016 | America își decide cel de-al 45-lea președinte: Hillary Clinton sau Donald Trump

Published

on

Ziua alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii – cea mai puternică economie de pe glob și stindardul ordinii internaționale liberale – în care americanii își decid cel de-al 45-lea președinte s-a încheiat cu revenirea republicanilor la Casa Albă. Donald Trump a fost ales noul președinte al SUA și, alături de victoriile republicane în Senatul SUA și în Camera Reprezentaților, Partidul Republican va prelua întreaga putere politică în SUA.

Donald Trump a devenit miercuri primul președinte republican după doi membri ai familiei Bush și după opt ani în care Statele Unite au fost conduse de un lider democrat, Barack Obama. Trump își va prelua mandatul pe 20 ianuarie 2017, urmând să susțină apoi și primul său discurs despre Starea Națiunii.

URMĂREȘTE AICI NOUL LIVE TEXT

clinton trumpDupă o campanie care a durat mai bine de un an și jumătate – caucas-uri interne, alegeri primare, sondaje, nominalizarea celor doi, trei dezbateri pline de atacuri și replici acide – Clinton și Trump stau astăzi la mâna celor 145 de milioane de cetățeni americani care s-au înscris pe listele de vot și a celor 538 de electori care îi vor înscăuna pe unul dintre cei doi la Casa Albă și vor decide, implicit, succesorul lui Barack Obama.

Ziua prezidențialelor din SUA va fi și ziua unor premiere: în cazul în care Hillary Clinton va avea câștig de cauză, ea va deveni atât prima femeie președinte din istoria SUA, cât și întâia fostă Primă Doamnă sau fost secretar de Stat care va fi unsă cu titulatura informală de cel mai puternic om al planetei. O victorie a lui Donald Trump ar da câștig de cauză curentului anti-sistem pe care candidatul republican, prin declarațiile sale nemaiîntâlnite la un nivel atât de apropiat funcției prezidențiale. Apoi, dacă Hillary Clinton va obține victoria aceasta va oferi democraților un al treilea mandat consecutiv la Casa Albă, așa cum republicanii au avut în anii 1981-1993 prin Ronald Reagan și George Bush tatăl. Totodată, ar fi pentru prima dată de la Franklin Roosevelt încoace când democrații ar conduce SUA pentru trei mandate (n.r. – Roosevelt este singurul lider SUA ales de patru ori, 1933-1945).

Cele mai importante informații, actualizări și rezultate din cea mai crucială zi pentru democrația americană le puteți găsi pe CaleaEuropeana.ro. Scrutinul a început la ora 13.00, ora României.

***LIVE TEXT***

URMĂREȘTE AICI NOUL LIVE TEXT

Ora 21.34Washington Post a lansat deja un infografic cu distribuția electorilor între cei doi candidați, cu o metodologie bazată pe predicția generată de calcule sociologice în funcție de sondaje, de istoricul voturilor în statele respective și de evaluările unor analiști politici.

screenshot-2016-11-08-21-30-51

FOTO: Captură ecran Washington Post

Modelul utilizat de publicația americană atribuie electori celor doi candidați în funcție de afinitățile politice ale statelor americane. Statele considerate sigure pentru Hillary Clinton sunt marcate cu albastru-petrol, iar pentru Trump cu roșu-cărămiziu. Cele în care sunt utilizate metode predictive și care sunt alocate celor două tabere au culori mai deschise: bleu (Clinton) și roz (Trump).

Adevărata bătălie se dă în statele marcate cu mov: Florida, Carolina de Nord și New Hampshire.

Potrivit analizei Washington Post suma statelor sigure și a celor în care democrații sunt favoriți, Hillary Clinton ar urma să obțină 275 de electori, cu cinci peste numărul minim necesar câștigării alegerilor. De cealaltă parte, în baza aceleiași metode, Trump ar obține 215 electori.

Reamintim că această analiză are în vedere mai multe variabile precum sondajele recente, istoricul voturilor de la alte alegeri sau opiniile specialiștilor.

Ora 20.34 Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a dat în judecată registrul electoral din statul Nevada, stat cu un număr total de 6 electori, pe motiv că acesta a permis ca o secție de votare din Las Vegas să rămână deschisă după ora normală, în cursul procesului de votare anticipată de săptămâna trecută. Trump solicită ca voturile din secția respectivă să fie păstrate separat până la soluționarea oricăror posibile controverse juridice privind rezultatele din Nevada.

screenshot-2016-11-08-19-38-39Ora 19.35 – Aşa-numitul sondaj al sondajelor realizat de CNN (Poll of Polls), o cotează pe candidata democrată cu 46%, în timp ce Donald Trump avea 42%.

Acest tip de sondaj marca CNN reprezintă o medie a rezultatelor din șapte măsurători sociologice diferite, toate realizate în perioada cuprinsă între 1-3 noiembrie, 3-6 noiembrie sau 4-6 noiembrie și comandate de Fox News, Bloomberg, ABC News/ Washington Post, CBS News sau NBC News.

Mai mult, calculele electorale făcute de Reuters în cadrul proiectului Reuters/ Ipsos State of the Nation sunt şi ele încurajatoare pentru Hillary Clinton. Fostul secretar de stat ar avea şanse de 90% să câştige aceste alegeri şi să adune 303 electori, în condiţiile în care are nevoie de 270.

Ora 19.20 – Actualul președinte al SUA, Barack Obama, i-a îndemnat din nou pe americani să iasă la urne. 

Astăzi, progresul este la urne. Mergeți și votați – apoi asigurați-vă că prietenii, familia și toți cei pe care îi cunoașteți vor vota și ei”, a scris Obama pe contul de Twitter al președintelui SUA, care va fi moștenit de viitorul președinte al SUA.

Ora 18.05 – Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Donald Trump, a votat la o secție din cartierul Manhattan, alături de soția sa, Melania. Trump a fost huiduit la intrarea și la ieșirea din clădirea la care a votat, arată Washington Post. 

Ora 17.40 – Femeile se vor apropia de o situație de egalitate cu bărbații în distribuția responsabilității politice dacă Hillary Clinton reușește să câștige alegerile prezidențiale în SUA, au estimat marți cancelarul german Angela Merkel și șefa guvernului norvegian, Erna Solberg, în cadrul unei conferințe comune de presă. (mai multe detalii aici)

Ora 15.32 – Hillary Clinton și Bill Clinton au votat la secția din Chappaqua, New York, informează CNN, citat de Hotnews.ro.

Candidata democrată a vorbit și cu susținătorii săi la ieșirea de la urne. ”Voi face tot ce îmi stă în putință dacă sunt suficient de norocoasă încât să câștig azi”, a spus aceasta.

Ora 14.49 –  Ministerul rus de Externe a trimis o notă diplomatică autorităţilor americane, în care transmite că diplomaţii americani nu vor putea să monitorizeze următoarele alegeri din Rusia. Măsura reprezintă răspunsul Rusiei la ceea ce descrie măsurile luate de SUA de a obstrucţiona diplomaţi ruşi care voiau să monitorizeze alegerile prezidenţiale de marţi, din Statele Unite.

Ora 14.17 – Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a declarat că Statele Unite încurajează toate statele membre NATO să aloce procentul de minim 2% din PIB pentru bugetul Apărării, constatând că România va face acest lucru începând cu anul 2017. Declarațiile diplomatului au fost făcute la Timișoara, în contextul alegerilor de astăzi din SUA și ținând cont de poziția lui Donald Trump, care a spus că în cazul în care va ajunge președinte va condiționa angajamentul SUA față de apărarea aliaților din NATO de respectarea de către aceste țări a alocării bugetare pentru apărare.

Ora 13.58 – În contextul reuniunii miniștrilor de Externe ai țărilor NATO de pe flancul estic – desfășurată sub auspiciile Formatului București – Klaus Iohannis a transmis un mesaj important pentru viitorul relației transatlantice, chiar în ziua alegerilor din SUA.

Este un moment important pentru relaţia transatlantică, care rămâne esenţială pentru securitatea europeană şi pentru securitatea regiunii. Statele Aliate de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să continue să investească în consolidarea ei”, a precizat șeful statului.

Ora 13.45 – Candidatul democrat la funcția de vicepreședinte al Statelor Unite, Tim Kaine, a votat la o secție din statul Virginia. Ulterior votului, acesta a publicat un mesaj cu subînțeles pe pagina sa de Twitter: ”Am dorit să fiu primul la vot, dar Minerva Turpin, doamnă de 99 de ani, m-a bătut. Se pare că trebuie să mă obișnuiesc în a fi numărul doi”, aluzie la poziția de vicepreședinte al SUA.

Ora 13.22 – Birourile de vot s-au deschis marți dimineață la ora locală 06:00 (ora 13.00 în România) în nouă state de pe Coasta de Est pentru alegerile prezidențiale din SUA, în care se confruntă democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump, informează AFP, potrivit Agerpres.

Alegătorii au început să își exprime opțiunile în statele Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont și Virginia.

Ora 13.10 – Shane Kimbrough, singurul astronaut american aflat în prezent pe Stația Spațială Internațională, a votat deja la alegerile prezidențiale din SUA de marți. Astronauții americani își pot exercita dreptul de a vota din spațiu, în baza unei legi din 1997, adoptată în statul Texas, unde își au reședința majoritatea acestora.

Ora 12.26 –  Știați că… Elefantul Partidului Republican și măgarul Partidului Democrat sunt simboluri ce se află pe scena politică din SUA încă din secolul al 19-lea.

Cum au ajuns cele două animale să reprezinte partidele Democrat şi Republican de mai bine de 100 de ani? Mai multe detalii aici.

Ora 11.39 – Misiunea OSCE de observare a alegerilor prezidențiale din SUA a precizat că afirmațiile candidatului republican Donald Trump referitoare la o posibilă fraudare a scrutinului sunt speculații gratuite, potrivit France Presse, citat de Agerpres.

Donald Trump a declarat în cadrul dezbaterilor comune cu Hillary Clinton, dar și cu prilejul mai mult miting-uri, că va respinge rezultatele alegerilor dacă nu va câștiga.

Ora 11.00 – Premierul italian Matteo Renzi a lăudat cele două mandate de președinte al SUA ale lui Barack Obama și și-a reiterat sprijinul pentru candidata democrată la Casa Albă în alegerile de marți într-un mod original, transmite Huffington Post, care citează o postare a liderului italian de pe Facebook.

“Să sperăm că va fi fată, ca să citez titlul unui film vechi. Între timp, cred că este corect să salutăm cei opt ani de mandat ai lui Barack Obama”, a scris acesta.

dixville-1478582067-7648

Ora 10.07 – Alegerile prezidențiale din SUA au fost lansate în mod simbolic de șapte alegători din Dixville Notch, o localitate situată la frontiera nord-estică a Statelor Unite. Denumită ”First in the Nation”, Dixville Notch continuă această tradiție stabilită încă din 1960. Din cei șapte, 4 au votat pentru Clinton, 2 pentru Trump și unul pentru Gary Johnson.

Ora 09.12 – Cei doi candidați la președinția SUA, democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump, și-au încheiat marți dimineața campania electorală, cu doar câteva ore înaintea începerii votului pe coasta de est a SUA. Hillary Clinton și Donald Trump au susținut ultimele lor mitinguri electorale înaintea deschiderii urnelor din Statele Unite. Peste 40.000 de oameni au participat la miting-ul susținut de fostul secretar de Stat, alături de ea fiind președintele Barack Obama și prima doamnă Michelle, dar și soțul ei, fostul președinte Bill Clinton.

Sunt cele mai importante alegeri din viața noastră pentru că nu am mai avut niciodată o alegere atât de clară. Da, există o alegere clară în acest scrutin. Una între dezbinare şi unitate. Între o economie care funcţionează pentru toţi sau numai pentru cei bogaţi. Între un lider puternic şi constant şi un om imprevizibil care poate pune totul în pericol. Să n-aveţi îndoieli, valorile noastre de bază sunt puse la încercare în aceste alegeri. Să mergem la vot, Philadelphia! Să facem istorie împreună! Mulţumesc şi fiţi binecuvântaţi!”, a spus candidata democrată la președinția SUA, conform Digi24

VIDEO// Hillary Clinton: ”Sunt cele mai importante alegeri din viața noastră pentru că nu am mai avut niciodată o alegere atât de clară”

ora 09.00 – De cealaltă parte, 9.000 de susținători au participat la miting-ul lui Trump, scrie Agerpres.

”Va fi cel mai important vot pe care l-aţi dat vreodată în viaţa voastră, pentru că împreună vom face America bogată din nou, vom face America puternică din nou, vom face America sigură din nou şi, da, vom face America măreaţă din nou. Vă puteţi imagina patru ani cu Hillary? Vorbesc serios. N-aş vrea să mă uit la ştiri în fiecare seară. Nu vine lumea la mitinguri, aşa că îi aduce pe Beyonce şi Jay-Z. Îmi plac amândoi. Şi ştiţi ce se întâmplă? Pe mine vin să mă asculte mai mulţi oameni decât pe ei. Liderii noştri sunt incompetenţi. Preşedintele Obama face campanie cu Hillary Clinton pentru că ea nu e în stare. Nu e în stare. Aşa că se duce Obama cu Air Force One, care costă o avere”, a spus candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, în fața a peste 9.000 de susținători, la un centru din orașul Manchester, capitala comercială a statului New Hampshire.

VIDEO// Donald Trump: ”Împreună vom face America puternică din nou și o vom face măreață din nou”

Ora 08.48 –  Alături de Hillary Clinton la ultima manifestație electorală s-au aflat fiica ei, Chelsea, soțul ei, Bill, și actualul cuplu prezidențial, Michelle și Barack Obama. 

Michelle și Barack Obama au îndemnat publicul să o voteze pe Hillary Clinton. 

Credem că responsabilitatea noastră faţă de voi şi faţă de această ţară nu se încheie când plecăm de la Casa Albă. De aceea, eu şi Barack am lucrat atât de mult în această campanie, fiindcă noi credem că avem datoria să ne asigurăm că predăm ţara unui lider în care putem avea toţi încredere”, a spus actuala Primă Doamnă a SUA.

Pun pariu că veţi respinge teama şi veţi alege speranţa. Pun pariu că înţelepciunea, decenţa şi generozitatea poporului american vor învinge din nou. Iar acesta e un pariu pe care nu l-am pierdut niciodată. Faceți pentru Hillary ceea ce ați făcut pentru mine. Următorul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Hillary Clinton!”, a precizat Barack Obama. 

VIDEO// Soții Obama și familia Clinton, împreună pentru Hillary

Ce spun ultimele sondaje

Trei sondaje, consultate de Digi24, au fost publicate marți în Statele Unite, care relevă o diferență de patru procente între Hillary Clinton și Donald Trump.

CBS News arată că 47% dintre americani intenționează să o voteze pe Hillary Clinton, în timp ce 43% vor să-i dea votul lui Donald Trump. 

Sondajul pentru ABC arată că Hillary Clinton va obține 49% dintre voturi, iar Trump 45%.

Sondajul efectuat de LA Times îl arată drept favorit pe Donald Trump cu 48% dintre voturi, în timp ce Hillary Clinton obține 43%.

Un al patrulea sondaj, efectuat de Fox News, o creditează pe Hillary Clinton cu 48% din intenţiile de vot în scrutinul prezidenţial de marţi, în vreme ce 44% dintre alegători ar urma să voteze cu Donald Trump.

Este foarte important de menționat că aceste ultime sondaje au fost realizate înainte ca FBI să anunțe încheierea anchetei privind e-mail-urile lui Hillary Clinton, subiect care a afectat-o puternic pe candidata democrată.

Potrivit unui model al Moody’s Analytics, un tipar utilizat la fiecare alegeri din Statele Unite și care a prezis corect rezultatele alegerilor prezidențiale din 1980 încoace, alegerile din 8 noiembrie vor fi câștigate de Hillary Clinton. Clinton va obține 332 de voturi în colegiul electoral, iar republicanul Donald Trump 206.

FOTO: CNN Money

FOTO: CNN Money

Alegerile depind de 12 state: Florida și Ohio, celebrele ”state indecise”

Numele viitorului lider al Casei Albe depinde de modul în care vor vota 12 state americane: Florida, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Carolina de Nord, Nevada, Colorado, Iowa, Wisconsin, New Hampshire, Arizona şi Virginia.

În cel puţin patru dintre aceste state – Carolina de Nord, Florida, Ohio şi Nevada, care însumează 68 de mari electori – bătălia dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump se duce în continuare pe muchie de cuţit.

Floridei îi revin 29 de electori. În 2008 și 2012 a câștigat Barack Obama, iar în 2000 și 2004 a câștigat George W. Bush. Rezultate sondajelor sunt strânse: Clinton—47,4 %, iar Trump 46,2 %. Ohio are 18 electori. În 2008 și 2012 a câștigat Barack Obama, iar în 2000 și 2004 a câștigat George W. Bush. Trump 46,3%, Clinton 43%.

Lista statelor cheie, numărul electorilor, rezultatele sondajelor și câștigătorii alegerilor precedente poate fi consultată AICI.

Totodată, aceste state indecise relevă și principalul dezavantaj al sistemului electoral american, care indică faptul că unele voturi sunt mai valoroase decât altele, mai ales în cazul acestor state care au o populaţie însemnată şi care oscilează între republicani şi democraţi.

Sistemul electoral: câștigă candidatul care obține sprijinul din partea a cel puțin 270 de electori

Președintele Statelor Unite ale Americii este ales indirect. Spre deosebire de votul dat de cetățeni în alte sisteme democratice, în SUA  delegaţii şi electorii din Colegiul Electoral iau locul votanţilor direcţi. Populația nu este distribuită  în mod egal în statele americane iar scopul acestui sistem este ca statele  mai puțin populate să nu fie ignorate în procesul electoral, scrie Europa FM.

În total, Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiţi în funcţie de populaţia statelor, iar 100 sunt distribuiţi câte doi pentru fiecare stat american. Alţi trei electori sunt desemnaţi pentru capitala Washington D.C. Pentru ca un candidat să câştige alegerile are nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori – jumătate plus unul.

Distribuirea electorilor se face, aproape în toate statele, după principiul „câştigătorul ia totul”, astfel candidatul care obţine majoritatea votului popular într-un stat va obţine toţi electorii acelui stat.

INFOGRAFIC – Guvernul Statelor Unite explică pașii pe care trebuie să îi parcurgă un candidat pentru a deveni președinte al SUA

usa-gov

FOTO: usa.gov

Urmăriți și:

VIDEO/ Alegeri SUA 2016 – Ultima dezbatere prezidențială vine cu o premieră din partea lui Trump: S-ar putea să nu recunosc rezultatul alegerilor/ Clinton: Rusia preferă o marionetă ca lider al SUA

VIDEO A doua dezbatere prezidențială Clinton-Trump dominată de afirmațiile republicanului la adresa femeilor

VIDEO Prima confruntare Clinton-Trump | 90 de minute de replici tăioase: ”Hillary Clinton nu are vigoarea necesară”/ “După ce va călători în 112 ţări şi va negocia un acord de pace atunci să vorbească despre vigoare”. Cine a câștigat?

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Liderii G7 pledează pentru introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești

Published

on

© Ursula von der Leyen - Twitter

Liderii G7 au reiterat, la finalul reuniunii din această lună, angajamentul de a elimina treptat dependența Occidentului de resursele energetice ale Federației Ruse. În acest sens, aceștia au dezbătut măsuri suplimentare pentru a împiedica Moscova să profite de pe urma războiului, introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești, printre acestea. 

„Pe măsură ce eliminăm treptat petrolul rusesc de pe piețele noastre interne, vom căuta să dezvoltăm soluții care să ne îndeplinească obiectivele de reducere a veniturilor rusești din hidrocarburi și de sprijinire a stabilității pe piețele energetice globale, reducând în același timp la minimum impactul economic negativ, în special asupra țărilor cu venituri mici și mijlocii”, au transmis liderii G7 în declarația finală. 

„În acest sens, salutăm decizia Uniunii Europene de a explora, împreună cu partenerii internaționali, modalități de reducere a creșterii prețurilor la energie, inclusiv posibilitatea introducerii unor plafonări temporare ale prețurilor de import, acolo unde este cazul”, au mai adăugat înalții oficiali.                                                        

În ceea ce privește petrolul, liderii au decis că vor lua în considerare o serie de abordări, inclusiv opțiuni pentru o posibilă interzicere completă a tuturor serviciilor care permit transportul de țiței și produse petroliere rusești pe mare la nivel global, cu excepția cazului în care petrolul este achiziționat la un preț sau sub un preț care urmează să fie convenit în urma consultării cu partenerii internaționali.

„Atunci când luăm în considerare aceste opțiuni, vom lua în considerare, de asemenea, mecanisme de atenuare, alături de măsurile noastre restrictive, pentru a ne asigura că țările cele mai vulnerabile și cele mai afectate își mențin accesul la piețele energetice, inclusiv la cele din Rusia. Invităm toate țările care împărtășesc aceleași idei să ia în considerare posibilitatea de a se alătura acțiunilor noastre. Îi însărcinăm pe miniștrii noștri relevanți să continue să discute de urgență aceste măsuri, consultându-se cu țările terțe și cu părțile cheie din sectorul privat, precum și cu furnizorii de energie existenți și noi, ca alternativă la hidrocarburile rusești”, au concluzionat aceștia. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Emmanuel Macron se împotrivește desemnării Rusiei drept stat sponsor al terorismului

Published

on

© European Union

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu va desemna Rusia stat sponsor al terorismului, refuzând astfel o cerere făcută, luni, de către omologul ucrainean Volodimir Zelenski către liderii G7 după atacul cu rachete asupra centrului comercial din orașul Kremenchuk, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Includerea Rusiei pe o listă cu state care sponsorizează terorismul ar presupune aplicarea unor sancțiuni și mai dure decât cele aplicate 

„Nu avem nevoie de niciun fel de calificare pentru a aplica aceste sancțiuni împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina”, a declarat, însă Macron. „Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige” războiul de agresiune declanşat împotriva Ucrainei, prin urmare sancţiunile împotriva Moscovei „se vor menţine atâta timp cât este necesar, în următoarele săptămâni şi în următoarele luni”, a mai adăugat președintele francez.

Macron a mai declarat la Elmau, unde a avut loc reuniunea la vârf a grupului ţărilor celor mai industrializate, că de la summitul NATO care urmează la Madrid trebuie transmis un mesaj „de unitate şi forţă” privind securitatea Europei.

Președintele Ucrainei s-a înfuriat după atacul cu rachete asupra mall-ului, declarând că „doar teroriștii total nebuni, care nu ar trebui să aibă loc pe Pământ, pot lansa rachete asupra unor obiective civile”, adăugând în același timp că „Rusia trebuie să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului”. „Lumea poate și, prin urmare, trebuie să oprească teroarea rusă”, a mai subliniat acesta. 

Citiți și Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite să recunoască Rusia drept sponsor al terorismului

Ministerul rus al Apărării a precizat într-un comunicat că forțele sale aeriene au lovit „depozite de arme și muniții [pe care Ucraina] le-a primit de la Statele Unite și de la țări europene” în Kremenchuk. Acesta a susținut că munițiile au detonat și au provocat un incendiu într-un „centru comercial nefuncțional” din apropiere.

Potrivit lui Zelenski, însă, cel puțin 1.000 de persoane se aflau în interiorul mall-ului Amstor în momentul loviturii forțelor de ocupație, adăugând că aceste persoane nu reprezentau „niciun pericol pentru armata rusă”. Videoclipurile care au apărut de la fața locului au arătat clădiri înghițite de fum și civili care alergau să se adăpostească.

De asemenea, președintele ucrainean a precizat că Rusia a folosit deja aproape 2.800 de rachete de croazieră diferite împotriva Ucrainei, iar numărul de bombe aeriene și de rachete MLRS care au lovit orașele ucrainene pur și simplu nu poate fi numărat.

La rândul său, Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, a scris luni pe Twitter că atacul a arătat că Rusia ar trebui să fie „desemnată drept stat sponsor al terorismului” și a cerut mai multe livrări de arme. „Avem nevoie de apărare antirachetă”, a punctat oficialul.

Liderii Grupului celor șapte națiuni, o adunare a puterilor economice globale, au condamnat în mod colectiv atacul ca fiind o crimă de război, calificându-l drept „abominabil” și promițând „un sprijin neclintit” pentru Ucraina într-o declarație comună.  Totodată, Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute atacul în cadrul unei reuniuni de marți.

Continue Reading

G7

Până la sfârșitul anului, liderii G7 vor înființa un „club pentru climă” menit să combată încălzirea globală

Published

on

© G7germany.de

Liderii țărilor G7 au convenit asupra creării unui „club pentru climă”, menit să consolideze și să extindă cooperarea în combaterea încălzirii globale și care se va concentra în acest scop pe măsuri în sectorul industrial, relatează presa internațională și Agerpres

„Susținem obiectivele unui Club internațional pentru climă și vom colabora cu partenerii în vederea înființării acestuia până la sfârșitul anului 2022. Pentru a stimula acțiuni urgente, ambițioase și incluzive în vederea alinierii noastre la traiectoria de 1,5 grade Celsius și pentru a accelera punerea în aplicare a Acordului de la Paris, ne angajăm să avem un sector rutier puternic decarbonizat până în 2030, un sector energetic complet sau predominant decarbonizat până în 2035 și să acordăm prioritate unor măsuri concrete și oportune în vederea atingerii obiectivului de accelerare a eliminării treptate a energiei naționale pe bază de cărbune”, au transmis liderii G7, potrivit declarației oficiale

De asemenea, liderii au anunțat că acest club al climei va fi un „forum interguvernamental de mare ambiţie” şi deschis tuturor ţărilor.

„Invităm partenerii noştri, în special principalii emiţători de gaze cu efect de seră, membrii G20 şi alte economii în dezvoltare şi emergente să intensifice discuţiile şi consultările cu noi, în special pentru a promova tranziţia energetică şi a accelera procesul de renunţare la carbon”, au indicat în declaraţie liderii celor şapte puteri.

Aceștia au remarcat „cu preocupare” că în aceste momente „nici ambiţiile climatice globale şi nici implementarea lor nu sunt suficiente pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”. 

Formatul G7 se reunește la nivelul liderilor celor mai industrializate democrații din anul 1975. Grupul a devenit G8 în anul 1997, când democrațiile occidentale au întins mâna prieteniei și a cooperării către Rusia, însă acest format a luat sfârșit în 2014, când liderii G7 au decis excluderea Federației Ruse ca răspuns la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Moscova.

Continue Reading

Facebook

G77 mins ago

Liderii G7 pledează pentru introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești

INTERNAȚIONAL48 mins ago

Emmanuel Macron se împotrivește desemnării Rusiei drept stat sponsor al terorismului

G760 mins ago

Până la sfârșitul anului, liderii G7 vor înființa un „club pentru climă” menit să combată încălzirea globală

NATO2 hours ago

Jens Stoltenberg: Summitul de la Madrid este unul crucial. Noul Concept Strategic, “planul cardinal” NATO într-o lume mai periculoasă și mai imprevizibilă

ROMÂNIA2 hours ago

REPowerEU: Guvernul este pregătit să renegocieze anumite elemente din PNRR în domeniul energiei

ROMÂNIA3 hours ago

Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina și R. Moldova demarează pe 30 iunie pe interconexiunea dintre Ucraina și România

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Ministrul de externe al R. Moldova, alături de președinta Parlamentului European: Drumul spre aderare la UE, singura opțiune care ne oferă prosperitate

U.E.4 hours ago

Christine Lagarde anunță că BCE va merge „oricât de departe este nevoie” pentru a contracara inflația „excesivă”

ROMÂNIA4 hours ago

Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp

SUA5 hours ago

Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite să recunoască Rusia drept sponsor al terorismului

ROMÂNIA4 hours ago

Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu: Avem o șansă uriașă de a dezvolta componenta economică a parteneriatului strategic cu SUA. Se lucrează deja la planuri detaliate de business

NATO1 day ago

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

NATO1 day ago

Decizii cruciale pentru România: NATO va ridica grupurile de luptă la nivel de brigadă, va adopta noi planuri de apărare cu forțe pre-alocate pentru anumiți aliați, iar Forța de Reacție Rapidă va avea peste 300.000 de militari

INTERNAȚIONAL1 day ago

Volodimir Zelenski face apel la populația din Belarus să nu se lase atrasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Team2Share

Trending