Connect with us

Adina Vălean

VIDEO&TEXT CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ de la BRUXELLES – ”Viziuni energetice: Goana către gaz”. Adina Vălean: ”Avem nevoie de infrastructură și hub-uri energetice și apoi vom avea competitivitate și diversificare”

Published

on

Corespondență de la Bruxelles – Dan Cărbunaru, Robert Lupițu

DSC05027POLITICO Europe a organizat în această seară (n.r. – 16 septembrie 2015, ora 19.30 în România) un eveniment dedicat sectorului energetic și viitorului acestuia intitulat “Energy Visions – Dash for Gas: Energy Diplomacy and Diversification” (Viziuni energetice – Goana către gaz: Diplomație energetică și diversificare). Conferința s-a bucurat de prezența vicepreședintelui Parlamentului European, eurodeputatul PPE/ PNL, Adina Vălean, care este totodată și ”Europarlamentarul anului 2015” la secțiunea ”Energie”.

DSC05039”Mă bucur că astfel de dezbateri au loc și că putem discuta împreună cu industria și reprezentanții societății civile despre oportunitățile și riscurile aprovizionării cu energie în Europa. În această perioadă Uniunea Europeană propune o noua strategie-cadru pentru crearea unei uniuni energetice robuste”, a declarat Adina Vălean în preziua conferinței.

Printre vorbitorii la acest eveniment dedicat sectorului energetic s-au numărat și comisarul pentru Energie și Climă, Miguel Arias Canete, Rokas Masiulis, ministrul Energiei lituanian, Stephan Singer, director pe Politici Globale Energetice la WWF International, Dick Benshop, director la Shell Olanda și Klaus Schäfer, membru al Board-ului E.ON si CEO desemnat al Uniper.

Diversificarea poate avea succes numai în cazul în care UE va putea asigura aprovizionarea cu gaz la prețuri competitive, în cazul în care noi conducte vor fi construite pentru a aduce gaz din est la vest și în cazul în care rețelele de gaze național vor fi interconectate. Aceasta va depinde, de asemenea, de construirea unui sistem interconectat european care sa permită creșterea livrărilor de gaze naturale lichefiate (LNG). Criticii susțin că soluția securizării aprovizionării cu energie rezida in stimularea utilizării surselor regenerabile de energie și îmbunătățirea eficienței energetice, mai degrabă decât menținerea unei dependențe de gaz.

CaleaEuropeana.ro a avut corespondență specială în exclusivitate pentru România și a transmis în format LIVE TEXT și VIDEO evenimentul care și-a propus identificarea oportunităților, evaluarea riscurilor și a potențialului pe care domeniul energetic le relevă pentru viitorul Uniunii

LIVE TEXT

Conferința este deschisă de Jan Cienski, editorialist pe probleme de securitate și energie la POLITICO Europe cu o întrebare privind tematica conferința care vizează viitorul UE în sectorul energetic.

DSC05060

Europa este în căutare de a-și diversifica resursele și piața energetică, în special a gazului. Trebuie să ne întrebăm dacă în aceste momente dificile sectorul energetic trebuie să depășească probleme legată de utilizarea gazelor de șișt, probleme ale drepturilor omului în Azerbaidjan, de exemplu, o țară cu un potențial energetic puternic.

Dick Benschop, președintele Shell și sponsor al evenimentului, subliniază că energia poate fi o soluție pentru provocările pe care Europa le întâmpină:

”Europa trebuie să își regândească viziunea față de vecinătatea estică, sudică, iar o integrare economică și cooperare energetică pot fi parte a soluției consolidării relațiilor cu vecinii. Uniunea Energetică poate fi o politică europeană de succes și va intensifica încrederea și cooperarea cu actorii parteneri.

Uniunea Energetică nu este o goană după gaz. În anii ce a trecut am observat o diminuare a cererii de gaz și dacă ne uităm mai departe, cărbunele a jucat un rol important. În loc să facem advocacy pentru goana după caz, mai bine ne gândim la utilizare responsabilă și eficientă.

Sunt multe state în Europa care discută stabilitatea pieței și diversificarea resurselor pe filiera gazului și a cărbunelui. Cel mai important rol al gazului natural este asigurarea stabilității sistemului energetic. Producția domestică va fi și ea diminuată și trebuie să preîntâmpinăm aceste aspecte. Sper să începem în seara asta cu idei bune”.

DSC05051Miguel Arias Cañete, comisarul pentru Energie și Climă, spune că liderii mondiali au pus schimbările climatice și sectorul energetic în centrul preocupărilor inernaționale, angajamentul politic este la un nivel înalt:

”Trebuie să lucrăm pentru viitoarele generații. Avem nevoie de o abordare complexă și să reflectăm mai profund asupra implicațiilor. O nouă strategie trebuie gândită în ansamblu. Comisia nu se concentrează doar pe gaz, ci găsirea mai multor rute și surse. Căutăm diversificare a resurselor energetice și astfel putem folosi dimensiunea energetică ca un instrument politic.

Trebuie să analizăm toate posibilitățile pentru a face piața unică funcțională, și cel mai important este să avem o abordare comună a statelor și să fie un interes asumat în mod comun. Vom dezvolta o strategie energetică la începutul anului viitor.

Avem nevoie de coridoare prin care să ne legăm de România și Bulgaria. Trebuie să acordăm prioritate acelor proiecte care contribuie la interconectarea noastră din punct de vedere energetic.

Gazul este cel mai pur combustibil fosil, însă nu este sfârșitul drumului. Este o punte între cărbune și energii regenerabile.

Trebuie să ne reducem emisiile de CO2 și în mod progresiv trebuie să dezvoltăm energia regenerabilă. Nu putem rămâne dependenți de gaz, deoarece companiile își diversifică sursele energetică, iar asta trebuie să facem și noi.

Avem o experiență disruptivă cu Rusia în sectorul energetic. Dacă gazul este folosit ca un instrument politic, atunci nu este o situație bună. Noi nu sprijinim megastructuri în relația energetică cu alți actori, ci căutăm diversificare.

Vrem să ne asigurăm că nu există un monopol, ci un minim de trei surse de gaze și resurse energetice pe piață.

Este în interesul tuturor să avem o strategie bazată pe diversificare, o abordare comprehensivă și trebuie sprijinită poziția Comisiei de utilizare eficientă a energiei.

Factorul cel mai important al diversificării este să ne asigurăm de existența și securitatea ofertei. Nu avem un sistem rațional de interconectare și la asta trebuie să lucrăm”.

Stephan Singer, director pe Politici Globale Energetice la WWF International, consideră că petrolul este un combustibil tranzitoriu spre energia regenerabilă:

”Întrebarea mea pentru Comisia Europeană este să știm dacă ar trebui să avem un buget comun pentru gazul natural. Având în vedere că avem un scenariu pe termen lung privind decarbonizarea Europei, Comisia trebuie să joace un rol aici.

Vedem din comunicarea Comisiei Europene că cererea de gaz se diminuează constant”.

Rokas Masiulis, ministrul Energiei din Lituania consideră că trebuie să stabilim direcția corectă în care mergem, pentru că încă nu putem siguri dacă cererea de gaz va continua să scadă.

Trebuie să știm cum gândește Gazprom, ce strategie au. Noi, în Lituania avem un terminal de gaz și nu l-am folosit niciodată ca element de negociere, ci ca o alternativă importantă. Comisia caută alternative. Dacă avem soluții și alternative nu ne mai interesează cum va evolua cererea și oferta de gaz.

Fără energie, țările noastre vor îngheța. Avem nevoie de interconectare pentru a ne asigura că noi, țările europene, vom avea posibilitatea de a împărți energie și de a ne asigura traiul, din această perspectivă.

Eficiența energetică este o provocare mai mare decât dezvoltarea energiilor regenerabile și atunci vom discuta despre scăderea prețurilor la gaz. Totuși, să nu uităm că gazul va continua să existe și nu putem ignora asta”.

Adina Vălean, vicepreședintele Parlamentului European, a subliniat încă de la început că este foarte bine că în domeniul energetic vorbim pe aceleași coordonate și viziune.

Trebuie să evaluăm impactul politicilor noastre anterioare, atât în domeniul energetic, cât și al competitivității. Venim acum după 5-8 ani de politici în energie și domeniul climatic, dar nu am văzut care a fost efectul real asupra industriilor noastre și economiilor noastre.

DSC05093Nu mai putem separa politicile climatice și energetice de cele economice. De acum trebuie să ne concentrăm pe politici privind energia. Avem nevoie de infrastructură, hub-uri energetice și apoi vom avea competitivitate, securitatea aprovizionării, diversificare și vom stopa presiunea politică de pe piața energetică.

Avem nevoie de o piață. Avem facilități și instrumente în acest sens, iar fondurile pe care Comisia le dedică acestui domeniu ne pot ajuta să găsim promotori și investitori. Prin investiții vom avea avea infrastructură, diversificare și apoi piața energetică”.

Klaus Schäfer, membru al Board-ului E.ON si CEO desemnat al Uniper a pledat pentru diversificarea surselor energetice: ”Dacă avem cooperare și abordăm din spiritul interesului comun atunci vom reuși să identificăm o cale viabilă în ceea ce privește energia”.

Comisarul Canete a spus că prioritatea Comisiei este ca Rusia să fie un furnizor de gaz de încredere.

Ministrul Energiei din Lituania a remarcat că este imposibil să evităm politizarea discuțiilor despre gas: ”O soluție vom găsi. Cu cât se practică mai multă opresiune asupra cuiva, cu atât mai repede identificăm o soluție. Ucraina își va dezvolta surse regenerabile de energie.

În Europa de Est termenul de gaz provoacă teamă datorită pentru că ne gândim la Gazprom. Prețurile și șantajul Gazprom ne ajută să devenim competitivi, să avem alternative și să diversificăm energii. Oamenii au nevoie de o idee bună, iar dacă eficiența energetică va fi aceasta, atunci este foarte bine.”

Adina Vălean a spus că această cultură a energiei regenerabilă a fost acceptată de societate în nordul Europei: ”Energia regenerabilă a fost percepută ca fiind ieftină și bună din perspectiva mediului. Dacă luăm exemplul țării mele – România – energiile regenerabile nu sunt considerate o sursă ieftină încă”. 

Comisarul Canete: ”Poate Iranul în viitor va reprezenta un partener în domeniul energetic. Noi acum suntem în căutarea de surseNu va apărea o lipsă a gazului, ci a felului în care vom utiliza resursele ce sunt furnizate”.

Stephan Singer: ”Este o abordare greșită să ne gândim că energiile regenerabile vor fi mai costisitoare, decât cele clasice”.

Miguel Angel Canete: ”Continuăm să transmitem mesajele corecte. Energia va fi un factor important în țările în curs de dezvoltare. Accesul la energie pentru companii (IMM-uri, mai ales) este important. În UE, calea decarbonizării este direcția corectă în care mergem. Vom avea o piață importantă, integratoare și să sperăm că avea un rol important la nivel global”. 

Adina Vălean a adăugat că investițiile și fondurile europene nu vor fi îndreptate spre piața gazului: ”Nu avem foarte multe fonduri, bani publici care să sprijine această industrie a energiei. Aceste instrumente de finanțare trebuie să ne ajute să ne interconectăm facilitățile și să atragem investițiile private,care mai apoi vor determina identificarea unor surse care să reducă dependența energetică. Așa va lucra și Fondul European de Investiții Strategice al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker”.

Galerie FOTO

DSC05046

DSC05049

DSC05035

adina valean4

DSC05053

DSC05037

DSC05039

Nota redacției

Preluarea conținului acestui material poate fi realizată numai cu acordul prealabil al publicației CaleaEuropeana.ro.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
5 Comments

5 Comments

  1. Pingback: INTERVIU SPECIAL de la BRUXELLES. Vicepreședintele PE, Adina Vălean despre cum poate deveni România un jucător important pe piața energetică: Formarea piețelor regionale și un proiect de țară ne pot transforma într-un nod de tranzacționare ene

  2. Pingback: CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ de la BRUXELLES. Adina Vălean, europarlamentarul anului pentru Energie: Interconectarea facilităților și atragerea investițiilor private reprezintă cheia diversificării energetice și reducerii dependenței de gazul rusesc

  3. Pingback: INTERVIU SPECIAL de la BRUXELLES. Vicepreședintele PE, Adina Vălean despre cum poate deveni România un jucător important pe piața energetică: Formarea piețelor regionale și un proiect de țară ne pot transforma într-un nod de tranzacționare ene

  4. Pingback: CaleaEurpeana.ro, corespondență de la Bruxelles: ”Viziuni energetice: Goana către gaz” • InvesTenergy

  5. Pingback: LIVE VIDEO Corespondență de la Bruxelles. Europarlamentarul Adina Vălean găzduiește Săptămâna Gazului în PE și dezbate opțiunile pentru alimentarea cu energie a UE | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adina Vălean

Președintele Comisiei pentru Mediu din PE, Adina Vălean: Am cerut și am obținut ca în următorul program LIFE Comisia Europeană să se implice în a oferi sprijin pentru îmbunătățirea calitativă a proiectelor propuse pentru creșterea ratei de succes

Published

on

© Adina Vălean/ Facebook

Europararlamentarul Adina Vălean (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Mediu, Siguranță Alimentară și Sănătate Publică (ENVI) din Parlamentul European a reușit, prin implicarea personală în negocierile cu Comisia și Consiliul, să obțină garanții pentru sprijinirea proiectelor din acele state membre, precum România, care nu au reușit să atragă finanțări din Programul LIFE pentru perioada 2021-2027, în forma lui anterioară.

”Am cerut și am obținut ca în următorul program LIFE, Comisia Europeană să se implice în a oferi sprijin pentru îmbunătățirea calitativă a proiectelor propuse, acel capacity building pentru a contribui la creșterea ratei de succes și pentru a avea o distribuție geografică a fondurilor mult mai bună. Pentru că biodiversitatea nu cunoaște granițe”, a anunțat eurodeputatul Adina Vălean într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.

”Comisia ENVI, pe care sunt onorată să o conduc din 2017, a depus eforturi uriașe și a reușit să impună noi măsuri legislative și o nouă viziune pentru protecția mediului în Europa. Legislația pentru implementarea noului concept de economie circulară, care include managementul deșeurilor, restricțiile privind plasticul de unică folosință, eco-designul, calitatea apei, au fost dublate de noul program LIFE care crește finanțarea pentru proiectele de protecție a mediului”, a completat aceasta.

Ieri, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, programul LIFE pentru perioada 2021-2027 a fost adoptat cu 578 de voturi pentru.

Europarlamentarul român a anunțat că ”după acest vot, promotorii de proiecte, fie că sunt în domeniul biodiversității, al emisiilor de CO2 sau legate de economia circulară, pot obține sprijin direct de la Comisia Europeană pentru imbunătățirea lor, fără a mai fi grevați de implicarea oscilantă a Guvernului român.”

”Există proiecte bune și curajoase în România care au nevoie și pot primi finanțare prin programul LIFE”, a conchis Adina Vălean, președintele Comisiei pentru Mediu, Siguranță Alimentară și Sănătate Publică (ENVI) din Parlamentul European.

Adina Vălean (PNL, PPE) este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, a ocupat poziția de vicepreședinte al PE în prima parte a acestei legislaturi (2014-2017). Eurodeputatul este, din 2017, primul român președinte al unei Comisii a Parlamentului European, cea pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară. Adina Vălean, co-lider al delegației române din grupul PPE, a fost aleasă ”Europarlamentarul Anului 2015” la categoria Energie și a fost inclusă de Politico Europe în lista celor mai influenți 40 de membri ai Parlamentului European.

Mai multe detalii despre activitatea eurodeputatului PNL Adina Vălean puteți regăsi aici.

Continue Reading

Adina Vălean

Eurodeputatul Adina Vălean a prezidat ultima Comisie pentru mediu alături de tânăra Greta Thunberg: „Îi mulțumesc pentru angajamentul neobosit privind schimbările climatice”

Published

on

Foto: Calea Europeana

Corespondență din Strasbourg

Europarlamentarul Adina Vălean (PNL,PPE) a prezidat pentru ultima oară în această legislatură Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară alături de tânăra activistă pentru mediu, Greta Thunberg, care a răspuns la invitația Parlamentului European de a participa la această Comisie și de a ține un discurs pentru europarlamentarii prezenți în Strasbourg.

„Nu am fi putut să ne încheiem activitatea într-un mod mai potrivit, decât a avea alături de noi o tânără susținătoare a cauzei de mediu, cum este Greta.”, a menționat eurodeputatul în inceputul dezbaterii.

„As vrea să încep prin a-i mulțumi pentru angajamentul neobosit privind schimbările climatice și pentru că a acceptat invitația Parlamentului European de a-și împărtăși punctele de vedere cu privire la unul dintre subiectele cele mai importante ale mandatului nostru legislativ și al alegerilor europene viitoare care ne așteaptă. Recent, nu doar am vorbit, dar am și văzut în practică importanța implicării actorilor de toate vârstele și de la toate nivelurile societății, în a-și aduce o contribuție activă la soluțiile pentru problemele de mediu, dar și la presiunile asupra societăților unde nu există astfel de soluții.”, a transmis Adina Vălean.

Adina Vălean a subliniat în discursul său faptul că: „Noi în Parlamentul European știm ce avem de făcut, am fost foarte ambițioși, poate că am fost instituția europeană cea mai ambițioasă, care a stabilit obiectivele climatice pentru Europa pentrut anii care urmează, știm că această ambiție trebuie continuată și în următorul mandat parlamentar pentru a putea răspunde provocărilor care ne așteaptă.”

Foto: Calea Europeana

În timpul dezbaterii a participat și reprezentatul român al Consiliului Uniunii Europene, Gabriela Ciot, care a răspuns la invitația Parlamentului European de a participa astăzi la ultima Comisie pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, alături de europarlamentarul Adina Vălean.

Foto: Calea Europeana

 

Citiți și: Greta Thunberg, tânăra activistă de mediu, mesaj din Strasbourg către liderii politici: „Sper că mă ascultă și iau atitudine”

Foto: Calea Europeana/Zaim Diana

 

Continue Reading

Adina Vălean

Ziua Mondială a Sănătății. Președintele Comisiei de Sănătate Publică din PE, Adina Vălean: Apartenența la UE este garanția accesului la tratamente de calitate, la cele mai noi descoperiri în domeniul medical și la fonduri pentru cercetare

Published

on

Apartenența la Uniunea Europeană este garanția accesului la tratamente de calitate, la cele mai noi descoperiri în domeniul medical și la fonduri pentru cercetare, a transmis europarlamentarul Adina Vălean (PNL, PPE), președintele Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Aliemntară din Parlamentul European cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.

”Accesul la sănătate este vital dar restricționat în multe zone ale lumii. În activitatea pe care o desfășori îți alegi întotdeauna o linie care-ți determină acțiunile. Linia mea a fost mereu aceea de a proteja ființa umană și calitatea vieții, conceptul mai larg de well-being. Apă curată, aer curat, un mediu protejat, toate înseamnă sănătate”, a mai spus eurodeputatul român.

Tema Zilei Mondiale a Sănătăţii 2019 este „Acoperire universală de sănătate pentru toată lumea, de peste tot” („Universal health coverage: everyone, everywhere”), iar sloganul este „Sănătate pentru toți!” („Health for all!”).

Adina Vălean (PNL, PPE) este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, a ocupat poziția de vicepreședinte al PE în prima parte a acestei legislaturi (2014-2017). Eurodeputatul este, din 2017, primul român președinte al unei Comisii a Parlamentului European, cea pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară. Adina Vălean, co-lider al delegației române din grupul PPE, a fost aleasă ”Europarlamentarul Anului 2015” la categoria Energie și a fost inclusă de Politico Europe în lista celor mai influenți 40 de membri ai Parlamentului European.

Mai multe detalii despre activitatea eurodeputatului PNL Adina Vălean puteți regăsi aici.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending