Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

LIVE TEXT şi VIDEO. Juncker, Keller, Schulz şi Verhofstadt, PRIMA DEZBATERE pe tema preşedinţiei COMISIEI EUROPENE. Juncker: ”Susțin semnarea iminentă a Acordului de Asociere cu Republica Moldova”. Schulz: ”Vreau să fiu președintele unei Comisii Europene care să reflecte rezultatele alegerilor”. Verhofstadt: ”Comisia condusă de mine va respecta egalitatea de gen”. Keller: ”Propunem o UE căreia să îi pese de oameni”

Published

on

Robert LUPIȚU

juncker verhofstadt keller schulzAzi, 28 aprilie începând cu ora 20.00 (ora României) orașul Maastricht (Olanda) va găzdui „Prima dezbatere prezidențială europeană” la care vor lua parte principalii candidați pentru președinția Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker (Partidul Popular European), Martin Schulz (Partidul Socialiștilor Europeni), Guy Verhofstadt (Partidul Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa) și Ska Keller (Partidul European al Verzilor).

Calea Europeană a transmis LIVE TEXT dezbaterea începând cu ora 20.00.

Jean-Claude Juncker este fost prim-ministru al Luxemburg-ului și președinte al Eurogrupului, în timp ce Martin Schulz este actualul președinte al Parlamentului European. Guy Verhofstadt este euro-deputat din partea ALDE și fost prim-ministru al Belgiei, iar Ska Keller este membră a PE din 2009.

Evenimentul va avea loc la Teatrul aan het Vrijthof din Maastricht, oraș simbol pentru construcția europeană, aici fiind semnat tratatul din 7 februarie 1992 care a dat naștere Uniunii Europene de astăzi.  Cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor europarlamentare, cei patru candidați la șefia Comisiei Europene se vor adresa către aproximativ 400 de milioane de cetățeni cu drept de vot și timp de 90 de minute vor dezbate unele dintre cele mai importante subiecte: economia europeană, viitorul Uniunii Europene, imigrația, intensificarea euroscepticismului și politica externă a UE.

Confruntarea dintre principalii candidați pentru președinția Comisiei este prima în această formulă, ea fiind precedată de o primă dezbatere dintre Jean-Claude Juncker și Martin Schulz disponibilă aici.

ÎNREGISTRAREA VIDEO:


Sursa: Euronews

LIVE TEXT

20.00 Dezbaterea a început la ora anunțată. Candidații au intrat în studio în următoarea ordine: Martin Schulz, Ska Keller, Guy Verhofstadt și Jean-Claude Juncker. Cei patru au intrat imediat în tematica discuțiilor: economie, euroscepticism și politica externă a UE.

Economie:

20.02 „Vreau să pun bazele unei economii pentru următorii cinci ani și a unei Comisii puternice.Ne trebuie o economie funcțională și fără datorii în viitor.” (Guy Verhoftstadt)

20.04 „Tinerii ar trebui să beneficieze de rate ale dobânzilor mai scăzute.” (Martin Schulz)

20.06 „Economia trebuie construită. Avem nevoie de joburi stabile, iar economia să fie în folosul cetățenilor.” (Ska Keller)

20.08 „Băncile trebuie să sprijine economia, iar economia trebuie să sprijine ambițiile oamenilor. Lupt pentru oameni și pentru locuri de muncă decente.” (Jean-Claude Juncker)

20.10 „Ne trebuie idei noi și o nouă viziune.” (Ska Keller)

20.12 „Susțin o Uniune mai integrată. Nu vreau un super-stat, vreau mai puține reglementări. Nu avem nevoie de birocrație, ci de mai multe politici comune.” (Guy Verhofstadt)

20.13 „Cred că pot realiza lucruri importante la Comisia Europeană, iar experiența de 15 ani mă va ajuta în acest sens, deoarece problemele ecologice au fost uitate și acest lucru nu este bine.” (Ska Keller)

20.15 „Avem nevoie de o majoritate puternică în Parlamentul European, și o majoritate puternică la primele două lecturi ale propunerilor legislative. Trebuie să evităm intensificarea puterii Consiliului European.” (răspunsul lui Martin Schulz la întrebarea unui student din sală)

Euroscepticism:

20.30 „Partidele democratice ar trebui să fie mai puternice și fără teamă în a-i confrunta pe cei care nu înțeleg egalitatea și democrația. De asemenea avem oameni care sunt constant împotriva drepturilor femeilor și homosexualității, și trebuie soluționat acest lucru.” (Ska Keller)

20.33 „Trebuie să facem o diferență între cei care critică UE și cei care sunt împotrivă. Cu cei din urmă nu voi negocia, nu voi discuta, nu voi dialoga. Voi forma coaliții doar cu partidele care se bazează valori democratice.” (Jean-Claude Juncker)

20.36 „Domnule Juncker, iar când din grupul dvs., Berlusconi crede că euro e un eșec, iar Orban, schimbă Constituția în Ungaria așa cum îi convine, în raport cu ei cum vă poziționați?” (Guy Verhofstadt)

20.37 „Am fost dezgustat de afirmațiile domnului Berlusconi. Fiecare dintre noi trebuie să se uite spre propria familie politică. Sunt un om al principiilor.” (Jean-Claude Juncker)

20.40 „Soluția pentru euroscepticism sunt oameni politici care să apere UE.” (Guy Verhofstadt)

Imigrația:

20.43 „Există simpatie pentru oamenii care vin în Europa din zone cu condiții limitate și care au suferit persecuții. O ființă umană este o ființă umană.” (Ska Keller)

20.45 „Susțin o politică legală a imigrației așa cum au canadienii sau australienii.” (Guy Verhofstadt)

20.47 „Avem nevoie de solidaritate la nivel european privind imigrația.” (Jean-Claude Juncker)

20.49 „Nu accept termenul de refugiați economici. Există o imigrație continuă și trebuie să promovăm politici pentru a-i proteja pe refugiați în toate cele 28 de state. Dacă voi deveni președinte al Comisiei voi avea acest lucru ca prioritate.” (Martin Schulz)

Prezența la vot:

20.52 „Nu trebuie să vorbim cu oamenii, trebuie să îi ascultăm. Aceștia au idei bune și critici care trebuie luate în seamă.” (Ska Keller)

20.54 „Nu cred că trebuie să descriem problemele ci să rezolvăm. Pierdem din punct de vedere demografic. Aceasta este o problemă ce necesită rezolvarea.” (Jean-Claude Juncker)

20.56 „Trebuie să facem un apel ca oamenii să voteze valorile UE. Îmi doresc ca președintele Comisiei să reflecte rezultatul alegerilor.” (Martin Schulz)

20.58 „Avem probleme transnaționale pe care trebuie să le rezolvăm la nivelul Europei. America și Asia depășesc criza pentru că nu pun problema suveranității ca în Europa. Avem nevoie de integrare pentru a-i atrage pe cetățeni mai aproape.” (Guy Verhofstadt)

Politica externă a UE:

21.01 „UE a spus că nu tolerează comportamentul Rusiei. Nu am participat la luarea acestor decizii, însă sunt complet de acord cu acestea. Ca putere soft trebuie să dialogăm și să punem presiune pe Rusia.Trebuie să ne reducem dependența energetică de Rusia. Ce se întâmplă în Ucraina ne îngrijorează. Dacă Ucraina va urma principiile și valorile europene, este necesară semnarea unui Acord de Asociere. Susțin semnarea unui Acord de Asociere cu Republica Moldova în mod iminent.” (Jean-Claude Juncker)

21.03 „Nu cred că Ucraina va fi în UE în următorii 5 ani și cred că ar trebui să oferim ajutor economic și financiar guvernului de la Kiev pentru a-și depăși problemele. Trebuie să ne gândim dacă interesele comune ale UE și ale Rusiei sunt atât de importante cât să ne țină împreună”.(Martin Schulz)

21.05 „Rusia trebuie să vadă UE puternică. Nu avem de ales decât să sancționăm și oligarhii așa cum fac americanii. Nu este necesar să îi înlăturăm pe ruși, ci să îl sancționăm pe Putin. Rușii au nevoie de democrație, iar Putin o împiedică.” (Guy Verhofstadt)

21.08 „Căutăm întotdeauna soluții pașnice și dialog. Un război rece va duce la escaladarea conflictului.” (Ska Keller)

Concluzii:

21.11 „Vreau să reunesc Europa, fără linii care să dividă sudul de nord. Să ne concentrăm pe soluții pentru economie și pe dimensiunea socială a pieței interne.” (Jean-Claude Juncker)

21.14 „Vreau să le ofer tinerilor dreptate și corectitudine. Instituțiile UE există pentru a-i ajuta pe cetățeni.” (Martin Schulz)

21.16 „ Oamenii au nevoie de un nou leadership care să se diferențieze de conservatori și socialiști. Propun o nouă viziune pentru viitor. Din Comisia mea, jumătate din comisari vor fi femei, pentru a respecta egalitatea de gen.” (Guy Verhofstadt)

21.19 „Noi, Verzii propunem o UE căreia să le pese de oameni și să le ofere acestora o voce.” (Ska Keller).

 

 

.

 

.

.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: LIVE TEXT ora 22.00. Confruntarea finală între candidații la președinția Comisiei Europene, înaintea alegerilor europarlamentare | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO2 hours ago

Pentagonul, înainte de vizita secretarului apărării Lloyd Austin la București: România face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO

NEWS3 hours ago

Recep Tayyip Erdogan anunță că Turcia discută cu SUA pentru a achiziționa avioane de luptă F-16, după ce țara sa a fost exclusă din programul F-35

MAREA BRITANIE4 hours ago

Regatul Unit dorește să-și revizuiască legislația privind drepturile omului pentru a împiedica CEDO ”să-i dea ordine”

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Republica Moldova trimite luni la Lețcani, Iași, o echipă formată din 22 de medici și asistenți medicali pentru a ajuta România în lupta cu pandemia

CONSILIUL UE7 hours ago

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de externe de la Luxemburg. Relațiile UE cu statele din regiunea Golfului și perspectivele Parteneriatului Estic, temele principale pe agendă

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Parlamentul European se reunește în sesiune plenară (18-21 octombrie). Situația statului de drept în Polonia și accelerarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, printre principalele teme

U.E.9 hours ago

”Operațiunea Santinela”: Europol, OLAF, Parchetul European, Eurojust și 19 state membre, printre care și România, își unesc forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor NextGenerationEU

U.E.11 hours ago

În ultima vizită oficială în Turcia, Angela Merkel a salutat ”foarte buna colaborare” cu acest ”important partener”, fără a omite criticile privind drepturile omului și libertățile individuale

Dan Motreanu1 day ago

Ziua mondială a alimentației. Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE: FAO cheamă toate guvernele să adopte politici noi care să încurajeze producția durabilă de alimente

POLITICĂ1 day ago

Președintele PMP: Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte

ROMÂNIA1 day ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA2 days ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA2 days ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA2 days ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Guvernul a aprobat memorandumul privind contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BEI pentru construirea Spitalului Regional Cluj

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită Comisiei Europene ca statele UE să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile neutilizate din exercițiul 2014-2020

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Comisarul european pentru energie, interpelat de Marian-Jean Marinescu în Comisia ITRE din PE: Care va fi necesarul de energie în 2030 dacă prevederile pachetului ”Fit for 55%” rămân neschimbate

ROMÂNIA3 days ago

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic (LIVE, 15 octombrie, ora 10:15)

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru: Tinerii și copiii pot beneficia de investiții pentru viitorul lor în valoare de 40 miliarde de euro prin intermediul celor 25 de PNRR-uri

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru, apel către Autoritatea Europeană a Muncii: Muncitorii nu trebuie să mai fie supuși practicilor de sclavie modernă!

Team2Share

Trending