LIVE TEXT Traian Basescu: Crimeea este doar un episod. Vor exista pasi urmatori din partea Rusiei. Voi ridica problema la Consiliul European

basesc timofti conferinta de presaPresedintele Traian Basescu s-a intalnit, miercuri, cu omologul sau din Republica Moldova, la Iasi, cei doi sefi de stat discutand despre situatia din Transnistria, in contextul anexarii Crimeii de catre Rusia.

Liderii de la Bucuresti si de la Chisinau au sustinut o declaratie de presa comuna, incepand cu ora 12:45, dupa ce in prealabil au sustinut convorbiri tete-a-tete, incepand cu ora 12:00.

Anuntul intalnirii dintre cei doi sefi de stat a fost facut, marti, de presedintele Republicii Moldova, in cadrul unei conferinte de presa, in contextul evenimentelor din aceeasi zi, cand Transnistria a cerut anexarea la Federatia Rusa.

Caleaeuropeana.ro a redat LIVE TEXT principalele declaratii:

T.BASESCU:

– Multumesc dlui presedinte Timofti pentru discutia foarte buna pe care am avut-o azi si pentru ocazia pe care mi-a dat-o sa ne intalnim intr-un moment nu foarte fericit al regiunii.

– Un moment in care Federatia Rusa a anexat un teritoriu care apartinea unui stat suveran si independent – anexarea Crimeii la Federatia Rusa.

Un astfel de eveniment nu poate decat sa creeze ingrijorare in regiune. Securitatea este importanta atat pentru un stat ca R.Moldova, cat si pentru Romania.

– Concluzia este ca, dincolo de ingrijorare, trebuie sa luam si masuri care sa previna evenimente ca cele s-au petrecut intre Federatia Rusa si Ucraina si la adresa altor state si in mod deosebit la adresa R. Moldova.

– Solutia pentru garantarea securitatii R. Moldova este legata de accelerare proceselor de integrare in UE.

–  Nu exista solutie mai buna pentru R.Moldova decat integrarea in UE

–  R.M. a fost invitata sa semneze un acord de asociere si un acord de liber schimb dar nu i s-a dat un orizont in care sa fie membra a Uniunii Europene

–   In aprecierea mea, aceasta a fost si slabiciunea ofertei facute Ucrainei, nimeni nu i-a oferit o perspectivs de integrare in UE in raport cu oferta facuta de Moscova care invita la intrare in Uniunea Eurasiatica

–  I-am promis dl presedinte Timofti ca voi sustine ca in cel mai scurt timp R. Moldova sa primeasca o perspectiva europeana garantata

–   UE a fost ezitanta, la urmatorul Consiliu voi aborda aceasta problema

–   Romania trage un semnal de alarma cu privire la riscurile de securitate pentru R. Moldova, pornind de la situatia din Transnistria

–   Despre relatiile bilaterale: Nu as mai repeta proiectele deja arhicunoscute, as mentiona doar ca proiectul care vizeaza gazoductul Iasi-Ungheni isi scontinua drumul catre realizarea primei etape. Din analiza Guvernului, din luna iunie ar putea fi functional.

– Stim cu  totii ca nu este suficient sa realizam gazoductul, stim toti ca trebuie sa trecem la faza a doua.

– Exista o deschidere extraordinara la Comisia Europeana, pentru a cofinanta aceste proiecte.

N.TIMOFTI:

– Va multumim ca ati acceptat si ati gasit timp sa ne intalnim, sa discutam aceste probleme importante pentru R. Moldova si pentru relatiile noastre bilaterale.

– Tarile noastre nu recunosc anexarea Crimeii si califica drept o incalcare grava a dreptului international.

– Am convenit asupra necesitatii impulsionarii procesului de integrare europeana a R. Moldova.

Intrebari:

– Ce asteptati de la intalnirea Consiliului European si intalnirea de la Moscova, de maine?

T.BASESCU:  De la Consiliul European asteptam nu numai stabilirea nivelului de sanctiuni la adresa Federatiei Ruse, ca urmare a anexarii ilegitime a Crimeii, dar in mod categoric Romania va duce in dezbatere si situatia R. Moldova, plecand de la nevoia de a se da o perspectiva europeana R. Moldova, plecand de la nevoia de actiune imediata a semnarii acordului de Asociere si de liber-schimb.

– UE nu trebuie sa mai fie surprinsa. Trebuie sa inteleaga ca semnalele care au venit de mult din regiune trebuie tratate cu atentie, pentru ca expertiza pentru regiune se afla aici, nu pe malul celalalt al Atlanticului, ci pe malul Marii Negre.

Personal, ca sef al statului roman, spun ca este doar un episod Crimeea, dupa episodul georgian, ideea refacerii spatiului fostei Uniuni sovietice este o realitate politica a modului in care se gandeste regiunea la Moscova. Lucrul pe care il voi ridica in discutie la Consiliul European, la dineu, acolo unde se discuta foarte liber, voi pune problema daca suntem pregatiti pentru urmatorul pas pe care noi il anticipam. Imi pare rau, dar nu cred ca nu va exista si un pas urmator.

N.TIMOFTI:  Eu sper ca in privinta R. Moldova se va expune nu doar dl presedinte Basescu, dar vom avea sustinere din partea UE in aspiratiile noastre de a semna cat mai curand posibil Acordul de Asociere. Este foarte importanta in contextul evenimentelor care au in aceasta regiune si in mod direct pentru R.Moldova.

– Are R. Moldova mai multe sanse de a primi un raspuns pozitiv din partea UE?

T.BASESCU:  Eu sper ca ce s-a intamplat in Ucraina stimuleaza vechile state ale UE sa inteleaga mai bine regiunea si semnalele pe care le tragem incontinuu.

Nimeni nu spune sa accepte in UE state nepragatite, sa se scada nivelul de exigenta (…) pe de alta parte solutia ar fi mai mult sprijin, mai multa resursa financiara si mai multa expertiza acordate acestor tari, pentru a parcurge mai rapid drumul  catre momentul in care sa fie apte pentru intrarea in UE.

N.TIMOFTI: Dupa parafarea acordului, ni s-a spus ca R. Moldova a indeplinit toate conditiile, au ramas niste probleme tehnice care trebuie indeplinite.

– Expertii UE sunt de acord ca se poate acest proces de grabit sau de accelerat. Sunt convins ca maine se va lua o decizie pozitiva in ce priveste R. Moldova.

Declaratiile integrale sustinute de cei doi sefi de stat, redate de Administratia Prezidentiala.

One Response to LIVE TEXT Traian Basescu: Crimeea este doar un episod. Vor exista pasi urmatori din partea Rusiei. Voi ridica problema la Consiliul European

  1. Pingback: Criza din CRIMEEA. Traian Băsescu, alături de şefii din ţările UE, discuţii în Consiliul European cu uşile închise | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.