Connect with us

LIVE

VIDEO&FOTO Lansarea președinției olandeze a UE la București: România este un partener care se află într-un progres continuu. Ministrul de Externe: Un spațiu Schengen cu România alături ar aduce mai multe beneficii

Published

on

Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, Stella Ronner-Grubacic, ministrul Afacerilor Externe al României, Lazar Comănescu, și șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, au susținut luni o conferință de presă cu ocazia lansării Președinției olandeze a Consiliului Uniunii Europene (1 ianuarie – 30 iunie 2016).

Evenimentul a fost transmis LIVE pe Calea Europeană:


Olanda a preluat la 1 ianuarie președinția semestrială a Uniunii Europene (UE), într-un moment deosebit de complicat, printre provocările cu care în cele şase luni de mandat se numără criza refugiaţilor, terorismul jihadist, nemulţumirile britanicilor, o economie europeană fragilă şi o rată ridicată a şomajului. Președinția olandeză face parte din programul de prezidare de 18 luni, alături de Slovacia și Malta (The Trio Presidency). Trebuie precizat că aceasta este cea de-a 12-a președinție pentru Olanda.

”Această președinție este o oportunitate de obținere a obiectivelor și de implementare a obligațiilor asumate, alături de toate statele membre, dar mai ales cu sprijinul Slovaciei și Maltei, împreună cu care va desfășura acest program de 18 luni. Sperăm la o colaborare mai strânsă și cu România”, a declarat Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei în România.

„România este un partener care se află într-un progres continuu și vom avea o colaborare benefică în vederea luării unor soluții comune în sens contructiv”, a mai precizat șefa misiunii diplomatice olandeze la București.

Olanda și-a structurat 4 priorități de care va ține cont pe perioada celor 6 luni de președinție, și anume:

-O abordare exhaustivă a migrației și securității ;

-Europa precum centru de inovații și creator de locuri de muncă;

– Finanțe solide și o monedă Euro puternică;

-O politică energetică cu perspectivă de viitor și prietenoasă cu mediul înconjurător.

”Pentru realizarea acestora este nevoie de găsirea unor soluții sustenabile, aprobate de către toate statele membre, chiar dacă acestea sunt afectate în grade diferite de către fenomenul migrațional sau de amenințarea teroristă. UE are nevoie de politici puternice, avantajoase, dar și bine gândite pentru a exploata potențialul disponibil, o agendă a pieței muncii fiind imperativ necesară pentru asigurarea corectă a plăților tuturor cetățenilor statelor membre, indiferent de gen sau de statul în care sunt rezidenți”, a declarat Ronner-Grubačić în acest context.

Pentru construirea unei economii puternice, Europa poate profita de beneficiile unei economii circulare în numeroase scopuri, ceea ce ar face UE mai rezistentă la șocurile economice. Olanda are și o strategie în eventualitatea în care vor avea loc evenimente neașteptate, deoarece crizele economice, amenințările teroriste și epidemiile au provocat adevărate probleme în ultimii ani”, a mai spus aceasta.

Acest spaţiu este supus unor presiuni uriaşe. Vom vedea cum evoluează situaţia şi nu vom încerca să înaintăm mai mult decât este cazul în ceea ce priveşte extinderea spaţiul”, a declarat ambasadorul Olandei la Bucureși, Stella Ronner-Grubacic.

Ambasadorul Ronner-Grubačić a încheiat prin a sublinia faptul că „Europa nu are altă alternativă decât de a face față provocărilor ce vor urma, de unitate și de apărare a principiile în care Europa crede.”

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a reiterat sprijinul acordat de căte România ”acestei agende ambițioase a președinției olandeze și a subliniat că atât pentru provocările interne, cât și pentru cele externe, nu există răspunsuri sau abordări simple, ci mai degrabă există necesitatea solidarității pentru a găsi soluții viabile”.

Comănescu s-a declarat încrezător, mai ales că Olanda are o lungă tradiție, fiind membru fondator al Uniunii Europene și deține președinția pentru a 12-a oară, agenda fiind una bazată pe argumente solide. Ministrul român de externe apreciază onestitatea de care Olanda a dat întotdeauna dovadă, putând exemplifica aici și argumentarea faptului că România este pregătită pentru a intra în Schengen și speră că acest lucru se va întâmpla curând.

Citiți și Mesajul președinției olandeze a Uniunii Europene pentru situația din Polonia: Suntem aprigi susținători ai statului de drept!

România sprijină Olanda în demersurile acesteia, pentru ca UE să devină mai puternică în aceste condiții  globale provocatoare, pentru a inova și pentru a se dezvolta sustenabil, dar și pentru a crește încrederea cetățenilor Uniunii în instituțiile europene. Zona Schengen, o chestiune de importanță majoră pentru România, este susținută de către țara noastră, alături de progrese în vederea integrării în această zonă a liberei circulații, dar înțelegem și necesitatea întăririi granițelor exterioare, a făcut precizări șeful diplomației române.

În cursul acestui an vor apărea argumente importante care să justifice demersul nostru şi realizarea demersului nostru. Mă aştept ca următorul raport al Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare va aduce argumente suplimentare că aderarea României la spaţiul Schengen va reprezenta un beneficiu pentru toată Uniunea Europeană, a mai precizat Comănescu.

”Mai mult, România și Olanda lucrează împreună în proiecte în Republica Moldova pentru sprijinirea Băncii Naționale de la Chișinău și a susțin politica de creare a unei economii consolidate”, a mai declarat Comănescu.

Ministrul de externe a precizat și faptul că România sprijină politica de extindere a Uniunii Europene în zona de Sud-Est a Europei.

”Comisia Europeană trebuie să fie ambițioasă în ceea ce privește chestiunie importante și moderată în celelalte. Crearea locurilor de muncă este este un subiect  primordial, acest lucru putând fi realizat prin intermediul portalului de investiții, cu sprijinul Comisiei. Uniunea Energetică este pe lista celor mai prioritare măsuri din anul 2016, luând în considerare și politicile climatice ce vor trebui ajustate în conformitate cu măsurile convenite în la conferința de la Paris privind schimbările climatice. Comisia mai dorește, de asemenea, ca în anul 2016 să modifice convenția cadru a spațiului de justiție european pentru o updatare a concepției terorismului, dar și corectarea erorilor din cadrul convenției de la Dublin  privind fenomenul migrațional și gestionarea acestuia”, a declarat și Cristian Buchiu, șef-adjunct al Reprezentanței Comsiei Europene în România, mulțumind fostei președinții luxemburgheze pentru mandatul exercitat.

Citiți și: ANALIZĂ – Membrii fondatori UE rămân la conducerea Consiliului UE: Olanda preia președinția rotativă UE de la Luxemburg la 1 ianuarie 2016: Cum a devenit JAI cel mai important Consiliu

Citiți și Olanda s-a răzgândit înaintea preluării președinției UE: Europa trebuie să păstreze Schengen în viață

Galerie FOTO

DSC06016

DSC06024

DSC06018

DSC06026

DSC06027

DSC06028

.

.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Jean-Claude Juncker avertizează președinția olandeză a UE privind referendumului referitor la Acordul de Asociere cu Ucraina | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Obiectivele președinției olandeze și relația cu Marea Britanie, dezbătute luni în reuniunea Consiliul UE | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

Miniștrii de externe Bogdan Aurescu și Mevlut Cavusoglu marchează 10 ani de Parteneriat Strategic România – Turcia printr-o conferință organizată de CPCEW, SETA, GMF și IDR (LIVE 22 aprilie, 14:00)

Published

on

Miniștrii de externe ai României și Turciei, Bogdan Aurescu și Mevlut Cavusoglu, vor marca joi, la București, împlinirea a zece ani de la lansarea Parteneriatul Strategic între România și Turcia în cadrul unui eveniment ce va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” și se va desfășura în format hibrid.

Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning (CPCEW), Fundația pentru Cercetare Politică, Economică și Socială (SETA), The German Marshall Fund of the United States și Institutul Diplomatic Român organizează joi, 22 aprilie, de la ora 14:00, conferința “10 ani de Parteneriat Strategic România – Turcia”.

Evenimentul va fi transmis LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană.

 

Dezbaterea va fi deschisă de un panel ministerial, în care miniștrii de externe Bogdan Aurescu și Mevlut Cavusoglu vor avea un dialog pe marginea celor zece ani de parteneriat și viitorului acestei relații strategice. Discuțiile vor fi moderate de Iulian Chifu, președintele CPC-EW.

Conferința va mai cuprinde alte două paneluri, unul dedicat relațiilor dintre UE și Turcia, iar celălalt consacrat relațiilor dintre România și Turcia ca aliați în cadrul NATO.

La panelul “Relațiile dintre UE și Turcia” vor lua cuvântul Iulia Matei, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul MAE, ambasadorul Faruk Kaymakcı, ministrul de externe adjunct și director pentru afaceri europene din MAE Turc, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, și Talha Köse, coordonator general al think tank-ului SETA la Bruxelles. Panelul va fi moderat de Narciz Bălășoiu, director CPCEW.

În cadrul panelului “România și Turcia – aliați în NATO” vor interacționa Dan Neculăescu, secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul MAE, ambasadorul Gülin Dinç, director general pentru afaceri transatlantice și securitate internațională, Iulian Chifu, președintele CPCEW, și Zafer Meșe, coordonator general al think tank-ului SETA la Berlin. Discuțiile vor fi moderate de Alina Inayeh, director al Biroului de la București al GMF.

Declaraţia Comună a Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Turcia a fost semnată cu ocazia vizitei de stat în Republica Turcia a Preşedintelui României, care  avut loc în perioada 12-13 decembrie 2011, amintește MAE pe pagina sa.

Decizia de stabilire a unui Parteneriat Strategic a avut la bază relaţiile bilaterale foarte bune, dialogul politic intens, precum şi interesele comune ale celor două ţări, la nivel bilateral, regional şi internaţional.

Declarația de Parteneriat Strategic vizează, in esenţă, dialogul politic bilateral şi principalele domenii de colaborare sectorială între România și Turcia.

Relaţiile economice dintre cele două state se situează la un nivel foarte bun. Volumul total al schimburilor bilaterale în  2019 a fost de 6.08 miliarde Euro. La 31 decembrie 2019, erau înregistrate în România 15.832 societăţi comerciale cu capital turc, reprezentând 7% din totalul firmelor cu capital străin, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 812 milioane USD. După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 16 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor.

Cooperarea economică bilaterală are o tradiţie îndelungată, cu precădere in domeniul energiei, industriei, bancar, construcţii, turism, agricultura.

Continue Reading

EVENIMENTE

New Strategy Center lansează cartea “Post-Pandemic World. Perspectives on Foreign and Security Policy” (LIVE 17 decembrie ora 16:00)

Published

on

© New Strategy Center

New Strategy Center, în parteneriat cu Editura Curtea Veche, lansează joi, 17 decembrie, între orele 16.00-17.30, cartea „Post-Pandemic World. Perspectives on Foreign and Security Policy”, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Lansarea va fi în format online și va putea fi urmărită live pe www.newstrategycenter.ro și, de asemenea, pe platforma Calea Europeană, accesând www.caleaeuropeană.ro și pagina de Facebook Calea Europeană.

Evenimentul va fi organizat sub forma unei dezbateri, moderate de ambasadorul Sergiu Celac și Dr. Olivia Toderean, doi dintre editorii acestui volum.

Veți putea cunoaște opiniile despre efectele pandemiei asupra securității internaționale ale unora dintre autorii acestei cărți, care participă online la lansare, cum ar fi ambasadorul Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al UE și președinte de onoare al Consiliului Științific al New Strategy Center, Dr. Antonia Colibășanu, analist al Geopolitical Futures, Dr. Charles Powell, director al ELCANO Royal Institute (Spania), Dr. Adam Eberhardt, director al Centre for Eastern Studies – OSW (Polonia), Dr. Harlan Ullman, senior advisor la Atlantic Council (SUA), Dr. Karsten Friis, director al Departamentului de Cercetare pentru Securitate și Apărare din cadrul Norwegian Institute of International Affairs (Norvegia).

Volumul în limba engleză, al cărui editori sunt doamna Olivia Toderean, diplomat, ambasadorul Sergiu Celac, fost ministru de Externe și președinte de onoare al New Strategy Center și domnul George Scutaru, director general al New Strategy Center, cuprinde 25 de contribuții semnate de oficiali și experți din sfera relațiilor internaționale și securității, atât din România, cât și din străinătate.

Prefața este scrisă de ambasadorul Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la München, iar postfață este semnată de ambasadorul Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO.

Printre autorii români ai volumului se numără domnul Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe,  domnul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, foști miniștrii de Externe și ai Apărării, cum ar fi Sergiu Celac, Lazăr Comănescu, Cristian Diaconescu, Mihnea Motoc, domnul Ionel Nițu, președintele NSC, ambasadorii Doru Costea și Gheorghe Magheru,  doamna Oana Popescu-Zamfir, directorul Global Focus Center. Generalul (ret.) Sir James Everard, fost Locțiitor al Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate în Europa (Marea Britanie), Dr. Russell Berman, profesor la Stanford University (SUA), ambasadorul Ichiro Fujisaki, președinte al Nakasone Peace Institute (Japonia), Generalul (ret.) Vincenzo Camporini, fost Șef al Statului Major al Apărării (Italia), domnul Michele Nones, vicepreședinte al Instituto Affari Internazionali (Italia), Dr. Bruno Tertrais, director adjunct al Fondation pour la Recherché Strategique (Franța), Dr. Phillip Petersen, președinte al New Generation Warfare Centre (SUA), sunt doar câțiva dintre experții străini de calibru ce figurează la rândul lor ca autori.

Eseurile abordează o gamă largă de subiecte, de la schimbările din configurația geopolitică globală până la provocările actuale și emergente ale securității mondiale, într-un mediu din ce în ce mai competitiv și controversat. Autorii explorează evenimentele majore care modelează politicile externe, de apărare și de securitate ale statelor, analizând, de asemenea, și rolul noilor tehnologii, al extinderii competiției în mediul cibernetic și în cel spațial, al evoluției amenințărilor de tip hibrid. Unii autori se referă și la eroziunea normelor internaționale și a instituțiilor multilaterale și, nu în ultimul rând, la procesele care constituie o amenințare la adresa sistemului democratic.

Reamintim că în luna iulie a acestui an, New Strategy Center a lansat volumul în limba română „Lumea de mâine. Ce urmează după pandemie?”, lucrare care conține eseuri ale unor autori români și străini, ce analizează impactul pandemiei asupra mai multor domenii de activitate, de la relații internaționale la economie, de la securitate la impactul social, de la modificările asupra stilului de viață la schimbările în plan tehnologic. Acest volum a fost tipărit tot la Curtea Veche, în cadrul parteneriatului încheiat între această editură și New Strategy Center.

Cartea „Post-Pandemic World. Perspectives on Foreign and Security Policy” poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Curtea Veche (https://www.curteaveche.ro/p/post-pandemic-world-perspectives-on-foreign-and-security-policy) sau în format ebook (https://www.curteaveche.ro/p/post-pandemic-world-perspectives-on-foreign-and-security-policy-ebook).

Continue Reading

EVENIMENTE

New Strategy Center, LSE Ideas și Institutul Norvegian de Afaceri Internaționale organizează o conferință dedicată provocărilor la adresa NATO în regiunea Arcticii și cea a Mării Negre (LIVE 10 decembrie ora 16:00)

Published

on

© NATO

Think tank-ul românesc New Strategy Center, alături de London School of Economics IDEAS (LSE IDEAS) și Institutul Norvegian de Afaceri Internaționale (NUPI) organizează în data de 10 decembrie conferința ”NATO Facing Challenges From the Arctic to the Black Sea Region”, dedicată provocărilor la adresa NATO în regiunea Arcticii și cea a Mării Negre.

Conferința va fi transmisă LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană, joi, între orele 16:00 – 20:30.


“În zona arctică, schimbările climatice și extinderea apelor navigabile determină creșterea interesului economic și militar pentru această regiune, în ultimii ani Rusia întărindu-și prezența. În regiunea Mării Negre, unde conflictele înghețate contribuie la instabilitatea acestui spațiu, Rusia continuă procesul de militarizare, proiectându-și de aici forța militară spre Orientul Mijlociu și Nordul Africii”, motivează organizatorii importanța acestei dezbateri.

Mai multe detalii despre conferință sunt disponibile aici

New Strategy Center și Institutul Norvegian de Relații Internaționale (NUPI) sunt parteneri în cadrul proiectului FLANKS – “Enhance knowledge of Russia’s behaviour in the Kola Peninsula and Arctic region, as well as in the Crimean Peninsula and the Black Sea region – and to compare in terms of similarities and differences”, finanțat prin Fondul pentru Relații Bilaterale SEE&NO 2014-2021.

New Strategy Center este un think tank românesc cu o vastă activitate în domeniul securității și relațiilor internaționale, o organizație non-partizană, non-guvernamentală.

New Strategy Center iși concentrează activitatea pe trei direcții principale: furnizarea de analize de specialitate pentru factorii de decizie; desfășurarea unor dezbateri periodice, atât în regim Chatham House, cât și publice, pe teme de interes pentru securitatea națională a României; extinderea activității externe prin încheierea de parteneriate cu instituții sau organizații similare din Europa și SUA, în vederea elaborării de documente de politici și organizării de conferințe internaționale. Regiunea extinsă a Mării Negre și zona Balcanilor sunt domenii de interes prioritar pentru New Strategy Center.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

U.E.18 mins ago

Statele membre ale UE convin asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Ucrainei

POLITICĂ48 mins ago

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

U.E.1 hour ago

Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi: UE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus la Bruxelles pentru a-și exprima ”indignarea”: Cerem ”Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă”

SUA1 hour ago

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul morții lui Aleksei Navalnîi și a războiului din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

UE a convenit asupra unor noi reguli pentru a avea un aer mai curat și o reducere la zero a poluării cel târziu până în 2050

G72 hours ago

Liderii G7 vor marca doi ani de când Rusia a invadat Ucraina printr-o reuniune prin videoconferință în urma căreia ar urma să decidă o ”înăsprire a sancțiunilor” contra Moscovei

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Mircea Fechet a discutat cu reprezentanții Google despre utilizarea celor mai performante soluții digitale pentru a răspunde nevoilor Ministerului Mediului

NATO2 hours ago

Serviciul de Informații al Letoniei: Riscul unei agresiuni militare a Rusiei împotriva NATO va crește, dacă Occidentul nu sprijină suficient Ucraina

CONSILIUL UE3 hours ago

Ungaria va fi ”cea mai pro-extindere preşedinţie a Consiliului UE”, afirmă ministrul ungar de externe: UE are nevoie de noi state membre precum țările din Balcanii de Vest, R. Moldova

NATO4 hours ago

Alexandru Muraru: NATO trebuie să își continue angajamentul politic pentru Kiev și să reitereze drumul euro-atlantic al Ucrainei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI24 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA24 hours ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA2 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA6 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending