Connect with us

EVENIMENTE

VIDEO ”Reprezentarea de gen în politică – provocări și soluții”. Premierul: Dacă femeile din politică vor reuși să consolideze latura feminină a umanității, politica românească ar avea de câștigat iar societatea ar avea și ea parte numai de beneficii

Published

on

alina gorghiu fbReprezentarea proporțională și egalitatea de gen sunt principii care trebuie să existe în orice democrație. România asigură la nivel constituțional respectarea acestora. În realitate însă, situația este diferită. În acest moment, în România doar 11,5% dintre parlamentari sunt femei, în contextul în care genul feminin este reprezentat de 52% din populația țării. La nivelul administrației publice locale, nu regăsim în niciunul dintre județe o proporție mai mare de 12 atunci când vorbim despre femeile care îndeplinesc funcția de primar.

În acest context, Partidul Național Liberal a organizat marți dezbaterea ”Reprezentarea de gen în politică – provocări și soluții”.

Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului și a fost transmis LIVE pe CaleaEuropeana.ro.

Principalele declarații

Dacian Cioloș, prim-ministrul României

ciolos calea EU 2Presupun că s-au spus multe lucruri legate de prezența femeilor în politică. Avem pretenția de a spune că suntem într-o democrație reprezetativă. Ar fi un lucru bun ca cele procentajul de la ultimul recensământ să se reflecteze și în spațiul politic. Eu cred că natura feminină a luptei este una evolutivă și, în consecință, cred că prezența femeilor în această confruntare ar da o altă perspectivă și ne-ar prinde bine această confruntare. Dacă femeile din politică vor reuși să consolideze latura feminină a umanității, politica românească ar avea de câștigat iar societatea ar avea și ea parte numai de beneficii. De reconciliere între modul de a face politică și a trăi în societate avem nevoie. Sunt discuții dacă prezența femeilor trebuie să aibă un caracte normativ. Nivelele minime de repezentare ar trebui să aibă un caracter temporar, următoarea etapă fiind aceea de normalizare a acestei idei. Eu cred că problema calității poate fi pusă în general, nu doar a femeilor sau a bărbaților. Vreau să revin.. avem nevoie să învățăm solidaritatea aplicată, nu cea declarată din motive politice. Vreau să subliniez că am convingerea că femeile și bărbații pot lucra împreună în România

Alina Gorghiu, co-președinte al PNL

gorghiuMă bucur să văd că este o așa de mare atenție pentru o dezbatere legată de cote de gen. Sunt în calitate de inițiator al proiectului. Vreau să întăresc o idee mi-aș dori ca dezbaterea echilibului de gen să fie unul ditre subuiectele care să unească societatea. Văd că această dezbatere ca pe un semn de maturizare a societății românești. Citeam care este opinia oamenilor din democrații dezvoltate. Tema aceasta, a drepturilor femeilor, este o treabă neterminată a sec. XXI, afirma o participantă la prezidențiale în SUA. Dacă SUA are această opinie, România trebuie să depună un efort suplimentar. Trebuie să avem curajul să afirmăm că există un dezechilibru în ceea ce privește promovarea participării femeii în politică. Trebuie să admitem că femeile tinere nu au avut un cuvânt real de spus în politică, fiind o formă de discriminare mascată. Vreau să vă încurajez să derulăm orice discuție despre acest proiect în termini echitabili, la final putând afirma că ajungem la o normalitate.

Dan Mihalache, șef al Administrației Prezidențiale

Tema este una interesantă și provocatoare, având propriile mele opinii despre cotele de gen și reprezentarea femeilor în politică. Aș dori să vorbim despre reprezentarea femeilor în politică și nu de promovarea participării femeilor în politică. Am început să vorbim încă de anul trecut despre acest tip de proiect. Este nevoie de soluții de curaj, pentru că schimbarea nu poate fi făcută fără curaj. Mimetismul va fi sancționat. Schimbarea trebuie să fie curajoasă și reală. Poate că această dezbatere de astăzi ne va spune dacă este bine sau nu.

Mircea Geoana, senator, președinte al Partidului Social Românesc

geoanaVreau să fac un argument rațional. Nu există niciun fel de îndoială că România este o națiune în declin. Suntem o națiune care se zbate la periferia Europei. Dacă nu avem curaj să luam măsuri, vom fi striviți cu brutalitate. Cei care susțin că această inițiativă este una tardivă, sunt ignoranți. Într-un studiu realizat de World Economic Forum, principalul risc astăzi este acela al inegalităților, inechităților. România este într-un clasament global din punct de vedere al decalajului de oportunități între femei și bărbați pe locul 77. La reprezentare politică, România se află din punct de vedere global pe locul 113. Între disparitățile de gen într-o țară și PIB există relație directă. Între idicele de dezvoltare umană și participarea feminină în deciziile societații există relație directă. Când femeile se află în poziții de decizie din punct de vedere politic, deciziile structurilor politice devin mai prietenoase, mai durabile, mai echilibrate, mai orientate către educație. Companiile cu femei aflate la conducere au o rată de profitabilitate cu 47% mai mare. La nivel global, subiectul cotelor obligatorii, în 35% dintre statele planetei, există cote obligatorii de reprezentare politică, în 12% dintre state exsită cote de reprezentare în lumea corporatistă. Există și campanii pentru cote voluntare. Pentru a face un pas mai departe, în Consiliul de Administrație să avem aceeași cotă de reprezentare.

Stela Popescu. Într-o țară treaba va merge bine dacă femeile vor face ceva și repede. Cred că trebuie să facem o căsnicie perfecta și în Parlament. Nu mai avem timp să așteptăm. Nu putem face nimic în această țară dacă de sus nu vor veni soluții concrete care să mobilizeze societatea. Mai mult respect pentru oameni de profesie trebuie impus de sus.

vasile blagaVasile Blaga, co-președinte al PNL

Vedem că tot mai multe doamne performează. Nu numai că își conduc propriile firme, dar și în politică femeile au aceeași activitate de calitate. Dacă nu vom ajunge la o reprezentare echitabilă, și puținele doamne care sunt în politică vor fi taxate cum că sunt ale cuiva. Ceea ce trebuie spus este că toți candidații trebuie să îndeplinească aceleași condiții de moralitate și performanță.

Mihaela Miroiu, Prof. univ. dr. SNSPA

mihaela miroiuO bună parte dintre interesele femeilor, nu sunt reprezentate politic. România este o țară înapoiată din punct de vedere politic și patriarhală. Oamenii dintr-un stat de drept se supun legilor. Dacă femeile se află la voința șefilor, unde mai este statul de drept? Cred că nu mai suntem în 90, nici în 2000. Intrăm în cel de-al 26 lea an de democratizare. Suntem repetenți la cultură politică, scuzabilă pentru populația de rând și tineri. Pentru oamenii politici, lipsa acesteia nu are niciun fel de scuze. Nu există democrații consolidate fără moralitate solidă. Comisia pentru egalitate de șanse din Senatul româniei are în componența sa numai bărbați. aceeași comisie a evaluat situația pentru Camera Deputaților, constatând că există reprezentare egală de gen, dar are președintele bărbat.

Mihai Fifor, lider al grupului parlamentar al PSD

Nu într-un document ca atare stă această echitabilitate, ci în chestiuni mai profunde. Educația reprezintă una dintre soluții. Dezbaterea în SUA se centrează pe întrebare. În momentul în care Obama a candidat la alegerile prezidențiale, circula următoarea întrebare: “Este America pregătită să accepte un președinte de culoare?” Acum dezbaterea se duce în jurul întrebării: “Este America pregătită să aibă o femeie președinte?” Dincolo de această dezbatere, este important să generăm dezbateri care să producă schimbarea mentalității din România.

Csaba Ferenec Asztalos, Președinte – Consiliul Național pentru Combatere Discriminării

Până ce acest act normaiv va intra în vigoare, aș dori să amintesc de legea 202/ 2002 care obligă o reprezentare echilibrată în sfera administrației și care sancționează orice formă de încălcare a acesteia. Doresc să salut această inițiativă în speranța că aceasta va fi adoptată.

Andreea Paul, deputat, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați

Nu întâmplător țările care au reușit să rezolve probelemele legate de reprezentare sunt unele dintre cele mai dezvoltate state. Conservatorisumul nu mai este o scuză. Avem nevoie de educație. Nu sunt de vină votanții, ci partidele politice care decid listele cu candidați. De ce trebuie politica să caute un răspuns pentru această inegalitate? Pentru a fi mai legitimă, mai reprezentativă, mai democratică. Închei prin a oferi o definiție cotei de gen: “curajul oficial ținește egalitatea de șanse, guvernanța, și energia națională.”

Rozalia Biro, senator UDMR, Președinte- Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități

Aș dori să exprim aprecierea pofundă pentru inițierea acestui proiect. Vorbim despre egalitatea între femei și bărbați ca de un dat. Nu vorbim despre o discriminare pozitivă, ci despre un drept fundamental, având în vedere datele de la ultimul recensământ. Ce trebuie să facem ca, pe lângă această propunere legislativă să avem succes? Cele care deja se află în politică sunt responsabile pentru cele care urmăresc să aibă o carieră de acest tip. Femeia politician are un pragmatism accentuat, cunoaște societatea ca pe familia sa, are o empatie largă, este un om de echipă, are o voință de fier. Va trebui să punem accent pe pregătirea profesională, de a solicita fonduri nerambursabile pentru aceste pregătiri.

Prin această dezbatere, organizatorii își propun nu doar să atragă o susținere cât mai largă pentru demersul, ci să analizeze și puncte de vedere din partea genului suprareprezentat la nivelul instituțiilor publice de reprezentare.

Până în prezent, peste 140 de parlamentari aparținând tuturor grupurilor parlamentare au depus două proiecte de lege care vizează implementarea unor cote de gen de minim 30% atât pentru alegerea Legislativului, cât și pentru autoritățile administrației publice locale. În prezent, mai mult de 55 de state din întreaga lume au apelat la această soluție, menită să încurajeze participarea femeilor în politică, acestea constituindu-se în prezent, într-un gen subreprezentat.

LIVE PNL

Dezbatere Reprezentare de gen in politica - provocari si solutii 19 ianuarie

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EVENIMENTE

#EuropeniîmpotrivaCOVID19: Biroul Parlamentului European în România organizează un webinar privind sprijinul UE acordat cetățenilor europeni în contextul pandemiei de COVID-19 (LIVE 19 mai, ora 10:30)

Published

on

Biroul Parlamentului European în România organizează marți, 19 mai, o dezbatere online privind sprijinul Uniunii Europene acordat cetățenilor europeni și importanța măsurilor luate la nivel european pentru depășirea consecințelor economice și sociale ale pandemiei de COVID-19. La webinar vor lua parte trei eurodeputați români – Siegfried Mureșan (Grupul Partidului Popular European), Carmen Avram (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților) și Dacian Cioloș (Renew Europe). Cei trei eurodeputați români vor prezenta exemple concrete de măsuri de sprijin în interesul cetățenilor și importanța combaterii informațiilor și a știrilor false privind lipsa de acțiune a instituțiilor europene.

Evenimentul intitulat “Sprijinul UE pentru cetățeni și economice și combaterea știrilor false” va fi transmis LIVE, de la ora 10:30, pe pagina de facebook a Biroului Parlamentului European în România, pe pagina de facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro. Discuțiile vor fi moderate de directorul CaleaEuropeană.ro, jurnalistul Dan Cărbunaru. Evenimentul face parte din campania #EuropeniîmpotrivaCOVID19.

Întrebările din partea celor interesați să urmărească dezbaterea pot fi trimise pe www.sli.do – event code #Europa până la data de 19 mai 2020, ora 11:30.

Confruntate cu o dublă criză (sanitară și economică) fără precedent în istoria proiectului de integrare europeană, instituțiile Uniunii Europene și statele membre au trecut în ultimele două luni de la măsuri, în primă instanță, naționale și necoordonate, la acțiuni concertate comune care au readus solidaritatea în centrul deciziilor luate. Instituțiile Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul – și-au dedicat eforturile în lupta împotriva răspândirii coronavirusului, oferind ajutor statelor membre și cetățenilor pentru a face față crizei sanitare și economice cu care se confruntă.

Cel mai recent, în cursul unei sesiune plenare organizată în perioada 13-15 mai, Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție legislativă prin care solicită Comisiei Europene să prezinte o propunere pentru un plan de urgență privind Cadrul Financiar Multianual până la 15 iunie 2020, subliniind că există riscul ca următorul buget pe termen lung al UE să nu intre în vigoare la 1 ianuarie 2021,. Într-o altă rezoluție politică separată, eurodeputații au solicitat Comisiei Europene să prezinte un pachet masiv de redresare economică, anume un fond european de relansare ca parte a unui pachet global menit să ofere un impuls pentru investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro.

În cadrul sesiunii plenare menționate, eurodeputații au solicitat Comisiei Europene să impună sancțiuni și să oprească plățile de fonduri UE către Ungaria dacă statul de drept nu este respectat. Europarlamentarii au subliniat faptul că măsurile de urgență luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea stării de urgență pe durată nedeterminată, nu sunt în conformitate cu normele UE și au atras atenția asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democrației.

Totodată, în Parlamentul European a fost discutate eforturile Uniunii Europene privind accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19, având în vedere donațiile de 7,4 miliarde de euro strânse de Comisia Europeană la teledonul organizat la 4 mai.

Anterior, în cursul unei sesiuni plenare extraordinare organizată la 16-17 aprilie, Parlamentul European a dat undă verde printr-un vot prin procedură de urgență pachetul de 3 miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru domeniul sanitar al Uniunii Europene și adoptat deja de Consiliul Uniunii Europene.

De asemenea, Parlamentul European a dat undă verde și pentru utilizarea flexibilă a fondurilor UE pentru combaterea impactului provocat de noul coronavirus, măsuri solicitate și de România, și a adoptat măsuri speciale de ajutor alimentar și asistență pentru persoanele aflate în dificultate. 

În egală măsură, Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate o rezoluție politică referitoare la acțiunea coordonată a Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de coronavirus și a consecințelor sale prin care cere Comisiei Europene, printre altele, să propună un pachet masiv de investiții, finanțate printr-un Cadru Financiar Multianual majorat, prin fondurile și instrumentele financiare existente ale UE și prin obligațiunile de redresare garantate de bugetul UE.

Prin documentul adoptat, europarlamentarii au subliniat că acest pachet ”nu ar trebui să implice mutualizarea datoriilor existente și ar trebui să fie orientat către investiții viitoare” și că ”redresarea economiei ar trebui să aibă în centrul său Pactul verde european și transformarea digitală, adaugă deputații”.

Totodată, Parlamentul European desfășoară și o serie de acțiuni în spiritul solidarității europene. Mai întâi, Parlamentul European a oferit municipalității și autorităților din Bruxelles posibilitatea de a utiliza una din clădirile sale, clădirea Helmut Kohl, precum și o flotă de 100 de vehicule a instituției, în lupta împotriva noului coronavirus. Aceeași clădire va funcționa ca reședință temporară pentru 100 de femei vulnerabile.

De asemenea, sediul Parlamentului European din Strasbourg a devenit centru de depistare COVID-19, capacitatea de testare urmând a ajunge la 2.000 de teste pe zi.

Nu în ultimul rând, bucătăria Parlamentului European a început să ofere 1000 de mese pe zi pentru personalul din sănătate din Bruxelles și pentru oamenii nevoiași.

Continue Reading

EVENIMENTE

#EuropeniîmpotrivaCOVID19: Biroul Parlamentului European în România organizează un webinar privind răspunsul coordonat al UE la pandemie (LIVE 29 aprilie, ora 10:30)

Published

on

Biroul Parlamentului European în România organizează miercuri, 29 aprilie, o dezbatere online privind răspunsul coordonat al Uniunii Europene la pandemia de coronavirus și acțiunile Parlamentului European. La webinar vor lua parte trei eurodeputați români – Cristian Bușoi (Grupul Partidului Popular European), Victor Negrescu (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților) și Ramona Strugariu (Grupul Renew Europe).

Evenimentul va fi transmis LIVE, de la ora 10:30, pe pagina de facebook a Biroului Parlamentului European în România, pe pagina de facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro. Discuțiile vor fi moderate de directorul CaleaEuropeană.ro, jurnalistul Dan Cărbunaru. Evenimentul face parte din campania #EuropeniîmpotrivaCOVID19.

 

Întrebările din partea celor interesați să urmărească dezbaterea pot fi trimise începând de luni, 27 aprilie, până pe 29 aprilie (ora 11:00) prin intermediul Sli.do (accesați site-ul www.slido.com și introduceți codul evenimentului #A729).

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Confruntate cu o dublă criză (sanitară și economică) fără precedent în istoria proiectului de integrare europeană, instituțiile Uniunii Europene și statele membre au trecut în ultimele două luni de la măsuri, în primă instanță, naționale și necoordonate, la acțiuni concertate comune care au readus solidaritatea în centrul deciziilor luate. Instituțiile Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul – și-au dedicat eforturile în lupta împotriva răspândirii coronavirusului, oferind ajutor statelor membre pentru a face față crizei sanitare și economice cu care se confruntă.

Cel mai recent, în cursul unei sesiuni plenare extraordinare organizată la 16-17 aprilie, Parlamentul European a dat undă verde printr-un vot prin procedură de urgență pachetul de 3 miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru domeniul sanitar al Uniunii Europene și adoptat deja de Consiliul Uniunii Europene.

De asemenea, Parlamentul European a dat undă verde și pentru utilizarea flexibilă a fondurilor UE pentru combaterea impactului provocat de noul coronavirus, măsuri solicitate și de România, și a adoptat măsuri speciale de ajutor alimentar și asistență pentru persoanele aflate în dificultate. 

În egală măsură, Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate o rezoluție politică referitoare la acțiunea coordonată a Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de coronavirus și a consecințelor sale prin care cere Comisiei Europene, printre altele, să propună un pachet masiv de investiții, finanțate printr-un Cadru Financiar Multianual majorat, prin fondurile și instrumentele financiare existente ale UE și prin obligațiunile de redresare garantate de bugetul UE.

Prin documentul adoptat, europarlamentarii au subliniat că acest pachet ”nu ar trebui să implice mutualizarea datoriilor existente și ar trebui să fie orientat către investiții viitoare” și că ”redresarea economiei ar trebui să aibă în centrul său Pactul verde european și transformarea digitală, adaugă deputații”.

Totodată, Parlamentul European desfășoară și o serie de acțiuni în spiritul solidarității europene. Mai întâi, Parlamentul European a oferit municipalității și autorităților din Bruxelles posibilitatea de a utiliza una din clădirile sale, clădirea Helmut Kohl, precum și o flotă de 100 de vehicule a instituției, în lupta împotriva noului coronavirus. Aceeași clădire va funcționa ca reședință temporară pentru 100 de femei vulnerabile.

Ulterior, președintele PE David Sassoli a anunțat că sediul Parlamentului European de la Strasbourg va fi transformat în centru de depistare și consultanță COVID-19.

Nu în ultimul rând, bucătăria Parlamentului European a început să ofere 1000 de mese pe zi pentru personalul din sănătate din Bruxelles și pentru oamenii nevoiași.

Continue Reading

EVENIMENTE

LIVE ora 14:30 – New Strategy Center organizează o conferință online privind provocările COVID-19 la adresa Occidentului. Invitat special: Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la München

Published

on

© Munich Security Conference

Think tank-ul New Strategy Center organizează miercuri, 15 aprilie, o conferință online dedicată provocărilor reprezentate de pandemia COVID-19 pentru lumea democratică, invitatul special al dezbaterii fiind ambasadorul Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la München.

Dezbaterea intitulată “The Challenges of the Pandemic to the Democratic World” va fi transmisă LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană, de la ora 14:30.

Evenimentul va fi moderat de ambasadorul Sorin Ducaru, președintele onorific al Consiliului Științific al New Strategy Center și directorul SATCEN, Centrul satelitar al Uniunii Europene.

Ambasadorul Wolfgang Ischinger este un diplomat și avocat german.

El a deținut mai multe funcții importante în Ministerul german al Afacerilor Externe și a fost ambasador la Washington D.C. și la Londra.

Din 2008, este președintele Conferinței de Securitate de la München. Publicația The Economist l-a descris drept „cel mai bine conectat fost diplomat al Germaniei”.

Anul trecut, în august, ambasadorul Ischinger a lansat la București ediția românească a cărții sale, “Lumea în pericol. Germania și Europa în perioade incerte ”, un proiect editorial realizat în cadrul parteneriatului dintre New Strategy Center și Curtea Veche Publishing.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending