Connect with us

EVENIMENTE

VIDEO. Eurodeputatul Ramona Mănescu a organizat conferința ”Terorismul devine social: noua amenințare a activismului extremist și terorist prin intermediul rețelelor sociale”

Published

on

epp groupEuroparlamentarul PNL/ PPE Ramona Mănescu, membru în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a organizat alături de prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, prorector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), vineri, 5 iunie 2015, începând cu ora 09.30, conferința – dezbatere: Terorismul devine social: noua amenințare a activismului extremist și terorist prin intermediul rețelelor sociale

Au participat experți în domeniu precum domnul Sorin Cârstea, psiholog, specialist în operațiuni militare, dl. Demir Murat Seyrek, Senior Policy Advisor în cadrul European Foundation for Democracy, Brussels, Roberta Bonazzi, Director Executiv al CEP Europe, Conf. Univ. Dr. Veronica Mihalache, Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazul, Nicolae Blaga – Consilier al procurorului șef de direcție, DIICOT și Dl General magistrat dr. Ilie Botoş, Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne.

Evenimentul a fost moderat de dl. Dan Cărbunaru, jurnalist caleaeuropeana.ro.

DSC04890

Totodată, conferința a fost transmisă LIVE pe CaleaEuropeana.ro.

Preluarea materialului se va realiza doar cu menționarea sursei – CaleaEuropeana.ro

Principalele declarații ale europarlamentarului Ramona Mănescu:

Ramona Manescu2Când vorbim de rețele sociale și de terorism, este clar că România nu se poate considera izolată sau protejată, deși eu ca cetățean mă simt mai protejată în România decât în orice alt stat european în care călătoresc, însă aceste aspecte trebuie discutate.

Terorismul a devenit un fenomen global, nu mai este cantonat într-o țară, nu mai este prezent doar într-o regiune.

Există, în momentul de față, zone mai active și zone mai ferite. Din păcate, aflăm zilnic despre noi acțiuni teroriste, despre locuri care până acum păreau sigure și unde oameni cad victime ale terorismului. Ne aducem aminte de Londra, Madrid, Paris, New York și de faptul că pericolul există și se din păcate, se intensifică.

În paralel cu fenomenul terorismului, apare fenomenul rețelelor sociale, acest mediu a evoluat exponențial, grație extinderii accesului la internet și popularității smartphone-urilor.

Astăzi, vorbim despre aproximativ 2 miliarde de utilizatori activi ai diferitelor platforme sociale, dublu față de 2010.

Lor li se vor adăuga 440 milioane noi utilizatori în următorii trei ani. În aceste cifre nu este inclus Youtube.

Era evident că cele două fenomene, atât de diferite în scopurile lor, mai devreme sau mai târziu, urmau să interacționeze și exact asta s-a întâmplat.

Începând cu iunie 2014, gruparea anterior cunoscută ca Stat Islamic. Noi, în Parlamentul European nu folosim sintagma ”stat islamic”, pentru că din punctul nostru de vedere, nu este un stat și nu reprezintă islamul.

Este o grupare teroristă care s-a autoproclamat ”stat” și în iunie 2014 s-a autonumit califat mondial. Inclusiv în comunicare, trebuie să fim foarte atenți și să le spunem că este o grupare teroristă autointitulată ”Statul Islamic”, pentru că altfel întărim ideea promovată de ei, că sunt un stat.

Vedem o interacțiune mult mai clară și intensificată între fenomenul rețelelor sociale și cel al terorismului. Nu mai este vorba doar de interacțiuni întâmplătoare, ci de acțiuni concertate și bine-dirijate.

Diferite grupări teroriste încearcă transformarea rețelelor sociale în instrumente de luptă și de recrutare pentru noi luptători. Și bineînțeles, drept instrumente de propagandă pentru radicalism și jihadism.

La fel de periculos este convertirea acestor rețele sociale într-o altfel de armă a terorii, unde clipurile cu decapitări sunt intențioant filmate și editate în așa fel încât a genera frică și teroare.

O cercetare a Brookings Institution privind activitatea jihadistă pe twitter a scos la iveală date îngrijorătoare: în perioada septembrie- decembrie 2014, 46.000 de conturi asociate grupării teroriste ISIS produc în medie 7,4 tweeturi pentru promovarea cauzelor lor, pe zi.

1 din 5 conturi folosește limba engleza, iar media de followeri pe cont este de 1.000 persoane.

În fața evidentului, nu putem sta fără o reacție.

UE a luat numeroase decizii în privința combaterii proliferării terorismului care folosesc internetul ca instrument de luptă.

2001: Convenția Consiliului Europei asupra criminalității cibernetice, semnată la vremea aceea de 45 de țări, inclusiv SUA. Acesta reprezintă Primul Tratat internațional ce incrimina în mod specific criminalitatea electronică.

De atunci, însă, au apărut o mulțime de piedici care au făcut ca implementarea să nu se facă unitar, inclusiv lipsa unui acord între state, lipsă care există încă, în a defini terorismul și activitățile conexe. Însă statele membre mai au multe progrese de făcut.

În UE există două linii de acțiune: eliminarea conținutului cu notă teroristă și promovarea unor materiale de contracarare, însă ambele acțiuni sunt anevoioase.

În privința contracarării conținutului, în baza Strategiei de combatere a radicalizării și recrutării s-a dezvoltat o rețea de conștinetizare a radicalizării, acestea conectează organizațiile și actorii locali implicați în acțiuni de combaterea radicalizării. Printre altele, această rețea, cu sprijin financiar de la Comisia Europeana produce materiale audio-viziuale care prezintă contraargumente în lupta cu cei care promovează radicalismul, jihadismul și terorismul, în general. Materialele sunt apoi postate online drept contraargumente la promovarea jihadismului în online. În aceste materiale, apar și victime ale terorismului.

Strategiile de apărare trebuie să țină apasul cu noile provocări și vulnerabilități.

Consiliul Uniunii Europene din 12-13 martie 2015 a agreat deja, la propunerea Europol, ca reacție la conținutul online care promovează extremismul și terorismul violent, crearea unei alte instituții: EU Internet Referral Unit.

Această unitate, conform declarațiilor comisarului Avramopoulos va fi funcțională la 1 iulie și va ajuta statele membre, pe de o parte să identifice materialele și conținutul terorist prezent în online și mai apoi să îl poată elimina.

Cred că România, prin poziția și resursele pe care le deține, se poate implica și impune în politica europeană de securitate cibernetică ca un leading partner în creionarea politicilor și implementarea lor. Cred că ar fi foarte bine să o facă pentru că experții și instituțiile din România, până în momentul de față, pot să dovedească cel mai bine și pertinent că sunt singurii care au reușit să păstreze țara protejată și oarecum la adăpost de acest flagel.

Nu întâmplător România a cerut și a primit rolul de națiune lider la fondul de sprijin pentru dezvoltarea capacității de apărare cibernetică a Ucrainei în cadrul NATO.

România, din punctul meu de vedere, poate mult mai mult decât atât și ar trebui să se implice în mult mai multe programe de acest gen pentru că este o recunoaștere internațională a expertizei pe care SRI și celelalte instituții o au în domeniul securității cibernetice.

Galerie FOTO

DSC04855

DSC04858

DSC04896

DSC04848

ramona_manescu4

Prezentarea temei dezbaterii:

Evenimentul abordează un subiect de mare interes – acela al noilor amenințări de securitate ce vin din activismul extremist și terorist desfășurat de grupările jihadiste și Islamiste prin intermediul rețelelor sociale precum Facebook, Twitter sau YouTube.

Inițiatorii doresc să urmărească cu precădere două direcții în cadrul dezbaterii. Pe de o parte, întâlnirea va aborda aceste noi amenințări pe care mulți încă nu le înțeleg complet și la adevărata dimensiune. În al doilea rând, întâlnirea dorește să prezinte celor de față modul în care aceste noi probleme și amenințări sunt abordate, ce acțiuni întreprind în această direcție autoritățile române și internaționale, precum și care sunt principalele obstacole legislative și instituționale și cum pot fi ele depășite.

Modificările observate în rețelele sociale, după lansarea acțiunilor teroriste de către gruparea autointitulată Statul Islamic, creează o provocare fără precedent pentru Occident. Prin intermediul Internetului, grupările teroriste din întreaga lume pot recruta luptători, colecta fonduri, cumpăra arme și coordona atacuri. Gruparea teroristă Statul Islamic este prima grupare teroristă importantă care a transformat rețelele de socializare într-o armă, deturnând scopurile inițiale ale acestora și umplându-le cu conținut violent, precum înregistrări video cu decapitări, expuse acum în văzul tuturor.

Este aceasta o amenințare reală pentru pacea și securitatea globală ? Există vreo contra-măsură pentru a răspunde acestor noi amenințări? Există în acest context experți români în domeniu? Cum interacționează media clasice cu New Media în acest context ? Cum răspund autoritățile române acestor amenințări prin legislație si măsuri concrete ? Există o diferență între recrutarea on-line înainte și după gruparea teroristă Statul Islamic?

Aceste întrebări vor fi puse în fața celor prezenți și luate în discuție. Cu ajutorul contribuțiilor venite de la invitații noștri de marcă, sperăm ca dezbaterea să ofere răspunsuri valoroase și perspective interesante asupra subiectelor. Concluziile dezbaterii vor fi puse la dispoziția celor prezenți și a mass media, care au un rol crucial în abordarea publică a unor astfel de subiecte și discutarea măsurilor de luat.

Publicul și organizatorii:

Evenimentul va beneficia de prezența unei comunități interesate și preocupate, formată din specialiști din cadrul mass media, Ministere, Parlament, ONG-uri și practicieni în sociologie, psihologie și comunicare.

De asemenea, la eveniment vor participa studenții programului de Master Social Media și Marketingul Online al SNSPA, singurul de acest fel din România.

Center for EU Communication Studies (CECS) din cadrul SNSPA este umbrela instituțională a primului cluster academic din România dedicat comunicării publice în context european. Inițiat de profesori ai Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA) în cadrul proiectului “Euroantreprenoriat – calificări universitare pentru europenizarea societăţii româneşti”, CECS se bucură de implicarea a numeroși cercetători români și străini cu interese științifice legate de politica de comunicare a Uniunii Europene, EU affairs, guvernanță, procese de europenizare etc.

Grupul PPE din cadrul Parlamentului European a lansat pe 5 și 6 martie la Toledo, Spania, o foaie de parcurs în domeniul terorismului. Aceasta conține cele mai importante aspecte și amenințări pe care UE le are de trecut în abordarea terorismului dintr-o perspectivă globală, contracararea și prevenirea radicalizării. Această foaie de parcurs include dezvoltarea unei variante europene a Registrului Pasagerilor (PNR), Directiva asupra Protecției Datelor, urmărirea surselor de finanțare a grupărilor teroriste, coordonarea între instituțiile din domeniu ale statelor membre, precum și protejarea drepturilor, vieții și securității victimelor terorismului. Această foaie de parcurs reprezintă punctul de plecare în dezvoltarea unei strategii de luptă împotriva terorismului. Caracteristicile ultimelor acțiuni teroriste, amenințarea așa-numiților luptători străini și pericolul utilizării Internetului ca un instrument de recrutare și propagandă pentru terorism solicită autorităților europene noi acțiuni și măsuri. Prin aceste inițiative, Grupul PPE din Parlamentul European dorește să se poziționeze în prima linie a frontului de luptă împotriva terorismului și ca un susținător activ al unor măsuri urgente si eficiente.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 5000 de oameni radicalizați de teroriști provin din Europa. Comisia Europeană ia măsuri: Va lansa un forum anti-extremism | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

Conferința SuperTeach Oradea va reuni, pe 7 martie, profesorii dornici să schimbe sistemul educațional românesc

Published

on

Proiectul SuperTeach, destinat mediului educațional, își continua seria conferințelor. Pe data de 7 martie, Conferința SuperTeach ajunge la Oradea, unde sunt așteptați peste 400 de profesori dornici să schimbe sistemul educațional românesc.

Proiectul SuperTeach a fost creat pentru a stimula descoperirea și dezvoltarea măreției, a talentului și potențialului în fiecare copil și a plecat de la ideea de transformare a mediului educațional astfel încât acest scop să fie atins plecând chiar de la motorul care dă viață acestui sistem: profesorii.

SuperTeach coagulează comunități cu mentalitate deschisă formate din profesori, reprezentanti ai instituțiilor de învățământ și ai autorităților locale, ONG-uri și companii care pot susține investiții în educație.

Conferințele SuperTeach reprezintă o formă de a oferi profesorilor români inspirație și motivație pentru educație.

Pe parcursul întregii zile, participanții vor avea acces la o serie de discursuri și ateliere practice. Cu ajutorul acestora, profesorii vor descoperi cum pot transforma educația din România, plecând de la propriile mentalități și acțiuni.

Conferința din Oradea va reuni speakeri din diverse domenii – profesori formatori, specialiști în educație, oameni de business – printre care:

● Dragoș Anastasiu – CEO Eurolines Group
● Felix Tătaru – Președinte GMP Group și fondator Itsy Bitsy FM
● Cristina Gheorghe – Fondatoarea Institutului Dezvoltării Personale
● Alexandru Ghiță – Fondatorul Grupului Educativa
● Ioana Molnar – profesor de limba și literature română în cadrul Liceului Agricol nr 1, Valea lui Mihai
● Ciprian Stănescu – fondator Social Innovations Solutions
● Mirela Git – profesor și membru certificate și independent John Maxwell Team
● Andrada Mazilu, Ovidu Bădescu, Mona Șerban – profesori formatori SuperTeach

TEMATICI ABORDATE în Conferința de la Oradea

● Mentalitatea Deschisă în Educație – ce înseamnă, cum poate fi aplicată
● 15 abilități ale viitorului – ce abilități trebuie să pregătim la copiii de astăzi
● Folosește-ți puterea interioară – ce putem face pentru a avea o influență pozitivă asupra copiilor, părinților acestora, dar și la nivelul întregii comunități

Pentru mai multe detalii despre speakerii invitați, ateliere practice și locuri disponibile, puteți accesa următorul link: https://www.superteach.ro/editii/oradea-2020/

Urmăriți și interviul cu Felix Tătaru, co-fondator al proiectului SuperTeach.

”Sistemul educaţional românesc are nevoie de schimbare, iar profesorii, cu susținerea comunităților SuperTeach, pot descoperi măreția din fiecare copil”, susține echipa proiectului.

”Ne dorim să inspirăm și să motivăm profesorii cu mentalitate deschisă din România, și să avem din ce în ce mai mulți dascăli care vor pune interesele copiilor în centrul sistemului educațional”, mai transmit aceștia.


SuperTeach susține această transformare prin 3 etape:

1. Conferințele SuperTeach – evenimente cu durata de o zi, unde participanţii asistă la discursuri și iau parte la ateliere pe teme educaționale; conferințele sunt deschise atât pentru profesori, cât și pentru alte persoane interesate de educație;

2. Programul de formare Mentalitatea Deschisă în Educație – curs oferit GRATUIT profesorilor participanți la conferințe, creat de Institutul Arbinger, lider global în schimbarea mentalității și susținut de Institutul Dezvoltării Personale. Mentalitatea Deschisă în Educație (MDE) este o filozofie educațională care schimbă perspectiva în care sunt priviți și tratați copiii și oferă instrumente practice pentru a crește copii ale căror valori sunt încrederea, curajul, păsarea, inițiativa și învățarea continuă.

3. Îndrumarea profesorilor-facilitatori în crearea comunităților locale SuperTeach, care să implice în schimbarea de mentalitate reprezentanți ai întregii societăți civile (părinți, ONG-uri, mediul de afaceri, autorități locale etc).

SuperTeach coagulează comunități cu mentalitate deschisă formate din profesori, reprezentanti ai instituțiilor de învățământ și ai autorităților locale, ONG-uri și companii care pot susține investiții în educație.

Continue Reading

EVENIMENTE

Cluj-Napoca: Primarul Emil Boc și comisarul european Mariya Gabriel, în dialog cu cetățenii privind viitorul cercetării în UE și în România (LIVE, 5 martie, ora 12:00)

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și membru al Comitetului European al Regiunilor, vor susține joi, 5 martie 2020, un dialog cu cetățenii în care vor discuta teme de actualitate de pe agenda Uniunii Europene și a României, cu accent pe cercetare, inovare și educație.

Dezbaterea cu tema ”Orizont Europa: provocări și perspective” va avea loc între orele 12:00 și 13:10, la Centrul de Cultură Urbană Casino, situat în Parcul Central ”Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca.

Evenimentul va fi transmis LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană, fiind moderat de directorul și jurnalistul CaleaEuropeană.ro, Dan Cărbunaru.

De la lansarea acestui concept, în mandatul Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, 160.000 de cetățeni europeni au luat parte la peste 1.200 de dezbateri publice organizate în primării, universități și în alte locuri din întreaga Uniune Europeană. 

Mariya Gabriel și Emil Boc: Comisarul european responsabil pentru cercetare și unul dintre cei mai de succes primari din Europa, în dialog cu cetățenii

Mariya Gabriel este un om politic din Bulgaria, membru al partidului GERB, afiliat la familia politică a Partidului Popular European, cea mai mare din Europa.

În perioada iulie 2009 – iulie 2017 a fost membru al Parlamentului European. Din această calitate, a fost vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European (2014-2017) și liderul delegației eurodeputaților bulgari din PPE (2014-2017). A părăsit această poziție pentru a deveni comisar european pentru economie și societate digitale în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker ca urmare a numirii Kristalinei Georgieva, comisarul european din partea Bulgariei de la acea vreme, în funcția de director al grupului Băncii Mondiale.

Între iulie 2017 și 30 noiembrie 2019 a fost comisar european pentru economie și societate digitale în Comisia Juncker. De la 1 decembrie 2019 este comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret. De asemenea, din 21 noiembrie 2019, Mariya Gabriel este unul dintre cei zece vicepreședinți ai Partidului Popular European.

© EPP Group CoR/ Twitter

Emil Boc este primarul municipiului Cluj-Napoca aflat la al doilea mandat consecutiv, în urma alegerilor locale din 2012 și 2016. Acesta a mai fost edil al municipiului și în perioada 2004-2008, după ce a câștigat atât alegerile din 2004, cât și pe cele din 2008.

În decembrie 2008 a fost desemnat prim-ministru al României, conducând Guvernul României până în februarie 2012.

Din calitatea sa de edil, Emil Boc este începând cu anul 2017 membru al Comitetului European al Regiunilor, singura adunare politică locală și regională la nivel european. Din această poziție,Emil Boc a fost numit în luna iulie a anului 2019 raportor în cadrul Comisiei pentru politică socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură (SEDEC) de la nivelul Comitetului European al Regiunilor (CoR) privind fenomenul ”brain drain” (exod de creiere) în Uniunea Europeană. Raportul a fost adoptat cu unanimitate în prima sesiune plenară a noului mandat al CoR, la începutul acestui an.

La nivelul CoR, Boc este membru al delegației României la CoR și membru al grupului PPE din CoR.

În ce privește activitatea de primar, deciziile și măsurile administrative privind politica urbană a orașului surprind o serie de modele de bune practici.

Recent, municipiul Cluj-Napoca a pus în circulație noi mijloace de transport achiziționate cu fonduri europene, în prezent jumătate din flota de vehicule destinate transportului public fiind nepoluantă.

De asemenea, tot prin intermediul unei finanțări europene, în Cluj-Napoca vor fi instalate 18 noi puncte de WiFi gratuit, ca parte a programului WiFi4EU al Comisiei Europene.

Un alt model de bune practici pus în aplicare la Cluj-Napoca în timpul administrației Emil Boc se referă la bugetarea participativă. Potrivit acestui model, toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani au posibilitatea să își asume din nou rolul de participant activ în definirea și abordarea problemelor orașului.

Propunerile de proiecte din partea cetățenilor care pot fi incluse în bugetul anual al Primăriei viează șase domenii: 1. Alei, trotuare şi zone pietonale; 2. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; 3. Spații verzi și locuri de joacă; 4. Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); 5. Infrastructură educațională și culturală; 6. Oraşul digital.

Orizont Europa: provocări și perspective

În ce privește tematica aleasă spre dezbatere în cadrul dialogului cu cetățenii de la Cluj-Napoca, Orizont Europa constituie viitorul program-cadru pentru cercetare și inovare (C&I) al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

Este o inițiativă emblematică a UE, asemenea programului Erasmus, ea fiind menită să sprijine cercetarea și inovarea din etapa de concept până la comercializare, și completează finanțarea națională și regională. Orizont Europa reprezintă continuarea programului Orizont 2020 al UE.

Viitoarea creștere economică și viitoarea prosperitate a Europei depind de capacitatea acesteia de a rămâne un lider mondial în domeniul cercetării și inovării. Orizont Europa oferă mijloacele necesare pentru atingerea acestui obiectiv.

Astfel, Orizont Europa ar trebui să consolideze atât sectorul științei, cât și sectorul tehnologiei din UE, pentru a permite abordarea principalelor provocări globale din domenii vitale precum sănătatea, îmbătrânirea populației, securitatea, poluarea și schimbările climatice.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, dezbătută în prezent de statele membre, programul ar trebui să creeze până la 100 000 de locuri de muncă în domeniul C&I în perioada 2021-2027. De asemenea, se estimează că acest program va determina o creștere a produsului intern brut (PIB) al UE de până la 0,19% în următorii 25 de ani.

Structura propusă a programului Orizont Europa presupune trei piloni:

  • excelență științifică
  • provocări globale și competitivitate industrială europeană
  • o Europă inovatoare

O secțiune transversală suplimentară ar urma să introducă măsuri de sprijin care să le permită statelor membre să-și valorifice la maximum potențialul național de cercetare și inovare. Acest lucru ar trebui să consolideze Spațiul european de cercetare.

Primul pilon al programului Orizont Europa ar trebui să consolideze poziția de lider a UE în domeniul științific și să dezvolte cunoștințele și competențele de înaltă calitate.

Cel de al doilea pilon ar trebui să susțină cercetarea care abordează provocările societale și tehnologiile industriale în domenii precum digitalul, energia, mobilitatea, alimentele și resursele naturale. În cadrul acestui pilon este prevăzută, de asemenea, introducerea anumitor misiuni și parteneriate în domeniul cercetării, având ca obiectiv, de exemplu, orașe cu zero emisii de dioxid de carbon.

Cel de al treilea pilon al programului Orizont Europa ar trebui să se axeze pe promovarea inovării prin înființarea unui Consiliu european pentru inovare. Acesta ar urma să ofere un punct de contact unic pentru inovatorii cu potențial ridicat.

Orizont Europa și noul Cadru Financiar Multianual: situația la zi

La nivel politic, programul Orizont Europa, asemenea celorlalte domenii prioritare, se află actualmente pe agenda statelor membre și a instituțiilor UE ca parte a pachetului larg de negociere a viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027.

Spre deosebire de propunerea Comisiei Europene, lansată în mai 2018, documentul aflat recent în negociere între liderii statelor membre și respins de aceștia cuprindea reduceri financiare de 17,8 miliarde de euro.

Mai concret, Comisia Europeană a propus o alocare de 166,3 miliarde de euro pentru rubrica ”piața unică, inovație și piața digitală”, în timp ce președintele Consiliului European a cuprins o alocare de 149,5 miliarde de euro pentru aceeași rubrică.

În propunerea președintelui Consiliului European, respinsă oricum de liderii UE, era cuprinsă o anvelopă financiară de 80,9 miliarde de euro pentru programul Orizont Europa, la care se adaugă sprijinul de 3,1 de miliarde de euro din partea programului InvestEU. Trebuie menționat că în cursul negocierilor de la summitul din 20-21 februarie, un nou document tehnic actualizat în baza propunerii președintelui Consiliului European cuprindea reduceri de 900 de milioane de euro pentru programul Orizont Europa, de la 80,9 la 80 miliarde de euro. Aceste reduceri sunt considerate inacceptabile de Parlamentul European.

Continue Reading

EVENIMENTE

Târgul Mărțișor Antreprenor 2020: Grădinița Bambi, în colaborare cu Școala Gimnazială Step by Step, organizează cea de-a 13-a ediție a celui mai amplu proiect preșcolar și școlar de antreprenoriat din România

Published

on

Mărțisor Antreprenor”, cel mai amplu proiect preșcolar și școlar de antreprenoriat din România, a ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediție. Lansat de Grădinița Bambi și dezvoltat în colaborare cu Școala Gimnazială Step by Step, “Mărțisor Antreprenor” este un exercițiu Step by Step de învățare într-un context cât mai apropiat de realitate și de stimulare a creativității copiilor.  

Mărțisor Antreprenor” debutează în fiecare an, imediat după încheierea vacanței de iarnă, cu analiza edițiilor anterioare și identificarea noțiunilor cheie ce definesc antreprenoriatul. Etapa finală  a proiectului este însă cea mai iubită de către copii: TârgulMărțisor Antreprenor” le oferă celor mici bucuria de a-și valoriza munca, vânzându-le părinților mărțișoarele pe care le-au confecționat. Mai mult, destinația fondurilor astfel colectate este decisă chiar de către copii care, de cele mai multe ori, își îndreaptă atenția către jocuri sau jucării.

Anul acesta, proiectul duce responsabilizarea și colaborarea la următorul nivel. Pornind de la experiența acumulată în edițiile anterioare, elevii claselor gimnaziale îi susțin pe  copiii din grădiniță și pe elevii din clasele primare. Astfel, în timp ce elevii de gimnaziu s-au ocupat de organizarea Târgului “Mărțisor Antreprenor”și a standurilor, copiii Grădiniței Bambi au vizitat mici afaceri, s-au familiarizat cu diverse domenii de activitate dar și cu folosirea banilor.

Proiectul își datorează longevitatea entuziasmului manifestat de copii și colaborării dintre aceștia, familii și cadre didactice și, la fiecare ediție, i-a ajutat pe copii să înțeleagă sensurile conceptului de antreprenoriat, i-a încurajat să participe la activitățile de echipă și să își pună ideile în practică prin creativitate, inovare și asumare de riscuri. 

Anul acesta, Târgul “Mărțișor Antreprenor” se va desfășura pe 1 martie, în Grădina Cărturești Verona, între orele 10 și 12.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending