Connect with us

EVENIMENTE

VIDEO| Conferința Națională a Mediatorilor Sanitari, organizată de SASTIPEN

Published

on

Vineri, 8 iulie, începând cu ora 9:30, a avut loc Conferința Națională a Mediatorilor Sanitari, eveniment ce a urmărit să aducă în atenția publică teme precum politicile publice pentru romi, accesul romilor la servicii de sanatate și programul de Mediere Sanitară în politicile pentru romi.

Screen Shot 2016-07-07 at 11.37.45 AM

IMG_7075

Conferința a fost organizată în cadrul proiectului ”RO 19.03: Întărirea Reţelei Naţionale de mediatori Romi pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei rome”.

“Întărirea Reţelei Naţionale de mediatori Romi pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei rome” este un proiect promovat de Institutul Național de Sănătate Publică, deșfăsurat în cadrul Programului “Inițiative în domeniul sănătății publice”, finanțat prin Granturi Norvegiene 2009-2014, ce urmărește creșterea accesului grupurilor vulnerabile de romi la serviciile de sănătate de bază la nivel comunitar. Acesta se bazează pe intervențiile privind cele mai bune practici în comunitățile dezavantajate prin facilitarea accesului la serviciile de sănătate pentru populația de etnie romă.

Evenimentul a fost transmis LIVE pe pagina de Facebook – CaleaEuropeana.ro, conform programului:

  • 9:30 – 11:00 Deschiderea conferinței

Daniel Radulescu – Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – Sastipen

Adriana Galan – Institutul National de Sanatate Publica

E.S. Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei

Dna. Elena Iordanescu – Ministerul Fondurilor Europene

Violeta Alexandru – Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic

Daniel Vasile – Secretar de Stat – Agentia Nationala pentru Romi

Răzvan Vulcănescu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii

Moderator: Dan Cărbunaru – Calea Europeana – www.caleaeuropeana.ro

  • 11:30 -13:30   RO 19.03: Întărirea rețelei Naționale de Mediatori Romi pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației rome – model de intervenție medico-socială care poate contribui la creșterea accesului la servicii de sănătate a populației de etnie romă

-Reprezentant Ministerul Sanatatii – Strategia Ministerului Sanatatii pentru intarirea retelei de mediere sanitara

-Mariana Buceanu – ANR – Provocari vechi si noi ale mediatorului sanitar

-Adriana Galan – INSP – Prezentarea proiectului – puncte tari si puncte slabe

-Mariana Sandu – Sastipen – Activitatea echipelor comunitare/Lectii invatate

-Daniela Marcoci – DSP Neamt – Model de preluare a echipelor comunitare si sustinerea interventiei medico-sociale in comunitatile defavorizate

Moderator: Elena Tudose – Institutul de Politici Publice

***PRINCIPALELE DECLARAȚII:

UPDATE ora 11:45:

 RO 19.03: Întărirea rețelei Naționale de Mediatori Romi pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației rome – model de intervenție medico-socială care poate contribui la creșterea accesului la servicii de sănătate a populației de etnie romă

VIDEO 3:

Mariana Buceanu – ANR – Provocari vechi si noi ale mediatorului sanitar

-Pornind de la experienta de mediator școlar am constat că parinții rămân în afara reformei cetățenilor privind sănătatea.

-Provocarea mediatorilor sanitari este macheta de raportare deoarece știm că odată puse lucrul pe hârtie, lucrurile pot evolua în bine

-Am observat diferențieri majore de la regiune la regiune. Dacă nevoile sunt diferite de ce avem o machetare națională, și nu una specifică fiecărei regiuni, fiecărui județ și a fiecărei comunități?

-Funcționarii din Ministerul Sănătății nu au date pentru a realiza această machetă de raportare și trebuiesc făcute 8 cercetări în 8 regiuni pentru a include cetățenii romi în sistemul sistemul de sănătate publice.

-Provocarea legată de macheta de raportare rămâne, iar raportul de activitate este altă provocare.

-Încă avem copii fără acte de identitate, mame care nu-și cunosc drepturile în relația cu medicii de familie, toate acestea putând fi realizate cu macheta de raportare, astfel âncât actorii locali, județeni, naționali să întreprindă eforturi în această direcție.

-Discriminarea este o altă problemă cu care ne confruntăm.

-Am întâlnit mediatoare care doresc să se implice și să altele care se izolează și nu doresc să se familiarizeze cu istoria comunității cu care lucrează.

-Mediatorul este un cultivator de încredere, multe dintre femeile mediator au crescut profesional.

-După 14 ani în domeniul medierii sanitare am observat că ne ascundem în spatele cifrelor, însă nu avem cum să vedem a crescut speranța de viață datorită mediatorilor sanitari.

-Provocarea datelor colectate rămâne dacă acestea nu sunt folosite în beneficiul cetățenilor romi.

Adriana Gălan – INSP – Prezentarea proiectului – puncte tari si puncte slabe

-Există o provocare punerea în comun a unei echipe care să ofere asistență pentru romi.

-Neasigurații care nu au un venit minim garantat au dreptul la un pachet minimal de servicii de sănătate astfel încât măsurile preventive să le fie oferite, iar dacă au nevoie de asistență medicală să o primească.

-În prezent se lucrează la 8 planuri regionale de dezvoltare de servicii având prioritate regiunea de NE, regiunea de SV, aceast plan fiind făcut de guvernul României și sprijinit de Bruxelles.

-Aceste 8 planuri sunt considiționalitatea de atragere a fondurilor europene pentru dezvoltarea rețelei de asistență comunitară.

-Există nevoia de a dezvolta lucrul în echipă pentru a reuși deblocarea fondurilor europene pentru a ajuta în perfecționarea meseriei de asistentă medicală comunitară.

-Mecanismul de monitorizare și evaluare este punctul slab, de aceea trebuie dezvoltat un instrumentul de cercetare în momentul de față nu există unul universal, iar Ministerul Sănătății nu le poate contoriza.

-Încercăm să reducem inegalitățile în sistemul de sănătate între comunitățile de romi și cealaltă parte a populației.

Mariana Sandu – Sastipen – Activitatea echipelor comunitare/Lecții învățate

-Important a fost faptul că în cadrul acestui proiect s-au implicat Institutul Național de Sănătate și Ministerul Sănătății deoarece în rural încă mai există această autoritate a centrului

-Comunitatea începe să aibă așteptări, să aibă idei în urma acestui proiect, de aceea contează ca acest efort să fie coerent pentru ca echipele să dureze

-Vorbim de comunități sănătoase în care romi și neromi trăiesc împreună, asta e țelul nostru

-Mă bucură parteneriatele cu DSP deoarece aceștia cred că demersul nostru ajută comunitatea și ne sprijină în acest demers

-A existat și colaborare cu primăriile, unele ne-au ajutat

Daniela Marcoci – DSP Neamt – Model de preluare a echipelor comunitare și susținerea intervenției medico-sociale în comunitățile defavorizate

– Județul Neamț este un județ în care multe dintre mediatoare au plecat deoarece s-au lovit de problemele sistemului.

-Am încercat să lărgim rețeaua și suntem unul dintre județele ce a avut noroc să îi aibă parteneri pe SASTIPEN și Ministerul Sănătății.

-În cadrul acestui proiect am încercat să împărtășim din experiență, iar la fiecare întâlnire mediatoarele au povestit despre noțiunile dobândite.

-Avem și probleme deoarece nu am putut acoperi toate comunitățile, de exemplu Vânători.

-Nu este suficient să le vorbim oamenilor, dar și să îi ascultăm și să încercăm să îi ajutăm.

-Am demonstrat că atat timp cât oamenii doresc, se poate.

VIDEO 4: 

ORA 11:30 Deschiderea conferinței:

VIDEO 1: 

Daniel Rădulescu – Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – Sastipen:

-Programul de mediere sanitară a avut suișuri și coborâșuri, dar deși sunt probleme care afectează bunul mers al programului, noi depunem eforturi în continuare.

-Le mulțumesc colegilor de la INSP pentru că au avut încredere într-o echipă nou-înființată.

-Mulțumesc și Ambasadei Norvegiei, pentru că au revigorat programele, au dezvoltat un nou concept. Avem în sală mediatori formați în perioada 2002-2003, dar și cei noi formați, începând cu 2014. 

-Obiectivul meu este să demonstrăm că nu contează etnia, ci profesionalismul mediatorului sanitar.

-La sfârșitul zilei de azi și de mâine îmi doresc să avem un document cu recomandări care să le adresăm Guvernului, care să aibă în vedere sustenabilitatea programului de mediere sanitară.

Adriana Galan – Institutul National de Sănătate Publică:

-INSP a înțeles importanța parteneriatelor între o instituție publică și parteneri privați. Partneriatul cu SASTIPEN e un parteneriat de lungă durată.

-Mulțumim Ambasadei Norvegiei pentru generozitatea cu care a finanțat 16 programe, nu doar unul; acordat un buget generos pentru Strategia Națională de Sănătate din decembrie 2014. 

-Sustenabilitatea acestui proiect își arată efectele: din 45 asistenți medicali comunitari, până la sfârșitul lunii iunie erau deja angajați 30; mediatori sanitari, din 45 de posturi finanțate, 25 sunt deja cu contract de muncă.

E.S. Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei:

-Este o mare onoare pentru mine să fiu aici, la prima conferință, din 2003 încoace privind dezvoltarea acestei rețele de mediere sanitară.

-Sănătatea este un bun public la nivel global, Norvegia va continua să se afle în fruntea eforturilor în acest sens. Autoritățile naționale vor fi încurajate să asigure accesul universal la sănătate.

-Unul din proiecte, “Întărirea Reţelei Naţionale de mediatori Romi pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei rome” și are scopul de a spori accesul la sistemul de sănătate. 

-Statistic, populația romă are scoruri reduse la indicatorii de sănptate: mortalitate infantilă și speranță de viață. Adeseea, populația romă are dificultăți în accesul la sănătate, datorită marginalizării și discriminării.

-Există și norme culturale și tradiții care reprezintă adesea o barieră în abordarea de către comunitățile rome  a sistemului de sănătate.

-Acest proiect a asigurat accesul pentru 45 de comunități dezavantajate de etnie romă din toată țara.

-Există rezultate bune și interesante ale acestui proiect. Este important să se continue acest progam, pentru a asigura accesul pentru toți la sistemul sanitar.

-Trebuie închisă prăpastia dintre zona rurală și urbană a României.

-Cu voință, cooperare și dialog, vor fi găsite căi de a trece peste.

-Sprijinul norvegian se ridică la 23 milioane de euro în ce privește accesul la sistemul sanitar.

Violeta Alexandru – Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic

-Din respect pentru atâția ani în care ați muncit și v-a fost mai degrabă greu decât bine, am venit în fața dvs. Pentru faptul că nu primiți recunoștința necesară pentru greutățile prin care ați trecut.

-Sunt un om care vine din societatea civilă, aproape de comunitățile locale. 

-Politicile privind medierea sanitară la nivel guvernamental – Vreau să vă asigur, că pe agenda Guvernului se află subiecte precum cele pe care le discutați acum. 

-Nevoia de a avea o abordare integrată este o problemă națională și trebuie abordată nu doar în plan local, ci și la nivel central.

-Durabilitatea acestui program: În jurul unei organizații precum SASTIPEN- un exemplu impresionant de dedicație, că au reușit să vă insufle puterea de a fi uniți și atunci când nu au fost bani, și în vremuri grele, și în vremuri bune.

Elena Iordănescu – Ministerul Fondurilor Europene

-Voi sunteți cei care puteți transmite un mesaj real legat de ce se întâmplă în comunitate.

-Încercăm să transmitem cerințele dvs. și spre Comisia Europeană, în cadrul raportului anual pe care îl realizăm.

– Mesajul important trebuie dus către Guvern. Strategia Națională asta presupune – că trebuie să joace un rol important în asigurarea unui trai normal pentru toți cetățenii.

-La MFE, avem posibilitatea de a scrie ghiduri, iar acestea trebuie să răspundă unor nevoi reale. Doar trăind în mijlocul unei comunități, poți vedea aceste necesități.

Daniel Vasile – Secretar de Stat – Agenția Națională pentru Romi

– Eu am făcut parte dintr-un guvern politic, acum dintr-unul de tehnocrați. -Astăzi discutăm de politicile publice pentru romi, un domeniu sensibil, care naște dezbateri publice, politice.

-Aceste politici ar trebui să se adreseze oamenilor. Din păcate, aceste politici nu au sustenabilitate, nu sunt durabile. 

-Exemplu: politicile publice pentru romi. Voi sunteți o categorie de reprezentanți care cunoașteți poate mai bine decât mine care sunt problemele sistemului, de ce aceste politici nu sunt durabile. Constatăm după 26 de ani că, în continuare, avem nevoie de intervenții, de măsuri, de politici publice adresate minorității romilor, pentru că aceste politici fluctuează.

-Fluctuația în ce privește minoritatea romă este una care naște polemici.

-Nu există o viziune în aceste politici. În domeniul medierii sanitare, e nevoie de un program național, nu vrem să fim strâns legați de factorul politic de la nivel local, ci o independență.

VIDEO 2: 

Răzvan Vulcănescu, subsecretar de Stat în Ministerul Sănătăţii:

-Profit de faptul că sunteți într-o formulă atât de extinsă pentru a  vă arăta câteva imagini și cifre, cel mai bun exemplu de a vă arăta ce am făcut împreună.

-Cel mai important obiectiv al meu, la preluarea mandatului, a fost Strategia Națională a Sănătății.

-Întregul program RO 19 este un proiect amplu început în 2014.

-Operatorul de prgram a reușit să aigure finanțare de 87% din fonduri, suntem cei mai eficienți în utilizarea fondurilor puse la dispoziție. 51% sunt cheltuieli certificate până la această dată. O mare parte dintre proiecte se finalizează în luna august, o parte în luna aprilie în 2017.

-Ne dorim ca imediat după ce se va reveni din vacanța parlamentară să propunem o nouă lege a asistenței medicale comunitare. Este un proiect care s-a finalizat și dorim să îl introducem în dezbatere publică.

 ——————-

Despre proiect

Proiectul a fost implementat în 45 de comunități, marea majoritate de etnie romă, din 3 regiuni ale României, în județe precum Botoșani, Neamț, Giurgiu, Călărași, Gorj și Dolj, 45 de echipe funcționale de asistenți comunitari activând în zonele precizate anterior. Comunitățile nu au avut acces la serviciile de sănătate de bază, beneficiind de sprijinul oferit de o echipă comunitară formată dintr-un mediator sanitar și un asistent medical comunitar pentru a asigura serviciile sanitare necesare.

Untitled

S-a urmărit îmbunătățirea stării de sănătate a populației rome din aceste comunități, punându-se accentul, mai ales, pe îmbunătățirea sănătății mamei și a copilului. O echipă specializată care să determine comunitățile să conșientizeze că bolile cronice pot fi prevenite a depus eforturi consistente în acest sens.

Proiectul s-a desfășurat pe o durată de 23 de luni, începând cu luna mai, 2014, având un buget de 1,052,910 de euro.

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EVENIMENTE

Nicușor Dan este laureatul Premiului ICDE România Europeană 2024

Published

on

© Nicușor Dan/ Facebook

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este cel de-al șaselea laureat al Premiului ICDE România Europeană, acordat anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din Cluj-Napoca.

Acesta se alătură unei galerii de personalități și organizații prestigioase din România și Republica Moldova, precum Excelența Sa Maia Sandu, Asociația Dăruiește Viață, doamna Laura Codruța Kövesi, doamna Emilia Șercan și Asociația VeDem Just, care au avut o contribuție decisivă la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației în societatea românească.

“Premiul acordat în acest an recunoaște și recompensează, printre altele, verticalitatea, perseverența, echilibrul, înțelepciunea și hotărârea de care a dat dovadă domnul Nicușor Dan în lunga sa activitate civică și politică. Credem că domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic, aflat mereu în slujba cetățenilor pe care-i reprezintă”, a transmis ICDE într-un comunicat.

Ceremonia de decernare a Premiului România Europeană va avea loc la Cluj, vineri, 6 decembrie 2024, începând cu ora 14.30, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene, în cadrul unei conferințe organizate de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai în colaborare cu Centrul EUXGLOB al aceleiași facultăți și cu ICDE.

Continue Reading

EVENIMENTE

Colegiul Medicilor Stomatologi din București va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0

Published

on

© CMSB

Colegiul Medicilor Stomatologi din București (CMSB) va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0. Celebrarea va avea loc la data de 29 noiembrie 2024 la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și va reuni personalități marcante din domeniul stomatologiei din România și din străinătate.

Evenimentul va debuta cu o sesiune educațională de excepție, programată între orele 9:00 și 18:00, unde participanții vor avea ocazia să descopere cele mai noi tendințe și inovații din domeniul stomatologiei, să interacționeze cu experți de renume și să-și consolideze cunoștințele profesionale.

La finalul zilei, aniversarea va continua cu un moment festiv, dedicat consolidării relațiilor profesionale și celebrării celor două decenii de activitate ale CMSB, organizație care a avut un impact semnificativ în promovarea sănătății orale și a excelenței în practica stomatologică.
 
Vă invităm să fiți alături de CMSB la această celebrare istorică, să creați noi conexiuni profesionale și să contribuiți la dezvoltarea comunității stomatologice din București.

Pentru detalii suplimentare și înscrieri, vă rugăm să accesați https://evenimentecmsb.ro/

Continue Reading

EVENIMENTE

CaleaEuropeană.ro, partenerul media al primei ediții „Moldova Security Forum”. Redactorul-șef Robert Lupițu va modera primul panel, intitulat „NATO at 75. Evolving Partnerships for peace and security”

Published

on

Biroul Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova, Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova și Institutul pentru Politici și Reforme Europene organizează prima ediție a Moldova Security Forum (MSF), în perioada 19 – 20 noiembrie, la Chișinău. CaleaEuropeană.ro este partenerul media al forumului ce oferă o platformă unică pentru dezbateri la nivel înalt privind politicile de securitate, parteneriatele UE și NATO și viitorul rezilienței în Republica Moldova și în afara acesteia.

Robert Lupițu, redactorul-șef al CaleaEuropeană.ro, va modera primul panel al forumului, intitulat „NATO at 75. Evolving Partnerships for peace and security”, care se va bucura de participarea ministrului apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, a asistentului secretarului general al NATO pentru inovare și securitate cibernetică, Jean-Charles Ellermann-Kingombe, a fostului purtător de cuvânt al Alianței, Oana Lungescu, și a analistului Anatol Țăranu.  Reflectând asupra călătoriei de 75 de ani a NATO ca cea mai de succes și mai puternică Alianță din istorie, această sesiune va aborda importanța securității cooperative într-un peisaj global în schimbare și viitorul parteneriatului de lungă durată dintre NATO și R. Moldova.

Deschiderea Forumului  va avea loc marți, 19 noiembrie 2024, ora 9:30, în incinta Hotelului „Radisson Blu Leogrand”, str. Mitropolit Varlaam 77, or. Chișinău.

Moldova Security Forum este un eveniment de anvergură dedicat abordării celor mai mari provocări de securitate națională și regională, cu un accent special pe amenințările hibride, dezinformare, amenințările cibernetice și ascensiunea inteligenței artificiale. Forumul va  reuni  oficiali de rang înalt, politicieni academicieni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți din diverse domenii, pentru a facilita dialogul  și colaborarea. 

Principalele subiecte ale forumului

Ziua 1

  • Viziunea de securitate a Moldovei și stabilitatea regională;
  • Rolul UE ca actor de securitate în regiunea Mării Negre. Modul în care parteneriatele europene consolidează reziliența regională;
  • Parteneriatele NATO pentru pace și securitate – Reflectând asupra parteneriatelor pentru pace și securitate;
  • Stabilitatea strategică în regiunea Mării Negre. 

Ziua 2

  • Agenda privind femeile, pacea și securitatea. Consolidarea rolurilor de gen în prevenirea conflictelor și consolidarea păcii;
  • Reziliența democratică în următorii ani electorali. Provocări și oportunități pentru menținerea unor sisteme democratice puternice și reziliente în timpul următoarelor cicluri electorale;
  • Contracararea dezinformării și consolidarea rezilienței societății. Confruntarea cu amenințările manipulării online, FIMI și rolul tehnologiei în evoluție;
  • Gestionarea crizelor ca element-cheie pentru consolidarea rezilienței. Cum pot fi concepute, consolidate și optimizate cadrele instituționale pentru a răspunde rapid și eficient la diverse situații de urgență, inclusiv dezastre naturale, amenințări la adresa sănătății publice sau crize politice;
  • Frontierele securității cibernetice: Navigarea în revoluția IA pentru securitatea națională;
  • Criza climatică și nevoia de tranziție ecologică: modul de adaptare. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA1 hour ago

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, salută decizia Curții Constituționale de anulare a procesului electoral privind alegerea președintelui României

POLITICĂ1 hour ago

PNL cere respectarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de ingerință: PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării

POLITICĂ1 hour ago

Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan

ROMÂNIA1 hour ago

Sebastian Burduja: Decizia CCR, ”singura posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente”

U.E.2 hours ago

Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”

POLITICĂ2 hours ago

Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a alegerilor, reafirmându-și angajamentul de a ajunge președinte: Voi lupta pentru români și democrația noastră

ROMÂNIA2 hours ago

Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România

INTERNAȚIONAL2 hours ago

UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi

POLITICĂ2 hours ago

Marcel Ciolacu după decizia CCR de anulare a scrutinului prezidențial: Rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile trebuie reluate

JUSTIȚIE3 hours ago

Oficial: Curtea Constituțională anulează, în unanimitate, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending