Connect with us

EVENIMENTE

VIDEO| Conferința Națională a Mediatorilor Sanitari, organizată de SASTIPEN

Published

on

Vineri, 8 iulie, începând cu ora 9:30, a avut loc Conferința Națională a Mediatorilor Sanitari, eveniment ce a urmărit să aducă în atenția publică teme precum politicile publice pentru romi, accesul romilor la servicii de sanatate și programul de Mediere Sanitară în politicile pentru romi.

Screen Shot 2016-07-07 at 11.37.45 AM

IMG_7075

Conferința a fost organizată în cadrul proiectului ”RO 19.03: Întărirea Reţelei Naţionale de mediatori Romi pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei rome”.

“Întărirea Reţelei Naţionale de mediatori Romi pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei rome” este un proiect promovat de Institutul Național de Sănătate Publică, deșfăsurat în cadrul Programului “Inițiative în domeniul sănătății publice”, finanțat prin Granturi Norvegiene 2009-2014, ce urmărește creșterea accesului grupurilor vulnerabile de romi la serviciile de sănătate de bază la nivel comunitar. Acesta se bazează pe intervențiile privind cele mai bune practici în comunitățile dezavantajate prin facilitarea accesului la serviciile de sănătate pentru populația de etnie romă.

Evenimentul a fost transmis LIVE pe pagina de Facebook – CaleaEuropeana.ro, conform programului:

  • 9:30 – 11:00 Deschiderea conferinței

Daniel Radulescu – Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – Sastipen

Adriana Galan – Institutul National de Sanatate Publica

E.S. Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei

Dna. Elena Iordanescu – Ministerul Fondurilor Europene

Violeta Alexandru – Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic

Daniel Vasile – Secretar de Stat – Agentia Nationala pentru Romi

Răzvan Vulcănescu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii

Moderator: Dan Cărbunaru – Calea Europeana – www.caleaeuropeana.ro

  • 11:30 -13:30   RO 19.03: Întărirea rețelei Naționale de Mediatori Romi pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației rome – model de intervenție medico-socială care poate contribui la creșterea accesului la servicii de sănătate a populației de etnie romă

-Reprezentant Ministerul Sanatatii – Strategia Ministerului Sanatatii pentru intarirea retelei de mediere sanitara

-Mariana Buceanu – ANR – Provocari vechi si noi ale mediatorului sanitar

-Adriana Galan – INSP – Prezentarea proiectului – puncte tari si puncte slabe

-Mariana Sandu – Sastipen – Activitatea echipelor comunitare/Lectii invatate

-Daniela Marcoci – DSP Neamt – Model de preluare a echipelor comunitare si sustinerea interventiei medico-sociale in comunitatile defavorizate

Moderator: Elena Tudose – Institutul de Politici Publice

***PRINCIPALELE DECLARAȚII:

UPDATE ora 11:45:

 RO 19.03: Întărirea rețelei Naționale de Mediatori Romi pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației rome – model de intervenție medico-socială care poate contribui la creșterea accesului la servicii de sănătate a populației de etnie romă

VIDEO 3:

Mariana Buceanu – ANR – Provocari vechi si noi ale mediatorului sanitar

-Pornind de la experienta de mediator școlar am constat că parinții rămân în afara reformei cetățenilor privind sănătatea.

-Provocarea mediatorilor sanitari este macheta de raportare deoarece știm că odată puse lucrul pe hârtie, lucrurile pot evolua în bine

-Am observat diferențieri majore de la regiune la regiune. Dacă nevoile sunt diferite de ce avem o machetare națională, și nu una specifică fiecărei regiuni, fiecărui județ și a fiecărei comunități?

-Funcționarii din Ministerul Sănătății nu au date pentru a realiza această machetă de raportare și trebuiesc făcute 8 cercetări în 8 regiuni pentru a include cetățenii romi în sistemul sistemul de sănătate publice.

-Provocarea legată de macheta de raportare rămâne, iar raportul de activitate este altă provocare.

-Încă avem copii fără acte de identitate, mame care nu-și cunosc drepturile în relația cu medicii de familie, toate acestea putând fi realizate cu macheta de raportare, astfel âncât actorii locali, județeni, naționali să întreprindă eforturi în această direcție.

-Discriminarea este o altă problemă cu care ne confruntăm.

-Am întâlnit mediatoare care doresc să se implice și să altele care se izolează și nu doresc să se familiarizeze cu istoria comunității cu care lucrează.

-Mediatorul este un cultivator de încredere, multe dintre femeile mediator au crescut profesional.

-După 14 ani în domeniul medierii sanitare am observat că ne ascundem în spatele cifrelor, însă nu avem cum să vedem a crescut speranța de viață datorită mediatorilor sanitari.

-Provocarea datelor colectate rămâne dacă acestea nu sunt folosite în beneficiul cetățenilor romi.

Adriana Gălan – INSP – Prezentarea proiectului – puncte tari si puncte slabe

-Există o provocare punerea în comun a unei echipe care să ofere asistență pentru romi.

-Neasigurații care nu au un venit minim garantat au dreptul la un pachet minimal de servicii de sănătate astfel încât măsurile preventive să le fie oferite, iar dacă au nevoie de asistență medicală să o primească.

-În prezent se lucrează la 8 planuri regionale de dezvoltare de servicii având prioritate regiunea de NE, regiunea de SV, aceast plan fiind făcut de guvernul României și sprijinit de Bruxelles.

-Aceste 8 planuri sunt considiționalitatea de atragere a fondurilor europene pentru dezvoltarea rețelei de asistență comunitară.

-Există nevoia de a dezvolta lucrul în echipă pentru a reuși deblocarea fondurilor europene pentru a ajuta în perfecționarea meseriei de asistentă medicală comunitară.

-Mecanismul de monitorizare și evaluare este punctul slab, de aceea trebuie dezvoltat un instrumentul de cercetare în momentul de față nu există unul universal, iar Ministerul Sănătății nu le poate contoriza.

-Încercăm să reducem inegalitățile în sistemul de sănătate între comunitățile de romi și cealaltă parte a populației.

Mariana Sandu – Sastipen – Activitatea echipelor comunitare/Lecții învățate

-Important a fost faptul că în cadrul acestui proiect s-au implicat Institutul Național de Sănătate și Ministerul Sănătății deoarece în rural încă mai există această autoritate a centrului

-Comunitatea începe să aibă așteptări, să aibă idei în urma acestui proiect, de aceea contează ca acest efort să fie coerent pentru ca echipele să dureze

-Vorbim de comunități sănătoase în care romi și neromi trăiesc împreună, asta e țelul nostru

-Mă bucură parteneriatele cu DSP deoarece aceștia cred că demersul nostru ajută comunitatea și ne sprijină în acest demers

-A existat și colaborare cu primăriile, unele ne-au ajutat

Daniela Marcoci – DSP Neamt – Model de preluare a echipelor comunitare și susținerea intervenției medico-sociale în comunitățile defavorizate

– Județul Neamț este un județ în care multe dintre mediatoare au plecat deoarece s-au lovit de problemele sistemului.

-Am încercat să lărgim rețeaua și suntem unul dintre județele ce a avut noroc să îi aibă parteneri pe SASTIPEN și Ministerul Sănătății.

-În cadrul acestui proiect am încercat să împărtășim din experiență, iar la fiecare întâlnire mediatoarele au povestit despre noțiunile dobândite.

-Avem și probleme deoarece nu am putut acoperi toate comunitățile, de exemplu Vânători.

-Nu este suficient să le vorbim oamenilor, dar și să îi ascultăm și să încercăm să îi ajutăm.

-Am demonstrat că atat timp cât oamenii doresc, se poate.

VIDEO 4: 

ORA 11:30 Deschiderea conferinței:

VIDEO 1: 

Daniel Rădulescu – Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – Sastipen:

-Programul de mediere sanitară a avut suișuri și coborâșuri, dar deși sunt probleme care afectează bunul mers al programului, noi depunem eforturi în continuare.

-Le mulțumesc colegilor de la INSP pentru că au avut încredere într-o echipă nou-înființată.

-Mulțumesc și Ambasadei Norvegiei, pentru că au revigorat programele, au dezvoltat un nou concept. Avem în sală mediatori formați în perioada 2002-2003, dar și cei noi formați, începând cu 2014. 

-Obiectivul meu este să demonstrăm că nu contează etnia, ci profesionalismul mediatorului sanitar.

-La sfârșitul zilei de azi și de mâine îmi doresc să avem un document cu recomandări care să le adresăm Guvernului, care să aibă în vedere sustenabilitatea programului de mediere sanitară.

Adriana Galan – Institutul National de Sănătate Publică:

-INSP a înțeles importanța parteneriatelor între o instituție publică și parteneri privați. Partneriatul cu SASTIPEN e un parteneriat de lungă durată.

-Mulțumim Ambasadei Norvegiei pentru generozitatea cu care a finanțat 16 programe, nu doar unul; acordat un buget generos pentru Strategia Națională de Sănătate din decembrie 2014. 

-Sustenabilitatea acestui proiect își arată efectele: din 45 asistenți medicali comunitari, până la sfârșitul lunii iunie erau deja angajați 30; mediatori sanitari, din 45 de posturi finanțate, 25 sunt deja cu contract de muncă.

E.S. Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei:

-Este o mare onoare pentru mine să fiu aici, la prima conferință, din 2003 încoace privind dezvoltarea acestei rețele de mediere sanitară.

-Sănătatea este un bun public la nivel global, Norvegia va continua să se afle în fruntea eforturilor în acest sens. Autoritățile naționale vor fi încurajate să asigure accesul universal la sănătate.

-Unul din proiecte, “Întărirea Reţelei Naţionale de mediatori Romi pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei rome” și are scopul de a spori accesul la sistemul de sănătate. 

-Statistic, populația romă are scoruri reduse la indicatorii de sănptate: mortalitate infantilă și speranță de viață. Adeseea, populația romă are dificultăți în accesul la sănătate, datorită marginalizării și discriminării.

-Există și norme culturale și tradiții care reprezintă adesea o barieră în abordarea de către comunitățile rome  a sistemului de sănătate.

-Acest proiect a asigurat accesul pentru 45 de comunități dezavantajate de etnie romă din toată țara.

-Există rezultate bune și interesante ale acestui proiect. Este important să se continue acest progam, pentru a asigura accesul pentru toți la sistemul sanitar.

-Trebuie închisă prăpastia dintre zona rurală și urbană a României.

-Cu voință, cooperare și dialog, vor fi găsite căi de a trece peste.

-Sprijinul norvegian se ridică la 23 milioane de euro în ce privește accesul la sistemul sanitar.

Violeta Alexandru – Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic

-Din respect pentru atâția ani în care ați muncit și v-a fost mai degrabă greu decât bine, am venit în fața dvs. Pentru faptul că nu primiți recunoștința necesară pentru greutățile prin care ați trecut.

-Sunt un om care vine din societatea civilă, aproape de comunitățile locale. 

-Politicile privind medierea sanitară la nivel guvernamental – Vreau să vă asigur, că pe agenda Guvernului se află subiecte precum cele pe care le discutați acum. 

-Nevoia de a avea o abordare integrată este o problemă națională și trebuie abordată nu doar în plan local, ci și la nivel central.

-Durabilitatea acestui program: În jurul unei organizații precum SASTIPEN- un exemplu impresionant de dedicație, că au reușit să vă insufle puterea de a fi uniți și atunci când nu au fost bani, și în vremuri grele, și în vremuri bune.

Elena Iordănescu – Ministerul Fondurilor Europene

-Voi sunteți cei care puteți transmite un mesaj real legat de ce se întâmplă în comunitate.

-Încercăm să transmitem cerințele dvs. și spre Comisia Europeană, în cadrul raportului anual pe care îl realizăm.

– Mesajul important trebuie dus către Guvern. Strategia Națională asta presupune – că trebuie să joace un rol important în asigurarea unui trai normal pentru toți cetățenii.

-La MFE, avem posibilitatea de a scrie ghiduri, iar acestea trebuie să răspundă unor nevoi reale. Doar trăind în mijlocul unei comunități, poți vedea aceste necesități.

Daniel Vasile – Secretar de Stat – Agenția Națională pentru Romi

– Eu am făcut parte dintr-un guvern politic, acum dintr-unul de tehnocrați. -Astăzi discutăm de politicile publice pentru romi, un domeniu sensibil, care naște dezbateri publice, politice.

-Aceste politici ar trebui să se adreseze oamenilor. Din păcate, aceste politici nu au sustenabilitate, nu sunt durabile. 

-Exemplu: politicile publice pentru romi. Voi sunteți o categorie de reprezentanți care cunoașteți poate mai bine decât mine care sunt problemele sistemului, de ce aceste politici nu sunt durabile. Constatăm după 26 de ani că, în continuare, avem nevoie de intervenții, de măsuri, de politici publice adresate minorității romilor, pentru că aceste politici fluctuează.

-Fluctuația în ce privește minoritatea romă este una care naște polemici.

-Nu există o viziune în aceste politici. În domeniul medierii sanitare, e nevoie de un program național, nu vrem să fim strâns legați de factorul politic de la nivel local, ci o independență.

VIDEO 2: 

Răzvan Vulcănescu, subsecretar de Stat în Ministerul Sănătăţii:

-Profit de faptul că sunteți într-o formulă atât de extinsă pentru a  vă arăta câteva imagini și cifre, cel mai bun exemplu de a vă arăta ce am făcut împreună.

-Cel mai important obiectiv al meu, la preluarea mandatului, a fost Strategia Națională a Sănătății.

-Întregul program RO 19 este un proiect amplu început în 2014.

-Operatorul de prgram a reușit să aigure finanțare de 87% din fonduri, suntem cei mai eficienți în utilizarea fondurilor puse la dispoziție. 51% sunt cheltuieli certificate până la această dată. O mare parte dintre proiecte se finalizează în luna august, o parte în luna aprilie în 2017.

-Ne dorim ca imediat după ce se va reveni din vacanța parlamentară să propunem o nouă lege a asistenței medicale comunitare. Este un proiect care s-a finalizat și dorim să îl introducem în dezbatere publică.

 ——————-

Despre proiect

Proiectul a fost implementat în 45 de comunități, marea majoritate de etnie romă, din 3 regiuni ale României, în județe precum Botoșani, Neamț, Giurgiu, Călărași, Gorj și Dolj, 45 de echipe funcționale de asistenți comunitari activând în zonele precizate anterior. Comunitățile nu au avut acces la serviciile de sănătate de bază, beneficiind de sprijinul oferit de o echipă comunitară formată dintr-un mediator sanitar și un asistent medical comunitar pentru a asigura serviciile sanitare necesare.

Untitled

S-a urmărit îmbunătățirea stării de sănătate a populației rome din aceste comunități, punându-se accentul, mai ales, pe îmbunătățirea sănătății mamei și a copilului. O echipă specializată care să determine comunitățile să conșientizeze că bolile cronice pot fi prevenite a depus eforturi consistente în acest sens.

Proiectul s-a desfășurat pe o durată de 23 de luni, începând cu luna mai, 2014, având un buget de 1,052,910 de euro.

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EVENIMENTE

Conferința SuperTeach Oradea va reuni, pe 7 martie, profesorii dornici să schimbe sistemul educațional românesc

Published

on

Proiectul SuperTeach, destinat mediului educațional, își continua seria conferințelor. Pe data de 7 martie, Conferința SuperTeach ajunge la Oradea, unde sunt așteptați peste 400 de profesori dornici să schimbe sistemul educațional românesc.

Proiectul SuperTeach a fost creat pentru a stimula descoperirea și dezvoltarea măreției, a talentului și potențialului în fiecare copil și a plecat de la ideea de transformare a mediului educațional astfel încât acest scop să fie atins plecând chiar de la motorul care dă viață acestui sistem: profesorii.

SuperTeach coagulează comunități cu mentalitate deschisă formate din profesori, reprezentanti ai instituțiilor de învățământ și ai autorităților locale, ONG-uri și companii care pot susține investiții în educație.

Conferințele SuperTeach reprezintă o formă de a oferi profesorilor români inspirație și motivație pentru educație.

Pe parcursul întregii zile, participanții vor avea acces la o serie de discursuri și ateliere practice. Cu ajutorul acestora, profesorii vor descoperi cum pot transforma educația din România, plecând de la propriile mentalități și acțiuni.

Conferința din Oradea va reuni speakeri din diverse domenii – profesori formatori, specialiști în educație, oameni de business – printre care:

● Dragoș Anastasiu – CEO Eurolines Group
● Felix Tătaru – Președinte GMP Group și fondator Itsy Bitsy FM
● Cristina Gheorghe – Fondatoarea Institutului Dezvoltării Personale
● Alexandru Ghiță – Fondatorul Grupului Educativa
● Ioana Molnar – profesor de limba și literature română în cadrul Liceului Agricol nr 1, Valea lui Mihai
● Ciprian Stănescu – fondator Social Innovations Solutions
● Mirela Git – profesor și membru certificate și independent John Maxwell Team
● Andrada Mazilu, Ovidu Bădescu, Mona Șerban – profesori formatori SuperTeach

TEMATICI ABORDATE în Conferința de la Oradea

● Mentalitatea Deschisă în Educație – ce înseamnă, cum poate fi aplicată
● 15 abilități ale viitorului – ce abilități trebuie să pregătim la copiii de astăzi
● Folosește-ți puterea interioară – ce putem face pentru a avea o influență pozitivă asupra copiilor, părinților acestora, dar și la nivelul întregii comunități

Pentru mai multe detalii despre speakerii invitați, ateliere practice și locuri disponibile, puteți accesa următorul link: https://www.superteach.ro/editii/oradea-2020/

Urmăriți și interviul cu Felix Tătaru, co-fondator al proiectului SuperTeach.

”Sistemul educaţional românesc are nevoie de schimbare, iar profesorii, cu susținerea comunităților SuperTeach, pot descoperi măreția din fiecare copil”, susține echipa proiectului.

”Ne dorim să inspirăm și să motivăm profesorii cu mentalitate deschisă din România, și să avem din ce în ce mai mulți dascăli care vor pune interesele copiilor în centrul sistemului educațional”, mai transmit aceștia.


SuperTeach susține această transformare prin 3 etape:

1. Conferințele SuperTeach – evenimente cu durata de o zi, unde participanţii asistă la discursuri și iau parte la ateliere pe teme educaționale; conferințele sunt deschise atât pentru profesori, cât și pentru alte persoane interesate de educație;

2. Programul de formare Mentalitatea Deschisă în Educație – curs oferit GRATUIT profesorilor participanți la conferințe, creat de Institutul Arbinger, lider global în schimbarea mentalității și susținut de Institutul Dezvoltării Personale. Mentalitatea Deschisă în Educație (MDE) este o filozofie educațională care schimbă perspectiva în care sunt priviți și tratați copiii și oferă instrumente practice pentru a crește copii ale căror valori sunt încrederea, curajul, păsarea, inițiativa și învățarea continuă.

3. Îndrumarea profesorilor-facilitatori în crearea comunităților locale SuperTeach, care să implice în schimbarea de mentalitate reprezentanți ai întregii societăți civile (părinți, ONG-uri, mediul de afaceri, autorități locale etc).

SuperTeach coagulează comunități cu mentalitate deschisă formate din profesori, reprezentanti ai instituțiilor de învățământ și ai autorităților locale, ONG-uri și companii care pot susține investiții în educație.

Continue Reading

EVENIMENTE

Cluj-Napoca: Primarul Emil Boc și comisarul european Mariya Gabriel, în dialog cu cetățenii privind viitorul cercetării în UE și în România (LIVE, 5 martie, ora 12:00)

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și membru al Comitetului European al Regiunilor, vor susține joi, 5 martie 2020, un dialog cu cetățenii în care vor discuta teme de actualitate de pe agenda Uniunii Europene și a României, cu accent pe cercetare, inovare și educație.

Dezbaterea cu tema ”Orizont Europa: provocări și perspective” va avea loc între orele 12:00 și 13:10, la Centrul de Cultură Urbană Casino, situat în Parcul Central ”Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca.

Evenimentul va fi transmis LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană, fiind moderat de directorul și jurnalistul CaleaEuropeană.ro, Dan Cărbunaru.

De la lansarea acestui concept, în mandatul Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, 160.000 de cetățeni europeni au luat parte la peste 1.200 de dezbateri publice organizate în primării, universități și în alte locuri din întreaga Uniune Europeană. 

Mariya Gabriel și Emil Boc: Comisarul european responsabil pentru cercetare și unul dintre cei mai de succes primari din Europa, în dialog cu cetățenii

Mariya Gabriel este un om politic din Bulgaria, membru al partidului GERB, afiliat la familia politică a Partidului Popular European, cea mai mare din Europa.

În perioada iulie 2009 – iulie 2017 a fost membru al Parlamentului European. Din această calitate, a fost vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European (2014-2017) și liderul delegației eurodeputaților bulgari din PPE (2014-2017). A părăsit această poziție pentru a deveni comisar european pentru economie și societate digitale în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker ca urmare a numirii Kristalinei Georgieva, comisarul european din partea Bulgariei de la acea vreme, în funcția de director al grupului Băncii Mondiale.

Între iulie 2017 și 30 noiembrie 2019 a fost comisar european pentru economie și societate digitale în Comisia Juncker. De la 1 decembrie 2019 este comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret. De asemenea, din 21 noiembrie 2019, Mariya Gabriel este unul dintre cei zece vicepreședinți ai Partidului Popular European.

© EPP Group CoR/ Twitter

Emil Boc este primarul municipiului Cluj-Napoca aflat la al doilea mandat consecutiv, în urma alegerilor locale din 2012 și 2016. Acesta a mai fost edil al municipiului și în perioada 2004-2008, după ce a câștigat atât alegerile din 2004, cât și pe cele din 2008.

În decembrie 2008 a fost desemnat prim-ministru al României, conducând Guvernul României până în februarie 2012.

Din calitatea sa de edil, Emil Boc este începând cu anul 2017 membru al Comitetului European al Regiunilor, singura adunare politică locală și regională la nivel european. Din această poziție,Emil Boc a fost numit în luna iulie a anului 2019 raportor în cadrul Comisiei pentru politică socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură (SEDEC) de la nivelul Comitetului European al Regiunilor (CoR) privind fenomenul ”brain drain” (exod de creiere) în Uniunea Europeană. Raportul a fost adoptat cu unanimitate în prima sesiune plenară a noului mandat al CoR, la începutul acestui an.

La nivelul CoR, Boc este membru al delegației României la CoR și membru al grupului PPE din CoR.

În ce privește activitatea de primar, deciziile și măsurile administrative privind politica urbană a orașului surprind o serie de modele de bune practici.

Recent, municipiul Cluj-Napoca a pus în circulație noi mijloace de transport achiziționate cu fonduri europene, în prezent jumătate din flota de vehicule destinate transportului public fiind nepoluantă.

De asemenea, tot prin intermediul unei finanțări europene, în Cluj-Napoca vor fi instalate 18 noi puncte de WiFi gratuit, ca parte a programului WiFi4EU al Comisiei Europene.

Un alt model de bune practici pus în aplicare la Cluj-Napoca în timpul administrației Emil Boc se referă la bugetarea participativă. Potrivit acestui model, toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani au posibilitatea să își asume din nou rolul de participant activ în definirea și abordarea problemelor orașului.

Propunerile de proiecte din partea cetățenilor care pot fi incluse în bugetul anual al Primăriei viează șase domenii: 1. Alei, trotuare şi zone pietonale; 2. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; 3. Spații verzi și locuri de joacă; 4. Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); 5. Infrastructură educațională și culturală; 6. Oraşul digital.

Orizont Europa: provocări și perspective

În ce privește tematica aleasă spre dezbatere în cadrul dialogului cu cetățenii de la Cluj-Napoca, Orizont Europa constituie viitorul program-cadru pentru cercetare și inovare (C&I) al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

Este o inițiativă emblematică a UE, asemenea programului Erasmus, ea fiind menită să sprijine cercetarea și inovarea din etapa de concept până la comercializare, și completează finanțarea națională și regională. Orizont Europa reprezintă continuarea programului Orizont 2020 al UE.

Viitoarea creștere economică și viitoarea prosperitate a Europei depind de capacitatea acesteia de a rămâne un lider mondial în domeniul cercetării și inovării. Orizont Europa oferă mijloacele necesare pentru atingerea acestui obiectiv.

Astfel, Orizont Europa ar trebui să consolideze atât sectorul științei, cât și sectorul tehnologiei din UE, pentru a permite abordarea principalelor provocări globale din domenii vitale precum sănătatea, îmbătrânirea populației, securitatea, poluarea și schimbările climatice.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, dezbătută în prezent de statele membre, programul ar trebui să creeze până la 100 000 de locuri de muncă în domeniul C&I în perioada 2021-2027. De asemenea, se estimează că acest program va determina o creștere a produsului intern brut (PIB) al UE de până la 0,19% în următorii 25 de ani.

Structura propusă a programului Orizont Europa presupune trei piloni:

  • excelență științifică
  • provocări globale și competitivitate industrială europeană
  • o Europă inovatoare

O secțiune transversală suplimentară ar urma să introducă măsuri de sprijin care să le permită statelor membre să-și valorifice la maximum potențialul național de cercetare și inovare. Acest lucru ar trebui să consolideze Spațiul european de cercetare.

Primul pilon al programului Orizont Europa ar trebui să consolideze poziția de lider a UE în domeniul științific și să dezvolte cunoștințele și competențele de înaltă calitate.

Cel de al doilea pilon ar trebui să susțină cercetarea care abordează provocările societale și tehnologiile industriale în domenii precum digitalul, energia, mobilitatea, alimentele și resursele naturale. În cadrul acestui pilon este prevăzută, de asemenea, introducerea anumitor misiuni și parteneriate în domeniul cercetării, având ca obiectiv, de exemplu, orașe cu zero emisii de dioxid de carbon.

Cel de al treilea pilon al programului Orizont Europa ar trebui să se axeze pe promovarea inovării prin înființarea unui Consiliu european pentru inovare. Acesta ar urma să ofere un punct de contact unic pentru inovatorii cu potențial ridicat.

Orizont Europa și noul Cadru Financiar Multianual: situația la zi

La nivel politic, programul Orizont Europa, asemenea celorlalte domenii prioritare, se află actualmente pe agenda statelor membre și a instituțiilor UE ca parte a pachetului larg de negociere a viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027.

Spre deosebire de propunerea Comisiei Europene, lansată în mai 2018, documentul aflat recent în negociere între liderii statelor membre și respins de aceștia cuprindea reduceri financiare de 17,8 miliarde de euro.

Mai concret, Comisia Europeană a propus o alocare de 166,3 miliarde de euro pentru rubrica ”piața unică, inovație și piața digitală”, în timp ce președintele Consiliului European a cuprins o alocare de 149,5 miliarde de euro pentru aceeași rubrică.

În propunerea președintelui Consiliului European, respinsă oricum de liderii UE, era cuprinsă o anvelopă financiară de 80,9 miliarde de euro pentru programul Orizont Europa, la care se adaugă sprijinul de 3,1 de miliarde de euro din partea programului InvestEU. Trebuie menționat că în cursul negocierilor de la summitul din 20-21 februarie, un nou document tehnic actualizat în baza propunerii președintelui Consiliului European cuprindea reduceri de 900 de milioane de euro pentru programul Orizont Europa, de la 80,9 la 80 miliarde de euro. Aceste reduceri sunt considerate inacceptabile de Parlamentul European.

Continue Reading

EVENIMENTE

Târgul Mărțișor Antreprenor 2020: Grădinița Bambi, în colaborare cu Școala Gimnazială Step by Step, organizează cea de-a 13-a ediție a celui mai amplu proiect preșcolar și școlar de antreprenoriat din România

Published

on

Mărțisor Antreprenor”, cel mai amplu proiect preșcolar și școlar de antreprenoriat din România, a ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediție. Lansat de Grădinița Bambi și dezvoltat în colaborare cu Școala Gimnazială Step by Step, “Mărțisor Antreprenor” este un exercițiu Step by Step de învățare într-un context cât mai apropiat de realitate și de stimulare a creativității copiilor.  

Mărțisor Antreprenor” debutează în fiecare an, imediat după încheierea vacanței de iarnă, cu analiza edițiilor anterioare și identificarea noțiunilor cheie ce definesc antreprenoriatul. Etapa finală  a proiectului este însă cea mai iubită de către copii: TârgulMărțisor Antreprenor” le oferă celor mici bucuria de a-și valoriza munca, vânzându-le părinților mărțișoarele pe care le-au confecționat. Mai mult, destinația fondurilor astfel colectate este decisă chiar de către copii care, de cele mai multe ori, își îndreaptă atenția către jocuri sau jucării.

Anul acesta, proiectul duce responsabilizarea și colaborarea la următorul nivel. Pornind de la experiența acumulată în edițiile anterioare, elevii claselor gimnaziale îi susțin pe  copiii din grădiniță și pe elevii din clasele primare. Astfel, în timp ce elevii de gimnaziu s-au ocupat de organizarea Târgului “Mărțisor Antreprenor”și a standurilor, copiii Grădiniței Bambi au vizitat mici afaceri, s-au familiarizat cu diverse domenii de activitate dar și cu folosirea banilor.

Proiectul își datorează longevitatea entuziasmului manifestat de copii și colaborării dintre aceștia, familii și cadre didactice și, la fiecare ediție, i-a ajutat pe copii să înțeleagă sensurile conceptului de antreprenoriat, i-a încurajat să participe la activitățile de echipă și să își pună ideile în practică prin creativitate, inovare și asumare de riscuri. 

Anul acesta, Târgul “Mărțișor Antreprenor” se va desfășura pe 1 martie, în Grădina Cărturești Verona, între orele 10 și 12.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending