Connect with us

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

VIDEO. Corespondență de la Berlin. Iohannis: Contăm pe sprijinul Germaniei în aderarea la Schengen. Merkel: Nu pot să afirm nimic

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannnis şi-a început, joi, vizita oficială în Germania, printr-o întrevedere cu omologul german, Joachim Gauck, la Palatul Bellevue.

Iohannis se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel și vor avea o întrevedere tete-a-tete de 10 minute, urmată la ora 15:15, de convorbiri oficiale.

Cei doi înalţi oficiali vor susţine apoi, de la ora 16.10, o declaraţie de presă comună. Caleaeuropeana.ro a transmis LIVE declarațiile celor doi oficiali.

iohannis_merkel

 

VIDEO 1, declaratii incepand cu minutul 6:

VIDEO 2:

PRINCIPALELE DECLARAȚII:

Angela Merkel: Suntem foarte apropiati, si cultural, si economic. Suntem parteneri comerciali, Germania constituie o forta importanta in Romania.

– Am vorbit despre statul de drept, combaterea coruptiei.

– Am vorbit despre faptul ca Romania are dorinta sa fie membru al spatiului Schengen.

– Am vorbit si despre cateva probleme economice – folosirea fondurilor europene, folosirea posibilitatilor de imbunatatit traiul.

– A fost o discutie foarte importanta, de prietenie.

– O sa avem si o agenda comuna despre Ucraina si alte probleme europene.

Klaus Iohannis:

– Va multumescpentru  buna primire. Este o bucurie si o onoare sa ma aflu la Berlin

-Sunt foarte multumit de discutiile purtate. Am trecut in revista evolutia relatiilor bilaterale, din punct de vedere economic, cultural si politic.

– Germania nu este doar principalul partener economic al Romaniei, ci si unul dintre cei mai importanti parteneri de dialog din cadrul Uniunii Europene

– Am afirmat deschiderea si interesul nostru pentru atragerea unui numar si mai mare de companii germane.

– Din discutia de azi a reiesit ca exista inca un potential important de dezvoltare, prin sporirea investitiilor si a schimburilor comerciale.

– Avem un interes deosebit ca Germania sa ne fie partener.

– Atat dna cancelar, cat si eu am subliniat importanta puntii de legatura creata in mod natural de comunitatile germane din Romania si de cele romane din Germania.

– Am discutat o serie de chestiuni din actualitatea europeana.

– Este esentiala consolidarea uniunii economice si monetare, inclusiv prin desavrasirea uniunii bancare. Am afirmat necesitatea de a apara cu fermitate valorile europene, cele care au permis ca UE sa devina un proiect modern.

– Am discutat si am convenit sa continuam acest dialog intercultural.

– Am abordat si subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Contam pe sprijinul Germaniei in identificarea unei solutii care sa ne permita avansarea spre acest obiectiv

– Raportul recent MCV reprezintra un asemenea argument.

– Un argument solid rezida in capacitatea si contributia demonstrata de Romania in asigurarea frontierei externe a Uniunii.

– Am reiterat sustinerea ferma a Romaniei pentru suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei. (…) Este datoria si interesul nostru direct ca aceste regiuni sa faca parte din dezvoltarea proiectului european.

ÎNTREBARI:

-Credeti ca exista riscul ca Rusia sa faca in R.M. ce a facut in Ucraina?

Angela Merkel: Speram ca nu, speram ca suntem in etapa in care sa avem un armistitiu care sa dureze mai mult, o situatie in care sa putem implementa Acordul de la Minsk. Incercam sa rezolvam conflictul din Transnistria, nu trebuie sa uitam ca exista, trebuie sa lucram in continuare. Nu se poate spune ca in Moldova lucrurile stau asa cum ne-am dori.

Klaus Iohannis: Nu avem semnale ca situatia se indreapta intr-acolo. Este in interesul intregii Europe ca in Ucraina situatia sa se stabilizeze si sa se normalizeze. Orice altceva ar fi o problema imensa pentru intreaga regiune si pentru intreaga Europa.

Am fost in R.Moldova, am discutat aceste chestiuni, i-am rugat sa continue eforturile de ameliorare, in special in formatul ”5+2” in care se incearca deblocarea programului transnistrean.

Despre migrație:

Angela Merkel: Despre emigrarea dinspre Romania: Nu vreau sa generalizam, bineinteles ca exista multa forta de munca din Romania care isi face munca aici.

Despre situatia in NATO: Romania se gaseste intr-o situatie care iese in evidenta. In ce priveste vecinatatea cu Moldova, este un vecin direct al Romaniei si am facut pasi importanti pentru implementarea politicii de vecinatate si cred ca Romania joaca un rol important si in aceasta chestiune.

Klaus Iohannis: Problema migratiei saraciei este una care din nefericire s-a amestecat de multe ori si cu cea a liberei circulatiei a fortei de munca.
Cand este vorba despre Romania, se vede prima data migratia saraciei, care nu este semnificativa numeric.
Un castig pentru Germania: migratia fortei de munca calificata si foarte calificata care pleaca din Romania si vine in Germania.
Pentru Romania, aceste persoane sunt o pierdere. Sistemul nostru educational este relativ performant, dar tara noastra are o problema, daca parti importante ale fortei noastre de munca pleaca.
Numeric, cei care pleaca din Romania calificati si muncesc este de multe ori mai mare decat cei socotiti migranti ai saraciei.
Acest fenomen poate fi stopat in masura in care reusim sa inducem o crestere economica sustenabila si o crestere a veniturilor in special in randul tinerilor.
Sa garantam tinerilor o sansa buna, reala, in cariera lor, fie in spatiul public, fie in cel privat.

– O decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată până la finalul acestui an?

Angela Merkel: Ultimele rapoarte MCV au fost mai pozitive, reformele vor fi transpuse în mod consecvent. Nu pot spune nimic în momentul de faţă, dar ştiu că România aşteaptă un răspuns care să arate că mergem în faţă. Nu pot să afirm nimic, dar înţeleg că România trebuie să primească un răspuns care să arate că mergem înainte.

Despre ungurii din Romania:

Klaus Iohannis: În ce privește problema ungurilor, e clar că interesul Ungariei în ceea ce privește comunitățile maghiare din afara Ungariei este neobișnuit de mare. Nu ne simțim amenințați de acest fapt în România, însă suntem foarte atenți atunci când un stat vecin are un interes atât de mare pentru o minoritate. Minoritatea maghiară are reprezentanți politici în România. Aceștia sunt partenerii noștri de discuție. Cu acești politicieni mă întâlnesc des, vorbim despre chestiuni și vă pot asigura că în România nu există o problemă a maghiarilor.

—-

Vizita preşedintelui Iohannis se va încheia cu o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Germania.

La plecarea spre Germania, șeful a statului a declarat că “sunt bucuros să efectuez prima vizită la Berlin ca președinte. Relațiile de cooperare cu Germania au o importanță strategică. Vizita va începe cu o întâlnire cu domnul președinte Joachim Gauck, urmată de o întrevedere cu cancelarul federal Angela Merkel. Apoi voi avea o întâlnire cu președintele Bundestag-ului, după care mă voi întâlni cu Forumul Germano-Român și voi încheia ziua cu o întâlnire cu diaspora. Vizita reprezintă un prilej de intrare într-o etapă superioară a relațiilor bilaterale”.

”Contăm pe sprijinul german pentru integrarea reală și în profunzime a României în nucleul european. România, la fel ca Germania, este un stat cu un profil comunitar bine conturat. Vom discuta tematica de actualitate de pe agenda UE. Vom discuta despre perspectiva aderării României la  spațiul Schengen, despre consolidarea securitații și în mod special despre situația din Ucraina. De un inters deosebit este subiectul perspectivei europene a Republicii Moldova. Vom discuta despre pașii pe care România și Germania trebuie să îi întreprindă ca cetățenii noștri să beneficieze de pe urma acestei legături puternice”, a conchis președintele.

 

.

 

.

Continue Reading
7 Comments

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Peste 2.000 de politicieni PPE se reunesc la Congresul de la Zagreb: O nouă conducere, combaterea schimbărilor climatice, sprijinirea tinerilor și Balcanii de Vest

Published

on

Dan Cărbunaru

Liderii PPE se reunsesc, în această săptămână, la Zagreb, unde timp de două zile – miercuri și joi – are loc Congresul popularilor europeni, cea mai importantă forță politică din Uniune.

Singur candidat la poziția de Președinte PPE, polonezul Donald Tusk îl va înlocui pe francezul Joseph Daul. Acesta din urmă va găzdui Congresul, alături de premierul croat Andrej Plenkovic și secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz.

Pe lângă alegerea noii garnituri de lideri – președinte, 10 vicepreședinți, secretar general și trezorier -, cei peste 2000 de participanți din 40 de țări vor discuta despre soluțiile de combatere a schimbărilor climatice, sprijinirea tinerei generații și despre Balcanii de Vest, zonă care a resimțit din plin efectele veto-ului președintelui francez Emanuel Macron din Consiliul European, care a blocat începerea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord.

Între delegațiile naționale prezente la Congres se află și cea a Partidului Național Liberal, care va participa cu 30 de delegați, începând cu președintele Klaus Iohannis, președintele PNL și prim-ministrul Ludovic Orban, cei zece eurodeputați din partea PNL și alți 18 delegați naționali.

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat deja prezența la Zagreb, unde va sosi a doua zi după dezbaterea organizată de SNSPA în cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale.

Urmăriți corespondența noastră de la Zagreb pentru a afla care sunt deciziile luate de liderii PPE și cum va fi reprezentată România.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Galerie FOTO/VIDEO din Bruxelles: Peste 1000 de români așteaptă să voteze la una dintre cele 8 secții de votare din Belgia

Published

on

©️ CaleaEuropeană.ro
Corespondență din Bruxelles

Corespondentul Calea Europeană, directorul Dan Cărbunaru, se află la Bruxelles de unde relatează cele mai proaspete informații privind alegerile pentru Parlamentul European, pe măsură ce acestea vor fi difuzate.

Duminică, sediul Parlamentului European din Bruxelles este transformat într-un uriaș centru de informare, în care aproximativ 1.300 de jurnaliști din țări UE și non-UE vor relata despre alegerile europene, considerate cruciale pentru viitorul Uniunii Europene, informează Parlamentul European printr-un comunicat.

S-au format cozi deja la secțiile de votare din principalele orașe din Europa. Sute de români așteaptă să-și exercite dreptul la vot. În Bruxelles există 8 secții de votare, iar la secția de votare de pe strada Montoyer peste 1000 de români așteaptă să voteze. În 2 ore s-a avansat maxim 20-30 de metri.  Există și o coadă specială pentru familiile care au venit împreună cu copiii. Coada formată de oameni se întinde deja pe o distanță de 3 străzi, informează jurnalistul Dan Cărbunaru.

UPDATE 26 mai, ora 14:55 

Poliția este prezentă în Belgia pe strada Montoyer din Bruxelles, unde zeci de români împreună cu familiile așteaptă să voteze atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum.

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

Cetățenii români, alături de cetățenii din alte 20 de state membre ale Uniunii Europene, își aleg duminică reprezentanții în Parlamentul European pentru următorii cinci ani în cadrul unor alegeri europene cruciale ce vor da startul deopotrivă unei schimbări la nivelul de vârf al ierarhiei instituțiilor europene și unui nou ciclu decizional pentru viitorul Uniunii Europene.

Votul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se va desfăşura pe durata a 33 de ore, în intervalul 25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 (orele României), când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver (Canada), conform paginii de internet a Ministerului Afacerilor Externe.

Alegătorii români şi comunitari care se află în străinătate în ziua votului pot vota pentru ambele scrutine la oricare dintre aceste secţii între orele locale 07.00 – 21.00. Alegătorii care la ora închiderii se vor afla în sala în care se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.

Citiți și: Alegeri europene 2019: Românii din diaspora au format deja cozi la vot. LISTA COMPLETĂ a celor 441 de secții unde votează românii din străinătate

La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate. De asemenea, pot vota cetăţenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris pe listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European.

În străinătate se poate vota cu paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie şi nu se utilizează cărţile de alegător.

CaleaEuropeană.ro vă va ține la curent cu cele mai importante evoluții – prezența la urne, declarații politice, proiecții și rezultate – pe parcursul acestor alegeri pe care România le organizează, în premieră, din postura de țară ce asigură președinția Consiliului Uniunii Europene.

Continue Reading

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Președintele PE, Antonio Tajani, reiterează poziția de susținere pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef european, arătând că nu este dispus să facă nicio concesie Consiliului pentru deblocarea negocierilor în favoarea candidatului francez

Published

on

Corespondență Bruxelles

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a reiterat sprijinul instituției pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef al Parchetului European într-un moment în care nu se cunoaște data la care vor fi reluate discuțiile eșuate cu Consiliul UE, transmite corespondentul CaleaEuropeană.ro de la Bruxelles.

,,Poziția Parlamentului European este foarte clară: avem un candidat român și pe acesta îl susținem pentru funcția de procuror-șef european”, a răspuns Tajani la o întrebare adresată de un jurnalist cu privire la felul în care s-ar putea soluționa blocajul din procesul de negociere pe această chestiune între Consiliu și Parlament. ,,Dezbaterea rămâne deschisă”, a adăugat acesta fără a indica că PE ar putea face o concesie Consiliului UE, respectiv statelor membre, în favoarea alegerii candidatului francez Jean-Francois Bohnert. 

De altfel, după cea de-a treia rundă de negocieri interinstituționale, care s-a încheiat fără vreun rezultat săptămâna trecută, PE a acuzat Consiliul UE că ,,cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab”, fiind esențial ca acesta ,,să aleagă un candidat care să facă instituția (Parchetul European n.r.) puternică și credibilă”, afirma Ingeborg Gräßle (PPE, Germania), președintele comisiei pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului.

De asemenea, Judith Sargentini (Grupul Verzilor, Olanda), vicepreședintele Comisiei pentru Libertăți Civile, justiție și afaceri interne (LIBE), declara tot atunci că ,,opoziția cu care se confruntă în prezent dna. Kövesi din partea autorităților române scoate în evidența curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European”. Sargentini punea blocajul apărut în negocierile dintre Parlament și Consiliu pe seama faptului că ,,hărțuirea din partea guvernului român (a Laurei Codruța Kövesi n.r.) a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, care pare acum singurul instrument la îndemâna statelor membre pentru a o bloca pe Kövesi, de altfel, ,,de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru acest post”.

Amintim faptul că cele două comisii, LIBE și CONT au avut un rol esențial în evaluarea celor trei candidați aflați în cursa pentru ocuparea funcției de procuror-șef european. 

Cea de-a patra rundă de negocieri între Parlament și Consiliu ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 10 aprilie, însă a fost anulată pe fondul urgențelor prezentate de Brexit. Consiliul UE s-a arătat deschis la continuarea tratativelor săptămâna aceasta, însă Parlamentul European nu a dat curs acestei propuneri, au declarat surse europene în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

,,Parlamentul nu a răspuns la propunerea Consiliului de a continua negocierile. Discuțiile pe actuala legislatură mai pot avea loc maxim până la data de 18 aprilie”, au explicat sursele citate, arătând astfel că în cazul nu care nu se va ajunge la un compromis între cele două instituții, numirea procurorului-șef european va fi amânată până la formarea noii configurații a Parlamentului European. De altfel, chiar Consiliul recunoștea săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că ,,în cazul în care negocierile nu vor fi încheiate până săptămâna viitoare, este probabil ca acestea să fie reluate odată ce noul Parlament intră în funcțiune”.

În orice caz, procurorul-şef trebuie să fie numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu în urma negocierilor, pentru un mandat de șapte ani. Astfel, cele două instituții vor fi nevoite să găsească o cale de a ieși din impas, în condițiile în care co-legislativul european o susține pe Laura Codruța Kövesi, spre deosebire de preferințele Consiliului UE, unde țările membre au optat prin vot secret pentru candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Parchetul European se așteaptă să devină operațional în 2020 și este creat pe baza cooperării consolidate între 22 de state membre. Cele 6 state care nu participă sunt: Suedia, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, însă se vor putea alătura în orice moment cooperării dacă doresc, cu excepția Danemarcei care are drept de opt-out asupra chestiunilor ce țin de afaceri interne și justiție și a Marii Britanii, care se va retrage din UE.

Antonio Tajani a făcut această declarație în cadrul evenimentului ,,Choose Your Future”, organizat de Parlamentul European pentru presa din statele membre, ca parte a campaniei de promovare a alegerilor europene din 23-26 mai 2019. Evenimentul se desfășoară la Bruxelles în perioada 9-10 aprilie. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ROMÂNIA5 seconds ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu ambasadorii statelor membre la București: Reiterez sprijinul puternic al României pentru parcursul european al Republicii Moldova

INTERNAȚIONAL21 mins ago

Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe Olaf Scholz după alegerea sa în funcția de cancelar al Germaniei

U.E.29 mins ago

Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier îl îndeamnă pe noul cancelar Olaf Scholz ”să își ia în serios marea responsabilitate care atârnă pe umerii” săi în combaterea pandemiei

U.E.37 mins ago

Emmanuel Macron îl primește vineri la Paris pe Olaf Scholz, în prima vizită externă a noului cancelar german: Să scriem împreună cooperarea franco-germană pentru Europa

Alin Mituța1 hour ago

Europarlamentarul Alin Mituța: Românii trebuie să aibă acces la servicii de sănătate la același nivel cu ceilalți europeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Prin Fondul Social pentru Climă trebuie să finanțăm infrastructura de transport pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Joe Biden, discuție cu aliații săi europeni după videoconferința cu Vladimir Putin: Reiterăm sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană propune un cod de cooperare polițienească pentru a consolida colaborarea între autoritățile de aplicare a legii din statele membre

Dacian Cioloș2 hours ago

Dacian Cioloș, reverență pentru Angela Merkel: Retragerea sa lasă un gol de autoritate în politica mondială

U.E.2 hours ago

PES salută alegerea lui Olaf Scholz în funcția de cancelar federal: Marchează o nouă etapă pentru Germania și Europa

SUA5 hours ago

UE-SUA lansează un dialog comun privind politica de concurență în domeniul tehnologiei

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE1 week ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

Team2Share

Trending