LIVE VIDEO Cum arata Raportul UE despre Justitia din Romania. Mark Gray, declaratii despre ultimul raport MCV pe JUSTITIE

mark-grayCaleaeuropeana.ro transmite, LIVE, informarea tehnica on the record sustinuta de Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, referitoare la publicarea raportului MCV pentru Bulgaria si Romania. Evenimentul poate fi urmarit in direct astazi, incepand cu orele 11:00 (ora Romaniei).

Iata cele mai importante concluzii ale Raportului MCV, consemnate de Hotnews:

ROMANIA

  •  Aceasta evaluare arata ca, de la ultimul raport in cadrul MCV, Romania a facut progrese in numeroase domenii, arata CE.
  • Bilantul institutiilor-cheie din domeniul judiciar si in materie de integritate a ramas pozitiv, in ciuda unor circumstante uneori dificile.
  • A continuat adoptarea unor modificari legislative necesare si indelung asteptate, iar spiritul de cooperare dintre institutiile judiciare si Ministerul Justitiei contribuie la solutionarea problemelor de ordin managerial.
  • In acest sens, situatia a beneficiat de atmosfera mai calma din punct de vedere politic din ultimii ani.
  • Cu toate acestea, persista preocuparile legate de independenta sistemului judiciar si sunt multe exemple de rezistenta la masurile in materie de integritate si anticoruptie. Modificarea expeditiva si netransparenta a Codului penal in decembrie 2013 a starnit o preocupare generala, fiind privita ca o atingere adusa sistemului de combatere a coruptiei si de promovare a integritatii, chiar daca Curtea Constitutionala a demonstrat functionarea sistemului de control si echilibru, declarand aceasta modificare neconstitutionala.
  • In ceea ce priveste capitolul important al numirilor in posturi-cheie, avem o imagine de ansamblu mixta, anumite proceduri derulandu-se in mod deschis, transparent si pe baza meritelor, in timp ce altele pot face obiectul unor critici din motive legate de interferente politice. In ansamblu, imaginea are consecinte asupra masurii in care procesul de reforma din Romania poate fi considerat durabil, iar evolutiile pozitive – ireversibile.
  • Comisia considera ca procesul de monitorizare din cadrul MCV, oportunitatile oferite de fondurile UE si angajamentul constructiv al Comisiei si al unui numar mare de state membre continua sa fie un sprijin valoros pentru reforma din Romania. Comisia invita Romania sa continue si sa consolideze progresele realizate in ceea ce priveste recomandarile sale in materie de reforma a sistemului judiciar, de integritate si de lupta impotriva coruptiei. Urmatorul raport va fi publicat peste aproximativ un an.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA CE SPUNE RAPORTUL, CARE SUNT CELE MAI IMPORTANTE CRITICI LA ADRESA ROMANIEI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.