Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

VIDEO Europarlamentarul Monica Macovei a organizat, la Bruxelles, conferința despre I-voting: Milioane de cetățeni ar putea vota la distanță. Guvernele trebuie să răspundă dorinței cetățenilor

Published

on

PRINT_EU_2019_POSTER_A4_I voting-page-001Europarlamentarul Monica Macovei (M10, ECR) a găzduit în Parlamentul European, pe 29 iunie, dezbaterea publică pe tema sistemului de vot prin internet – I-voting între orele 16:00 – 19:30, organizată împreună cu ETTW (Europeans Throughout The World), organizație neguvernamentală a expaților din Europa.

În cadrul dezbaterii, participanții și-au propus să prezinte cum funcţionează sistemul de vot prin internet şi să explice aspectele legate de securitate, funcţionalitate și transparenţă.

Scopul conferinței organizate de Monica Macovei este să aducă în atenția decidenților politici și ONG-urilor posibilitatea organizării unui proiect-pilot al votului prin internet la alegerile europarlamentare din 2019 pentru expații din UE.

Evenimentul a fost transmis LIVE pe pagina de Facebook Calea Europeană, începând cu ora 16:00 (ora României).

În cadrul evenimentului au luat cuvântul: – Monica Macovei care a vorbit despre experienţa de expat în cadrul alegerilor prezidenţile din 2014 – Dorin Fleseriu, ETTW (Europeans Throughout The World) care va explica care este necesitatea votului electronic pentru mai mult de 60 de milioane de persoane – Marie-Hélène Boulanger, directorul, DG JUST, Comisia Europeană ce a abordat modalităţile de consultare publică la nivelul UE și rapoartele Eurobarometru în privinţa i-voting-ului – Jordi Barrat Esteve, profesor de drept public, Universitatea Rovira i Virgili, Spania – O privire de ansamblu asupra folosirii sistemului de vot european prin intermediul internetului – Mike Summers – Program Manager – Prezentare smartmatic asupra funcţionării sistemului şi poveşti de succes, Cristian Alexandru Leahu, șef al Direcției Legislativ a Autorității Electorale Permanente (AEP) și Danuta Hübner, deputat european, raportor privind reforma legii electorale în Uniunea Europeană.

VIDEO 1:

VIDEO 2:

UPDATE: 

PRINCIPALELE DECLRAȚII:

În Uniunea Europeană sunt 14 milione de expaţi, persoane ce trăiesc în alte state decât statul lor de origine, în întreaga lume fiind 80 de milioane. Dintre aceștia 3 milioane sunt români ce trãiesc pe teritoriul UE. Expaţii au posibilitatea redusă de a vota în statele lor, iar votul prin intermediul internetului ar putea duce la creșterea numărului persoanelor ce votează”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei.

Aceasta consideră că votul este baza democraţiei și tocmai de aceea dreptul la vot trebuie încurajat şi facilitat. Astfel, tinerii ar putea fi încurajaţi să voteze, având în vedere că este mult mai ușor şi sigur, aceştia având posibilitatea de a participa mai mult în societate şi la viaţa politică.  

Suntem într-o eră în continuă şi rapidă evoluţie. Dacã cetãţenii doresc sã voteze rapid şi uşor, guvernele trebuie sã rãspundã acestei dorinţe”, a conchis Macovei.

Dorin Fleseriu a precizat faptul cã având în vedere experienţa foarte proastã de la alegerile prezidenţiale din 2014, se încearcã gãsirea unei soluţii viabile pentru exercitarea dreptului lui la vot, deoarece pentru cei 14 milioane de expaţi din Europa si cei 80 de milioane în lume, votul prin intermediul internetului ar conduce la simplificarea procedurilor.  O problemã identificatã este aceea a lipsei centrelor de votare, dar şi preînregistrarea care deşi este o formalitate, îngreuneazã procesul.

Ca şi alternative, Fleseriu este de pãrere cã spre deosebire de votul prin poştã unde riscurile fraudãrii sunt mai mari şi procesul este complicat, votul online reprezintã o opţiune facilã şi valabilã.

Mike Summers a precizat că din momentul implementării votului prin internet în Estonia în 2005, cetățenii au început gradual să voteze, cel mai mare procent înregistrat fiind de aproximativ 30% dintre persoanele ce au votat. Acesta încurajează și alte state să foloseasă modelul Estoniei: „Cu toții putem vota datorită accesibilității și din acest considerent ne putem folosi de beneficiile actuale.”

„Sistemul este robust și sigur datorită faptului că persoanele se înregistrează și își fac un cont în prealabil, astfel că este eliminat riscul fraudării. Mai mult, acesta are un caracter verificabil, votanții putând verifica dacă voturile lor au fost înregistrate.”

Summers a explicat, de asemenea, că voturile sunt criptate iar din momentul în care un vot este înregistrat în sistem, se sparge corelarea voturilor. Un alt avantaj exemplificat de Mike Summers îl reprezintă numărătoarea precisă a voturilor, având o fiabilitate de 100%.

„Acest vot aparține prezentului și nu viitorului, fiind mai sigur, accesibil, transparent decât orice altă formă”, a mai precizat Mike Summers.

Luukas Ilves a avut o prezentare prin intermediul căreia a arătat care a fost impactul alegerilor votului prin internet asupra societății estoniene. O condiție prealabilă a fost aceea de a exista o identitate electronică și corelarea ei cu adevărata identitate a persoanei care urma să voteze.

„Timpul mediu pentru a vota este de 1 minut și 37 de secunde, iar contrar așteptărilor, nu tinerii sunt cei care votează cel mai mult prin internet, ci mai degrabă cei de vârstă medie. În ceea ce privește expații, aceștia votează online, iar pe măsură ce și restul cetățenilor se vor familiariza cu această modalitate, o vor face într-un număr mai mare.

„Alegerile nu trebuie să fie un teren de testare a unor tehnologii ce nu au mai fost testate, ci un exercițiu real”, a declarat Jonas Udris.

Acesta este de părere că exemplele de state în care sistemul a fost un succes reprezintă un imbold și pentru celelalte, însă consideră necesară implementarea votului numai prin intermediul a patru condiții: voința politică, cadrul legal, maturitatea tehnică, precumși suținerea socială, iar sistemul trebuie să fie cnstruit într-o asemenea manieră încât să nu poată cădea.

Din perspectiva lui Udris, avantajele sunt următoarele: participarea crescută a votanților din regiuni îndepărtate sau a persoanelor cu dizabilități, precum și  reducerea costurilor.

David Perez a analizat sistemul de votare prin internet de la alegerile din Franța din 2012, însă a observat că accentul a fost pus mai degrabă pe votul poștal deoarece i-voting-ul este o soluție nouă  și mai greu de administrat în faza incipientă.

Monica Macovei este membru al Grupului ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni) și este, între altele, membru al Comisiei de control bugetar (CONT), al Comisiei pentru libertăți civile, justitie și afaceri interne (LIBE) și președinte al Delegației la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Albania.

.

.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac a vizitat Memorialul victimelor regimului comunist din Estonia: Trebuie să păstrăm vie memoria tuturor celor care au avut de suferit în perioada comunistă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a vizitat Memorialul victimelor regimului comunist de la Tallinn, punctând că este ”nevoie să păstrăm vie memoria tuturor celor care au avut de suferit în perioada comunistă”.

”În contextul de astăzi, când Rusia omoară din nou oameni nevinovați și anexează cu forța teritorii care nu-i aparțin, este important să nu uităm ce s-a întâmplat cu oamenii treziți peste noapte cetățeni sovietici, în urma înțelegerii dintre Hitler și Stalin și parafată de miniștrii lor de externe. Atunci, țările baltice și România au fost direct vizate. Pentru estonieni, letoni, lituanieni, dar și românii din Basarabia și Nordul Bucovinei a început o perioadă de calvar cumplit, odată cu anexarea acestor teritorii la URSS”, a punctat Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a amintit că ”oamenii de aici au fost supuși unui proces diabolic de deznaționalizare, prin teroare, omoruri în masă, torturi, deportări, arestări și condamnări politice, toate aceste crime fiind coordonate de către Partidul Comunist al URSS cu scopul de a elimina orice formă de disidență în procesul de sovietizare”.

Eurodeputatul ”a rămas profund impresionat cât de impunător” este Memorialul victimelor regimului comunist de la Tallinn, ”ce transmite în esență două mesaje despre soarta celor care au avut de suferit”.

”Prima parte a memorialul este formată dintr-un zid negru și lung ce întruchipează suferința celor peste 75000 de estonieni omorâți, arestați sau deportați în diverse regiuni ale Rusiei. Cea de-a doua parte a Memorialului apare după ce se parcurge această cale plină de durere descrisă pe zidul negru și se pătrunde într-o grădină de meri și albine, un univers în care se împletesc amintirile despre casă și cei dragi”, a descris Eugen Tomac.

În încheierea mesajului, acesta și-a exprimat dezamăgirea că ” la noi statul a uitat prea ușor această pagină tragică, motiv pentru care nici la aceasta oră nu avem un muzeul al victimelor dictaturii comuniste în București”.

Continue Reading

Daniel Buda

Comisia Europeană, după interpelarea eurodeputatului Daniel Buda: Lucrăm la abordări pe termen mediu și lung pentru a reduce dependența de îngrășămintele agricole din Rusia

Published

on

© colaj foto ( European Union 2021 - Source : EP / European Union, 2021 - Source: EC - Audiovisual Service)

Comisia Europeană lucrează la abordări pe termen mediu și lung pentru a reduce dependența de îngrășămintele pentru agricultură din Rusia, a fost asigurarea oferită de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în urma unei întrebări adresate de eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Interpelarea acestuia din urmă vine în contextul în care Rusia, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de îngrășăminte agricole de care Europa și Brazilia sunt dependente, i-a îndemnat pe producătorii săi, prin ministrul rus al industriei și comerțului, să-și suspende, cel puțin temporar, expedierea de îngrășăminte.

Pe fondul acestor interdicții a exporturilor de îngrășăminte, atât agricultorii din Europa, cât și din alte țări, au fost și sunt în continuare afectați pentru că nu dispun de cantitățile de îngrășăminte contractate.

Cu toate că momentan există resurse care să acopere necesitățile agricultorilor din România, situația rămâne îngrijorătoare pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei și tensiunilor actuale. Am adresat așadar în urmă cu puțin timp Comisiei Europene, o întrebare cu solicitare de răspuns scris pentru a afla care sunt instrumentele de care dispune Comisia pentru ca necesarul de îngrășăminte pentru agriculturile țărilor europene să fie asigurat în contextul dat”, a explicat Daniel Buda.

În răspunsul său, comisarul european Janusz Wojciechowski a explicat că ”per ansamblu, în acest stadiu, industria îngrășămintelor din UE pare să fie în măsură să deservească fermierii din UE în 2022/2023, dar dat fiind nivelul de incertitudine în această privință, Comisia rămâne foarte atentă la problema respectivă și monitorizează permanent situația”.

”În UE, problema îngrășămintelor este legată mai mult de prețurile ridicate, datorate în special gazelor naturale pentru producția de îngrășăminte azotate, decât de problemele legate de aprovizionarea cu îngrășăminte minerale (fosfați sau potasă) sau de capacitățile de producție. În plus, aplicarea de potasă și de fosfați poate fi redusă temporar fără consecințe semnificative asupra productivității culturilor”, a mai spus oficialul Comisiei Europene.

Acesta a amintit că instituția din care face parte a anunțat în comunicarea sa din 23 martie 2022 privind garantarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare ”un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro care poate fi utilizat de statele membre pentru a finanța măsuri care să abordeze, printre altele, creșterea costurilor îngrășămintelor. În plus, Cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat , adoptat la aceeași dată, permite statelor membre să introducă măsuri menite să remedieze deficitul de lichidități cu care se confruntă întreprinderile afectate direct sau indirect de perturbarea gravă a economiei cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia”, a mai spus Wojciechowski.

Comisarul european pentru agricultură a conchis dând asigurări că ”monitorizează în mod activ evoluțiile în acest sens, discută cu principalele părți interesate, lucrează la abordări pe termen mediu și lung pentru a reduce dependența și evaluează posibilitățile de reducere a utilizării îngrășămintelor prin inovare și printr-o mai bună gestionare a nutriției”.

Continue Reading

Daniel Buda

Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului Daniel Buda cu privire la scumpirea utilajelor agricole: Luăm măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze impactul războiului

Published

on

© colaj foto: European Union 2021 - Source : EP / European Union, 2021

Comisia Europeană ia diverse măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze consecințele negative ale invadării Ucrainei de către Rusia, a fost răspunsul acordat de comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, în urma unei interpelări înaintate de eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Acesta din urmă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor pentru utilajele agricole ca urmare a creșterii prețului oțelului.

Buda relatează într-o postare pe Facebook că McAree Engineering, companie de inginerie, a anunțat că prețurile produselor sale vor crește cu 20 % din cauza scumpirii oțelului.

Astfel, unii producători irlandezi sunt obligați să-și revizuiască ofertele pentru echipamentele și utilajele agricole. Această companie produce și furnizează echipamente de producție a furajelor pentru fermierii din Marea Britanie și Irlanda.

”În al doilea trimestru al acestui an, costul oțelului a crescut cu 540 euro pe tonă față de primul trimestru. Pe parcursul anului 2021, prețul angro al acestuia a crescut cu peste 400 %, un record. Din cauză că Rusia și Ucraina furnizează majoritatea materiilor prime, precum minereul de fier și cocsul, iar Rusia este un exportator major de oțel în sine, costurile producției de oțel sunt la cote maxime. Prețul altor metale necesare pentru producția de oțel, precum nichelul, de asemenea a crescut”, detaliază eurodeputatul.

În contextul dat, Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare cu privire la măsurile luate de instituție pentru a sprijini producția utilajelor agricole.

”În martie 2022, Comisia a adoptat un cadru temporar de criză  care permite statelor membre să acorde ajutoare în sume limitate pentru întreprinderile afectate de criza actuală sau de sancțiunile și contra-sancțiunile aferente, să asigure faptul că întreprinderile dispun în continuare de lichidități suficiente și să despăgubească întreprinderile pentru costurile suplimentare suportate ca urmare a prețurilor excepțional de ridicate la gaze și energie electrică”, i-a răspuns comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Acesta a dat asigurări că instituția din care face parte va intensifica ”activitățile privind materiile prime critice și va pregăti o propunere legislativă, așa cum s-a anunțat în planul REPowerEU”.

”La 18 mai 2022, ca răspuns la dificultățile și la perturbările pieței mondiale a energiei cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, Comisia a prezentat Planul REPowerEU . REPowerEU este un plan de economisire a energiei, de accelerare a producției și implementării de energie curată și de diversificare a surselor noastre de energie. Pentru a spori reziliența industriei și a-i mări competitivitatea, Comisia își va intensifica activitățile privind materiile prime critice și va pregăti o propunere legislativă, așa cum s-a anunțat în planul REPowerEU. În plus, Comisia este conștientă de problema coordonării eforturilor statelor membre pentru asigurarea aprovizionării cu energie la prețuri accesibile a actorilor din industria europeană”, a detaliat Breton.

În încheierea răspunsului său, comisarul european a amintit de platforma pentru reziliența lanțului de aprovizionare, care ajută ”întreprinderile să păstreze, să restructureze sau să înlocuiască lanțurile de aprovizionare existente, să găsească noi parteneri în Europa și să se aprovizioneze cu materiile prime, piesele, componentele și/sau produsele (semi)finite sau serviciile de care au nevoie pentru a-și menține activitatea de producție”.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending