Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

VIDEO Europarlamentarul Monica Macovei a organizat, la Bruxelles, conferința despre I-voting: Milioane de cetățeni ar putea vota la distanță. Guvernele trebuie să răspundă dorinței cetățenilor

Published

on

PRINT_EU_2019_POSTER_A4_I voting-page-001Europarlamentarul Monica Macovei (M10, ECR) a găzduit în Parlamentul European, pe 29 iunie, dezbaterea publică pe tema sistemului de vot prin internet – I-voting între orele 16:00 – 19:30, organizată împreună cu ETTW (Europeans Throughout The World), organizație neguvernamentală a expaților din Europa.

În cadrul dezbaterii, participanții și-au propus să prezinte cum funcţionează sistemul de vot prin internet şi să explice aspectele legate de securitate, funcţionalitate și transparenţă.

Scopul conferinței organizate de Monica Macovei este să aducă în atenția decidenților politici și ONG-urilor posibilitatea organizării unui proiect-pilot al votului prin internet la alegerile europarlamentare din 2019 pentru expații din UE.

Evenimentul a fost transmis LIVE pe pagina de Facebook Calea Europeană, începând cu ora 16:00 (ora României).

În cadrul evenimentului au luat cuvântul: – Monica Macovei care a vorbit despre experienţa de expat în cadrul alegerilor prezidenţile din 2014 – Dorin Fleseriu, ETTW (Europeans Throughout The World) care va explica care este necesitatea votului electronic pentru mai mult de 60 de milioane de persoane – Marie-Hélène Boulanger, directorul, DG JUST, Comisia Europeană ce a abordat modalităţile de consultare publică la nivelul UE și rapoartele Eurobarometru în privinţa i-voting-ului – Jordi Barrat Esteve, profesor de drept public, Universitatea Rovira i Virgili, Spania – O privire de ansamblu asupra folosirii sistemului de vot european prin intermediul internetului – Mike Summers – Program Manager – Prezentare smartmatic asupra funcţionării sistemului şi poveşti de succes, Cristian Alexandru Leahu, șef al Direcției Legislativ a Autorității Electorale Permanente (AEP) și Danuta Hübner, deputat european, raportor privind reforma legii electorale în Uniunea Europeană.

VIDEO 1:

VIDEO 2:

UPDATE: 

PRINCIPALELE DECLRAȚII:

În Uniunea Europeană sunt 14 milione de expaţi, persoane ce trăiesc în alte state decât statul lor de origine, în întreaga lume fiind 80 de milioane. Dintre aceștia 3 milioane sunt români ce trãiesc pe teritoriul UE. Expaţii au posibilitatea redusă de a vota în statele lor, iar votul prin intermediul internetului ar putea duce la creșterea numărului persoanelor ce votează”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei.

Aceasta consideră că votul este baza democraţiei și tocmai de aceea dreptul la vot trebuie încurajat şi facilitat. Astfel, tinerii ar putea fi încurajaţi să voteze, având în vedere că este mult mai ușor şi sigur, aceştia având posibilitatea de a participa mai mult în societate şi la viaţa politică.  

Suntem într-o eră în continuă şi rapidă evoluţie. Dacã cetãţenii doresc sã voteze rapid şi uşor, guvernele trebuie sã rãspundã acestei dorinţe”, a conchis Macovei.

Dorin Fleseriu a precizat faptul cã având în vedere experienţa foarte proastã de la alegerile prezidenţiale din 2014, se încearcã gãsirea unei soluţii viabile pentru exercitarea dreptului lui la vot, deoarece pentru cei 14 milioane de expaţi din Europa si cei 80 de milioane în lume, votul prin intermediul internetului ar conduce la simplificarea procedurilor.  O problemã identificatã este aceea a lipsei centrelor de votare, dar şi preînregistrarea care deşi este o formalitate, îngreuneazã procesul.

Ca şi alternative, Fleseriu este de pãrere cã spre deosebire de votul prin poştã unde riscurile fraudãrii sunt mai mari şi procesul este complicat, votul online reprezintã o opţiune facilã şi valabilã.

Mike Summers a precizat că din momentul implementării votului prin internet în Estonia în 2005, cetățenii au început gradual să voteze, cel mai mare procent înregistrat fiind de aproximativ 30% dintre persoanele ce au votat. Acesta încurajează și alte state să foloseasă modelul Estoniei: „Cu toții putem vota datorită accesibilității și din acest considerent ne putem folosi de beneficiile actuale.”

„Sistemul este robust și sigur datorită faptului că persoanele se înregistrează și își fac un cont în prealabil, astfel că este eliminat riscul fraudării. Mai mult, acesta are un caracter verificabil, votanții putând verifica dacă voturile lor au fost înregistrate.”

Summers a explicat, de asemenea, că voturile sunt criptate iar din momentul în care un vot este înregistrat în sistem, se sparge corelarea voturilor. Un alt avantaj exemplificat de Mike Summers îl reprezintă numărătoarea precisă a voturilor, având o fiabilitate de 100%.

„Acest vot aparține prezentului și nu viitorului, fiind mai sigur, accesibil, transparent decât orice altă formă”, a mai precizat Mike Summers.

Luukas Ilves a avut o prezentare prin intermediul căreia a arătat care a fost impactul alegerilor votului prin internet asupra societății estoniene. O condiție prealabilă a fost aceea de a exista o identitate electronică și corelarea ei cu adevărata identitate a persoanei care urma să voteze.

„Timpul mediu pentru a vota este de 1 minut și 37 de secunde, iar contrar așteptărilor, nu tinerii sunt cei care votează cel mai mult prin internet, ci mai degrabă cei de vârstă medie. În ceea ce privește expații, aceștia votează online, iar pe măsură ce și restul cetățenilor se vor familiariza cu această modalitate, o vor face într-un număr mai mare.

„Alegerile nu trebuie să fie un teren de testare a unor tehnologii ce nu au mai fost testate, ci un exercițiu real”, a declarat Jonas Udris.

Acesta este de părere că exemplele de state în care sistemul a fost un succes reprezintă un imbold și pentru celelalte, însă consideră necesară implementarea votului numai prin intermediul a patru condiții: voința politică, cadrul legal, maturitatea tehnică, precumși suținerea socială, iar sistemul trebuie să fie cnstruit într-o asemenea manieră încât să nu poată cădea.

Din perspectiva lui Udris, avantajele sunt următoarele: participarea crescută a votanților din regiuni îndepărtate sau a persoanelor cu dizabilități, precum și  reducerea costurilor.

David Perez a analizat sistemul de votare prin internet de la alegerile din Franța din 2012, însă a observat că accentul a fost pus mai degrabă pe votul poștal deoarece i-voting-ul este o soluție nouă  și mai greu de administrat în faza incipientă.

Monica Macovei este membru al Grupului ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni) și este, între altele, membru al Comisiei de control bugetar (CONT), al Comisiei pentru libertăți civile, justitie și afaceri interne (LIBE) și președinte al Delegației la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Albania.

.

.

S&D

Socialiștii europeni fac apel la responsabilitatea socială a companiilor din Europa: Să plătească impozite acolo unde își desfășoară activitatea

Published

on

© PES/Facebook

Miniștrii din PES au subliniat joi responsabilitatea socială pe care o au companiile de a dezvălui anumite informații legate de contabilitatea lor, în cadrul unei întâlniri online pe care au avut-o înaintea Consiliului Competitivitate de vineri, care va discuta raportarea publică de la țară la țară.

Legislația în discuție la Consiliu – Directiva CBCR – promovează transparența fiscală prin obligarea marilor companii multinaționale să dezvăluie informații fiscale și să plătească impozite acolo unde își desfășoară activitatea.

Ministrul portughez al economiei și tranziției digitale, Pedro Siza Vieira, care a prezidat ședința PES, a declarat că “este pozitiv faptul că o astfel de propunere legislativă importantă avansează, în special în lumina redresării economice post-pandemice și pentru a stimula dezvoltarea pieței unice.

“Raportarea de la țară la țară va crește transparența și va oferi cetățenilor și investitorilor informații pe care au dreptul să le vadă. Această legislație va contribui, de asemenea, la crearea unor condiții de concurență mai echitabile între marile multinaționale și IMM-uri”, a continuat el.

Cel mai recent scandal OpenLux este încă un alt exemplu al modului în care secretul poate sprijini evaziunea și evaziunea fiscală, precum și schimbarea profitului. Joi, miniștrii PES au fost de acord că acest comportament trebuie să înceteze.

Directiva CBCR este în curs de desfășurare de cinci ani, iar PES a salutat munca depusă atât de fostul comisar Pierre Moscovici, cât și de actualul comisar Paolo Gentiloni pentru a asigura implementarea acestei legislații progresive.

PES a cerut în mod constant companiilor din Europa să plătească impozite echitabile, cerând în mod constant activități imorale în sectorul financiar.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rareș Bogdan: După lupta dusă de delegația română din grupul PPE, Comisia Europeană va începe consultările cu statele membre și Parlamentul European pentru a găsi soluții pentru drepturile transportatorilor români

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Comisia Europeană a confirmat faptul că lupta dusă de delegația română din grupul PPE din Parlamentul European pentru drepturile transportatorilor români n-a fost o prostie, a afirmat joi seară liderul acestei delegații, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

“Lupta mea și a colegilor din Delegația EPP România Gheorghe Falcă și Marian-Jean Marinescu pentru drepturile transportatorilor români n-a fost o prostie! Știți cât ne-am bătut pentru ceea ce se cunoaște drept Pachetul Mobilitate I și câte piedici a trebuit să ocolim pentru a-i ajuta pe transportatorii din România (plus cei din Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cipru, Malta, Letonia, Lituania, Estoria). Ei bine, două studii comandate de Comisia Europeană arată negru pe alb că impactul obligării șoferilor de tir să se întoarcă la bază o dată la 8 săptămâni și problema cabotajului ar putea fi devastatoare. Nu doar pentru acest segment economic, ci și pentru mediu!”, a scris Bogdan, pe pagina sa de Facebook.

 

Potrivit lui, prevederile respective au fost introduse în Pachet fără studiu de impact, catalogând acest lucru drept “halucinant”.

“Pachetul Mobilitate I contravine Pactului Ecologic European, e limpede! Prevederile respective vor avea ca efect faptul că în anul 2023 vor exista 3,3 milioane de tone suplimentare de emisii de CO2 anual. De asemenea, ar putea genera până la 704 tone de oxizi de azot (NOx) și 251 tone de particule (PM2.5)”, a explicat el.

Rareș Bogdan a mai anunțat: “Comisia Europeană va începe consultări cu Statele Membre, Parlamentul European și toți actorii implicați, pentru a găsi soluții“.

“Aș zice că trebuie să o facă rapid. Mă bucur că nu ne-am înșelat în demersurile noastre, dar mă întreb cine va suporta pierderile înregistrate. O voi face și oficial”, a conchis liderul delegației române din grupul PPE.

Membrii delegației României din grupul PPE din Parlamentul European au transmis președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen și comisarului european pentru transporturi Adina Vălean o scrisoare prin care solicită executivului european să găsească o soluție rațională prin care șoferii profesioniști să fie excluși de la testarea COVID-19, pentru a nu perturba semnificativ lanțurile de aprovizionare în UE. Un anunț în acest sens a fost făcut de liderul delegației, Rareș Bogdan, săptămâna trecută.

Scrisoarea a fost semnată de liderul delegației române din grupul PPE, Rareș Bogdan, de coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu, și de ceilalți eurodeputați români din acest grup politic: Siegfried Mureșan, Cristian BușoiDan MotreanuVlad NistorVasile BlagaMircea HavaGheorghe FalcăDaniel BudaTraian Băsescu, Eugen TomacVincze Lorand și Winkler Iuliu.

De asemenea, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a anunțat pe 19 februarie publicarea celor două studii ale Comisiei Europene privind Pachetul de Mobilitate, document legislativ care afectează activitatea transportatorilor din Europa de Est, inclusiv România.

Rezultatele sugerează că obligația de întoarcere a camioanelor și cotele impuse operațiunilor de transport combinat sunt susceptibile de a avea efecte negative, inclusiv o creștere a emisiilor de transport. Comisia evaluează îndeaproape rezultatele studiului în contextul Acordului verde european, al strategiei sale de mobilitate durabilă și inteligentă și al funcționării pieței unice.

Analiza obligației de întoarcere a vehiculelor arată că aplicarea acestei dispoziții ar putea duce până 2,9 milioane de tone de emisii suplimentare de dioxid de carbon (CO2) în 2023, reprezentând o creștere cu 4,6% a emisiilor internaționale de transport rutier de marfă.

În trei scenarii studiate de către Comisia Europeană, creșterea emisiilor de CO2 variază de la 0,8% la 4,6%.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE: Producția vaccinurilor COVID-19 reprezintă astăzi o povocare industrială

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

În cadrul audierii din Parlamentul European a directorilor companiilor farmaceutice, în calitate de co-președinte al audierii, eurodeputatul Cristian Bușoi a subliniat că scopul strategiei europene de vaccinare rămâne ca vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat și distribuit în UE să fie eficient și sigur.

Dezvoltarea și distribuția unui vaccin eficient și sigur împotriva COVID-19 se află în centrul strategiei de recuperare a UE. Această audiere este foarte oportună pentru a corecta faptele întâmplate și, de asemenea, pentru a discuta soluții pentru îmbunătățirea implementării vaccinurilor COVID-19 în Europa”, a menționat deputatul în discursul său introductiv.

De asemenea, Cristian Bușoi atrage atenția că strategia de vaccinare nu poate fi doar un dialog bilateral între industria farmaceutică și Comisia Europeană: „Publicul ar trebui să rămână la curent. Vrem să vedem ce poate fi îmbunătățit și ce s-ar fi putut face mai bine.”

Potrivit deputatului european, problema cu care se confruntă UE în acest moment este producția în masă a vaccinurilor: „Producerea a miliarde de doze pentru oameni din întreaga Europă și din întreaga lume este o provocare fără precedent care are consecințe asupra capacității de producție, dar și asupra accesibilității materiilor prime și a produselor de unică folosință necesare în cantități suficiente pentru fabricarea vaccinurilor COVID-19 fără a compromite disponibilitatea acestor ingrediente la alte vaccinuri (pentru imunizarea de rutină) sau la alte medicamente. Provocarea de astăzi este cum să producem vaccinuri extrem de complexe pe o scară absolut fără precedent. Aceasta este o provocare industrială”, a mai adăugat acesta.

Nu în ultimul rând, Cristian Bușoi susține că vaccinurile se bazează pe un lanț de aprovizionare global complex, cu ingrediente provenite din toată: „Este necesară o logistică complexă, care să se bazeze pe libera circulație globală a mărfurilor și pe competența națională, dar și pe schimbarea producției pentru a pune capăt crizei, deoarece criza se va termina numai atunci când majoritatea oamenilor vor fi vaccinați.”


Parlamentul European a organizat mai multe dezbateri în diferite comisii, precum și în cadrul sesiunilor plenare cu privire la diferite aspecte ale strategiei de vaccinare COVID-19. În cadrul ultimei dezbateri plenare din februarie 2021, deputații europeni au subliniat că UE trebuie să își continue eforturile concertate de combatere a pandemiei COVID-19 și să ia măsuri urgente pentru a crește producția de vaccinuri pentru a satisface așteptările cetățenilor.

Conform strategiei UE de vaccinare, trei vaccinuri împotriva COVID-19 au fost autorizate pentru utilizare în UE în urma recomandărilor științifice pozitive de către Agenția Europeană pentru Medicamente (BioNTech-Pfizer, Moderna și AstraZeneca). Au fost încheiate trei contracte suplimentare care vor permite achiziționarea vaccinurilor după ce s-au dovedit sigure și eficiente: Johnson & Johnson (a fost depusă o cerere de autorizare condiționată de introducere pe piață), Sanofi-GSK și CureVac (ambele în curs de revizuire) Au fost încheiate discuții exploratorii cu două companii, Novavax și Valneva.

Audierea companiilor farmaceutice are loc înaintea unei videoconferințe lunare a șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE consacrată răspunsului comun la pandemie.

Conform unei informări din partea Consiliului European, în problematica COVID-19, liderii statelor membre se vor concentra pe autorizarea, producția și distribuția de vaccinuri și libertatea de circulație a persoanelor.

În acest context, liderii vor lua în considerare, de asemenea, pachetul Comisiei privind Uniunea sănătății și posibilii pași următori, cum ar fi: îmbunătățirea pregătirii UE, a sistemelor de avertizare timpurie și de prevenire, instrumente de gestionare a crizei și de răspuns, utilizarea mai bună a datelor de sănătate și a modelării datelor, sprijinirea cercetării și inovării pentru producția de vaccinuri și consumabile medicale critice, diversificarea și reziliența lanțurilor globale de aprovizionare medicală.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

CONSILIUL EUROPEAN7 mins ago

Secretarul general al NATO, înaintea reuniunii cu liderii UE: Europa și America de Nord pot face față împreună, nu fiecare pe cont propriu, agresivității Rusiei și ascensiunii Chinei

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR40 mins ago

Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță va reprezenta România în Comitetul European al Regiunilor

ROMÂNIA1 hour ago

Oficial: Consilierul prezidențial Andrei Muraru va fi numit ambasador al României în Statele Unite ale Americii

S&D2 hours ago

Socialiștii europeni fac apel la responsabilitatea socială a companiilor din Europa: Să plătească impozite acolo unde își desfășoară activitatea

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Rareș Bogdan: După lupta dusă de delegația română din grupul PPE, Comisia Europeană va începe consultările cu statele membre și Parlamentul European pentru a găsi soluții pentru drepturile transportatorilor români

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Președintele Consiliului European se va întâlni cu Maia Sandu la Chișinău în cadrul turneului în trei țări ale Parteneriatului Estic

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Liderii de la Bruxelles, apel la o abordare comună privind certificatele de vaccinare anti-COVID pentru a putea fi implementate digital până la vară: Sunt utile pentru a proteja integritatea Pieței Unice

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi15 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE: Producția vaccinurilor COVID-19 reprezintă astăzi o povocare industrială

MAREA BRITANIE16 hours ago

Ministerul britanic de Interne: Peste 830.000 de români s-au înregistrat pentru a rămâne în Regatul Unit după ce acesta a părăsit Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA3 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL4 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a transmis omologului slovac intenția României de aprofundare a schimburilor comerciale cu Slovacia și a investițiilor reciproce

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, solicită Comisiei Europene să evalueze centrala nucleară de la Ostrovets pentru a asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară

ENGLISH2 weeks ago

EPP Local Dialogue: Emil Boc and Markku Markkula pledge their commitment to employing the local innovation potential of their communities to build stronger regional cohesion post-COVID19 pandemic

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Josep Borrell ar fi trebuit să se urce în avion și să plece la Bruxelles când a aflat despre expulzarea diplomaților europeni la Moscova

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Advertisement
Advertisement

Trending