Connect with us

NEWS

FOTO&VIDEO EXCLUSIV. Corespondență de la New York – Klaus Iohannis și Papa Francisc au participat la sesiunea de deschidere a Summit-ului ONU

Published

on

Pe 25 septembrie, începând cu ora locală 09.30 (16.30 în România), a avut loc momentul inaugural al summit-ului ONU privind adoptarea Agendei de Dezvoltare post-2015. Președintele Klaus Iohannis a participat la deschiderea sesiunii și va asista la alocuțiunea Papei Francisc I.

În deschiderea oficială a summit-ului, începând cu ora locală 10.15 (17.15 în România), Papa Francisc I s-a adresat Adunării Generale. De la ora 11.00 (18.00 în România), a  continuat sesiunea plenară a Summit-ului ONU pentru adoptarea agendei de dezvoltare durabilă.

CaleaEuropeana.ro a transmis LIVE prin intermediul corespondenților săi de la New York cele mai importante evenimente și declarații din cadrul summitului, de la ora locală 10.00 (în România – 17.30).

Sursă video: CaleaEuropeana.ro


Sursă video: United Nations Web TV

EXCLUSIV:

IMAGINI VIDEO cu președintele KLAUS IOHANNIS la prima sa participare la ONU.

Primirea PAPEI la ONU. Klaus Iohannis a fost prezent în sală.

UPDATE, ora 18:20

Papa Francisc a subliniat, în discursul susținut în fața Adunării Generale a ONU, necesitatea de a combate schimbările climatice, susținând că ”orice rău făcut mediului” este ”un rău făcut umanității”.

O parte dintre remarcile sale au reluat ideile prezentate, cu o zi în urmă, în fața Congresului SUA în ce privește modalitatea de a gestiona schimbările climatice, dar și inegalitatea socială și tema refugiaților.

“Trebuie să punem capăt ideologiilor care pot produce atrocităţi imense”, a declarat Papa Francisc în discursul său rostit în limba spaniolă. ”Trebuie să punem capăt traficului de persoane, comerţului cu organe şi ţesuturi umane, exploatării sexuale a copiilor, muncii forţate, inclusiv prostituţiei, sclaviei moderne, traficului de droguri şi de arme, terorismului “, a spus acesta.

”Criza ecologică”, după cum a fost numită de Suveranul Pontif și ”distrugerea biodiversității la scară largă” amenință ”însăși existența speciei umane”. Papa Francisc a legat distrugerea mediului înconjurător de probleme precum lăcomia celor bogați și inegalitatea economică.

”Cei mai săraci sunt cei ce suferă cel mai mult” din cauza a trei motive: ”sunt îndepărtați din societate, sunt forțați să supraviețuiască din ce e aruncat de ceilalți și suferă pe nedrept în urma abuzurilor asupra mediului”, a susținut Suveranul Pontif.

Papa a vorbit și despre ”culturii risipei”, atrăgând atenția asupra cantității impresionante de alimente ce ajung adesea la gunoi.

După discursul în Adunarea Generală ONU, Suveranul Pontif se va deplasa în zona Ground Zero, unde se aflau Turnurile WTC doborâte pe 11 septembrie 2001. Papa va vizita apoi o şcoală catolică elementară din cartierul Harlem.

În momentul sosirii la sediul ONU, Papa Francisc a fost întâmpinat de Ban Ki-moon, secretarul general al Naţiunilor Unite, care era împreună cu soţia, Yoo Soon-Taek. Papa Francisc a ajuns la New York joi seară, venind de la Washington, unde a vorbit în Congresul SUA.

Președintele României, prezent la summit, a scris pe pagina sa de Facebook că ”am asistat astăzi, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, la discursul Papei Francisc, un lider spiritual autentic, un om cu viziune și atașament special față de valorile umanității. Papa Francisc a dovedit în toți acești ani ai pontificatului său că smerenia și grija pentru cei din jur nu se proclamă, ci se trăiește în fiecare zi prin fapte și prin comportament. Tot astăzi, s-a adoptat în cadrul Summitului ONU, Agenda de dezvoltare post-2015, pentru că este important să știm nu doar cum vrem să arate lumea în care trăim noi, ci mai ales ce lăsăm celor care vin după noi”.

UPDATE, ora 16:40

Fotografii din cadrul Adunării Generale ONU:

DSC05254

Delegația română condusă de președintele Klaus Iohannis

DSC05250

Delegația română condusă de președintele Klaus Iohannis

iohannis onu 1

De la dreapta la stânga: președintele Klaus Iohannis, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, șeful Cancelariei Prezidențiale Dan Mihalache

 

DSC05232

Delegația română condusă de președintele Klaus Iohannis

UN assembly

Adunarea Generală ONU

un assembly 2

Adunarea Generală ONU

DSC05246

Papa Francisc așteptând să susțină primul discurs la ONU

Preluarea conținutului acestui material (foto, video și text) se va realiza doar cu menționarea și citarea sursei (CaleaEuropeana.ro) către articolul original.

Papa Francisc se va adresa de la pupitrul unicei arene globale celor 193 de state membre, după ce zilele trecute a participat la o reuniune bilaterală cu președintele american, Barack Obama și a vorbit pentru prima dată în fața Congresului SUA, aflându-se totodată în prima vizită oficială în Statele Unite.

Citiți și Papa Francisc primit de Barack Obama pentru prima dată la Casa Albă: ”Lupta împotriva schimbărilor climatice nu poată fi lăsată în seama generației viitoare”

Cu privire la una dintre prioritățile administrației Obama – schimbările climatice – Suveranul Pontif a insistat asupra urgenței unei lupte “ce nu poată fi lăsată în seama generației viitoare“. În același timp, el a pledat pentru “schimbările care se impun în vederea unei dezvoltări durabile și integrale“. “O asemenea schimbare cere din partea noastră ca, în mod serios și responsabil, să luăm în considerare milioanele de persoane care trăiesc într-un sistem care le-a marginaliza”.

papa franciscPapa s-a adresat și Congresului, o premieră în istoria SUA, pledând pentru apropierea americano-cubaneză, pentru combaterea schimbărilor climatice, pentru soluționarea crizei refugiaților și pentru combaterea fundamentalismului.

“Sunt foarte recunoscător pentru invitația de a mă adresa acestei sesiuni comune a Congresului, pe tărâmul libertății și casa celor bravi”, și-a început Papa alocuțiunea.

“Trebuie să acordăm o atenție specială oricărui tip de fundamentalism, fie el religios sau de orice altă natură. Este necesar un echilibru delicat pentru a combate violența comisă în numele unei religii, unei ideologii, apărând în același timp libertățile individuale“, a spus Papa Francisc.

Suveranul pontif a mai afirmat că actuala criză a refugiaților este una de o amploare nemaiîntâlnită după cel de-Al Doilea Război Mondial și care cere numeroase decizii dificile.

Lumea noastră se confruntă cu o criză a refugiaților de o amploare nemaiîntâlnită după cel de-Al Doilea Război Mondial. Această criză ne pune în fața unor mari provocări și numeroase decizii dificile“, a declarat el, în acest prim discurs al unui papă în Congresul SUA.

Citiți și Klaus Iohannis la ONU. Corespondență Specială de la NEW YORK

Pentru președintele Klaus Iohannis va fi a doua întâlnire cu Papa Francisc, după întrevederea bilaterală la nivel înalt din 14-15 mai de la Vatican.

În cursul acelei întâlniri deosebit de cordiale, care au avut loc în ziua aniversării a exact 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice, au fost discutate relaţiile dintre România şi Sfântul Scaun. De ambele părți a fost exprimată satisfacția deosebită cu privire la caracterul excelent în care s-au dezvoltat aceste relații în ultimii 25 de ani. S-a reafirmat, totodată, interesul reciproc pentru dezvoltarea în continuare a dialogului și a cooperării bilaterale, cu accent pe domenii precum promovarea libertăţii religioase, dialogul interreligios şi combaterea fundamentalismului. A avut loc, de asemenea, şi un schimb de opinii pe teme internaţionale de actualitate.

Citiți și CORESPONDENȚĂ de la Vatican. Papa Francisc a acceptat invitația președintelui Klaus Iohannis de a veni în România

iohannis-papaPreședintele României i-a adresat Sanctității Sale invitația de a vizita România. Invitația a fost acceptată cu plăcere, data vizitei urmând a fi convenită ulterior pe canale diplomatice. ”Un moment prielnic ar fi anul 2018”, spunea Klaus Iohannis, prefigurând momentul simbolic de 100 de ani de la Unire.

Cei doi au făcut atunci schimb de cadouri. Klaus Iohannis i-a oferit o gravură cu cetatea și orașul Sibiu transmițându-i Papei că aceasta este un ”simbol al faptului că în Sibiu sunt mai multe confesiuni”. Papa Francisc i-a dăruit președintelui României o imagine cu îngerul păcii învingând moartea, ca un simbol pe care Papa îl oferă șefilor de stat. Mesajul Sanctității sale a fost că îngerul păcii simbolizează faptul că șefii de stat trebuie să promoveze pacea.

Printre liderii mondiali ce și-au anunțat participarea la Adunarea Generală a ONU, desfășurată în acest an sub motto-ul aniversar ”Strong UN. Better World” alături de Papa Francisc I și președintele României, Klaus Iohannis, sunt președintele Rusiei, Vladimir Putin (prezent după 10 de ani la summit-ul ONU), președintele Chinei, Xi Jinping (aflat la prima participare), președintele francez, Francois Hollande (care după eveniment va vizita o tabără de refugiați din Liban), cancelarul Germaniei, Angela Merkel sau președintele cubanez, Raul Castro. La lucrările Adunării Generale vor lua parte, printre alții, și președintele Consiliului European, Donald Tusk și premierul Republicii Moldova,Valeriu Streleț

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
8 Comments

8 Comments

  1. Pingback: ONU: Klaus Iohannis și ceilalți liderii ai lumii au adoptat cu unanimitate Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030 la New York | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: LIVE VIDEO (ora 22.00) Corespondență de la New York. Klaus Iohannis se întâlnește cu DIASPORA | caleaeuropeana.ro

  3. Pingback: LIVE VIDEO Corespondență Specială de la NEW YORK. Klaus Iohannis la ONU | caleaeuropeana.ro

  4. Pingback: LIVE VIDEO CORESPONDENȚĂ din New York. Klaus Iohannis vorbește, duminică, la ONU | caleaeuropeana.ro

  5. Pingback: LIVE VIDEO&TEXT Corespondență. De la New York la Washington: Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă | caleaeuropeana.ro

  6. Pingback: Klaus Iohannis, întrevedere cu Ban Ki-moon, Secretarul General al ONU, la New York | caleaeuropeana.ro

  7. Pingback: LIVE VIDEO Corespondență de la New York. Președintele Iohannis, la tribuna ONU: ”Națiunile Unite trebuie să fie mai puțin tolerante în privința conflictelor prelungite din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, Georgia și Nagorno-Karabah

  8. Pingback: România, prezentă la Summit-ul liderilor privind combaterea ISIL și a extremismului violent de la New York | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Papa Francisc, îngrijorat de incendiile din Pădurea Amazoniană: ”Acest plămân de pădure este vital pentru planeta noastră”

Published

on

Papa Francisc s-a declarat duminică îngrijorat de incendiile izbucnite în pădurea amazoniană, pe care a numit-o ”plămânul vital al planetei noastre”, anunță AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Suntem îngrijoraţi de incendiile vaste din Amazonia. Acest plămân de pădure este vital pentru planeta noastră”, a spus pontiful argentinian, în faţa unei mulţimi de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, potrivit Adevărul.ro. 

Papa Francisc, care va organiza în toamnă o conferinţă mondială privind Amazonia, le-a cerut celor 1.3 miliarde de catolici din întreaga lume ”să se roage ca, datorită angajamentului tuturor, aceste incendii să fie stinse cât mai curând”.

Duminică, președintele Franței, Emmanuel Macron, gazda summitului G7, a anunțat că țările din Grupul statelor puternic industrializate au convenit ”să ajute cât mai repede posibil ţările lovite” de incendiile ce s-au extins în ultimele zile în jungla amazoniană, după ce liderul francez a decis joi să introducă această criză internațională” printre principalele subiecte abordate în cadrul reuniunii de la Biarritz. 

”Există o reală convergenţă pentru a spune <<ne-am pus cu toţii de acord să ajutăm cât mai repede posibil ţările lovite de aceste incendii>>”, a declarat preşedintele francez.

Emmanuel Macron a anunţat duminică existenţa unor contacte în curs ”cu toate ţările Amazoniei (…) pentru a finaliza angajamente foarte concrete asupra mijloacelor tehnice şi financiare”. ”Suntem pe cale să convenim asupra unui mecanism de mobilizare internaţională pentru a putea ajuta într-un mod mai eficace aceste ţări”, a precizat şeful statului francez, potrivit AFP și DPA, citate de Agerpres. 

Cât privește problema reîmpăduririi Amazoniei, liderul francez a completat că la masa discuțiilor ”au fost exprimate mai multe sensibilități”, copletând că ”miza Amazoniei atât pentru aceste ţări, cât şi pentru comunitatea internaţională, este aceea – în termeni de biodiversitate, oxigen, luptă împotriva încălzirii climatice – încât trebuie să demarăm această reîmpădurire”.

Această criză de mediu riscă să dinamiteze și acordul de liber schimb UE-Mercosur, la care au ajuns cele două părți la 29 iunie și care va crea una dintre cele mai extinse zone de comerț liber de pe mapamond.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat vineri, în ajunul deschiderii summitului G7 de la Biarritz, că se va opune tratatului de liber schimb UE-Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay), după ce l-a acuzat în prealabil pe omologul său brazilian Jair Bolsanaro că a ”mințit” cu privire la angajamentele asumate în favoarea mediului.

”Ţinând cont de atitudinea Braziliei din ultimele săptămâni, preşedintele Republicii nu poate decât să constate că preşedintele Bolsonaro l-a minţit la summitul (G20) de la Osaka”, afirmă Palatul Elysée, apreciind că ”preşedintele Bolsonaro a decis să nu-şi respecte angajamentele climatice şi să nu se angajeze în materie de biodiversitate”.

”În aceste condiţii, Franţa se opune acordului Mercosur în situaţia actuală”, afirmă Administrația Prezidențială franceză.

Făcând front comun, Spania, Germania și Regatul Unit au respins poziția de blcare a acordului comercial de liber schimb.

”Spania a fost în fruntea ultimului efort de a semna acordul UE-Mercosur care va deschide oportunităţi enorme pentru cele două blocuri regionale”, a indicat Madridul, respingând un ”blocaj al ratificării” controversatului tratat de liber schimb.

”Pentru Spania, obiectivul de combatere a schimbărilor climatice este un obiectiv prioritar, dar considerăm că, prin aplicarea clauzelor de mediu ale acordului, putem avansa şi nu prin propunerea unei blocări a ratificării sale care ar izola ţările Mercosur”, potrivit guvernului spaniol.

Vineri, un purtător de cuvânt al guvernului german a estimat deja că opoziţia faţă de un acord între UE şi Mercosur ”nu este răspunsul potrivit” la incendiile din pădurea amazoniană din Brazilia.

Germaniei i s-a alăturat și Regatul Unit care, prin vocea premierului britanic, Boris Johnson, a criticat decizia liderului francez.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a sosit într-o vizită-surpriză la summitul G7, unde programul nuclear iranian reprezintă una dintre principalele teme

Published

on

©️ Javad Zarif/ Facebook

Ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a sosit într-o vizită-surpriză la summitul G7, care se desfășoară în orașul francez Biarritz, unde dosarul iranian reprezintă una dintre cele mai importante teme de pe agenda lideilor statelor cele mai indistrializate la nivel mondial, a anunţat un purtător de cuvânt al ministrului iranian, informează DPA, citat de Agerpres.

Ministerul iranian de externe a confirmat că Zarif a plecat la Biarritz la invitația omologului său francez, Jean-Yves Le Drian. Un purtător de cuvânt a spus că nu vor exista întâlniri cu oficialii americani.

La începutul celei de-a doua zile de lucru, președintele francez, Emmanuel Macron, a sugerat un plan în cadrul summitului pentru a dezamorsa tensiunile crescânde din Golf, sugerând ridicarea parțială a embargoului american asupra petrolului iranian în schimbul revenirii Teheranului la respectarea deplină a acordului nuclear din 2015, potrivit The Guardian.

Donald Trump a fost însă evaziv. Întrebat care este reacția sa la această idee, președintele SUA a spus că nu a discutat această propunere cu Macron. Cu toate acestea, oficiali europeni au confirmat că liderul francez a discutat în cadrul cinei de lucru de sâmbătă seara despre conducerea unei inițiative diplomatice privind Iranul.

Din membrii delegației americane prezentă la summit G7 de la Biarritz face parte și consilierul pentru securitate al Casei Albe, John Bolton, un adept al campaniei de ”presiune sporită” asupra Iranului, ce urmărește să forțele Guvernul de la Teheran să renunțe la activitățile nucleare, inclusiv cele de îmbogățire a uraniului.

Acordul nuclear cu Iranul a fost semnat în 2015 la Lausanne, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania), după negocieri care au durat 12 ani. Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Liderul de la Casa Albă a anunțat că SUA se retrag din acest acord la 8 mai 2018, calificându-l drept unul ”defectuos”.

După decizia din mai, Administraţia Trump a reinstituit în noiembrie 2018 toate sancţiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015. Sancţiunile vizează exporturile de petrol, transportul şi băncile, sectoare esenţiale ale economiei iraniene.

Citiți și: 
Administrația lui Donald Trump continuă seria măsurilor îndreptate împotriva Teheranului: Țările care vor importa petrol din Iran vor fi supuse sancțiunilor americane

Continue Reading

GENERAL

Donald Trump dorește să deschidă un consulat al SUA în Groenlanda pentru a ”intensifica prezența americană în zona artică și a promova interesele” Statelor Unite în regiune

Published

on

Administrația Trump dorește să deschidă un consulat al SUA în Groenlanda pentru prima dată după mai multe decenii, decizie care vine în contextul intensificării intereselor strategice și economice pentru zona arctică, anunță The Guardian și Associated Press, citate de Adevărul.ro.

Departamentul de stat a transmis Congresului că re-redeschiderea unui consulat în Nuuk este un element important într-un plan mai larg de creştere a prezenţei americane în regiunea arctică. O copie a scrisorii trimise Congresului american a fost obţinută de Associated Press.

Statele Unite au ”un interes strategic în intensificarea relaţiilor politice, economice şi comerciale în regiunea arctică”, arată scrisoarea trimisă comitetului pentru afaceri externe al Senatului.

Potrivit documentului, o prezență diplomatică permanentă ar permite Statelor Unite să ”protejeze acţiuni esenţiale în Groenlanda şi să dezvolte relaţii mai strânse cu oficialii şi societatea locală”, arătând că un consulat ar fi ”o componentă critică a eforturilor noastre de a intensifica prezenţa americană în zona arctică şi ar servi drept o platformă pentru promovarea intereselor noastre în Groenlanda”.

Decizia survine după un context diplomatic tensionat între SUA și Danemarca, ca urmare a intențiilor declarate de liderul american de a cumpăra Groenlanda, respinsă cu vehemență de statul danez.

Premierul danez Mette Frederiksen a calificat interesul lui Trump pentru achiziționarea Groenlandei de la Danemarca, exprimat la 19 august, drept unul ”absurd”, completând că ”Groenlanda nu este de vânzare. Groenlanda nu este daneză. Groenlanda aparține Groenlandei. Sper cu tărie că acest lucru nu este luat în serios”.

Drept urmare, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a anunțat într-o postare pe pagina sa de Twitter că și-a amânat vizita în Danemarca, ce urma să aibă loc la începutul lunii septembrie. 

Cu toate acestea, premierul danez Mette Frederiksen a avut joi o ”conversație constructivă” cu liderul american Donald Trump, în cadrul căreia au discutat despre cooperarea privind politica de securitate.

De altfel, Donald Trump a calificat-o pe Frederinksen la scurt timp după discuția telefonică drept o ”femeie minunată”.

Am avut o conversaţie excelentă”,  a spus acesta. ”Avem o relaţie foarte bună cu Danemarca. Foarte frumos. M-a sunat şi am apreciat foarte mult acest lucru”, a completat liderul american.

Groenlanda a fost colonie daneză până în 1953, dată la care a intrat în “Comunitatea Regatului” danez. În 1979, insula a obţinut statutul de “teritoriu autonom”, însă economia sa depinde în continuare foarte mult de ajutoarele acordate de Copenhaga.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending