Connect with us

EVENIMENTE

LIVE VIDEO Seria dezbaterilor „Reflecting on Europe” ajunge în orașul Cugir, județul Alba. Membrii CoR discută despre viitorul comunităților montane europene în perspectivă carpatică

Published

on

Comitetul European al Regiunilor organizează în orașul Cugir, județul Alba, conferința ”Viitorul comunităților montane europene. Perspective carpatice”, eveniment desfășurat în cadrul inițiativei “Reflecting on Europe”.

Potrivit organizatorilor, conferința își propune să inițieze o dezbatere privind oportunitatea dezvoltării  unei strategii macroregionale a Munților Carpați.

VIDEO 1: 

VIDEO 2:

La eveniment participă reprezentanți ai CoR, Marco Onida, Înalt funcționar al Comisiei Europene, DG REGIO, Expert în Direcția Generală pentru Politica Regională și Urbană, fost Secretar General al Convenției alpine, Harald Egerer, Secretar General al Convenției carpatice și Adrian Teban, membru CoR, primar al orașului Cugir, Alin Nica, membru CoR, Csaba Boborly, membru CoR, care vor împărtăși expertiza și viziunea privind strategiile macroregionale din Europe, în mod deosebit a celei carpatice.

În România, CoR a organizat în ultimul an patru dialoguri cetățenești sub egida „Reflectând asupra Europei”la două dintre acestea instituția fiind reprezentată la cel mai înalt nivel. Pe 12 iunie 2017, președintele de atunci al CoR, Markku Markkula, s-a aflat la Cluj Napoca pentru a discuta despre viitorul politicii de coeziune alături de primarul Emil Boc și cetățenii orașului. Apoi, pe 7 septembrie 2017 la București, noul președinte, Karl Heinz Lambertz, i-a informat pe cetățenii români despre lansarea Alianței pentru Coeziune, alături de comisarul european Corina Crețu.

Urmăriți și LIVE VIDEO 14 mai, ora 10:00. Comitetul European al Regiunilor organizează conferința „Viitorul comunităților montane europene. Perspective carpatice”

Adrian Teban, membru CoR, primar al orașului Cugir:

FOTO: Calea Europeană

“Avem nevoie de dezvoltarea infrastructurii, să sprijinim turismul, să protejăm mediul și să conservăm moștenirea culturală. Am inițiat o asociație de dezvoltare în Munții Șureanu cu primarii din zonă pentru a dezvolta infrastructura în zona domeniului schiabil.

Sunt opt țări care traversează Carpații. Cinci state membre UE și 3 non-membre UE. Avem nevoie de obiective și scopuri comune. Principalele probleme: regiunea carpatică e printre cele mai puțin dezvoltate în comparație cu media europeană, infrastructura e slab dezvoltată, resursele sunt puține și o perspectivă slabă a oamenilor din zonă, înregistrându-se un trend negativ demografic.

Avem o strategie macro-economică pentru Carpați pentru a valorifica potențialul Munților Carpați, pentru a crește nivelul calitatii vieții, menținerea culturilor si tradițiilor și dezvoltarea din punct de vedere social si economic.

Cel mai important proiect care ar avea un proiect pozitiv ar fi Via Carpatia, o autostrada care să lege marea Baltică de Constanța și apoi până în Grecia la Marea Egee. Avem nevoie de dezvoltare turistică integrată, de creșterea comerțului și o mai bună creștere a capitalului, o abordare comună în problemele de mediu. Ar trebui să facem schimb de bune practici, nu neaparat la zone macro, chiar și micro, dar zone care s-au dezvoltat și care au avut un impact pozitiv.”

FOTO: Calea Europeană

Marco Onida, Înalt funcționar al Comisiei Europene, DG REGIO, Expert în Direcția Generală pentru Politica Regională și Urbană: 

“European Territorial Cooperation există de mulți ani și i-a fost crescut bugetul de-a lungul timpului, dar acesta a rămas tot unul limitat.

Există trei tipuri de cooperare:

– Cross-border cooperation de care beneficiază regiunile de la granițele statelor și există peste 60 de astfel de programe

– Transnational cooperation- atentia este concentrată asupra regiunilor care au un specific comun  și din care face parte și Strategia Dunării, nu avem deocamdată regiunea Trans-Carpatică, – finanțează programe din care fac cel puțin 3 state membre

Interregional Cooperation- promovează cooperarea în domeniul energiei de la nivel regional, se pot uni diferite regiuni fără ca acestea să se învecineze în mod necesar”

FOTO: Calea Europeană

Simion Crețu, membru CoR:

„Ar trebui făcut un grup de acțiune la care să participe toate Consiliile Județene, Ministerul Tursimului, MAE astfel încât acest demers să fie asumat la nivel național. Noi ne suprapunem pe SUERD. Dezvoltarea în regiunea centru e foarte bună. Avem în Strategia de dezvoltare Inteligentă Muntanologia și Strategia Montană”.

Alin Nica, membru CoR:

“Cunosc problemele cu care se confruntă zona montană. Chestiunile care se impun de la centru și care nu sunt în concordanță cu localul trebuiesc evitate. Avem multe strategii făcute din birou care nu au legătură cu realitățile din teren.

Există problema animalelor sălbatice. Populația din zona montană nu are aceeași voce puternică precum cea de la București. Zona montană este considerată ca zonă defavorizată. S-a dorit sprijinirea prin facilități fiscale atragerea de investiții dar reversul medaliei este că autoritățile locale cu banii înjumătățiți pot face mult mai puțin”

FOTO: Calea Europeană

Harald Egerer, Secretar General al Convenției carpatice. FOTO: Calea Europeană

Christoph Promberger, Fundația Conservation Carpathia FOTO: Calea Europeană

Csaba Boborly, membru CoR FOTO: Calea Europeană

FOTO: Calea Europeană – invitați speciali

FOTO: Calea Europeană – invitat special

 

 

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

LSRS organizează ”Future Skills & Future of Work”, al doilea eveniment dintr-o serie de conferințe menite să pună pe agenda tinerilor provocările viitorului

Published

on

© LSRS

Liga Studenților Români din Străinătate organizează ”Future Skills & Future of Work”, al doilea eveniment dintr-o serie de conferințe menite să pună pe agenda tinerilor provocările viitorului.

Evenimentul se desfășoară pe 28 noiembrie, de la ora 18:00 la teatrul de revistă Constantin Tănase și va fi transmis LIVE pe pagina de Facebook a redacției CaleaEuropeană.ro. 

© LSRS

Evenimentul are ca tematică o dilemă actuală pentru studenții și societatea de astăzi, și anume job-urile viitorului precum și skill-urile de care vom avea nevoie pe piața muncii.

Printre invitați se află și Fost Ministru al Educației, Dezvoltării și Inovării Adrian Curaj, Marcel Foca Președintele Intergraph Computer Services și Francois Aldeguer Director General Adjunct BRD. Discuțiile vor fi coordonate de Dragoș L. Preda, Co-fondator & VP de onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

Evenimentul dă startul unei serii de conferințe, cu scopul întocmirii unui raport care va conține concluzii și propuneri menite să fie înaintate Ministerului Educației Naționale. Totodată, prin aceste conferințe se dorește și conștientizarea nevoii de schimbare și adaptare a abilităților și competențelor deținute de tineri la viitoarele cerințe ale pieței muncii.

Dacă vrei mai multe detalii despre eveniment, poți să urmărești actualizările organizatorilor pe Facebook

Continue Reading

EVENIMENTE

LSRS: Studenţii şi absolvenţii din diaspora românească vor fi premiați în cea de-a 11-a ediție a Galei LSRS. Lista înscrierilor este încă deschisă. Recomandă un student care inspiră noua generație

Published

on

© LSRS

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) organizează cea de-a 11-a ediție a Galei LSRS, care va avea loc pe 7 ianuarie 2020 la Palatul Parlamentului și va marca atât intrarea în cea de-a 2-a decadă de existență a Ligii, cât și abordarea unei noi viziuni și direcții strategice pentru viitorul comunității LSRS.

Ce reprezintă Gala LSRS?


#galaLSRS premiază,  pe baza unei competiții  deschise, studenţii şi absolvenţii din diaspora românească ce are ca scop recunoașterea performanțelor academice și extracurriculare. Acesta este singurul eveniment național destinat promovării meritelor și valorilor studenților români de pretutindeni. LSRS crede într-o nouă viziune și premiază oamenii care inspiră o nouă generație!


În cadrul Galei, ca în fiecare an, se decernează Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate, astfel încât, ”dacă ești student român și ai rezultate deosebite în domeniul tău, te invităm să te înscrii la concurs”, se arată în comunicatul LSRS, remis CaleaEuropeană.ro

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2019 a reprezentat o ocazie de a aduce alături reprezentanți de valoare ai diasporei academice și personalități recunoscute din mediul public, privat și non-guvernamental românesc. La împlinirea a 10 ani de #LSRS, la gală s-au înscris peste 800 de participanți și au fost acordate 7 premii.

Implică-te în următoarea Gală LSRS: 

Înscrie-te până pe 27 noiembrie cu un singur click, aici
Totodată, poți recomanda chiar tu un student, tot cu un singur click și tot aici.

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2019,#galaLSRS2020, va premia următoarele categorii:

  • Studentul Român al Anului din Europa – Nivel Universitar (licență și masterat)
  • Studentul Român al Anului din Europa – Nivel Post-Universitar (doctorat și post-doctorat)
  • Studentul Român al Anului din America de Nord
  • Studentul Român al Anului de pe alte Continente
  • Studentul Român al Anului din cadrul ERASMUS
  • Studentul Anului în România
  • Premiul Special în Arte (adresată și studenților din România)
*  În cadrul galei LSRS se acordă premiul I, II, III și mențiuni!

Continue Reading

EDUCAȚIE

PatriotFest, concursul de inovare pentru securitate națională, a premiat cele mai bune proiecte ale ediției 2019

Published

on

Gala celei de-a treia ediții a concursului de inovare pentru securitate națională, PatriotFest, s-a desfășurat marți, 19 noiembrie, la Palatul Cercului Militar Național, în prezența ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul ceremoniei au fost premiate cele mai bune proiecte ale ediției 2019, premiul PatriotFest fiind acordat echipei formate din Rebeca Tudor, Cristian Kusko, Mihai Kusko și Avram Andrei pentru „masca de fază spirală pentru comunicații optice și cuantice” (înregistrarea de informații securizate într-un anumit tip de transmisie a luminii), potrivit comunicatului, remis CaleaEuropeană.ro

Celelalte premii ale categoriilor de concurs – Agilitatea cunoașterii, Optimizarea performanței umane, Siguranța pericolului și Creativitate pentru securitate – au fost acordate unor echipe care au dezvoltat prototipuri funcționale în domenii diverse, precum ascunderea textului în imagine sau în sunet, soluții de securizare a documentelor clasificate sau a imaginilor împotriva falsificărilor, transcrierea materialelor audio în limba română, prognoze de înaltă acuratețe cu privire la consumul de energie sau dezvoltarea unor soluții pentru contaminările biologice.

Două premii din categoria „Tânăra Speranță” au fost înmânate echipelor care au intrat în concurs cu utilizarea analizei fractale în modelarea avansată a sistemelor teritoriale și cu un algoritm pentru dezvoltarea de produse mecatronice.

Gala PatriotFest este organizată de New Strategy Center în parteneriat cu reprezentanții instituțiilor din Sistemul national de aparare, ordine publică si siguranță națională.

La eveniment au luat parte și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază, precum și reprezentanți din partea Ministerului Educației, ai mediului academic și cercetători științifici militari și civili, precum și comunitatea formată în jurul concursului național de inovare PatriotFest.

Concursul național de inovare în domeniul securității și apărării PatriotFest își propune să unească lumile creatorilor și consumatorilor de inovare pentru un viitor mai sigur și mai integrat tehnologic. Susținerea performanței românești înseamnă nu numai dezvoltarea unei platforme de sprijin și de recompense pentru inovare, dar și o curajoasă încercare de oprire a fenomenului de exod al creierelor.

De-a lungul celor trei ediții, inovatorii români și-au prezentat proiectele, printre care senzori revoluționari, tehnologii de inteligență artificială care transformă fișiere audio în text, securizarea documentelor și a comunicării electronice sau aplicații pe blockchain cu aplicare în securitatea fluxurilor de bunuri, sub formă de prototipuri funcționale. Tematicile sunt împărțite pe categorii largi, dar importante pentru viitor, precum agilitatea cunoașterii, optimizarea performanței umane, siguranța pericolului și creativitate pentru securitate.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending