Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

LIVE VIDEO si TEXT de la Bruxelles. Consiliul taie 100 de miliarde. Urmariti aici Inregistrarea Video cu reactiile Presedintelui. ESEC. Liderii au decis amanarea discutiilor pentru anul viitor.

Published

on

Ce a declarat Traian Basescu despre taierile de 100 de miliarde si cat a castigat sau pierdut Romania.

Iata cateva dintre reusitele echipei Romaniei

-renuntarea la plafonarea alocarilor in legatura cu rata absorbtiei

-TVA eligibil ca si cheltuiala rambursabila pentru beneficiarii care nu isi deduc aceastà taxa

-mai multi bani pentru agricultura.

Taierile suplimentare cerute de Rompuy duc suma initiala la 100 de miliarde. Inca nu se stie daca si cat va pierde Romania.

Presedintele a raspuns, la intrebarea corespondentului caleaeuropeana.ro, ca este multumit de sprijinul oferit la negocieri de echipa Guvernului.

Surse apropiate Consiliului European au declarat ca liderii europeni nu au ajuns la un acord dupa cea de-a doua zi de discutii.

Se pare ca acestia ar fi decis sa reia discutiile la urmatorul summit.

Caleaeuropeana.ro a transmis live declaratiile Presedintelui, de la ora 18.00.

Urmăriţi mai jos înregistrarea video:

Video streaming by Ustream

Preşedintele Traian Băsescu a plecat, mercuri, la Bruxelles, unde reprezinta România la Consiliul European din 22-23 noiembrie, când se va negocia bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020.

Rompuy a declarat ca sunt inca divergente si ca vor continua discutiile la inceputul anului viitor.

Barroso a declarat, la finalul discutiilor, ca u inteles mai bine pozitiile statelor, dar ca nu au ajuns la un consesns.

Sunt la altreilea rand de negocieri, dar complexitatea situatiei si faptul ca pentru prima oara discutam in istoria UE despre taieri si nu cresteri ale bugetului. curand avem 28 de state si mai multe competente ale Uniunii Europene. Trebuie sa avem cresteri de locuri de munca si a economiei.

Vrem sa dezvoltam infrastructura, dar si sa lucram la piata unica.

Avem nevoie de spirit de coeziune intre tarile si regiunile europene.

Trebuie sa aratam solidaritate.

Negocierile oficiale privind bugetul UE în perioada 2014-2020 au inceput joi seara, incepand cu ora cu ora 24:00, ora României. Vezi aici cum a incercat Traian Basescu sa il convinga pe Rompuy.

Veţi putea urmări LIVE Negocierile sefilor de state si de guvern,  prin intermediul Serviciului media al Comisiei Europene.


UPDATE ora 12.45

Principalul obiectiv al Romaniei in negocierile de la Consiliul European este DECUPLAREA alocarilor de bani pe coeziune de plafonarea stabilita prin art 45 al proiectului lui Rompuy, legata de rata de absorbtie.

UPDATE 11.00

Traian Basescu este Optimist. Varianta lui Rompuy aduce mai multi bani pentru coeziune si agricultura. Click aici pentru a vedea cati bani in plus apar fata de varianta anterioara si de unde se va taia,  potrivit informatiilor obtinute de Gandul.

UPDATE 1.30

Consiliul a decis reluarea discutiilor vineri, la pranz, in urma unui dosar de negociere nou, propus de Ropuy.

Update 23.45

Urmeaza o noapte lunga. In cateva minute va incepe intalnirea sefilor de stat si de guvern cu cei ai institutiilor europene. Analistii anticipeaza o prelungire cu o zi sau chiar doua a lucrarilor Consiliului. Cel mai probabil intalnirea din aceasta seara se va incheia spre ora patru dimineata. Ramaneti pe caleaeuropeana.ro pentru ultimele noutati.

Update 22.54

Presedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schultz a sosit la sediul Consiliului European

UPDATE 22.27

Presedintele Traian Basescu participa la discutiile din Grupul Prietenilor Coeziunii, pentru a conveni asupra strategiei de negociere pentru intalnia celor 27 de sefi de stat si de guverne de la Dineul Consiliului European.

UPDATE 21.44

Sefii de stat si de guvern incep sa vina la intalnirea prietenilor coeziunii, inainte de dineul Consiliului.

UPDATE  22 noiembrie, ora 12.50

Presedintele Traian Basescu a iesit vizibil ingrijorat si ingandurat dupa intalnirea pe care a avut-o, in jurul orei 11, cu Presedintele Rompuy.

Imaginile surprinse de camerele de luat vederi, pe care le puteti urmari aici,

Il arata pe Traian Basescu initial zambitor,la intrarea in sediul Consiliului European.

O ora mai tarziu, pe fata sa se putea citi framantarea unui om care probabil este constient de situatia complicata a negocierilor.

Cum nu a facut declaratii nici la intrare nici la iesire, ramane de vazut cat de bine a fost aparata pozitia Romaniei si mai ales, cat de eficient.

UPDATE 20.30

Care e procedura de adoptare a bugetului

Caleaeuropeana.ro va prezinta pasii de urmat pentru stabilirea bugetului UE

-acordul politic la nivelul Consiliului European privind cadrul general al Cadrului Financiar Multianual.Se stabilesc sumele totale pentru capitole, elemente in afara cadrului, aranjamente speciale

-acordul in UNANIMITATE al Consiliului UE asupra propunerii de regulament al cadrului, conform liniilor decise in Consiliul European

-acordul Parlamentului European asupra propunerii de regulament agreate de Consiliu. Parlamentul poate aproba sau respinge propunerea, fara sa o modifice.

– click aici pentru a vedea viziunea Parlamentului European

-Consiliul adopta formal regulamentul

– Parlamentul si Consiliul adopta Acordul Interinatitutional privind cooperarea in domeniul bugetare,la propunerea Comisiei

-adoptarea, in codecizie, a regulamentelor sectoriale in baza carora se vor cheltui fondurile

UPDATE 20.00

Premierul i-a transmis Presedintelui mandatul stabilit de Guvern pentru negocierile de la Bruxelles. Traian Basescu a aflat pozitia Guvernului in zborul spre Consiliul European.

Iata care sunt obiectivele asumate de Cotroceni:

-obiectivul general al Romaniei este de a-si intari pozitia de beneficiar net fata de actuala

perspectiva, printr-o Finantare adecvata pentru politica de coeziune si politica agricola comuna.

-Romania sprijina conceptul de better spending, dar cu aplicare la toate cheltuielile bugetului UE si nu doar la politica de coeziune si care sa nu implice reducereanivelului actual de cofinantare

– in privinta PAC, Romania sustine o finantare adecvata in termeni reali a celor doi piloni , astfel incat sa fie valorificat potentialul agricol al noilor state membre, precum si atingerea obiectivelor de convergenta.

Pentru dezvoltare rurala, pentru Romania sunt importante aspectele privind ratele de cofinantare si de prefinantare, precum si criteriile de alocare.

Informatiile puse la dispozitie de Administratia Prezidentiala jurnalistilor din delegatia care il insoteste pe Traian Basescu sunt bogate in detalii privind procedurile si cadrul de negociere, dar par sa protejeze zona de interese ale Romaniei, pentru a nu afecta probabil marjele de negociere din Consiliu prin publicarea lor.

Mult mai generos a fost insa Guvernul, care, printr-un comunicat transmis de catre Ministerul Afacerilor Europene, dupa prezenta lui Leonard Orban la Consiliul Afaceri Generale, de marti, a dat un comunicat de presa prin care anunta care sunt principalele zone de interes pentru tara noastra.

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban a participat la 20 noiembrie 2012, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene (CAG), în marja căreia a avut loc o întâlnire cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în vederea pregătirii Consiliului European excepțional din 22-23 noiembrie 2012, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Europene, transmis catre caleaeuropena.ro.

“În cadrul discuțiilor purtate cu acest prilej, în seara zilei de 19 noiembrie, ministrul a prezentat poziția României, subliniind faptul că țara noastră are două mari obiecții referitoare la propunerea formulată de președintele Rompuy asupra viitorului cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020.

”Pe de o parte, am respins orice fel de corelare între rata de absorbție a fondurilor pentru politica de coeziune din perioada 2007-2011 și viitoarele alocări pentru 2014-2020. Această legătură este prevăzută la paragraful 45 al documentului și afectează doar România”, a declarat Leonard Orban, menționând că ”o asemenea abordare este inacceptabilă atât din punct de vedere politic, cât și tehnic”.

Caleaeuropeana.ro va prezinta care sunt taierile propuse de Presedintia cipriota a Consiliului UE si cele ale lui Rompuy, fata de propunerea Comisiei.

Astfel, valoarea totala a fondurilor propuse de Comisie este de 1091 de miliarde euro, fata de 1038 propuse de Consiliul UE in asa numitul Negotiating Box si doar 1010 miliarde propuse de Consiliul European.

20121121-202145.jpg

UPDATE 14:50

Declarațiile președintelui:

nivelul de absorbție a fondurilor europene înainte de runda finală a negocierilor pt buget este 9,72%

– salut decizia CCR care a pus justiția deasupra deciziilor politice, fie ele si ale Parlamentului

– poate se vor face progrese care să ne ajute în crearea aprecierii că România este stat de drept, și inclusiv politicienii înțeleg asta

– acest Consiliu este fundamental pentru a pune semnul egal intre ce declaram ca oameni politici si ce facem cand avem in fata cel mai puternic instrument de a face ce declaram

– la randul lor, donatorii sunt intr-o situatie dificila dpdv economic, toate statele UE fac reduceri de bugete

– pt a fi credibili in fata natiunilor Uniunii, ne obliga sa aplicam cat mai mult actiunea concreta de declaratii

– as mai spune ca nu sunt pesimist, dar asta ma caracterizează și in cele mai dificile momente

UPDATE 14:18.

Președintele Traian Băsescu va face declarații începând cu orele 14:50, înainte de a îndrepta spre Bruxelles.

Șeful statului urmează să se întâlnească mâine, la ora 11:00 (ora 12:00, ora României) cu președintele Consiliului European Herman van Rompuy.

Tot în decursul zilei de mâine sunt programate reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz (ora 21:00, ora României) și dineul de lucru al șefilor de stat și de Guvern (începând cu ora 21:30, ora României).

Vineri, 23 noiembrie,va avea loc cea de-a doua sesiune de lucru privind cadrul financiar multianual 2014-2020. Președintele Consiliului European consideră că ”absenţa unui acord ne-ar afecta pe toţi”, astfel încât, discuțiile ar putea fi prelungite ”dacă este nevoie”.

Veti putea urmări LIVE pe caleaeuropeana.ro principalele declaratii ale oficialilor europeni.


Live video by Ustream

Van Rompuy a trimis membrilor Consiliului invitaţia pentru summit-ul extraordinar prevăzut pentru 22-23 noiembrie. În document, el spune că membrii Consiliului trebuie să ajungă la o înţelegere pe bugetul multianual 2014-2020, potrivit RomaniaLibera.ro. El subliniază că absenţa unui acord ar dăuna tuturor statelor UE.

Preşedintele Consiliului precizează că a decis ca împreună cu preşedintele CE, Jose Barroso, să aibă întâlniri separate, joi, cu fiecare dintre liderii statelor UE, la Bruxelles.

“Scopul întâlnirii este clar: este de a ne asigura că Uniunea are mijloacele necesare de a funcţiona în anii care vin, luând în calcul constrângeri fiscale inevitabile. Este de a trimite un semnal concret despre determinarea noastră de a face orice este necesar pentru a scoate Europa din criză. Să fim bine înţeleşi: absenţa unui acord ne-ar afecta pe toţi. De aceea am aranjat ca întâlnirea noastră să poată fi prelungită, dacă este nevoie”, scrie preşedintele Consiliului, potrivit sursei citate.

Van Rompuy precizează că reprezentanţii Consiliului au propus un buget redus cu 80 de miliarde faţă de proiectul Comisiei, discuțiile urmând să înceapă joi seară, la ora 20.00 (ora 21- Bucureşti), cu o întâlnire cu preşedintele Parlamentului European.

Guvernul a aprobat un memorandum privind bugetul UE pentru 2014-2020. Potrivit acestuia, Romania ar trebui sa foloseasca dreptul de veto daca presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, mentine o pozitie ferma legata de reducerea alocarilor inclusiv pentru Romania, mizandu-se pe o renegociere in 2013.

Parlamentul a adoptat, în plen, cu 237 de voturi “pentru”, niciun vot “împotrivă” şi o abţinere, o rezoluţie care arată că preşedintele Traian Băsescu trebuie să apere interesul naţional, susţinând la Consiliul European propunerile CE şi PE de buget.

Foto: presidency.ro

>

“În cadrul discuțiilor purtate cu acest prilej, în seara zilei de 19 noiembrie, ministrul a prezentat poziția României, subliniind faptul că țara noastră are două mari obiecții referitoare la propunerea formulată de președintele Rompuy asupra viitorului cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020.

”Pe de o parte, am respins orice fel de corelare între rata de absorbție a fondurilor pentru politica de coeziune din perioada 2007-2011 și viitoarele alocări pentru 2014-2020. Această legătură este prevăzută la paragraful 45 al documentului și afectează doar România”, a declarat Leonard Orban, menționând că ”o asemenea abordare este inacceptabilă atât din punct de vedere politic, cât și tehnic”.

”Cea de a doua problemă majoră pe care am semnalat-o se referă la convergenţa plăţilor directe pentru agricultură, care este defavorabilă României în această propunere. Am pledat pentru nevoia unor alocări consistente pentru plățile directe. Ținând cont de nevoia crescândă de echitate între fermierii tuturor statelor membre, am susținut menținerea la patru ani a perioadei de tranziție, de echilibrare a nivelului plăţilor directe – conform propunerii Comisiei Europene – și nu creșterea acesteia la șase ani, așa cum prefigurează președintele Van Rompuy”, a afirmat ministrul afacerilor europene.

De asemenea, reprezentantul României a susținut menținerea unei rate de cofinanțare de 85 % pentru regiunile mai slab dezvoltate și asigurarea unei rate de prefinanțare comparabile cu cea din actualul exercițiu bugetar al Uniunii Europene. Ministrul Leonard Orban a insistat și asupra menținerii actualelor condiții privind eligibilitatea taxei pe valoarea adăugată și în viitoarea perioadă de programare 2014-2020″.

CONSILIUL EUROPEAN

COVID-19: Summitul liderilor europeni din 24-25 septembrie, amânat de Charles Michel. Președintele Consiliului European a intrat în izolare

Published

on

© Administrația Pezidențială

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a decis marți amânarea summitului special al liderilor europeni după ce un ofițer de securitate din echipa sa a fost testat pozitiv cu COVID-19, iar Michel a fost nevoit să intre în auto-izolare.

Anunțul a fost făcut de purtătorul său de cuvânt, Barend Leyts, într-o serie de mesaje pe Twitter.

“Președintele Consiliului European a decis să amâne reuniunea Consiliului European special, care era planificată pentru 24-25 septembrie pentru 1-2 octombrie. Președintele Consiliului European a fost înștiințat astăzi că un ofițer de securitate, cu care s-a aflat în contact la începutul săptămânii trecute, a fost testat pozitiv cu COVID-19”, a spus Leyts.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că Michel este testat în mod regulat și că rezultatul testului de luni a fost negativ. “Respectând legislația belgiană, el a intrat astăzi în carantină”, a continuat Leyts.

Summitul Consiliului European din 24-25 septembrie urma să fie consacrat relațiilor externe ale Uniunii Europene, îndeosebi răspunsul european la situația din Belarus, criza din estul Mării Mediterane, otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, situația din vecinătatea sudică a UE, precum și relațiile dintre UE și China.

Mai mult, miniștrii afacerilor externe din țările UE au amânat pentru Consiliul European al șefilor de stat sau de guvern o decizie privind instituirea de sancțiuni la adresa regimului autoritar de la Minsk, după ce nu au reușit să întrunească unanimitatea la reuniunea de luni.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

Published

on

©United Nations

Suntem responsabili unii pentru ceilalți iar criza COVID-19 ne-a reamintit ceea ce este esențial: integritatea și demnitatea fiecărei ființe umane, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel, cu ocazia marcării a 75 de ani de la crearea Națiunilor Unite, parafrazându-l pe fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, care ”a lăsat o moștenire remarcabilă privind lupta pentru valorile universale”.

”Bunăstarea colectivă și individuală trebuie să fie întotdeauna busola noastră. Nu împărtășim cu toții aceeași istorie, obiceiuri, cultură. Dialogul și cooperarea necesită efort susținut, evitând capcanele neînțelegerii, exersând răbdarea, învățând unii de la alții. Acest lucru necesită respect și tenacitate”, a mai spus oficialul european, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Făcând un exercițiu de imaginație într-un apel la responsabilitate și efort comun pentru oferirea unui răspuns la provocările actuale și viitoare precum ”schimbările climatice, dezvoltare sustenabilă și obținerea pășii și securității”, Charles Michel s-a întrebat cum va arăta lumea în 2095, peste alți 75 de ani.

”Ca orice părinte, doresc ce este mai bun pentru copiii mei. Permiteți-mi să îmi imaginez cum va fi viața lor. Lucie va avea 76 de ani, probabil nepoți, va fi lucrat deja pe trei continente. Sau poate va fi fost asistentă medicală, sau artist, sau va fi avut o nouă meserie care încă nu există. Vreau să îmi imaginez cum va arăta lumea în care Lucie și sora sa, Jeanne, și fratele său, Maximilien, vor trăi: 11 miliarde de oameni, care probabil vor trăi în mega-orașe. Doar dacă explorarea spațiului nu va fi deschis noi orizonturi. Probabil că descoperirile privind capacitățile neexplorate ale creierului uman vor fi deschis noi posibilități. În același timp, mă întreb. Vor fi fost conservate marile păduri? Accesul la apă va fi fost garantat sau va reprezenta o sursă de conflict care va fi dus la războaie? Va fi fost gestionată migrația determinată de schimbările climatice într-un mod uman? Dincolo de toate acestea, va fi fost demnitatea umană, libertățile personale și lupta împotriva oricărei forme de discriminare mai slabă sau mai robustă?”, s-a întrebat președintele Consiliului European, încercând să își imagineze cum va arăta lumea peste alți 75 de ani.

În acest context, Charles Michel  a mărturisit că se gândește cu fiori la cei trei copii ai săi și la toți copiii, care, peste 75 de ani, vor fi în vârstă. ”Discursurile nu sunt suficiente. Acțiunile și curajul nostru de astăzi sunt cele care le vor oferi noi oportunități pentru a-și deschide aripile”, a transmis oficialul european, completând că spiritul ”cooperării este ADN-ul pe care UE îl împarte cu ONU”.

Anul acesta, summitul de marcare a 75 de ani de la crearea Organizaţiei Națiunilor Unite se desfășoară în format virtual, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

În sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU, ce urmează să se desfăşoare pe parcursul unei săptămâni, vor fi difuzate discursuri video înregistrate ale liderilor planetei, alocuţiuni ce nu trebuie să depăşească 15 minute.

 

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis, declarație comună cu președinții Poloniei și Lituaniei pentru poporul din Belarus: Ne oferim sprijinul pentru reforme politice și economice

Published

on

© European Union

Președinții României, Poloniei și Lituaniei au semnat luni o declarație comună privind situația din Belarus, în care Klaus Iohannis, Andrzej Duda și Gitanas Nauseda se oferă să pună la dispoziție autorităților de la Minsk know-how pentru inițierea unor reforme politice și economice.

Cei trei șefi de stat susțin construirea unui parcurs democratic al Belarusului “printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept”.

“Oferim expertiza noastră și know-how-ul pentru parcursul de reforme politice și economice, pentru construirea de instituții independente și pentru asigurarea unui mediu unde respectul pentru drepturile omului și libertatea de expresie sunt o normă fundamentală de neclintit a societății”, se mai arată în declarația semnată de Iohannis, Duda și Nauseda, transmisă de Administrația Prezidențială către CaleaEuropeană.ro.

Totodată, cei trei lideri est-europeni subliniază că este util ca Uniunea Europeană, ca putere economică globală majoră, să propună un pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic. De altfel, declarația celor trei lideri vine la debutul unei săptămâni care se va încheia cu un Consiliu European special, la Bruxelles, consacrat relațiilor externe ale UE și îndeosebi situațiilor din Belarus și estul Mării Mediterane.

“Pachetul ar trebui să includă, inter alia: facilitarea comerțului cu Uniunea Europeană și asistență pentru negocierile de aderare la Organizația Mondială a Comerțului; un regim liberalizat de vize, atunci când vor fi întrunite condițiile necesare; asistență pentru diversificarea sectorului energetic și pentru securitatea energetică a Belarusului; acces la resursele financiare pentru restructurarea și lansarea economiei belaruse de tip liberal; prezență și activitate sporite ale Instituțiilor Financiare Internaționale pentru reformarea economiei belaruse și pentru sporirea investițiilor”, propun cei trei președinți.

Adresăm un apel către Comunitatea Internațională de a se alătura Uniunii Europene și Statelor sale Membre în demersul de a pregăti o agendă pozitivă pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru tranziția politică, economică și socială a țării.

Declarația comună semnată vine și în contextul unor eforturi particulare ale celor trei țări. Lituania i-a oferit azil Svetlanei Tihanovskaia, candidata opoziției împotriva lui Aleksandr Lukashenko, și l-a inclus pe lista națională pe președintele contestat al Belarusului, într-o mișcare coordonată cu Estonia și Letonia. În ce o privește, Polonia insistă pentru adoptarea unor sancțiuni europene și promite să adopte și sancțiuni naționale.

România, prin implicarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a pus la dispoziție o sumă de 100.000 de euro pentru sprijinirea societății civile și a jurnalismului independent din Belarus, iar ambasadorul României la Minsk s-a numărat printre diplomații europeni care au vizitat-o acasă pe Svetlana Aleksievici, laureată a Premiului Nobel, și figură importantă în mișcarea de opoziție democratică din Belarus.

Declarația integrală:

“Noi, Președinții Lituaniei, Poloniei și României, ca state membre ale Uniunii Europene:

 • susținând ferm libertatea și promovarea principiilor democratice,
 • evidențiind că alegerile libere, corecte și transparente sunt un drept democratic fundamental al oricărei națiuni,
 • recunoscând drept legitime rezultatele alegerilor doar dacă acestea sunt organizate în conformitate cu Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice și sunt monitorizate internațional,
 • admițând explicit că nimeni altcineva decât Poporul Belarusului are dreptul de a decide destinul pentru țara sa,
 • reasigurând asupra respectului nostru pentru o astfel de decizie realizată pe baze legitime,
 • înțelegând că un Belarus prosper, construit pe încredere socială și o viziune comună, este esențial pentru o Europă mai stabilă și mai sigură,

Ne declarăm voința să susținem Poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept;

Oferim expertiza noastră și know-how-ul pentru parcursul de reforme politice și economice, pentru construirea de instituții independente și pentru asigurarea unui mediu unde respectul pentru drepturile omului și libertatea de expresie sunt o normă fundamentală de neclintit a societății;

Credem că, în demersul de sprijinire a Poporului Belarusului, este util ca Uniunea Europeană – ca putere economică globală majoră – să propună un pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic. Pachetul ar trebui să includă, inter alia:

 • facilitarea comerțului cu Uniunea Europeană și asistență pentru negocierile de aderare la Organizația Mondială a Comerțului;
 • un regim liberalizat de vize, atunci când vor fi întrunite condițiile necesare;
 • asistență pentru diversificarea sectorului energetic și pentru securitatea energetică a Belarusului;
 • acces la resursele financiare pentru restructurarea și lansarea economiei belaruse de tip liberal;
 • prezență și activitate sporite ale Instituțiilor Financiare Internaționale pentru reformarea economiei belaruse și pentru sporirea investițiilor.

Adresăm un apel către Comunitatea Internațională de a se alătura Uniunii Europene și Statelor sale Membre în demersul de a pregăti o agendă pozitivă pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru tranziția politică, economică și socială a țării”.

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN23 mins ago

Social-democrații din Parlamentul European, despre noua politică de migrație și azil a UE: Solidaritatea trebuie să fie regula, nu excepția

Dacian Cioloș30 mins ago

Liderul Renew Europe Dacian Cioloș: UE a tras prea mult de timp. Trebuie să construim un sistem european de azil și migrație bazat pe solidaritate

U.E.32 mins ago

Uniunea Europeană consideră că așa-numita ”învestire” a lui Lukanșenko în funcția de președinte este lipsită de ”legitimitate democratică”: UE își revizuiește relațiile cu Belarus

JUSTIȚIE56 mins ago

Klaus Iohannis, după propunerile avocatului general al CJUE: Voi insista și cred că voi avea succes ca Ministerul Justiției să vină cu propuneri pentru modificarea legilor justiției

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Washingtonul, poziție comună cu UE, nu îl recunoaște pe Aleksandr Lukashenko drept ”președintele legitim ales al Belarusului”

POLITICĂ16 hours ago

Klaus Iohannis avertizează: Dacă majorarea pensiilor cu 40% intră în vigoare, România va pierde 3 miliarde de euro fonduri europene. Este un scenariu de groază

PARLAMENTUL EUROPEAN18 hours ago

Deputații europeni solicită măsuri pentru reducerea decalajului digital în educație: Egalitatea de șanse trebuie să fie în centrul politicii de educație a UE

MAREA BRITANIE18 hours ago

Negociatorul-șef al UE Michel Barnier: Uniunea Europeană este hotărâtă să ajungă la un acord comercial cu Regatul Unit, dar va fi fermă

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu omologul din Arabia Saudită pentru extinderea dialogului politico-diplomatic și a relațiilor sectoriale

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană: Raportul european privind drogurile 2020 arată că infractorii amenință sănătatea și securitatea celor care trăiesc în Europa

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA7 days ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending