Connect with us

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

LIVE VIDEO si FOTO. Băsescu: Xenofobia şi rasismul încep să apară din nou cu vitalitate în Europa. Gafa autoritatilor slovace: Ciudata melodie romaneasca aleasa de gazde l-a ingandurat pe Traian Basescu

Published

on

UPDATE 14:40

Seful statului a participat la ceremonia de dezvelire a unor plăci comemorative în cinstea armatelor ruse și române, eliberatoare ale orașului. Alături de acesta  participă şi preşedintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Serghei Narîșkin, cu care Băsescu a discutat pret de câteva minute.
basescu pas

 

traian basescu placa dezvelire

 

UPDATE: 13: 50

Calea Europeana va transmite imagini  LIVE de la intalnirea lui Traian Basescu cu o admiratoare din Slovacia de 69 de ani care a rugat reporterii care transmiteau in direct ceremonia  sa o ajute sa intre in legatura cu presedintele roman.

Sustinatoarea lui Basescu avea la ea o fotografie a acestuia si a declarat ca a fost in Romania de doua ori in anii ’60 si ’71.

VIDEO

slovacia autograf 2

basescu intalnire sustinatoare

Video streaming by Ustream

UPDATE: 13: 15

Gazdele slovace au cantat o melodie romaneasca  in semn de tribut muzical pentru preşedintele Băsescu, insă cantecul ales l-a pus pe ganduri pe şeful statului român.

Melodia aleasa a fost consacrata de interpretarea lui Gabi Lunca – “Pomule, de ce te-apleci”

Versurile melodiei:

Pomule, de ce te-apleci,
Cand sunt ploi si vanturi reci?
Tot asa m-aplec si eu
Si la bine si la rau.

Pomule, de ce te-apleci,
Cand sunt ploi si vanturi reci?
Tot asa m-aplec si eu
Si la bine si la rau.

Doamne, cum s-apleaca pomu’,
Tot asa este si omu’,
Daca n-are nimic bun,
Il bate vantu’ pe drum.

Este-o vorba din batrani,
Cand tuna sa nu injuri,
Stai cu fata la pamant
Si striga la Cel Mai Sfant.

Este-o vorba din batrani,
Cand tuna sa nu injuri,
Stai cu fata la pamant
Si striga la Cel Mai Sfant.

Doamne, cum s-apleaca pomu’,
Tot asa este si omu’,
Daca n-are nimic bun,
Il bate vantu’ pe drum.

Omule, ai rezistat
La lovituri si taiat,
Tot asa rezist si eu,
Ca m-ajuta Dumnezeu.

Omule, ai rezistat
La lovituri si taiat,
Tot asa rezist si eu,
Ca m-ajuta Dumnezeu.

Doamne, cum s-apleaca pomu’,
Tot asa este si omu’,
Daca n-are nimic bun,
Il bate vantu’ pe drum.

Ce n-ar da un om bogat
Sa nu fie suparat,
Ar da averile toate
Ca sa scape de la moarte.

Ce n-ar da un om bogat
Sa nu fie suparat,
Ar da averile toate
Ca sa scape de la moarte.

Doamne, cum s-apleaca pomu’,
Tot asa este si omu’,
Daca n-are nimic bun,
Il bate vantu’ pe drum.

Melodia cantata in cinstea presedintelui Dumei Ruse si a oficialilor rusi prezenti la eveniment:

UPDATE: 13:10

VIDEO Discursul susţinut de preşedintele Băsescu:

„Bună ziua. Bine v-am găsit. Încep prin a aduce salutul meu veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial. Domnule preşedinte Ivan Gašparovič, domnule președinte al Dumei de Stat Narîşkin, domnule prim-ministru Fico, doamnelor şi domnilor, în primul rând doresc să vă mulţumesc pentru ocazia pe care mi-aţi dat-o de a fi alături de dumneavoastră la un moment de care românii sunt mândri. Acum 69 de ani, armata slovacă, armata rusă, armata română, partizani slovaci, partizani români au contribuit la eliberare Slovaciei de sub jugul fascist. Aici, pe teritoriul Slovaciei, sunt 11.000 de militari români căzuţi la datorie pentru libertatea Europei. Istoria celui de-al Doilea Război Mondial ne-a învăţat un lucru: să respingem din tot sufletul xenofobia, rasismul; sunt elemente care astăzi încep din nou să apară cu vitalitate pe teritoriul Europei. De aceea, români, slovaci, ruşi avem obligaţia să luptăm împotriva acestor fenomene care au adus dezastre pe bătrânul continent. Istoria nu trebuie uitată pentru că dacă o uităm se va răzbuna pe noi. Înainte de a încheia mica mea intervenţie, doresc să mulţumesc tuturor acelora care îngrijesc cimitirele ostaşilor români de pe teritoriul Slovaciei. Vreau să le aduc un pios omagiu, în numele meu şi al poporului român, tuturor naţiunilor care s-au jertfit pentru ca astăzi să fim liberi.”

UPDATE 12:25

Băsescu asistă la manifestatiile de la Muzeu langa preşedintele Dumei din Rusia, intre ei aflându-se presedintele Parlamentului  slovac, Pavol Paška, iar in stanga sefului de stat roman se afla preşedintele slovac Ivan Gašparovič.

basescu slovacia dezvelire placi

 

basescu ceremonie dezvelire

Vizita oficiala a sefului statului roman se incheie joi, urmand ca presedintele sa revina in tara in jurul orei 17:00.
UPDATE 11:57 (FOTO si VIDEO)

basescu muzeu bystrica

Preşedintele Băsescu se îndreaptă spre oraşul Banská Bystrica unde va participa la o ceremonie la monumentul din cadrul Muzeului Eliberării Slovaciei.

La ceremonia din Banska Bystrica, participă și președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Serghei Narîșkin.

Cei doi oficiali au intrat în muzeu la câteva secunde distanţă, însă nu se ştie dacă vor purta convorbiri oficiale.

Băsescu va participa împreună cu Serghei Narîşkin, la Primăria din Banská Bystrica, la ceremonia de dezvelire a plăcilor comemorative în cinstea armatei române şi ruse.

VIDEO:

Video streaming by Ustream

Preluarea inregistrarii este posibila doar cu mentionarea sursei.

 

UPDATE 11:30

VIDEO Traian Băsescu a participat  la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române in memoria eroilor romani cazuti in Slovacia.

Monumentul este ridicat in cinstea celor peste 10.000 de romani care au murit in luptele pentru eliberarea Republicii Cehoslovace.

Preşedintele urmează să semneze în Cartea Electronică de Onoare şi urmează să participe în oraşul Banská Bystrica la o ceremonie la monumentul din cadrul Muzeului Eliberării Slovaciei.

VIDEO depunere coroane de flori

Video streaming by Ustream

 

UPDATE 11: 20

VIDEO Traian Băsescu participă la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române in memoria eroilor romani cazuti in Slovacia

basescu depunere flori

UPDATE 11:00  Președintele Traian Băsescu își continuă azi vizita în Slovacia. Programul său prevede azi o vizită la Cimitirul Militar al Armatei Române din Zvolen va depune o coroană de flori. Preşedintele va  semna în Cartea Electronică de Onoare şi urmează să participe în oraşul Banská Bystrica la o ceremonie la monumentul din cadrul Muzeului Eliberării Slovaciei.

 

eroi romani

 

eroi romani 2

memorial

Traian Băsescu a ajuns la Castelul Bratislava, unde va avea convorbiri cu preşedintele Parlamentului Republicii Slovace, Pavol Paška.

 

Video streaming by Ustream

UPDATE 17: 20 . Declaratie de presa sustinuta de Traian Basescu impreuna cu omologul slovac Ivan Gašparovič

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

Romania a adoptat standardele europene de tratare  a minoritatilor.

Nu vom accepta sa altcineva din afara Romaniei care sa ne spuna cum sa ne organizam administrativ-teritorial

 

–          As vrea sa subliniez faptul ca si Romania are in politica sa energetica viziunea dezvoltarii energiei obtinute din energie nucleara si proiectul nostru consta in construirea unui al treilea si al patrulea reactor nuclear

–          As sublinia si problema minoritatilor. Romania a adoptat standardele europene de tratare  a minoritatilor, au dreptul sa isi pastreze cultura, limba, au dreptul sa invete in limba materna si au obligatia sa fie loiali statului roman.

–          Vreau sa va spun acum, la Bratislava, ca statul roman multumeste minoritarilor slovaci care sunt buni cetateni ai statului roman. Daca veti veni in Romania, veti vedea ce frumos arata localitatile locuite de slovaci

–          Voi spune aici ce spun si la Bucuresti: nu vom accepta sa altcineva din afara Romaniei care sa ne spuna cum sa ne organizam administrativ-teritorial

Despre minoritatea maghiara: Cand se incearca depasirea unor limite statele reactioneaza politic

Intrebare: In ce masuri ati discutat despre o abordare comuna, eventual regionala la problema ridicata de o anumita minoritate – ma refer la cea maghiara. Cum vedeti perspectivele si daca aveti in vedere un shimb de bune practici dintre cele implementate in Romania si Slovacia?

Ivan Gašparovič: In discutia noastra (avuta cu presedintele Basescu, n.r.) s-a pus si problema minoritatilor si am constat ca am luat si luam atitudine fata de minoritati asa cum o facem si fata de cetateni ai tarilor noastre. Nu acordam o atentie desoeita unei minoritati sau alteia, luam atitudine echidistanta fata de toate minoritatile care traiesc in Republica Slovaca. (…)

T. Basescu: Cred ca nu trebuie sa mai fac nicio completare la ce a spus sl presedinte Gasparovic, si Romania, si Republica Slovaca si-au adapatat legislatia si au garantat standarde europene pentru minrotatile de pe teritoriul tarilor lor. Asadar nu este nicio divergenta in modul in care abordam problema minoritatilor. Dar este categoric ca, asa cum a facut-o Romania, cum a facut-o si Slovacia, atunci cand se incearca depasirea unor limite, statele sa reactioneze politic.

 

Traian Basescu, despre Siria: Romania adopta o pozitie prudenta

Punctul de vedere al Romaniei a fost exprimat oficial ieri: Romania adopta o pozitie prudenta. Romania este in asteptarea unei aprecieri a expertilor ONU care se afla pe teritoriul Siriei cu mandat de a stabili cine a utilizat gaze toxice si abia apoi ne vom pronunta, pentru ca plecam de la premisa ca prudenta este cuvantul de ordine. (…) Daca aliati de-ai nostri vor stabili interventia in Siria, Romania va fi solidara cu aliatii ei din NATO si din UE. Pana atunci insa, Romania foloseste un singur cuvant: prudenta.

 

UPDATE 16:10  

FOTO VIDEO. Preşedintele Slovaciei i-a acordat “Crucea militară albă” generalului locotenent Victor Goanţă, iar preşedintele Traian Băsescu i-a acordat Ordinul Virtutea Militară în grad de ofiţer ing. Jan Gubco şi Ordinul Virtutea Militară în grad de Ofiţer lui Pavel Dobrik.

basescu decorare 1

basescu decorare 2

basesc decorare 3

 

Video streaming by Ustream

Video streaming by Ustream
UPDATE 15:10

Preşedintele a ajuns în Bratislava. Traian Băsescu a fost primit de către președintele Republicii Slovace Ivan Gašparovič la palatul prezidenţial şi urmează să participe la ceremonia de dezvelire a plăcilor comemorative în cinstea armatei române şi ruse, eliberatoarele oraşului Banská Bystrica.

basescu slovacia 2

basescu slovacia 4

 

Video: caleaeuropeana.ro

 La ora 16.30 (ora Romaniei), cei doi şefi de stat vor susţine o declaraţie de presă comună.

basescu slovacia 1

La doar cateva zile de la tensiunile declansate de reprezentantii partidului Jobbik in Romania si schimburile dure de replici intre Bucuresti si Budapesta, Traian Basescu va efectua o vizita in Slovacia, tara care a luat o serie de masuri ferme pentru a riposta in fata ofensivei ungare de a extinde numarul de cetateni prin acordarea dublei cetatenii etnicilor maghiari din aceasta tara. Autoritatile de la Bratislava au decis interzicerea dublei cetatenii, punand astfel etnicii maghiari in situatia de a alege intre cetatenia slovaca si cea ungara.

„Ungaria a devenit un focar de instabilitate în regiune. Politica Budapestei a început să creeze dificultăţi iar România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, a spus şeful statului, aflat la Izvorul Mureşului, la lucrările celei de-a XI-a ediţii a Universităţii de Vară. Preşedintele Traian Băsescu a ripostat, astfel, la  declaraţiile liderului Jobbik, Gabor Vona, care declarase că partidul pe care îl reprezintă va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, chiar dacă asta va însemna un conflict cu România.

in pregatirea vizitei, Traian Basescu a decorat primarul unei localitati din Slovacia, pentru modul in care ingrijeste mormintele soldatilor romani cazuti in lupta de eliberare a teritoriului fostei Cehoslovacii de sub ocupatia germana, in Al Doilea Razboi Mondial. Alti doi vetereani de razboi slovaci au fost decorati, prin decret prezidential, cu “Virtutea Militara”.

Preşedintele Băsescu l-a decorat si pe ambasadorului Jan Soth, şeful Cancelariei preşedintelui Republicii Slovace.

“In semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru contribuţia activă la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre ţara noastră şi Republica Slovacă, a dialogului bilateral la nivel înalt, tehnic şi sectorial, precum şi a schimburilor culturale dintre cele două ţări, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a conferit Ordinul Naţional «Pentru Merit» – în grad de Mare Ofiţer Excelenţei Sale domnul ambasador Jan Soth, şeful Cancelariei Preşedintelui Republicii Slovace”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. Decorarea a fost făcută la propunerea preşedintelui Traian Băsescu.

Caleaeuropeana.ro va transmite LIVE VIDEO si TEXT vizita in Slovacia a Presedintelui Basescu.

PRELUAREA ACESTUI MATERIAL NU POATE FI FACUTA FARA MENTIONAREA SURSEI

UPDATE 14.41

Slovacia, tara in care jumatate din populatia tarii munceste

Slovacia are o populatie de 5,4 milioane locuitori, dintre care peste

4 milioane sunt  utilizatori de internet.

Jumatate dinter locuitori – 2,7  milioane au un loc de munca, fata de Romania, unde muncesc 4,3 milioane din 20 de milioane.

In Slovacia, 70 la suta din forta de munca activeaza in servicii, 27 la suta in industrie, 3,5 la suta in agricultura.

Rata somajului a fost de 13 la suta in 2012, cei mai afectati fiind tinerii, cu un somaj de  33 la suta.

Cu un deficit 4,3 la suta in 2012 si o datorie publica  de 52 la suta din PIB in 2012, Slovacia are o datorie externa de 61 miliarde dolari, la un PIB de 130 de miliarde de dolari.

Slovacia are o inflatie anuala de 3,6 la suta, exporta de 80 miliarde dolari anual si  importa de 75 miliarde.

Radacinile se trag din  Marea Moravie a secolului 9, actualul teritoriu fiind sub ocupatie ungara o mie de ani.

Dupa primul razboi mondial, slovacii s-au unit cu cehii. In 1939, iau redevenit ndependenti si s-au alaturat nemtilor. Apoi, dupa al doilea Razboi Mondial,a fost reconstituita Cehoslovacia. Dupa 1968 si invazia sovietica, a urmat Revolutia de catifea, 1989.

La 1 ianuarie 1993 se despart din nou tarile. Slovacia intra in NATO si UE in 2004 si adopta Euro in 2009.

Slovacia are o suprafata de 49 de mii de km patrati.

Popiulatia e formata din 85 la suta slovaci, 10 la suta unguri si alte minoritati, printer care si cateva zeci de mii de romani.

Majoritatea slovacilor sunt romano-catolici sau protestanti.

Media de varsta este 38 de ani, rata nasteri 10 la o mie de locuitori, aproape la fel cu rata mortalitatii.

Slovacia aloca 4 la suta din PIB pentru educatie, iar 99 la suta din locuitorii peste 15 ani sunt alfabetizati.

Ce va face Președintele României,  in cele doua zile petrecute in Slovacia, potrivit programului oficial:

 Miercuri, 28 august a.c.

ora 14.00, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – ceremonia primirii oficiale de către președintele Republicii Slovace, domnul Ivan Gašparovič

ora 14.05, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – fotografie oficială cu preşedintele Republicii Slovace, domnul Ivan Gašparovič

ora 14.10, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Republicii Slovace, domnul Ivan Gašparovič

ora 14.30, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – ceremonie de decorare

ora 14.40, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegații oficiale

ora 15.30, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – declarație de presă comună cu președintele Republicii Slovace, domnul Ivan Gašparovič

ora 16.45, Bratislava (Republica Slovacă), Castelul Bratislava – convorbiri cu președintele Parlamentului Republicii Slovace, domnul Pavol Paška

ora 19.00, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – dineu oficial oferit de preşedintele Republicii Slovace, domnul Ivan Gašparovič în onoarea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu.

 

 Joi, 29 august a.c.

 

ora 10.15, Zvolen (Republica Slovacă) – ceremonia depunerii de coroane de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române

ora 11.00, Banská Bystrica (Republica Slovacă), Muzeul Eliberării Naţionale Slovace – ceremonia depunerii de coroane de flori la monumentul din cadrul Muzeului Eliberării Naţionale Slovace

ora 11.15, Banská Bystrica (Republica Slovacă), Muzeul Eliberării Naţionale Slovace – vizitarea muzeului şi semnare în Cartea Electronică de Onoare;

ora 11.40, Banská Bystrica (Republica Slovacă), Muzeul Eliberării Naţionale Slovace – ceremonial militar şi alocuţiuni

ora 13.00, Banská Bystrica (Republica Slovacă), Primărie – ceremonia de dezvelire de către preşedintele României, domnul Traian Băsescu, și de către președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, domnul Serghei Narîşkin, a plăcilor comemorative în cinstea armatei române și ruse, eliberatoarele oraşului

ora 13.30, Banská Bystrica (Republica Slovacă), Primărie – dejun oficial oferit de primarul oraşului Banská Bystrica, domnul Peter Gogol.

  Sursa programului – Departamentul de Comunicare Publică

Continue Reading
Advertisement
2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Cateva impresii dintr-o vizita ciudata. Traian Basescu in Slovacia - Gogoloi

  2. Pingback: VIDEO Autoritatile slovace au pus muzica lautareasca la o ceremonie oficiala la care a participat presedintele Traian Basescu - Gogoloi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

”Marele Puzzle: Cine va aduna piesele?”: Destrămarea ordinii internaționale liberale și intrarea în epoca unei competiții strategice SUA-China-Rusia, cu Europa în eșalonul secund, temele dominante ale Conferinței de Securitate de la München

Published

on

Corespondență de la München

Regruparea pieselor de bază ale ordinii internaționale și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la München, cel mai prestigios forum dedicat securității internaționale, care se defășoară între 15-17 februarie în capitala bavareză sub semnul unei lumi portretizate într-un ”mare puzzle” și influențate de dilema ”cine va aduna piesele”  în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.

Cu peste 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării care au confirmat prezența, între care cancelarul Germaniei Angela Merkel, vicepreședintele SUA Mike Pence, ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov, directorul pentru afaceri externe a Partidului Comunist Chinez Yang Jiechi sau miniștrii Apărării din Germania, Franța și Marea Britanie, raportul intitulat The Great Puzzle: Who Will Pick Up the Pieces este sinteza faptului că ”lumea nu asistă doar la o serie de crize mari și mici”, ci că ea este influențată de o problemă mult mai fundamentală, aceea că ”ordinea liberală internațională pare să se destrame”.

CaleaEuropeana.ro va relata, pentru al doilea an consecutiv, de la acest important for de dezbateri consacrat securității și apărării la nivel internațional. (Umăriți aici corespondența premieră de la ediția din 2018).

MSC 2019: Noua competiție strategică SUA-China-Rusia, acompaniată de un vid de conducere a ordinii internaționale liberale

Imaginea de ansamblu proiectată de raportul Conferinței are ca forță de propulsie noua dinamică a relațiilor internaționale influențată de ”trumpismul” politicii externe americane, incursiunea tot mai întetiță a Chinei în afacerile globale, agresivitatea Rusiei, dezacordurile transatlantice în materie de securitate și apărare, cooperare economică, dar și valori comune, viitorul incert al Brexit-ului, în vreme ce Europa încearcă să țină pasul prin eforturi în direcția apărării comune și prin reîmprospătarea alianței franco-germane.

FOTO: Munich Security Conference

”De la colapsul Uniunii Sovietice, peisajul securității internaționale nu a mai fost atât de periculos. Experimentăm o schimbare epocală, în care o eră se îndreaptă spre sfârșit, iar pentru moment sunt vizibile doar forme brute ale unei noi ere geopolitice. Deși unele state sunt dispuse să mențină ordinea internațională liberală, este discutabil dacă acești actori – adesea tulburați de alte provocări de politică externă și internă – sunt capabili să își asume acest rol”, este dilema pe care organizatorii Conferinței de Securitate o aruncă spre dezbatere liderilor lumii prezenți la eveniment, dintre care nu vor lipsi nici secretarul general al NATO, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate sau delegația Congresului SUA.

Președintele Conferinței de Securitate de la München, Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei în SUA, a insistat să evidențieze asupra tezei regrupării pieselor de bază ale ordinii internaționale, în condițiile în care diplomatul german a avertizat în mai multe rânduri asupra riscurilor unei rupturi epocale în relația transatlantică.

O nouă eră a competiției marilor puteri se desfășoară între Statele Unite, China și Rusia, acompaniată de un vid de conducere în ceea ce a devenit cunoscută sub numele de ordinea internațională liberală. Deși nimeni nu poate preconiza cum va arăta viitoarea ordine, devine evident că sunt necesare noi instrumente de gestionare”, a spus Ischinger.

Își fac SUA o ”mea culpa” strategică? // Mike Pence, prezent pentru a doua oară la MSC. Din delegația Congresului SUA va lipsi fostul senator John McCain, decedat anul trecut

Conferința de Securitate de la München va avea loc la finele unei săptămâni în care șeful diplomației americane se află într-un voiaj diplomatic la Budapesta, Bratislava, Varșovia, Bruxelles și Reikjavik pentru a consolida mesajul politic al forței de disuasiune a NATO și pentru a ridica problema influenței maligne a Chinei, secretarul Apărării în exercițiu va participa alături de miniștrii Apărării din țările NATO la o reuniune ministerială importantă la Bruxelles, iar vicepreședintele Mike Pence și delegația Congresului SUA vor fi în capitala Bavariei, toate acestea desfășurându-se la scurt timp după ce suspendarea obligațiilor Statelor Unite din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, măsură urmată de un quid pro quo din partea Rusiei, a trezit neliniștea unei noi curse a înarmărilor a început să domine spațiul strategic al relațiilor internaționale.

La München, SUA vor fi reprezentate atât la nivelul administrației federale – prin vicepreședinte Mike Pence și secretarul Apărării în exercițiu Patrick Shanahan -, cât și la nivel legislativ, delegația Congresului urmând a fi formată din senatorii Lindsey Graham, Sheldon Whitehouse, Roger F. Wicker, James Inhofe, și șefa Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi. La capitolul simbolic, aceasta va fi prima ediție MSC după mulți ani în care din delegația Congresului american nu va face parte John McCain, decedat anul trecut, în semn de omagiu pentru activitatea acestuia în sfera relațiilor transatlantice, Conferința de Securitate de la München asumându-și că va decerna anual premiul ”John McCain”.

Ediția din acest an a prestigiosului forum are loc într-un context în care Statele Unite dau semnele unei ”mea culpa” strategice în timp ce se lansează, de pe poziții de forță, într-o competiție strategică, atât cu China, cât și cu Rusia, ale căror acțiuni sunt percepute ca provocări la postura dominantă americană.

Lipsa unei implicări robuste a SUA în ultimul deceniu în Europa Centrală a creat goluri pe care le-au umplut uşor China şi Rusia”, este mesajul cu care oficialii de la Washington au anunțat prezența din această săptămână în Europa a secretarului de Stat Mike Pompeo, care se află într-un voiaj diplomatic la Budapesta, Bratislava, Varșovia, Bruxelles și Reikjavik.

Mesajul oficialilor Departamentului de Stat reprezintă o mică parte a gândirii strategice pe care Washington-ul o proiectează în era administrației Trump și care este demonstrată prin două dintre cele mai răsunătoare discursuri de politică externă în materie.

Anul trecut, fostul adjunct al lui Mike Pompeo pentru Eurasia, Wess Mitchell, afirma că pregătirea pentru o nouă competiție geopolitică cu Rusia și cu China, inclusiv în fief-ul aliaților central și est-europeni, este sarcina principală a politicii externe americane, avertizând asupra arsenalului Moscovei și Beijing-ului, de la agresivitate militară și tactici de manipulare, corupție și propagandă în cazul Rusiei la o ”diplomație a datoriei” în cazul Chinei.

Cele mai recente momente de referințe privind politica externă a Statelor Unite în această competiție globală sunt discursurile lui Mike Pompeo de la Bruxelles, din decembrie 2018, și firește discursul privind Starea Națiunii al președintelui Donald Trump.

Sub auspiciile unui eveniment German Marshall Fund, Mike Pompeo a ținut la Bruxelles cel mai consistent discurs oficial al administrației americane cu privire la relația transatlantică, în care a criticat acțiunile maligne ale Rusiei, Chinei și Iranului, a insistat pentru rolul cheie al NATO și a arătat că administrația președintelui Trump etalează o politică în care SUA privesc ”lumea așa cum e” și nu așa cum ”și-ar dori să fie”, o alocuțiune intitulată ”refacerea rolului statului-națiune în cadrul ordinii internaționale liberale”.

În fața camerelor reunite ale celui de-al 116-lea Congres american unde a susținut discursul anual privind Starea Națiunii, președintele Donald Trump a recidivat în retorică, însă a invocat desfășurarea competiției strategice cu China și cu Rusia în numele ”securității Americii”, o concurență în care disputele strategico-militare vor fi purtate printr-o dezvoltare impresionantă de opțiuni militare atât cu Moscova, cât și cu Beijing-ul, în timp ce supremația economică va fi o ciocnire eminamente cu China și cu practicile sale neloiale.

Asemenea diagnosticului în fază terminală formulat de raportul Conferinței de la München, în care competiția strategică dintre Washington, Beijing și Rusia reprezintă forma incipientă a unei ere geopolitice ce înlocuiește ordinea internațională liberală – o creație postbelică cu America în frunte, și Europa partener junior – politica administrației americane, cu accente profund realiste, înfățișează o premisă: ca putere mondială ce se bazează (încă) pe triada supremațiilor – politică, economică și militară – , Statele Unite trebuie să confrunte, atât Federația Rusă, cât și China, care de aproape un deceniu îi contestă această poziție dominantă globală.

Europa, în eșalonul secund: alianța franco-germană și Marea Britanie între ”Fix it or Brexit”

Deși axat preponderent pe temerile unei tranziții de la ordinea internațională liberală la noua eră geopolitică a competiției strategice care retrogradează Europa în planul secund, raportul Conferinței de la München plasează vidul ce reiese din riscul sucombării ordinii internaţionale liberale și pe seama Uniunii Europene și a principalelor sale puteri.

Alianța franco-germană, întărită recent prin Tratatul de la Aachen, testată la nivel de cooperare în materie de afaceri europene în atingerea unui compromis privind directiva europeană a gazului, și coordonată în declarații politice privind echiparea strategică a Europei sub leadership-ul comun în privința cooperării structurate permanente pentru apărare europeană și referitor la Inițiativa Europeană de Intervenție.

”Înțelepciunea convențională privind integrarea europeană arată că, dacă Franța și Germania pot să convină asupra unei politici specifice, restul Europei îi va urma. În lumina Brexit-ului și a accentelor populiste ale Italiei, Berlinul și Parisul sunt văzute de mulți ca fiind ultimii eurofili, în timp ce ei înșiși aspiră să fie “o forță motivantă” în integrarea europeană. Cu toate acestea, chiar dacă opinia publică din ambele țări rămâne entuziasmată, consensul franco-german este adesea greu de atins. În plus, în Europa de astăzi, consensul franco-german, în timp ce este încă necesar, nu mai este suficient”, explică raportul Conferinței.

FOTO: Munich Security Conference

Ordinea internațională este în reflux și din cauza Brexit, la trei ani după referendumul britanic și cu mai puțin de 50 zile până la ziua preconizată a retragerii din UE – 29 martie 2019 – situația fiind la fel de incertă. Numai o referință recentă – un raport al Băncii Angliei – a redus estimarea referitoare la creşterea economică din 2019 de la 1,7% la 1,2%, aceasta fiind cea mai importantă revizuire în scădere a unei previziuni după referendumul din 2016 pentru Brexit. O altă referință – un raport al firmei de consultanță IHS Markit – arată că ieșirea din Uniunea Europeană va accelera cel mai probabil declinul Regatului Unit spre poziția de ”jucător minor” pe piața globală a apărării în următorii cinci ani.

Potrivit raportului Conferinței de la München, Marea Britanie se află într-o poziție dificilă în care rolul său în privința securității europene și reconcilierea cu vocația sa transatlantică nu i-au oferit elemente decisive în negocierea unui acord care să permită o retragere ordonată și fără complicații din Uniunea Europeană.

”Liderii britanici și europeni au exprimat o nevoie urgentă de parteneriat continuu, reflectând o constatare că, în sistemul internațional de astăzi, opțiunea de a juca singur îți oferă posibilități limitate”, evidențiază raportul, subliniind încă o dată dilema în care apărătorii ordinii internaționale liberale și din care fac parte Germania, Franța și Marea Britanie o au de înfruntat. 

Confruntați fiind cu provocări interne și externe, sunt acești actori capabili să mențină ordinea internațională liberală? 

”Marele Puzzle: Cine va aduna piesele?”: Destrămarea ordinii internaționale liberale și intrarea în epoca unei competiții strategice SUA-China-Rusia, cu Europa în eșalonul secund, acestea sunt temele ”zero” printre care vor naviga liderii lumii la Conferința de Securitate de la München.

În ultimele cinci decenii, Conferința de Securitate de la München, aflată la cea de-a 55-a ediție în 2019, a devenit o întâlnire esențială anuală pentru comunitatea strategică internațională. De la înființarea sa în 1963 ca “Internationale Wehrkunde Begegnung” (n.r – reuniune internațională de apărare), MSC s-a transformat într-un forum independent dedicat promovării soluționării pașnice a conflictelor și a cooperării internaționale și dialogului. În plus, față de conferința emblematică anuală din februarie, MSC găzduiește în mod regulat alte evenimente de mare amploare în capitalele din întreaga lume.

Continue Reading

#RO2019EU

Dezbaterea din plenul Comitetului European al Regiunilor a necesitat exprimarea poziției premierului Viorica Dăncilă pe subiecte precum încălcarea statului de drept în România, aderarea la Spațiul Schengen și suținerea Balcanilor de Vest pe calea europeană

Published

on

Corespondență Bruxelles – Alexandra Loy

În cadrul vizitei pe care o efectuează la Bruxelles, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a participat astăzi, 6 februarie 2019, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor (CoR), pentru a  prezenta prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Problema respectării statului de drept și a aderării României la Schengen, precum și poziția Președinției Consiliului cu privire la extinderea UE în Balcanii de Vest au fost subiecte care au reapărut în dezbatere de astăzi din plenul CoR.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat cei patru piloni strategi pe care se construiește programul Președinției române, în centrul cărora se află conceptul de coeziune, ca valoare europeană comună, respectiv Europa convergenței, Europa siguranței, Europa actor global și Europa valorilor comune.

În cadrul intervenției sale, șeful executivului a făcut referire la dosarele complexe pe care România le are de gestionat în exercitarea mandatului său: negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual, retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, precum și migrația, securitatea și reflecția privind viitorul Uniunii.

Nu în ultimul rând, prim-ministrul Viorica Dăncilă a arătat că un alt obiectiv important pentru România este promovarea unui cadru consolidat de cooperare macro-regională, inclusiv prin Strategia UE pentru Regiunea Dunării, și a mulțumit membrilor Comitetului pentru deschiderea arătată față de acest subiect.

De asemenea, Premierul Viorica Dăncilă a atins alte câteva subiecte în timpul sesiunii de întrebări adresate de membrii plenarei Comitetului Regiunilor, precum poziția României cu privire la menținerea vizei Schengen pentru România, avansarea agendei strategice a UE, procesul de extindere a UE în Balcanii de Vest, consolidarea încrederii cetățenilor europeni în instituțiile Uniunii și problema respectării statului de drept în România. 

Referitor la menținerea vizei Schengen pentru România, Premierul român consideră că România își merită locul printre statele membre la acest spațiu, cel puțin din punct de vedere tehnic, această părere fiind împărtășită și de Comisia Europeană și Parlamentul European. 

,,Din 2011 România îndeplinește toate criterile tehnice de aderare, după cum o confirmă și Comisia Europeană în rapoartele sale, însă problema rămâne una de acord politic. România a contribuit în acești ani ca un adevărat stat membru al Spațiului Schengen și mă bazez pe sprijinul Președintelui Comisiei, dl. Jean-Claude Juncker, și al Președintelui Parlamentului European, dl. Antonio Tajani, care susțin aderarea României la Spațiul Schengen, pentru obținerea acceptului politic (din partea tuturor statelor membre n.r.). Dacă vorbim despre unitate și coeziune, atunci ele trebuie să se reflecte și aici.”

Viorica Dăncilă a oferit asigurări asupra faptului că obiectivele agendei strategice 2014-2020 vor fi atinse până la finele actualului ciclu instituțional, iar cooperarea în cadrul Trio-ului Președinției Consiliului UE, alături de Finlanda și Croația, este baza solidă pe care se va realiza acest lucru.

,,Am lucrat foarte bine în echipă cu Finlanda și Croația, care ne vor succede la Președinția Consiliului, pentru creionarea agendei pentru următoarele 18 luni. Cooperarea între președinții se impune dacă vrem să avem rezultate bune pe final de mandat pentru închiderea agendei strategice 2014-2020.”

De asemenea, premierul Dăncilă a vorbit și despre Balcanii de Vest, care sunt prioritari alături de Parteneriatul Estic. În acest sens, aceasta a salutat Acordul de la Prespa privind schimbarea numelui fostei republicii iugoslave și a subliniat faptul că acest act a rezolvat o dispută veche de decenii și a deschis calea către integrare euro-atlantică a Macedoniei de Nord. În acest sens, procesul de negociere pentru aderarea la UE a vecinului din sudul Balcanilor a fost și rămâne o prioritate pentru România în ceea ce privește securitatea și stabilitatea regională.

Mai mult, Viorica Dăncilă a reafirmat susținerea procesului de extindere în Balcanii de Vest de către Președinția Consiliului pe baza rezultatelor individuale ale fiecărui stat candidat în negocierea capitolelor de aderare. România este pregătită și dispusă să acorde sprijinul ei tehnic statelor care vor să meargă pe calea europeană. Acest lucru este valabil și pentru Republica Moldova, stat membru al Parteneriatului Estic, pe care România îl asistă în implementarea reformelor necesare integrării europene prin cooperarea la nivel de miniștri de resort în chestiuni sectoriale, potrivit afirmațiilor premierului.

Președinția României la Consiliul UE are ca obiectiv în programul său de lucru consolidarea încrederii cetățenilor europeni în proiectul european, care capătă o importanță fundamentală în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019 și al discuțiilor despre viitorul Europei. Premierul a exprimat în fața Comitetului Regiunilor convingerea Președinției Consiliului privind implicarea cetățenilor europeni în procesul decizional ca premisă pentru asigurarea coeziunii europene.

,,Cetățenii trebuie implicați în creionarea politicilor europene care trebuie să fie astfel mai aproape de aceștia. Trebuie să informăm mai mult cetățenii de măsurile pe care le luăm pentru UE. Cred că aceasta este calea de urmat dacă vrem ca cei care gândesc în spiritul valorilor europene și ale democrației să fie mai mulți decât cei care sunt anti-europeni. În Președinția română a Consiliului UE aveți nu doar un prieten, ci și un partener de încredere pentru aprofundarea coeziunii europene.”

Pe finalul dezbaterii, premierul Dăncilă a atins și subiectul delicat al statului de drept, reiterând că statul de drept nu este atacat în România, iar tot ce se spune împotriva acțiunilor guvernului român sunt minciuni.

,,Așa cum susținea și Comisia Europeană, în orice stat membru, statul de drept, drepturile cetățenilor și lupta anticorupție trebuie să primeze. Eu, ca premier, garantez că aceste aspecte vor fi pentru mine o prioritate. Toate acuzele la adresa guvernului sunt nefondate. O singură ordonanță de urgență a promulgat Guvernul pe justiție și a aceasta a fost pentru a pune în practică recomandări ale Comisiei de la Veneția. Restul acuzelor că guvernul României nu pune în vigoare anumite aspecte nu sunt demonstrate de realitate.”, a încheiat premierul României.

Este de menționat și faptul că Premierul Viorica Dăncilă a reliefat rolul important pe care Comitetul European al Regiunilor îl are ca punte de legătură între autoritățile locale și regionale și instituțiile europene și a arătat că acesta va fi un partener important pe perioada celor 6 luni de mandat ale României, mulțumind instituției pentru sprijinul acordat până acum României și Președinției Consiliului. 

Vizita de două zile a premierului Viorica Dăncilă la Bruxelles, pentru prezentarea priorităților Președinției Consiliului în fața plenului reunit al Comitetului European al Regiunilor și pentru întrevederea separată cu Președintele instituției, Karl-Heinz Lambertz, se va încheia mâine cu participarea primului ministru la Conferința pentru combaterea anti-semitismului și protejarea comunităților de evrei din întreaga lume și cu întrevederea bilaterală cu Ronald Lauder, președintele Congresului Mondial al Evreilor. 

Citiți și Întrevederile bilaterale ale Premierului Viorica Dăncilă cu reprezentanții organizațiilor evreiești europene și internaționale subliniază interesul României privind combaterea antisemitismului și valorificarea relației cu Israelul, aliat strategic în Orientul Mijlociu

Continue Reading

#RO2019EU

Întrevederile bilaterale ale Premierului Viorica Dăncilă cu reprezentanții organizațiilor evreiești europene și internaționale subliniază interesul României privind combaterea antisemitismului și valorificarea relației cu Israelul, aliat strategic în Orientul Mijlociu

Published

on

Corespondență Bruxelles – Alexandra Loy

Premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere bilaterală la Bruxelles cu Katharina von Schnurbein, coordonator european pentru combaterea antisemitismului și cu secretarul general al Organizației Mondiale pentru Restituirea Proprietăților Evreiești (World Jewish Restitution Organisation), Collette Avital, în contextul participării la Conferința ”Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa – de la politici la acțiuni” (7 februarie 2019), eveniment organizat de Președinția României la Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul întrevederii cu coordonatorul european pentru combaterea antisemtismului, oficialul român a subliniat că temele combaterii antisemitismului și negaționismului și cea a păstrării memoriei Holocaustului sunt prioritare în atenția Președinției române a Consiliului UE, precizând că acestea au fost încadrate în pilonul IV al priorităților: Europa valorilor comune.

Premierul Dăncilă a mulțumit pentru implicarea activă a Katharinei von Schnurbein în organizarea Conferinței privind lupta împotriva antisemitismului, asigurând interlocutorul străin de susținerea României pentru proiectele Comisiei Europene dedicate implementării Declarației Consiliului din 6 decembrie 2018 privind combaterea antisemitismului și dezvoltarea unei abordări comune pentru o mai bună protecție a comunităților și instituțiilor evreiești din Europa.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a oferit informații cu privire la proiectul României de a organiza, în 11 martie 2019, la București, o conferință pe tema combaterii negării Holocaustului prin politici educaționale și memorialistică, eveniment care urmărește să promoveze unul dintre cele mai importante proiecte curente ale României pe această problematică – deschiderea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România. 

Relațiile bilaterale România-Israel au fost abordate în cadrul întâlnirii cu Collette Avital, prilej cu care prim-ministrul României a subliniat că Statul Israel este pentru țara noastră cel mai apropiat aliat și partener strategic în Orientul Mijlociu și un partener strategic al Uniunii Europene, pe o gamă extinsă de teme, de la stabilitatea regională și contraterorism la dezvoltarea economică și securitatea energetică, educație și promovarea valorilor comune.

De asemenea, au fost evocate eforturile recente ale Românei în direcția accelerării procesului de restituire a proprietăților evreiești, precum și evoluțiile legislative legate de plata indemnizațiilor pentru supraviețuitorii Holocaustului. La finalul întâlnirii, s-a convenit continuarea cooperării dintre Guvernul României și Organizația Mondială pentru Restituirea Proprietăților Evreiești pe aceste teme.

Premierul Viorica Dăncilă mai are pe agenda vizitei de lucru la Bruxelles alte două reuniuni bilaterale cu reprezentanți ai organizațiilor evreiești europene și internaționale, și anume Ronald Lauder, președintele Congresului Mondial al Evreilor, David Harris, director executiv al Comitetului Evreiesc American și Daniel S. Mariaschin, director executiv și vice-președinte B’nai B’rith.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending