Connect with us

GENERAL

LIVE VIDEO Ultimele stiri din Ucraina – EUROMAIDAN

Published

on

ucraina

Caleaeuropeana.ro va tine la curent cu situatia dramatica din Ucraina unde lunile de tensiuni si violente au declansat o criza teribila la granitele Romaniei, stat membru UE si NATO.

 

CLICK AICI pentru ultimele stiri de la KIEV si reactiile internationale.

 

Urmariti aici transmisia LIVE VIDEO a evenimentelor de pe EUROMAIDAN.

Live streaming video by Ustream

UPDATE 16:21 – Opoziţia ucraineană acceptă propunerile lui Ianukovici

Opoziţia acceptă propunerile preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, a anunţat vineri un reprezentant al opoziţiei, transmite AFP, potrivit Mediafax.

Preşedintele ucrainean a anunţat vineri concesii majore faţă de opoziţie, inclusiv alegeri prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională, în urma unor violenţe care s-au soldat, începând de marţi, cu aproape 80 de morţi.

Acordul a fost aprobat de către “Consiliul Maidan”, numele pieţei din centrul Kievului, ocupate de trei luni de către manifestanţi, regrupând toate tendinţele din cadrul opoziţiei, partide politice, reprezentanţi ai societăţii civile şi grupări radicale, potrivit lui Tiagnibok.

UPDATE 13: 20

Viktor Ianukovici a anuntat alegeri prezidentiale anticipate in Ucraina

Presedintele Viktor Ianukovici a anuntat oficial vineri alegeri anticipate in Ucraina si revenirea la Constitutia din 2004, se arata intr-un comunicat al presedintiei, potrivit BBC. 

“Initiez alegeri prezidentiale anticipate si o revenire la Constitutia din 2004”, care reduce din puterile presedintelui in favoarea Parlamentului, potrivit comunicatului.

El a anuntat de asemenea ca va incepe procesul de formare a unui guvern de uniune nationala.

Comunicatul presedintiei (in engleza, publicat de BBC):

“Esteemed compatriots!

“In these tragic days, when Ukraine has suffered such heavy losses, when people have died on both sides of the barricades I see it as my responsibility to the glorious memory of those killed to declare: nothing is more important than human lives. And there are no steps that we cannot take together to restore peace in Ukraine.

“I announce steps required to restore calm and avoid further victims in the stand-off.

“I announce that I will call an early presidential election.

“I will also initiate a return to the constitution of 2004 with a redistribution of powers towards a parliamentary republic.

“I call for the start of a procedure to form a government of national trust.

“As president of Ukraine and guarantor of the Constitution, I am fulfilling my duty to the people, Ukraine and God Almighty in the name of preserving the state, in the name of defending human lives, in the name of peace and calm in our land.”

UPDATE 10:58 – Poliţia ucraineană susţine că protestatarii au deschis focul în apropierea Pieţei Independenţei

Poliţia ucraineană, citată de Reuters, susţine că protestatarii au deschis focul, vineri, în apropiere de Piaţa Independenţei din Kiev, relatează Sky News şi BBC News Online, potrivit Mediafax.

Participanţii la proteste au deschis focul asupra ofiţerilor de poliţie (…). Urmează să vedem dacă a fost cineva rănit. Intenţia lor este de a-şi crea drum spre Verhovna Rada (Parlament)”, a declarat şeful biroului de presă al Ministerului ucrainean de Interne, Serghei Burlakov, citat de agenţia Interfax.

UPDATE 21 FEBRUARIE 09:00

Joi violenţele din capitala Ucrainei au escaladat. Potrivit CNN, numărul morţilor în luptele violente între protestatari şi forţele de ordine a ajuns la 100, în timp ce datele oficiale vorbesc despre 77 de victime. Uniunea Europeană s-a declarat ”şocată şi profund îngrozită de deteriorarea situaţiei din Ucraina”. SUA, de asemenea, s-au declarat ”scandalizate” de intervenţia în forţă împotriva protestatarilor. Rusia a decis să trimită un emisar special la Kiev pentru a participa la negocierile dintre putere şi opoziţie. În cursul serii, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a anunţat că este de acord cu organizarea de alegeri anticipate în anul 2014. Cu toate acestea, Opoziţia susţine că nu s-a ajuns încă la un acord. Joi noapte, Parlamentul a adoptat o rezoluţie care condamnă şi folosirea violenţei împotriva protestatarilor. Tot în cursul nopţii, protestatarii le-au permis poliţiştilor capturaţi în timpul luptelor să părăsească Piaţa Independenţei.

UPDATE 20 FEBRUARIE 18: 30

Miniştrii de Externe din Germania, Franţa şi Polonia negociază cu Administraţia Viktor Ianukovici şi cu liderii opoziţiei un plan pentru depăşirea crizei din Ucraina, anunţă surse diplomatice europene citate de AFP.

UPDATE 20 FEBRUARIE 16:40

Forţele de securitate din centrul Kievului au primit permisiunea să folosească arme de foc în vederea “autoapărării”, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne.

Armele de foc pot să fie utilizate în zona conservatorului, se precizează într-un comunicat.

Cel puţin 100 de persoane au murit, joi, în cursul violenţelor de la Kiev
, alte aproximativ 500 fiind rănite, afirmă surse medicale citate de CNN. Bilanţul a fost furnizat de şeful serviciului medical al protestatarilor proeuropeni.

Acest bilanţ nu a fost confirmat de surse oficiale. Până acum, pentru violenţele de joi exista un bilanţ confirmat de 21 de morţi.

Potrivit AFP, bilanţul total al violenţelor izbuncite marţi este de 53 de morţi.

UPDATE 20 FEBRUARIE 15:30

Ministrul ucrainean de Interne a făcut apel joi la locuitorii Kievului să rămână la domiciliile lor din cauza prezenței unor “elemente radicale înarmate” pe străzile capitalei ucrainene, notează Agerpres.

Kievenii sunt rugați să-și limiteze deplasările în transportul privat și să rămână pe cât posibil acasă. Aceste măsuri de precauție se explică prin prezența unor indivizi înarmați pe străzile Kievului”, a precizat ministerul, citat de RIA Novosti.

Noi confruntări violente au izbucnit joi dimineața la Kiev, în pofida armistițiului încheiat miercuri seara între președintele Viktor Ianukovici și liderii opoziției, acestea soldându-se cu cel puțin 21 de civili uciși, potrivit Reuters, sau cel puțin 25, conform AFP.

Muzeul de Istorie din Kiev, vandalizat

Persoane necunoscute au vandalizat Muzeul de Istorie din Kiev. Din fondul muzeului au fost furate o sculptură și veselă de porțelan din secolul al XVIII-lea, informează ITAR-TASS, citata de Agerpres.

Potrivit agenției de presă ruse, vandali au distrus mai multe exponate, precum și vitrinele în care erau expuse. În afară de aceasta, infractorii au furat computerele care se aflau în biroul de contabilitate.

Valoarea prejudiciilor nu a fost precizată.

UPDATE 20 FEBRUARIE 11:50

Cel puțin 15 persoane au fost ucise în noile confruntări violente izbucnite joi dimineața între forțe antiguvernamentale și poliție, în pofida unui armistițiu încheiat miercuri seara între putere și opoziție, informează Reuters.

UPDATE 19 februarie, 10.45

Potrivit Hotnews, jurnalistul ucrainean Viaceslav Veremii, corespondent al ziarului Vesti, ranit in confruntarile de la Kiev, a murit miercuri dimineata la spital, anunta un post de televiziune apropiat opozitiei ucrainene, citat de RIA Novosti. El fusese batut si impuscat,marti, de persoane necunoscute in centrul Kievului.

Ministerul Sanatatii anunta ca 28 de persoane au murit pana acum in confruntarile cu politia, scrie Reuters.

Viktor Ianukovici acuza opozitia de “tentativa de a pune mana pe putere” intr-un mod neconstitutional si ameninta ca cei vinovati vor fi judecati.

SURSA VIDEO – ukrstream.tv

GENERAL

Emmanuel Macron va efectua în iulie prima sa vizită de stat în Germania, la invitația președintelui Steinmeier, marcând „un nou capitol special în prietenia de zeci de ani dintre cele două țări”

Published

on

© picture alliancedpadpa-Zentralbild, Soeren Stache/Der Bundesprasident

Președintele francez Emmanuel Macron va efectua în iulie prima sa vizită de stat în Germania, pe fondul dezacordurilor franco-germane în domenii politice cheie precum finanțele, energia și modul în care trebuie abordată China, informează RFI și Politico.

Macron, invitat de președintele Frank-Walter Steinmeier, se va afla în Germania între 2 și 4 iulie, în prima vizită de stat a unui președinte francez în această țară în ultimii 23 de ani. Punctul culminant al vizitei va fi un banchet de stat la Palatul Bellevue din Berlin, găzduit de președintele german pe 3 iulie, potrivit a trei oficiali familiarizați cu pregătirile pentru eveniment.

„Vizita va onora prietenia strânsă dintre cele două țări în cel de-al 60-lea an al Tratatului de la Élysée privind relațiile bilaterale”, a declarat cabinetul lui Steinmeier, potrivit RFI.

Macron va vizita mai multe regiuni din Germania împreună cu Steinmeier pentru a sublinia legăturile dintre națiuni.

„Acest eveniment special marchează începutul unui nou capitol în prietenia de zeci de ani dintre cele două țări, precum și legăturile personale strânse dintre Steinmeier și Macron”, a adăugat cabinetul lui Steinmeier, potrivit sursei citate anterior.

De asemenea, președintele francez urmează să se întâlnească cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre politica europeană și internațională, relatează Politico.

Vizita de stat planificată are loc într-un moment sensibil. Relațiile dintre Germania și Franța s-au confruntat cu o prăbușire serioasă toamna trecută, când Macron a amânat o reuniune franco-germană a cabinetului și l-a lezat pe Scholz, anulând o conferință de presă planificată în timpul vizitei liderului german la Palatul Elysée. Reuniunea comună a cabinetului a avut loc în cele din urmă în ianuarie.

Cu toate că cei doi lideri au găsit o bază comună în ceea ce privește necesitatea de a acționa în fața subvențiilor ecologice masive din SUA, între Berlin și Paris există în continuare diferențe majore în domenii politice cheie. Printre acestea se numără reforma planificată a normelor financiare ale UE, presiunea franceză de a clasifica energia nucleară drept o tehnologie ecologică și modul în care trebuie poziționată UE în contextul tensiunilor geopolitice tot mai mari dintre SUA și China. Comentariile lui Macron într-un interviu acordat luna trecută publicației Politico, potrivit cărora Europa nu ar trebui să fie antrenată într-un conflict americano-chinez privind Taiwanul, au declanșat o reacție puternică din partea Germaniei.

În același timp, Franța și Germania doresc să își intensifice cooperarea în ceea ce privește gestionarea războiului Rusiei din Ucraina, precum și în chestiuni precum hidrogenul, semiconductorii și cipurile pentru calculatoare și apărarea. În ceea ce privește cel din urmă punct, Berlinul și Parisul intenționează să dezvolte un avion de luptă comun împreună cu Spania, precum și un tanc de luptă principal comun.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, se va deplasa la Paris în această săptămână pentru a pregăti vizita. Aceasta se va întâlni marți cu omologul său francez, Catherine Colonna, și se va alătura miercuri unei reuniuni de cabinet la Palatul Elysée, mai informează RFI.

 

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european Adina Vălean, în vizită oficială la Chișinău și Constanța, pentru semnarea aderării R. Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei și acordarea unor granturi pentru mobilitate militară României

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, va vizita săptămâna viitoare, între 9 și 11 mai, Republica Moldova și România, anunță Comisia Europeană.

De Ziua Europei (9 mai), comisarul va vizita Chișinăul și va semna, împreună cu prim-ministrul moldovean Dorin Recean, aderarea Republicii Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE). Acest nou acord va oferi Moldovei un acces mai ușor la finanțarea europeană pentru proiecte majore de infrastructură, în vederea îmbunătățirii conectivității sale cu Europa, precum și în interiorul țării.

În timpul vizitei sale în Republica Moldova, se va întâlni, de asemenea, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean și cu ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Lilia Dabija.

În zilele de 10 și 11, comisarul Vălean se va deplasa în România pentru a vizita portul Constanța, unde va înmâna beneficiarilor români două granturi de investiții MIE pentru mobilitate militară, în prezența viceprim-ministrului și ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu.

Cele două proiecte selectate se referă la proiectarea și construcția podului de la Ungheni, care leagă România de Republica Moldova, și la modernizarea infrastructurii feroviare din portul Constanța, care este un punct de trecere cheie de-a lungul coridoarelor de solidaritate UE-Ucraina.

Continue Reading

GENERAL

Casa Albă: O încetare a focului în Ucraina ar servi doar la „ratificarea” câștigurilor teritoriale ale Rusiei

Published

on

© Official White House Photo by Cameron Smith

O încetare a focului în Ucraina ar servi doar la „ratificarea” câștigurilor teritoriale ale Rusiei împotriva vecinului său est-european, a declarat joi Casa Albă, relatează CNN.

Comentariile au fost făcute pe fondul dezvăluirii de către China, la finele lunii februarie, a unei propuneri în 12 puncte pentru a pune capăt războiului, care prevede negocieri între Moscova și Kiev și o încetare a focului la nivel național.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că, deși propunerea „mult trâmbițată” a Beijingului de a opri ostilitățile „sună perfect rezonabil”, aceasta ar duce în cele din urmă la legitimarea câștigurilor teritoriale ale Rusiei și „ar constitui o altă încălcare continuă a Cartei ONU”.

„O încetare a focului în acest moment ar ratifica practic cuceririle Rusiei. Ar recunoaște, de fapt, câștigurile Rusiei și toate încercările sale de a cuceri teritoriul unui vecin prin forță”, a declarat acesta reporterilor în timpul unui briefing virtual. „Practic, Rusia ar fi liberă să folosească această încetare a focului pentru a-și consolida și mai mult pozițiile în Ucraina, pentru a-și reconstrui forțele, pentru a le retehnologiza, a le rearanja, a le conserva, astfel încât să poată apoi să reia atacurile la momentul ales de ei. Și, sincer, pur și simplu nu este un pas pe care noi îl credem îndreptat spre o pace justă și durabilă”, a explicat oficialul american.

Kirby a precizat că administrația Biden „îl încurajează de mult timp” pe președintele chinez Xi Jinping să vorbească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, spunând că „este foarte important pentru chinezi să cunoască perspectiva ucraineană aici și nu doar pe cea a domnului (președintelui Vladimir) Putin”.

Între timp, SUA rămân îngrijorate de faptul că China ar putea lua în considerare posibilitatea de a oferi Rusiei asistență militară letală, dar nu au „văzut niciun indiciu, nicio confirmare” că o astfel de decizie a fost luată, a mai spus Kirby.

China pretinde că este neutră în ceea ce privește războiul Rusiei împotriva Ucrainei, evitând însă să critice Moscova și, în repetate rânduri, fie a fost de partea acesteia, fie s-a abținut în timpul unor voturi succesive la Națiunile Unite, pe fondul avertismentelor Occidentului privind relațiile de apropiere între Moscova și Beijing.

Pe 24 februarie, Beijingul a prezentat propunerea sa de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, contrazicând cererile de lungă durată ale Ucrainei ca nicio încetare a focului să nu fie pusă în aplicare până când Rusia nu părăsește toate teritoriile ocupate.

Zelenski a reacționat temperat la propunerea Chinei, spunând că aceasta „nu este rea” și menționând că guvernul său este în favoarea unora dintre elementele prezentate de Beijing.

De altfel, președintele chinez Xi Jinping va efectua o vizită de stat în Rusia săptămâna viitoare, vizita fiind prima a liderului chinez la Moscova de la momentul declanșării conflictului din Ucraina și prima în aproape patru ani.

Cei doi lideri vor semna o „declaraţie comună privind aprofundarea relaţiilor de parteneriat exhaustiv şi a relaţiei strategice intrând într-o nouă eră”, a afirmat consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov.

Ppurtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că vizita lui Xi în Rusia va consolida parteneriatele economice și va promova „pacea”, deși nu a făcut nicio mențiune explicită despre războiul din Ucraina.

China şi Rusia au încheiat un parteneriat „nelimitat” în februarie 2022, când Vladimir Putin s-a aflat în vizită la Beijing pentru deschiderea Jocurilor olimpice de iarnă, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

China este cel mai important aliat al Rusiei și a cumpărat petrol rusesc și alte bunuri evitate de țările occidentale. Este, de asemenea, un mare cumpărător de cereale ucrainene.

La 24 februarie 2023, ziua când s-a împlinit un an de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare.

Continue Reading

Facebook

RUSIA1 min ago

SUA şi Japonia își intensifică cooperarea pentru a-şi moderniza alianţa militară în faţa ameninţărilor din partea Chinei, Coreei de Nord şi Rusiei

NATO15 mins ago

Germania: Aderarea Ucrainei la NATO nu este posibilă în mijlocul războiului

SUA56 mins ago

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

NATO1 hour ago

Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Șeful diplomației UE: Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială. Și R. Moldova poate face acest lucru

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene: Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE

NATO2 hours ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA2 hours ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună de la București la summitul Comunității Politice Europene: “R. Moldova nu este singură”

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu, “uimită” și recunoscătoare de viteza cu România a reușit să obțină aprobarea rapidă a sancțiunilor UE împotriva celor care destabilizează R. Moldova

ROMÂNIA19 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending