MAREA BRITANIE
Liz Truss a fost numită oficial prim-ministru al Marii Britanii de regina Elisabeta a II-a, devenind a treia femeie premier din istoria țării
Published
3 years agoon

Liz Truss a fost primită marţi de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral din Scoţia pentru a fi numită oficial prim-ministru britanic, devenind astfel a treia femeie premier din istoria Marii Britanii și călcând pe urmele predecesoarelor sale din Partidul Conservator, Margaret Thatcher (1979-1990 și Theresa May (2016-2019).
În imaginile publicate de Familia Regală, suverana în vârstă de 96 de ani, sprijinită de un baston, îi strânge mâna noului premier britanic, în vârstă de 47 de ani, care devine astfel cel de-al 15-lea şef al guvernului britanic în timpul celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta.
Truss este cel de-al 56-lea prim-ministru al Marii Britanii și a treia femeie care deține această funcție.
Echipa lui Liz Truss a actualizat rapid profilul de Twitter al noului premier pentru a marca noul său rol: “Premierul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Liderul Partidului Conservator. MP (membru al parlamentului) pentru (circumscripţia) South West Norfolk”, se precizează în descriere, potrivit Agerpres.
Noul lider al Conservatorilor și-a început discursul de victorie felicitându-și adversarul, Rishi Sunak, ulterior aducându-i un omagiu călduros lui Boris Johnson.
“Boris: ai dus la bun sfârșit Brexit-ul, l-ai zdrobit pe Jeremy Corbyn, ai desfășurat campania de vaccinare și i-ai ținut piept lui Vladimir Putin”, a afirmat Truss. “Ești admirat de la Kiev la Carlisle”, a adăugat aceasta.
După întâlnirea cu regina, se așteaptă ca Liz Truss să se întoarcă imediat la Downing Street pentru a ține un discurs către națiune, înainte de a-și numi cabinetul.
Se așteaptă ca unul dintre primele sale acte semnificative în calitate de prim-ministru să fie un anunț cu privire la planurile de abordare a crizei prețurilor la energie.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Macron și Tusk vor semna la Nancy pe 9 mai, de Ziua Europei, un “tratat premium” Franța-Polonia privind apărarea și securitatea
70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO: A trecut vremea când Alianța dorea să “țină Germania la pământ”. Acum “germanii s-au ridicat”, exact ceea ce ne trebuie în fața unui pericol mai mare
Viitorul cancelar german avertizează că „Europa unită este amenințată” atât de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern
Comisia Europeană este în contact cu autoritățile din Spania și Portugalia pentru ”a înțelege cauza principală și impactul” întreruperii majore de curent
Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai
Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară
MAREA BRITANIE
Starmer și von der Leyen au pregătit, la Londra, semnarea unui pact de securitate și apărare UK – UE care va fi agreat la un summit bilateral pe 19 mai
Published
4 days agoon
April 25, 2025
Premierul britanic Keir Starmer și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut joi, la Londra, discuții cu privire la un pact pentru securitate și apărare care ar putea fi încheiat la summitul Regatul Unit – UE de pe 19 mai și care ar permite participarea Marii Britanii la programele militare europene.
Premierul Keir Starmer a încercat să restabilească legăturile cu UE de când Partidul Laburist de centru-stânga a câștigat alegerile naționale de anul trecut, iar guvernul său s-a concentrat în primul rând pe securitate și apărare – un punct forte pentru Marea Britanie, relatează Reuters.
Acest lucru ar putea pava calea unei cooperări mai strânse în alte domenii, în timp ce guvernul său încearcă, de asemenea, să obțină un acord economic îmbunătățit cu Washingtonul pentru a reduce unele tarife de import din SUA.
“Într-o lume care pare din ce în ce mai instabilă și cu un viitor incert, este atât de bine că lucrăm atât de strâns împreună pe atât de multe teme: apărare și securitate… dar și comerț și economie”, a declarat Starmer la începutul discuțiilor cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adăugând că resetarea ar fi “extrem de benefică” pentru ambele părți.
“Vom lucra la un acord de parteneriat strategic de securitate și apărare, care ar putea deschide calea către o achiziție comună și participarea Regatului Unit la programul nostru SAFE”, a adăugat și von der Leyen, conform unei declarații difuzate de Comisie.
Regatul Unit ar avea avantaje mari dintr-un astfel de acord, de care ar putea beneficia companiile sale din domeniul apărării, precum BAE Systems și Rolls-Royce.
Confruntată cu amenințarea rusă și cu riscul dezangajării americane, UE s-a angajat într-un plan de reînarmare a continentului. Programul său SAFE prevede împrumuturi de 150 de miliarde de euro și este destinat să permită finanțarea, în comun, a achizițiilor și proiectelor de investiții în Europa în materie de apărare. La acest program pot participa și țări din afara UE, cum ar fi Norvegia, notează AFP, potrivit Agerpres.
INTERNAȚIONAL
După o discuție cu Keir Starmer, Zelenski anunță că reprezentanți ai Ucrainei se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o „încetare necondiționată a focului”
Published
7 days agoon
April 22, 2025By
Andreea Radu
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, în urma unei convorbiri telefonice cu premierul britanic Keir Starmer, că reprezentanți ai Ucrainei se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o „încetare necondiționată a focului” cu Rusia și, ulterior, o „pace reală și durabilă”.
„Chiar de miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit, Franța și Statele Unite — suntem pregătiți să mergem mai departe într-un mod cât mai constructiv, așa cum am procedat și în trecut, pentru a obține o încetare necondiționată a focului, urmată de instaurarea unei păci reale și durabile”, a scris Zelenski, pe X.
I spoke with UK Prime Minister @Keir_Starmer — a good and detailed conversation.
Already this Wednesday, our representatives will be working in London. Ukraine, the United Kingdom, France, and the United States — we are ready to move forward as constructively as possible, just… pic.twitter.com/cLHexIi5UY
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 21, 2025
Volodimir Zelenski le-a mulțumit tuturor partenerilor internaționali care continuă să ofere sprijin Ucrainei în eforturile sale de a obține pacea.
„O încetare necondiționată a focului trebuie să fie primul pas către pace, iar acest Paște a arătat clar că acțiunile Rusiei sunt cele care prelungesc războiul”, a adăugat acesta.
De asemenea, Zelenski a discutat cu Starmer și despre cooperarea dintre Ucraina și Regatul Unit în cadrul formatelor europene de securitate.
În contextul intensificării agresiunii ruse asupra Ucrainei, săptămâna trecută, o delegație oficială ucraineană — formată din ministrul afacerilor externe, Andrii Sybiha, ministrul apărării, Rustem Umerov, și șeful cabinetului președintelui, Andriy Yermak — a efectuat o vizită de lucru în Franța.
În cadrul vizitei, delegația ucraineană a participat la o serie de reuniuni bilaterale și multilaterale cu reprezentanți ai statelor din coaliția celor dispuși și capabili să garanteze securitatea Ucrainei, în special Franța, Germania și Regatul Unit.
MAREA BRITANIE
“Mobilizare diplomatică” sub auspiciile lui Macron: SUA, Franța, UK, Germania și Ucraina s-au reunit în premieră la Élysée pentru a susține planul de pace al lui Trump. Urmează noi discuții la Londra
Published
2 weeks agoon
April 18, 2025
Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat joi sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a reunit la Palatul Élysée delegații din SUA, Franța, Germania, Marea Britanie și Ucraina s-au întâlnit la Paris pentru a discuta despre eforturile de a pune capăt conflictului din Ucraina.
“Suntem cu toții clar uniți în dorința noastră de pace”, a declarat Emmanuel Macron pe X după discuții, pe care le-a numit “zi de mobilizare diplomatică“.
În timp ce președintele american Donald Trump se întâlnea la Washington cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni, Macron i-a primit la Paris pe secretarul de stat american Marco Rubio, pe emisarii Keith Kellogg și Steve Witkoff, pe ministrul de externe britanic David Lammy, pe consilierul pentru securitate națională al premierului britanic, Jonathan Powell, pe consilierul pentru securitate națională al cancelarului german, Jens Plötner, și pe delegația ucrainean formată din șeful biroului prezidențial ucrainean Andriy Yermak, ministrul de externe Andrii Sybiha și pe ministrul apărării Rustem.
A day of diplomatic mobilisation.
I would like to thank the American delegation, @SecRubio, @SE_MiddleEast, and @SPE_Kellogg; the Ukrainian delegation, @AndriyYermak, @Andrii_Sybiha, and @Rustem_Umerov; as well as the representatives from the United Kingdom… pic.twitter.com/edshgli8HY
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 17, 2025
Calificând discuțiile ca fiind “productive”, liderul francez a precizat că delegațiile au susținut “de la bun început” propunerea lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina “cât mai rapid posibil”.
“Acest lucru demonstrează un angajament european puternic și o dorință de a lucra îndeaproape cu Statele Unite”, a precizat el.
Spunând că s-au angajat într-o “discuție pozitivă și constructivă” cu privire la modul de a obține atât o încetare a focului, cât și o pace cuprinzătoare și durabilă, Macron a adăugat că a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte și după întâlniri pentru a asigura coordonarea.
“Discuțiile vor continua săptămâna viitoare la Londra”, a adăugat el.
Ulterior dialogului de la Paris, secretarul de stat american Marco Rubio a avut o convorbire telefonică cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, căruia i-a transmis același mesaj pe care echipa americană l-a comunicat delegației ucrainene și aliaților noștri europeni la Paris: “președintele Trump și Statele Unite doresc ca acest război să înceteze și au prezentat acum tuturor părților liniile mari ale unei păci durabile”.
Întâlnirea lui Macron cu delegațiile SUA, Marii Britanii, Germaniei și Ucrainei a avut loc la doar câteva zile după ce emisarul special Steve Witkoff s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre o posibilă încetare a focului în Ucraina, după ce discuțiile dintre Rusia și SUA au stagnat în ultimele săptămâni, iar Ucraina și Europa acuză Moscova că nu își dorește pacea, armata rusă lansând atacuri masive în orașele Krivoi Rog și Sumî.
Președintele francez, împreună cu premierul britanic Keir Starmer, conduce eforturile europene de a oferi Kievului garanții de securitate, inclusiv desfășurarea unei așa-numite forțe de reasigurare în Ucraina, în cazul unui armistițiu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Macron și Tusk vor semna la Nancy pe 9 mai, de Ziua Europei, un “tratat premium” Franța-Polonia privind apărarea și securitatea

Aderarea Ucrainei la UE: Robert Fico și Viktor Orban se opun abolirii unanimității în deciziile de politică externă

70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO: A trecut vremea când Alianța dorea să “țină Germania la pământ”. Acum “germanii s-au ridicat”, exact ceea ce ne trebuie în fața unui pericol mai mare

Viitorul cancelar german avertizează că „Europa unită este amenințată” atât de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern

Comisia Europeană este în contact cu autoritățile din Spania și Portugalia pentru ”a înțelege cauza principală și impactul” întreruperii majore de curent

Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”

Ministrul energiei, după întreruperile majore de curent în Spania și Portugalia: România nu are nicio problemă în sistemul energetic național

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ7 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA7 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA7 days ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE7 days ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA4 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice