Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Luca Niculescu a prezentat progresele României pentru conectivitate digitală la conferința OCDE dedicată Estului Europei

Published

on

© Luca Niculescu/Facebook

Secretarul de stat și Coordonatorul Național pentru procesul de aderare a României la OCDE, Luca Niculescu, a participat la conferința OCDE dedicată Estului Europei, o reuniune bienală la care România este invitată să contribuie, chiar dacă nu este încă membru al organizației. Niculescu a împărtășit pe Facebook detalii despre discuțiile avute și subiectele abordate în cadrul conferinței.

„Foarte interesantă discuție la conferința OCDE dedicată Estului Europei. O conferință organizată la fiecare doi ani la care România este invitată pentru că, chiar dacă nu suntem încă membri ai organizației, contribuim la programul OCDE pentru regiune,” a scris Luca Niculescu.

 

În cadrul evenimentului, principalele teme discutate au fost conectivitatea, digitalizarea, mediul de afaceri și problemele de mediu, cu un accent deosebit pe statele din Balcanii Occidentali. Niculescu a evidențiat progresele României în domeniul conectivității digitale și a prezentat un program guvernamental de succes.

„Am împărtășit experiența bună a României în domeniul conectivității digitale. Am prezentat și un program guvernamental care a permis câtorva sute de localități din zone mai îndepărtate să fie conectate la internet,” a declarat Niculescu.

De asemenea, Secretarul de stat a subliniat importanța schimbului de experiențe între statele participante, menționând că astfel de conferințe OCDE oferă oportunități valoroase pentru învățare reciprocă.

„Și, la rândul meu, am ascultat exemplele oferite de colegii din regiune, povești de succes, dar și momente în care eforturile nu au adus rezultatele așteptate. Pentru că aceasta e una dintre ‘cheile’ OCDE: discutăm unii cu ceilalți și învățăm împreună din toate tipurile de experiențe,” a adăugat Niculescu.

Conferința OCDE dedicată Estului Europei reprezintă o platformă esențială pentru promovarea cooperării regionale și a dezvoltării economice sustenabile, iar participarea României subliniază angajamentul său de a contribui activ la acest proces, chiar și înainte de a deveni membru deplin al OCDE.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Secretarul de stat Luca Niculescu: România a mai închis un capitol pentru aderarea la OCDE

Published

on

© Guvernul României

Secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE, Luca Niculescu, anunță că țara noastră a mai închis un capitol pentru aderarea la OCDE.

România a primit Avizul Formal din partea Comitetului pentru politica de dezoltare regională al organizației. Documentul confirmă atât „voința și capacitatea României de a pune în aplicare instrumentele jurídice ale OCDE în materie”, cât și alinierea țării noastre la politicile şi practicile OCDE în domeniul dezvoltării regionale, potrivit secretarului de stat.

De asemenea, avizul vine și cu o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea politicilor în domeniul dezvoltării regionale, de implementare urmând să se ocupe Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei: „Un aviz formal înseamnă încheierea unui capitol din procesul de aderare. Ne așteptăm la mai multe vești bune în perioada următoare, după ce colegii de la Ministerul Economiei au primit scrisori privind încheierea evaluării în două Comitete, cel de Oțel și cel de Construcții Navale și după prestația excelentă a colegilor de la Consiliul Concurenței în cadrul Comitetului Competiție.”

Luca Niculescu estimează că până la sfârșitul anului, România va finaliza cu succes evaluările în aproximativ jumătate dintre cele 26 de Comitete care se ocupă de procesul de aderare a României la OCDE.


Amintim că România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022 și în prezent se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

România a primit avizul formal al OCDE pe dezvoltare regională, anunță MDLPA: Sunt recunoscute eforturile României de consolidare a politicii de dezvoltare regională

Published

on

© Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei/ Facebook

România a primit avizul formal al OCDE pe dezvoltare regională, a anunțat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației într-un comunicat.

În cadrul procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională al Organizației a adoptat, pe 8 iulie 2024, Avizul său formal, ca urmare a evaluării României în cadrul acestui Comitet.

România a fost evaluată pe 16 mai 2024, reprezentarea fiind asigurată de o delegație condusă de Marcel-Alexandru Stoica, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, instituție care are rol de punct focal pentru acest Comitet și care asigură coordonarea la nivel tehnic a procesului de evaluare.

”Adoptarea Avizului formal confirmă atât voința și capacitatea României de a pune în aplicare instrumentele juridice ale OCDE care intră în competența Comitetului pentru Politica de Dezvoltare Regională (Recomandarea Consiliului privind investițiile publice eficiente la toate nivelurile de guvernare; Declarația privind politicile pentru construirea unui viitor mai bun pentru regiuni, orașe și zone rurale; Recomandarea Consiliului privind politica de dezvoltare regională), cât și alinierea politicilor și practicilor României la politicile și practicile OCDE în domeniul dezvoltării regionale”, precizează MDLPA în comunicatul mai sus amintit.

Astfel, ”sunt recunoscute eforturile României de consolidare a politicii de dezvoltare regională, în special prin elaborarea unui sistem solid de statistici teritoriale, prin adoptarea unei abordări localizate în domeniul dezvoltării regionale și a unor documente strategice la nivel regional, județean și local, prin consolidarea sistemului de guvernanță pe mai multe niveluri și prin îmbunătățirea capacității instituționale și fiscale a guvernelor subnaționale”.

Avizul formal cuprinde o serie de recomandări pentru îmbunătățirea cadrului de politici, guvernanță și finanțare în domeniul dezvoltării regionale, a căror implementare va fi asigurată prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Aceste recomandări vizează cele cinci principii fundamentale de aderare ale Comitetului pentru Politica de Dezvoltare Regională: colectarea și utilizarea de date privind dezvoltarea regională; strategiile și politicile de dezvoltare regională, inclusiv dezvoltarea urbană și rurală și legăturile dintre mediul urban și cel rural; guvernanța eficientă multi-nivel și coordonarea eficace; capacitatea instituțională și fiscală subnațională; investițiile publice la nivel subnațional.

La finalul lunii iunie, Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului anunța că România atinge încă două ținte pe drumul către aderarea la una dintre cele mai relevante organizații la nivel internațional în domeniul politicilor publice după ce a primit scrisori din partea Comitetului OCDE pentru oțel și a Comitetului pentru construcții navale, prin care partea română a fost informată despre finalizarea evaluării țării noastre în cele două domenii.

Un aviz formal în procesul de aderare la OCDE a primit și Ministerul Finanțelor, la începutul lunii martie. 

Amintim că România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022 și în prezent se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Luca Niculescu anunță ”o veste excelentă de la OCDE”: Accesul la datele, analizele și rapoartele întocmite de organizație a devenit liber

Published

on

© Luca Niculescu/ Facebook

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a oferit acces liber la analizele și rapoartele pe care le realizează, anunță secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE Luca Niculescu, citându-l pe secretarul general al organizației, Mathias Cormann.

”O veste excelentă de la OCDE. Și foarte utilă, mai ales pentru cei care fac cercetare, documentare, pentru experți guvernamentali sau pentru jurnaliști. După cum anunță secretarul general al organizației, Mathias Cormann, toate datele beneficiază de o <<licență deschisă>>. Iar noi le putem utiliza, traduce și împărtăși în mod liber”, a informat Niculescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

El amintește că această organizație ”furnizează cele mai bune date, analize și rapoarte din lume, pe toate domeniile – de la economie și fiscalitate la educație și sănătate, de la agricultură la digitalizare și inteligență artificială, de la bună guvernare la chestiuni demografice și multe, multe altele”.

”Până acum, toate aceste date și rapoarte puteau fi găsite pe site-ul OCDE. Dar cele mai multe dintre ele erau contra cost. Iar costul era, uneori, destul de mare”, a mai spus Niculescu.

Amintim că România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022 și în prezent se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.5 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.6 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA6 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA7 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA9 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA9 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA11 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending