ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Luca Niculescu asigură că România este puternic angajată în parcursul de aderare la OCDE, în ciuda calendarului electoral complex
Published
2 months agoon
By
REDACTIALuca Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și coordonatorul național pentru procesul de aderare a României la OCDE, prezent la Foreign Investors Summit, a reiterat angajamentul ferm României în parcursul de aderare la OCDE, deși există un calendar electoral complex.
„Dacă la prima intâlnire in acest format, acum doi ani, eram la inceputul procesului de aderare și incă deslușeam complexitatea organizației, astăzi suntem bine lansați pe traiectorie, am inchis șase Comitete din 26 și ne pregătim pentru alte vești bune în săptămânile următoare. Iar România arată că, deși există un calendar electoral complex in această perioadă, este puternic angajată in parcursul de aderare”, a informat secretarul de stat.
Potrivit înaltului oficial, apartenența la OCDE reprezintă un catalizator pentru mediul de afaceri, după cum s-a văzut in cazul tuturor statelor care au aderat la organizație: „Vizibilitatea pe harta economică internațională va crește, deoarece sunt mulți investitori pentru care apartenența la această organizație reprezintă un criteriu esențial pentru deciziile lor de afaceri.”
România a obținut 6 avize formale în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din 26 de avize necesare
Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
You may like
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală
SONDAJ INSCOP: 69,1% dintre români ar vota un naționalist ca președinte. 61,6% și-ar schimba opțiunea dacă respectivul candidat ar propune ieșirea din UE și 81% ar face la fel dacă ar propune apropierea de Rusia
SONDAJ INSCOP: Aproape 9 din 10 români se opun ieșirii din NATO și UE și susțin direcția Occident a României. 45% consideră că Rusia susține propaganda în România
Țările UE au aprobat Planul Fiscal pe termen mediu al României. Ministrul Tanczos Barna: Un “semnal de încredere din partea Consiliului UE”
În debutul noii epoci Trump, von der Leyen evocă la Davos “o eră de competiție geostrategică dură” care schimbă regulile între puterile lumii: Pentru Europa, cursa începe acasă. În relația cu SUA, miza este mare pentru ambele părți
Emil Hurezeanu îl felicită pe Marco Rubio, noul șef al diplomației SUA: Relația transatlantică, vitală în confruntarea cu instabilitatea geopolitică
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Aderarea României la OCDE: Țara noastră primește un nou aviz formal în Comitetul pentru Politici de Reglementare, anunță Luca Niculescu
Published
14 hours agoon
January 21, 2025By
Diana ZaimLuca Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și coordonatorul național pentru procesul de aderare a României la OCDE, anunță că țara noastră a primit un nou Aviz Formal în cadrul procesului de aderare, mai exact în Comitetul pentru Politici de Reglementare.
„Încă un pas înainte in drumul către OCDE. Aseară am fost informați că România a primit un nou Aviz Formal în cadrul procesului de aderare. Este vorba despre Comitetul pentru Politici de Reglementare, un comitet care sprijină statele să íşi îmbunătățească regulile și legile, pentru mai multă eficiență. Altfel spus, scopul său este de a ajuta guvernele să ia decizii mai bune și să reducă birocrația inutilă”, a scris secretarul de stat într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Potrivit acestuia, evaluarea a avut loc în luna noiembrie, timp în care Secretarul General al Guvernului era înaltul oficial Mircea Abrudean.
De asemenea, Luca Niculescu a explicat că un Aviz Formal înseamnă încheierea unui capitol din procesul de aderare: „Așteptăm și alte posibile avize, în urma evaluărilor de la finalul anului trecut și ne pregătim intens pentru evaluările din acest an.”
Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)
Published
4 days agoon
January 17, 2025În contextul analizei „România în OCDE: O analiză comparativă pe punctele cheie din rapoartele economice OCDE pentru România (2022-2024)”, realizată de Consiliul Investitorilor Străini (FIC), vicepreședintele FIC, Ramona Jurubiță, a subliniat necesitatea implementării unor reforme conforme standardelor OCDE.
„Din punct de vedere economic, țara noastră se află într-un punct critic, cu cele mai mari niveluri de deficit fiscal și de cont curent din istoria recentă, cu excepția perioadelor de criză. Situația economică a țării trebuie să fie prioritatea autorităților în perioada următoare și trebuie implementate câteva reforme importante. România poate obține recunoașterea internațională care decurge din aderarea la OCDE, în special posibilitatea atragerii de investiții străine directe cu valoare adăugată care ar reduce presiunea asupra bugetului de stat. Pentru unele companii, apartenența la OCDE este una dintre condițiile necesare pentru a investi într-o anumită țară, aceasta fiind considerată o garanție a unor standarde economice și legislative ridicate. În consecință, România trebuie să adopte o abordare mai coerentă și mai strategică pentru atragerea ISD, mai ales având în vedere semnalul îngrijorător primit din partea agenției de rating. (…) Autoritățile trebuie să abordeze problemele actuale cu privirea înainte, implementând măsuri și reforme conform standardelor OCDE,” a transmis Ramona Jurubiță, evidențiind importanța acestui proces pentru dezvoltarea economică a României.
Impactul aderării la structurile internaționale asupra ISD
Aderarea României la structuri internaționale, precum NATO și UE, a avut un efect semnificativ asupra creșterii investițiilor străine directe (ISD). Conform datelor UNCTAD, ponderea ISD în PIB s-a dublat de la 21% în 2003 la aproximativ 39% în 2022. Țările precum Cehia, Ungaria și Polonia au înregistrat creșteri similare ale stocului ISD după aderarea la OCDE, ceea ce indică potențialul economic pe care această aderare îl poate aduce și pentru România.
Evoluții pozitive înregistrate
Raportul FIC subliniază și progresele notabile realizate de România, în special în domeniul absorbției fondurilor europene și în implementarea proiectelor majore. De asemenea, România a făcut pași importanți în reducerea poluării industriale și în investițiile în capacități de energie regenerabilă. Aceste progrese sunt recunoscute de OCDE, fiind considerate esențiale pentru îndeplinirea standardelor necesare aderării.
Direcții cheie identificate în rapoartele OCDE
Analiza FIC a rapoartelor OCDE din 2022 și 2024 identifică câteva direcții esențiale pentru sprijinirea procesului de aderare a României:
- Venituri bugetare: România trebuie să îmbunătățească colectarea veniturilor fiscale, cu venituri bugetare de aproximativ 34% din PIB, sub media OCDE. Reducerea evaziunii fiscale și îmbunătățirea conformării fiscale sunt cruciale, având în vedere gap-ul de TVA de 35%.
- Mediul de afaceri: Necesitatea de a reduce birocrația, de a îmbunătăți guvernanța și de a sprijini IMM-urile sunt aspecte centrale. Infrastructura de transport și digitalizarea administrației publice sunt priorități pentru stimularea investițiilor și a competitivității.
- Educație și forța de muncă: România trebuie să facă investiții semnificative în educație pentru a îmbunătăți rezultatele la testele PISA și pentru a integra mai bine tinerii în piața formală a muncii.
- Eficiență energetică: Modernizarea rețelei energetice pentru a integra capacitățile de energie regenerabilă și reabilitarea clădirilor sunt esențiale pentru creșterea eficienței energetice și reducerea costurilor.
Reforme structurale și beneficii economice
Reformele structurale în domenii precum fiscalitatea, companiile de stat și administrația publică pot crește rata anuală de creștere a PIB-ului cu până la un punct procentual. Aderarea la OCDE poate facilita atragerea de ISD cu valoare adăugată, reducând presiunea asupra bugetului de stat și stimulând dezvoltarea economică sustenabilă.
Mesajul Ramonei Jurubiță, în cadrul analizei FIC, subliniază importanța unei strategii coerente și a implementării reformelor necesare pentru aderarea la OCDE. Această aderare nu doar că va atrage investiții, dar va contribui și la creșterea ratingului de țară, reducând costurile de finanțare și stimulând dezvoltarea economică pe termen lung.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
2025 începe cu o veste bună pentru aderarea la OCDE, anunță Luca Niculescu: România a primit un nou aviz formal, de data aceasta în domeniul muncii și solidarității sociale
Published
1 week agoon
January 14, 2025By
Teodora IonAnul 2025 începe cu o veste bună pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică prin obținerea unui nou aviz formal care consfințește încheierea unui alt capitol din acest drum care are drept destinație alăturarea unui club de țări dezvoltate ce dețin aproximativ 70% din producția și comerțul globale și 90% din nivelul investițiilor străine directe.
Anunțul a fost făcut de Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, coordonator național pentru procesul de aderare a României la OCDE.
”Este vorba despre Comitetul pentru Muncă și Afaceri Sociale, ELSAC, care a analizat, printre altele, politicile sociale, pe cele legate de legislația forței de muncă sau migrație. A fost un dosar complex, la care au lucrat colegi din multe ministere și instituții, în special cei de la Ministerul Muncii și de la Ministerul Afacerilor Interne”, a dezvăluit Niculescu într-un mesa publicat pe Facebook.
Acesta a prezentat și o fotografie ”făcută cu câteva minute înainte de ultima evaluare în acest dosar”, în care sunt surprinse emoțiile sale și ale colegilor săi, Gabriela Nica, secretar general adjunct la Ministerul Muncii și de Cătălin Necula, secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Eurodeputatul Dan Motreanu: Indiferent de schimbările politice, legătura transatlantică rămâne esențială ca pilon al stabilității globale
Gheorghe Falcă, apel către români să respingă ferm orice formă de extremism: Cei care glorifică crimele trecutului nu merită să ne reprezinte viitorul
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală
Decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris reprezintă o ”evoluție cu adevărat nefericită”, subliniază UE: Europa va continua să colaboreze cu toate națiunile care doresc să protejeze natura
Invocând cazul României, Comisia Europeană va lua măsuri ferme împotriva manipulării digitale în procesele electorale și pentru combaterea dezinformării
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, în unanimitate, cererea lui Călin Georgescu de reluare a alegerilor prezidențiale anulate de CCR
Vicepreședinta CE, Roxana Mînzatu, a discutat cu partenerii sociali din Polonia despre provocările cu care se confruntă pe piața muncii din UE
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
SONDAJ INSCOP: 69,1% dintre români ar vota un naționalist ca președinte. 61,6% și-ar schimba opțiunea dacă respectivul candidat ar propune ieșirea din UE și 81% ar face la fel dacă ar propune apropierea de Rusia
SONDAJ INSCOP: Aproape 9 din 10 români se opun ieșirii din NATO și UE și susțin direcția Occident a României. 45% consideră că Rusia susține propaganda în România
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
- ROMÂNIA1 week ago
Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)
- ROMÂNIA6 days ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
- ROMÂNIA5 days ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie