ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Luca Niculescu, secretar de stat pentru aderarea la OCDE și ex-ambasador la Paris, decorat cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Comandor din partea Franței
Published
1 year agoon
Luca Niculescu, fost ambasador al României la Paris și actual secretar de stat în MAE pentru aderarea la OCDE, a fost decorat miercuri, la sediul Ambasadei Republicii Franceze la București, cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Comandor.
“Foarte-foarte emoționat și extrem de onorat în aceasta seară. Ambasadoarea Frantei, Laurence Auer, mi-a înmânat o decorație prestigioasă : Ordinul Artelor și Literelor în grad de Comandor. În discursul ei plin de sensibilitate a vorbit despre cât de apropiate sunt culturile noastre, despre RFI România, radioul la care am lucrat peste două decenii, despre activitatea mea ca ambasador în Franța. Îi mulțumesc. Iar eu am prezentat o istorie – extrem de subiectivă – a celui mai important moment pe care l-am trăit la Paris. Sezonul Romania Franța – care a adus stindardul lui Ștefan cel Mare la Luvru, Orchestra de Tineret la Filarmonica din Paris, sute de artiști romani în cele mai mari muzee, expoziții sau evenimente din Franța. A fost un moment de o intensitate unică, imposibil de realizat fără munca fantastică a unor francezi și români din multe instituții, unii dintre ei prezenți în această seară. A fost un moment care va fi urmat și de altele pentru că sunt multe proiecte în curs (daca e să mă gândesc numai la expozițiile Brauner și Brâncuși de la Timișoara, ele sunt tot o reflexie a Sezonului). Și în seara aceasta m-am bucurat să fiu alături de prieteni, de oameni care au jucat un rol important în acest Sezon, de oameni care vor face ca spiritul Sezonului să continue”, a scris Luca Niculescu, pe Facebook.
Luca Niculescu a fost numit anul trecut secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, cu portofoliul de a gestiona procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
La începutul anului 2016, Luca Niculescu a devenit Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Franța, Principatul Monaco și Principatul Andorra, exercitând un mandat de aproape șase ani și jumătate, deși durata unei misiuni diplomatice pentru un ambasador este de aproximativ patru ani. Niculescu a fost rechemat din funcție de președintele Klaus Iohannis la data de 11 iulie 2022.
Ultimele șase luni de mandat ale ambasadorului Luca Niculescu au coincis cu președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, cu invitația adresată României de a adera la OCDE, cu adoptarea foii de parcurs privind intrarea țării noastre în acest club al economiilor dezvoltate, dar și cu decizia Franței de a conduce un grup de luptă al NATO în România, amplasarea unui sistem francez de apărare antiaeriană în țara noastră și decizia de a avansa acest batalion la brigadă, în caz de necesitate. Pe parcursul mandatului său de ambasador la Paris, Niculescu a fost președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni, iar România și Franța au organizat un Sezon Cultural, moment important în relația româno-franceză care a fost inaugurat în ajunul centenarului Marii Uniri a României și care a reprezentat prima astfel de manifestare organizată de Franța împreună cu o țară din UE.
Luca Niculescu s-a născut la 25 aprilie 1971, la București. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București (1995), este titular al unui master în Jurnalism European, la Centrul Universitar pentru Jurnalism, Strasbourg (1996).
Jurnalist, iar din 2000 redactor-șef al postului de radio RFI România, Luca Niculescu și-a construit o carieră cu predilecție în domeniul relațiilor internaționale: realizator, din 2006, al emisiunii „Afaceri externe” la canalul de televiziune Money Channel; moderator al mai multor emisiuni la canalul public TVR 1, între 2007-2012: „Arena publică”, „Europa ne privește” și „Fără frontiere”.
Din 2012, Luca Niculescu a moderat emisiunile „Imparțial” și „Pașaport diplomatic” la Digi24.
A fost, totodată, corespondent permanent în România pentru mass-media din Franța (France Info, France Culture, France Inter, TV5 și cotidianul Libération).
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
România avansează pe drumul aderării la OCDE, iar călătoria e la fel de importantă precum destinația, subliniază Luca Niculescu: Nu suntem singuri pe acest drum. Există exemple de urmat
Rusia anunță o reuniune la New York a celor cinci mari puteri nucleare, pe fondul tensiunilor nucleare cu Occidentul
De la Paris, Zelenski neagă că ar discuta cu aliații “o încetare a focului” cu Rusia: Am prezentat planul nostru de victorie și situația de pe câmpul de luptă
Zelenski începe joi un tur de forță în Regatul Unit, Franța, Germania și Italia pentru a negocia consolidarea sprijinului militar pentru Ucraina și pentru a prezenta Planul pentru Victorie
Avioane de luptă Mirage ar putea zbura în Ucraina în ”primul trimestru al lui 2025”, după ce vor fi modificate pentru luptă aer-sol, anunță ministrul francez al Apărării
Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
România avansează pe drumul aderării la OCDE, iar călătoria e la fel de importantă precum destinația, subliniază Luca Niculescu: Nu suntem singuri pe acest drum. Există exemple de urmat
Published
14 hours agoon
October 11, 2024By
Teodora IonRomânia avansează pe drumul aderării la OCDE, iar călătoria e la fel de importantă precum destinația, a subliniat Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru procesul de aderare a României la OCDE.
Acesta a participat la o conferință organizată de Ambasada Italiei și de Banca Națională a României sub semnul aderării la OCDE.
Temele abordate au fost următoarele: lupta împotriva spălării banilor și educația financiară.
”Mulți specialiști din Italia și din România s-au exprimat pe cele două subiecte și au făcut schimb de experiență. Am aflat astfel de la procurorul general al României, Alex Florența, că țara noastră este în topul țărilor europene care fac anchete în comun cu alte state, în timp ce secretarul de stat de la ministerul Educației, Florin Lixandru a amintit că, de doi ani, ziua de 11 aprilie este Ziua Națională a Educației Financiare”, a dezvăluit Niculescu.
Invitatul principal al sesiunii a fost conducatorul uneia dintre cele mai importante direcții din OCDE, Direcția pentru Afaceri Financiare și Întreprinderi, Carmine Di Noia.
”În discursul său, a vorbit despre parcursul (bun) al României în drumul către organizație și a punctat elementele care trebuie îndeplinite pentru aderare”, a dezvăluit secretarul de stat.
Luca Niculescu a fost cel care a tras concluziile evenimentului printr-un citat al cunoscutei luptătoare pentru drepturi civile civice, Nannie Burroughs, care spunea că ”educația și justiția reprezintă polița de asigurare pe viață a unei democrații”.
”Am subliniat că educația financiară și lupta împotriva spălării banilor merg mână în mână. Că România avansează pe drumul aderării la OCDE, iar călătoria e la fel de importantă precum destinația. Și, mai ales, că nu suntem singuri pe acest drum. Există exemple de urmat, cunoștințe care pot fi împărtășite și soluții care pot fi găsite”, a mai spus acesta.
El a mulțumit Băncii Naționale a României, Ambasadei Italiei și ambasadorului Alfredo Mangoni pentru excelenta organizare.
Evenimentul este cu atât mai important cu cât România este deficitară când vine vorba de educație financiară.
Un Eurobarometru din 2023 dedicat acestui domeniu relevă că doar 12% dintre români au un nivel ridicat de cultură financiară.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Luca Niculescu, mesaj către tânăra generație: Dacă România comunistă nu a avut șansa accederii la Planul Marshall, România democratică va încheia fericit această paranteză istorică, intrând în OCDE
Published
1 week agoon
October 2, 2024By
Teodora IonDacă România comunistă nu a avut șansa accederii la Planul Marshall, România democratică va încheia fericit această paranteză istorică, intrând în OCDE, a transmis Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru procesul de aderare a României la OCDE.
În cadrul intervenției sale, Niculescu a făcut o scurtă incursiune în istorie.
”O discuție plină de energie, pe care am început-o de altfel cu o incursiune în istorie. OCDE, organizația la care aspirăm să aderăm are și o semnificație simbolică pentru noi, românii. Pentru că este entitatea prin care, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost implementat Planul Marshall în Europa de Vest (atunci se numea OECE, Organizația pentru cooperarea economica în Europa). E vorba despre un ajutor masiv din partea Statelor Unite pentru reconstrucția Europei devastate de război. Un program care fusese propus tuturor statelor europene, dar care a fost respins de țările aflate în orbita sovietică”, a amintit coordonatorul național pentru procesul de aderare a României la OCDE.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică reprezintă un for guvernamental care a aduce împreună 38 de state dezvoltate ce dețin aproximativ 70% din producția și comerțul globale și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.
Aceasta este continuatorul fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european măcinat de cel de-al Doilea Război Mondial.
Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
Surse MAE au declarat pentru CaleaEuropeană.ro că până la finalul anului România va fi reușit să înfăptuiască jumătate din cele 26 de condiții.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
AmCham România lansează ediția a 7-a a documentului de viziune și recomandări „Priorități pentru România”, pentru dezvoltarea durabilă a țării în mandatul 2024 – 2028
Published
2 weeks agoon
September 27, 2024By
REDACTIAÎn contextul alegerilor generale de la sfârșitul anului 2024, Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) lansează cea de-a 7-a ediție a documentului „Priorități pentru România”, care conturează viziunea și recomandările pentru agenda economică în mandatul 2024-2028.
Potrivit unui comunicat, prin această inițiativă, AmCham România aduce în atenția viitorilor decidenți temele care în viziunea comunității de afaceri trebuie să fie centrale în dezbaterile din perioada premergătoare alegerilor și în planurile de guvernare propuse pentru următorii patru ani.
„Membrii AmCham sunt preocupați de prezent, dar și de viitor, de evoluția economiei și a societății pe termen mediu și lung. Aceasta este perspectiva ediției din acest an a documentului programatic Priorități pentru România. Ne-am propus să răspundem la două întrebări esențiale: ce progrese a făcut România în ultimii patru ani și ce mai rămâne de făcut pentru ca finalul următorului mandat să găsească România în stadiul de dezvoltare pe care ni-l dorim cu toții? În această ediție, am inclus cele mai relevante intervenții de politică publică din perspectiva AmCham. Suntem încrezători că implementarea eficientă și la timp a reformelor și investițiilor recomandate va duce România acolo unde îi este locul: spre aderarea la OCDE, într-o poziție de lider în regiune, cu un rol important în reconstrucția Ucrainei, între primele 10 economii din UE și spre consolidarea relațiilor economice cu SUA”, a subliniat Cristian Sporiș, președintele AmCham România.
„Priorităţi pentru România 2024 – 2028” structurează viziunea şi direcţiile strategice ale membrilor AmCham pentru următorii patru ani, integrând recomandările pe care le avansează în mod constant în dialogul cu decidenţii. Documentul ia în considerare contextul global şi regional, mega-tendinţele care impun transformări în economia globală şi pe care România nu le poate ignora, dar şi obiectivele de ţară asumate de România în plan intern şi în relaţie cu partenerii internaţionali.
„Atragem atenţia asupra celor mai mari riscuri, dar subliniem şi oportunităţile. Sunt ultimii ani în care România va avea acces la finanţare majoră pentru convergenţa cu UE, dar şi ani cruciali pentru înscrierea într-o traiectorie fiscal-bugetară sustenabilă. Mandatul 2024-2028 se suprapune cu anii premergători orizontului 2030 pentru care sunt asumate ţinte ambiţioase în materie de sustenabilitate şi protecţia mediului. În aceşti ani, noile tehnologii vor fi atins nivele de maturitate care le vor accentua impactul la scară largă, iar România trebuie să grăbească semnificativ pasul pentru recuperarea decalajelor. Priorităţi pentru România este apelul AmCham Romania pentru asumarea la toate nivelele decizionale a obiectivelor de ţară şi pentru implementare susţinută, responsabilă şi coordonată. Este, în esenţă, un apel la viziune, acţiune imediată şi orientare către viitor”, a punctat Daniela Nemoianu, vicepreşedinte AmCham România.
Raportul abordează obiective de ţară generale, dar şi 10 domenii cheie care sunt, însă, interconectate. Avansul într-unul dintre paliere va cataliza îmbunătăţiri majore şi în celelalte. Unul dintre mesajele principale ale acestei ediţii este că pentru a înregistra un progres real şi durabil, România are nevoie de o abordare coordonată, sinergică, care să asigure progresul în domenii multiple.
„Urmează ani asupra cărora planează urgenţa nu doar pentru a reduce disparităţile, dar şi pentru a transforma progresul tehnologic fără precedent în prosperitate reală pentru societate şi economie. Deloc de neglijat, România se află în cel mai complicat context regional din ultimele trei decenii, iar următorii ani vor fi cruciali nu doar pentru consolidarea securităţii naţionale, dar şi pentru întărirea rolului geostrategic în cadrul NATO. Pentru a gestiona acest context, România are nevoie de o viziune strategică, clară şi sustenabilă, pe termen mediu şi lung. Fiecare strategie sectorială, politică publică şi decizie trebuie să integreze oportunităţile, să anticipeze tendinţele globale şi să minimizeze riscurile macroeconomice”, a declarat Dinu Bumbăcea, vicepreşedinte AmCham România.
Cele cinci obiective generale pe care AmCham le propune în această ediție se referă la domenii strategice, iar pentru realizarea acestora recomandă:
- Continuarea reformelor pentru alinierea politicilor economice și sociale la standardele OCDE, esențială pentru creșterea competitivității și atragerea investițiilor;
- Echilibrarea macro-bugetară și un nou model de convergență economică;
- Educația, garanție a dezvoltării altor structuri sociale și economice;
- Infrastructura de transport pentru a creşte mobilitatea, accesul, siguranţa, competitivitea economică;
- Atragerea și sprijinirea investițiilor în România, cu accent pe investițiile cu valoare adăugată ridicată.
„Priorități pentru România 2024 – 2028” propune și o serie de obiective și măsuri sectoriale pentru domeniile în care membrii AmCham România sunt activi, dar și relevante pentru întreaga economie.
Pentru fiecare dintre cele 10 sectoare, principalele recomandări vizează direcții precum: fiscalitate, economie digitală, energie, mediu şi sustenabilitate, sănătate, fonduri structurale, piaţa muncii, pieţe de capital, guvernanţă corporativă, turism.
Deși nu este o analiză exhaustivă, Priorități pentru România 2024-2028 oferă o radiografie a situației actuale și un inventar de măsuri care trebuie să se regăsească pe agenda dialogului public-privat și să fie adoptate cu prioritate pentru ca România să își realizeze potențialul socio-economic, într-un mod sustenabil pe termen mediu și lung.
AmCham România va promova recomandările în viitoarele consultări cu factorii de decizie responsabili de stabilirea cursului României pentru următorii ani și de implementarea măsurilor recomandate.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
SUA impun sancțiuni petroliere Iranului: Reducem sursele de venit ale Iranului pentru ”activitățile sale malefice”
Zelenski, vizită la Berlin. Olaf Scholz anunță un ajutor militar de 1.4 miliarde de euro pentru Ucraina
Comisia Europeană solicită platformei chinezești Temu să furnizeze informații cu privire la comercianții care vând produse ilegale pe platformă
România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%
Ministrul german de externe, critici la adresa lui Putin: Refuză să accepte o pace justă pentru Ucraina și trimite în fiecare zi un nou semnal în favoarea războiului și a distrugerii
De Ziua Spaniei, premierul Marcel Ciolacu își exprimă speranța ca acordul bilateral privind dubla cetățenie să fie semnat cât mai curând
Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale
Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA cere șefilor Facebook și Google să combată ”dezinformarea și informațiile false” înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la UE
ARMO: Comerțul electronic din România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est, cu perspective solide de creștere
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Organizația japoneză Nihon Hidankyo, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024 pentru eforturile în direcția dezarmării nucleare
De la pupitrul democrației europene, vicepreședintele PE Victor Negrescu îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să voteze la referendumul privind aderarea la UE pentru a acorda parcursului caracter ireversibil
Siegfried Mureșan cere ca UE să fie dotată cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării pentru a răspunde priorităților cetățenilor: Vor siguranță în Europa și doresc prosperitate
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
Trending
- EDITORIALE5 days ago
Iulian Chifu: Durerile de cap ale lumii de mâine – pregătirea pentru cele mai negative scenarii
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
- ROMÂNIA1 week ago
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta