Lucrătorii din fosta Germanie de Est muncesc mai mult, pentru mai puțini bani

La 28 de ani de la reunificarea Germaniei diferențele încă se simt între Est și Vest. În ceea ce privește numărul  orelor lucrate, muncitorii germani din landurile care alcătuiau fosta Germanie de Est petreceau mai mult timp la serviciile lor față de restul țării, notează Deutsche Welle.

Potrivit datelor statistice federale, anul trecut în statele fostei Germanii de Est lucrătorii au lucrat în medie cu 67 de ore mai mult decât în celelalte regiuni.

Diferența este percepută și în ceea ce privește remunerația, fiind de 30.172 de euro în est, cu aproape 5.000 de euro mai puțin decât în landurile din fosta Germanie de Vest.

Potrivit statisticilor, landul german care a înregistrat cele mai multe ore de lucru în 2017 a fost Turingia, urmat de Saxonia-Anhalt și Mecklenburg-Pomerania de Vest – toate trei din fostul est. La capătul opus al scalei au fost Renania de Nord-Westfalia, Saarland și Renania-Palatinat, toate din fosta Germanie de Vest.

În ceea ce privește salariile, angajații din Hamburg au câștigat cel mai mult în Germania, în medie, în 2017: 40.771 euro. Cele mai mici plăți au fost în Meklenburg-Pomerania de Vest, câștigând în medie 27.520 euro.

De la reunificarea Germaniei în 1990, statele din fosta Germania de Est au rămas în urma celor din fosta Germanie de Vest în ceea ce privește dezvoltarea economică. Pentru a ajuta la depășirea acestui decalaj, toți cetățenii germani au plătit așa-numitul „impozit de solidaritate” începând cu 1991.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.