Connect with us

ROMÂNIA

Ludovic Orban, președintele PNL la Congresul PPE din Helsinki: Manfred Weber este un bun cunoscător al problematicilor din România și o persoană potrivită pentru actualul context european

Published

on

Ludovic Orban, liderul PNL și dar și al delegației române care participă astăzi la Congresul PPE din Helsinki a declarat pentru Calea Europeană că Manfred Weber, unul dintre cei doi candidați pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, este un bun cunoscător al problematicilor din România și o persoană potrivită pentru actualul context european.

“Am discutat mai puțin aspecte particulare ale situației din România, practic fiind vorba de o delegației române cu candidatul Manfred Weber la președinția Comisiei Europene am abordat în special tematici europene. Cu siguranță că au fost atinse și puncte pe care noi le considerăm importante, de exemplu mecanismele de creștere a subvențiilor la hectar pentru fermierii români astfel încât subvenția să ajungă cât mai aproape de media europeană pentru a crește competitivitatea fermierilor pe piața europeană și pe piața internațională. Am exprimat susținerea noastră foarte clară să nu fie afectate fondurile de coeziune pentru că UE trebuie să rămână un factor prin care să se manifeste coeziunea economică și socială pentru statele care nu sunt încă suficient de dezvoltate să se apropie de nivelul de dezvoltare european”, a declarat Ludovic Orban despre întrevederea delegației PNL cu Manfred Weber. 

“I-am împărtășit preocuparea noastră legată de faptul că ne dorim o Europă unită, una de națiuni egale”, a mai precizat acesta despre acelați subiect.

În ceea ce privește poziția lui Weber privind intrarea României în spațiul Schengen și zona euro, președintele PNL a declarat: “Știți foarte clar că Manfred Weber a exprimat o poziție favorabilă primirii României în Schengen, cu singura condiție ca și noi să respectăm criteriile. A fost întrebat și de aderarea la Euro, dar răspunsul a fost unul singur: atunci când România va respecta cele cinci criterii. Am avut discuții extrem de interesante și considerăm că Manfred Weber este un candidat care cunoaște problematica din România, unul extrem de potrivit pentru situația actuală din UE.”

“Cum să mai apară populiști dacă coaliția majoritară preia toate temele populiștilor, preia tot discursul eurosceptic, antimigrație, anticompanii. Practic populiștii din România sunt cei care se află astăzi la putere, care nu lasă România să aibă un alt partid de acest fel pentru că ei preiau toate temele populiste, extremiste, care stau la baza apariției unei forțe destabilizatoare la nivel european”, a conchis Ludovic Orban, vorbind despre populismul european și românesc.

Reuniți la Helsinki pe 7-8 noiembrie, membrii PPE vor alege în cadrul unui scrutin între Manfred Weber și Alexander Stubb candidatul pentru șefia Comisiei Europene din partea celui mai mare și mai influent partid european, PPE, și care acum deține toate funcțiile cheie din instituțiile europene. Partidul Național Liberal, cea mai mare formațiune de centru-dreapta din România, și-a manifestat deja susținerea pentru Manfred Weber.

ALEGERI EUROPENE 2019

Toți suntem Europa. Zeci de persoane s-au strâns în Piața Victoriei după anunțarea exit-pollurilor. Oamenii flutură steagul României şi pe cel al Uniunii Europene

Published

on

Câteva zeci de persoane s-au strâns, diminică seara, în Piața Victoriei, după anunțarea exit- pollurilor pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumului privind lupta împotriva corupției, anunță Agerpres.

Oamenii flutură steagul României și pe cel al Uniunii Europene. De asemenea, aceștia strigă lozinci împotriva coaliției aflată la guvernare, dar și proeuropene. Totodată, ei cer autorităților prelungirea programului de votare în diaspora.

Amintim că Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00 în secțiile de votare din străinătate, au declarat surse ale instituției pentru Digi24 și Europa FM, invocând că acest lucru ar implica schimbarea legislației. 

Astfel, Biroul Electoral Central a respins toate solicitările de prelungire votului după ora 21.00.

Potrivit articolului 47, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare: „Votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. La sediile secțiilor de votare se afișează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”.

Reprezentanții Biroului Electoral Diaspora (BED) solicitase anterior Biroului Electoral Central (BEC) aprobarea prelungirii programului secțiilor de votare din afara țării, astfel încât toți românii aflați la coadă să poată vota. 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Primele declarații ale liderului PLUS Dacian Cioloș după rezultatele la exit-poll: Cele 9 milioane de români care au ieșit la vot au demonstrat că România renaște prin calea europeană

Published

on

Președintele PLUS Dacian Cioloș a comentat rezultatul exit-poll-ului în urma alegerilor europarlamentare de duminică, la care Alianța 2020 USR-PLUS a obținut rezultat răsunător.

Fostul premier a afirmat că votul de duminică arată că românii își doresc să urmee calea europeană și le-a muțumit acestora cu această ocazie.

”Votul de astăzi arată că România renațte, că cetățenii români au redat sens democrației prin votul lor. Vrem să mulțimim în primul rând celor 9 milioane de români care au ieșit la vot au demonstat că România renaște prin calea europeană. Au demonstrat ce poate face o nație când societatea se mobilizează și au arătat politicienilor sensul în care trebuie să meargă țara. O mobilizare de excepție a cetățenilor români, inclusiv a comunității maghiare. Rpmân mobilizați cu toții până la numărătoarea finală. Vrem să-i rugăm pe delegați să rămână în secții, să fie activi până la finalizarea numărătorii și până la semnarea proceselor verbale. E foarte important că sunt peste 300 de mii de cetățeni români care au votat în diaspora. Din nou, foarte probabil votul lor va da ierarhia finală”, a precizat liderul PLUS Dacian Cioloș în cadrul unei conferințe comune cu președintele Uniunea Salvați România Dan Barna.

Alegerile europene din 2019, desfășurate la 40 de ani distanță de la primele alegeri pentru Parlamentul European, s-au încheiat cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 ani în UE.

Primele rezultate la exit-poll, anunțate la ora 21.00, în baza sondajelor CURS – Avangarde sunt:

  • PSD: 25,8%
  • PNL: 25,8%
  • Alianța 2020 USR-PLUS: 23,9%
  • Pro România: 5,7%
  • UDMR: 5,4%
  • PMP: 5,2%
  • ALDE: 4,9%
  • Alții: 3,3%

Rezultatele la acest prim exit-poll, valabile pentru ora 19:30, nu includ datele din diaspora.

Cetățenii români au votat în cadrul alegerilor europarlamentare din 2019 și a referendumului pentru justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, pentru alegerile europene au votat 48,97% dintre cetățenii cu drept de vot, adică 8.947.312 de români.

La referendum, prezența la urne a fost 41,24%, votând un număr total de 7.535.153 de cetățeni.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

UPDATE Biroul Electoral Central respinge cererile pentru prelungirea programului după ora 21.00 în secțiile de vot din străinătate

Published

on

UPDATE 19.21. Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00 în secțiile de votare din străinătate, au declarat surse ale instituției pentru Digi24 și Europa FM, invocând că acest lucru ar implica schimbarea legislației. 

Astfel, Biroul Electoral Central a respins toate solicitările de prelungire votului după ora 21.00.

Potrivit articolului 47, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare: „Votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. La sediile secțiilor de votare se afișează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”.


Reprezentanții Biroului Electoral Diaspora (BED) a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) aprobarea prelungirii programului secțiilor de votare din afara țării, astfel încât toți românii aflați la coadă să poată vota, informează RFI.

Dacă BEC va fi de acord cu propunerea Biroului Electoral din Diaspora, programul secţiilor de votare de peste graniţe, în special cele din Italia, ar putea fi prelungit după ora 21:00, pentru ca toţi cetăţenii aflaţi la cozi să poată vota, a transmis BED.

Până acum, din străinătate au votat un număr record de români, de peste 180.000, înregistrîndu-se cozi în Italia, Germania şi Marea Britanie. În total, peste 6 milioane de români şi-au exprimat opţiunea la alegerile parlamentare sau/şi referndum.

Potrivit informațiilor Digi.24, cozi mari sunt la: Nurnberg, Londra, Roma, Viena, Torino, Bruxelles, Paris, Marsilia, Ulm, Lutton, Dublin, Valencia, Limassol, Praga, Bristol, Munchen Berlin, Stuttgart, Oslo, Lille, Barcelona, Haga, Wurzburg, Castellon, Luxemburg, Leipzig, Stockholm, Copenhaga, Geneva și Coslada.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru românii care stau la cozi interminabile în diaspora și încearcă să ajungă în cabina de vot. „Vă rog, nu vă pierdeți răbdarea, nu renunțați la votul dumneavoastră din cauza unui guvern incompetent”, a scris președintele României pe Facebook. De asemenea, Klaus Iohannis face apel la autorități pentru a lua „de urgență” măsuri astfel încât toți românii să poată vota.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending