Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Ludovic Orban și Angela Merkel au convenit menținerea sprijinului României și Germaniei pentru reforma democratică din Republica Moldova

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Ludovic Orban a avut vineri o convorbire, în format videoconferință, cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în care cei doi șefi ai guvernelor de la București și de la Berlin au discutat despre necesitatea unui acord privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și planul european de redresare economică, dar și subiecte precum aderarea României la spațiul Schengen și evoluțiile din Republica Moldova, având în vedere faptul că Germania asigură președinția Consiliului UE.

În cadrul discuției, au fost trecute în revistă temele de actualitate de pe agenda bilaterală și europeană, cu accent pe oportunitățile de aprofundare a cooperării româno-germane în următoarea perioadă, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei doi înalți oficiali au realizat și un schimb de vederi cu privire la evoluțiile din vecinătatea estică și sudică a României, cu accent asupra situației post-electorale din Republica Moldova. Rezultatele recentului scrutin prezidențial din Republica Moldova confirmă voința cetățenilor pentru un parcurs democratic, racordat la standardele și valorile europene.

Prim-ministrul Ludovic Orban și cancelarul Angela Merkel au convenit, în acest context, asupra importanței menținerii sprijinului, inclusiv la nivel european, pentru procesul de reformă democratică din Republica Moldova.

De altfel, Comisia Europeană a acordat joi Republicii Moldova 50 milioane de euro, prima tranșă a împrumutului de 100 milioane euro pentru consolidarea economiei post-pandemie, într-o primă măsură concretă de sprijin după câștigarea alegerilor prezidențiale de către candidata pro-europeană Maia Sandu.

Mai mult, în timpul campaniei electorale, Maia Sandu a primit sprijin public declarat din partea președintelui Klaus Iohannis, a prim-ministrului Ludovic Orban, precum și a ministrului german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, o apropiată a Angelei Merkel.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, i-a transmis ambasadorului UE la Chișinău că una dintre prioritățile vizitei sale la Bruxelles este să asigure țara cu vaccin anti-COVID-19 și cu echipament medical

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut vineri o întrevedere cu Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, în cadrul căreia a discutat despre aspecte ale politicii externe, în contextul în care aceasta urmează să efectueze luni o vizită oficială la Bruxelles.

Astfel, una dintre prioritățile vizitei Maiei Sandu la Bruxelles este aceea de a asigura Republica Moldova cu vaccin împotriva COVID-19 și uc echipament medical, pentru a o opri extinderea pandemiei.

”I-am mulțumit domnului Ambasador Michalko, iar astfel tuturor partenerilor europeni, pentru deschiderea și susținerea constantă de care Republica Moldova a beneficiat din partea Uniunii Europene de-a lungul anilor. În special, am subliniat importanța sprijinului european de care țara noastră a beneficiat în anul 2020”, a transmis Sandu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Cei doi au convenit totodată asupra ”necesității de a intensifica relațiile dintre țara noastră și Uniunea Europeană, pentru a asigura un răspuns ferm, pe termen mediu și lung, la consecințele crizei Covid-19 atât pentru sistemul de sănătate al Republicii Moldova, cât și pentru economia țării noastre”.

”L-am asigurat pe Ambasadorul Uniunii Europene că pentru Republica Moldova este prioritar să rămână un vecin consecvent și sigur al UE – atât ca partener politic și economic, cât ca membru al Parteneriatului Estic. Drept urmare, vom depune toate eforturile pentru realizarea agendei de reforme și de asociere la Uniunea Europeană”, a conchis Maia Sandu.

Președintele proeuropean al Republicii Moldova urmează să efectueze luni o vizită la Bruxelles după ce relațiile Chișinăului cu Uniunea Europeană s-au deteriorat sub preşedinţia predecesorului său, socialistul prorus Igor Dodon.

”Vom depăşi aceste pagini ruşinoase din istoria diplomaţiei noastre. Peste câteva zile voi merge la Bruxelles. Vreau să relansez procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE prin reforme democratice şi economice care să transforme ţara noastră într-un stat european”, a spus Sandu după ce, la 12 ianuarie, aceasta a efectuat o primă vizită externă în calitate de președinte al Republicii Moldova în Ucraina.

Cât privește vaccinul anti-COVID-19, amintim că ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat la 6 ianuarie 2021, alături de omologii săi din Bulgaria, Croația, Estonia, Lituania, Suedia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Ungaria, Polonia și Slovacia, o scrisoare Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell, precum și altor membri ai conducerii Comisiei Europene prin care a exprimat susținerea pentru dezvoltarea unui mecanism la nivelul Uniunii Europene în vederea facilitării accesului statelor din cadrul Parteneriatului Estic (PaE) la vaccinuri anti-COVID-19, în mod similar cu asistența preconizată pentru statele din Balcanii de Vest.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu efectuează, luni, o vizită la Bruxelles: După deblocarea relațiilor cu România și Ucraina, Republica Moldova are nevoie de o resetare a relațiilor cu UE

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Republica Moldova a reuşit în ultimul timp să deblocheze relaţiile cu vecinii săi – România şi Ucraina – iar una dintre priorităţile următoare ar trebui să fie resetarea relaţiilor cu Uniunea Europeană (UE), a declarat vineri preşedintele moldovean Maia Sandu într-un discurs susţinut online în faţa corpului diplomatic şi a angajaţilor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, relatează Radio Chişinău, informează Agerpres.

Declaraţia intervine înaintea unei vizite pe care noul preşedinte proeuropean al Republicii Moldova urmează să o efectueze, luni, 18 ianuarie, la Bruxelles, după ce relaţiile Chişinăului cu UE s-au deteriorat sub preşedinţia predecesorului său, socialistul prorus Igor Dodon.

În acest sens, Maia Sandu s-a referit la întrevederile pe care le-a avut la începutul mandatului său cu preşedinţii României şi Ucrainei, subliniind importanţa construirii unui “cerc de încredere” între cele trei state, ceea ce le-ar aduce beneficii tuturor.

La 29 decembrie anul trecut, președintele Klaus Iohannis a devenit primul lider primit la Chișinău de președintele Maia Sandu, cei doi șefi de stat adoptând o Declarație comună destinată consolidării parteneriatului strategic bilateral și reafirmând relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. La 12 ianuarie, Sandu a efectuat prima sa vizită în străinătate, fiind primită la Kiev de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, ambii exprimându-și dorința ca relațiile moldo-ucrainene să fie relansate, deteriorate de declarațiile fostului președinte Igor Dodon potrivit căruia Peninsula Crimeea, anexată ilegal, ar aparține Rusiei.

Un alt partener important cu care trebuie să relansăm relaţiile este Uniunea Europeană“, a spus Sandu, care a preluat oficial mandatul de preşedinte la 24 decembrie și care a avut o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la finalul anului trecut, discutând detaliile vizitei menționate.

În acest context, Sandu a reamintit că UE a îngheţat în 2018 o mare parte din asistenţa financiară pentru Republica Moldova din cauza “abuzurilor nedemocratice” ale Chişinăului, conform declaraţiilor sale difuzate de preşedinţia moldoveană.

Ea s-a referit la alegerile din acel an pentru funcţia de primar general al Chişinăului, ale căror rezultate au fost anulate printr-o controversată decizie judecătorească, ceea ce a determinat UE să suspende ajutorul de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

În 2020, “UE a fost atacată prin remarci ofensatoare de mai multe ori de pseudolideri de la Chişinău”, a spus preşedinta Republicii Moldova într-o aparentă aluzie la Dodon.

“Vom depăşi aceste pagini ruşinoase din istoria diplomaţiei noastre. Peste câteva zile voi merge la Bruxelles. Vreau să relansez procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE prin reforme democratice şi economice care să transforme ţara noastră într-un stat european”, a spus Sandu. Republica Moldova trebuie să fie un stat “cu instituţii europene, şcoli europene, spitale europene şi cu viitor european”, a subliniat ea.

Spre deosebire de Dodon, care a privit mai mult spre Rusia, Sandu susţine apropierea republicii de UE, dar şi menţinerea unor relaţii bune cu Rusia, un echilibru complicat, în opinia observatorilor.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Volodimir Zelenski, aprecieri pentru președintele Republicii Moldova că nu se teme să numească Crimeea ucraineană

Published

on

© Președinția Republicii Moldova - Facebook

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează  azi, 12 ianuarie, o vizită oficială în Ucraina, în urma invitației lansate de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

Cu acest prilej, Volodimir Zelenski și-a exprimat speranță că relațiile moldo-ucrainene vor fi relansate, deteriorate de declarațiile fostului președinte Igor Dodon potrivit căruia Peninsula Crimeea, anexată ilegal, ar aparține Rusiei.

„Acesta este începutul noilor relații între Ucraina și Republica Moldova. Suntem uniți în valori și poziții comune pe agenda europeană. Apreciem că președintele Republicii Moldova susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu se teme să numească Crimeea ucraineană”, a scris președintele Ucrainei pe contul de Twitter.

Amintim că prima întâlnire a Maiei Sandu cu un șef de stat străin a fost cea de la Chișinău, cu președintele Klaus Iohannis, care a efectuat la 29 decembrie o vizită oficială, prilej cu care cei doi au adoptat o Declarație comună de consolidare a parteneriatului strategic bilateral.

Continue Reading

Facebook

Dacian Cioloș16 hours ago

Dacian Cioloș, liderul Grupului Renew Europe din PE, recomandă cetățenilor europeni să vadă și să voteze documentarul ”Colectiv“, unul dintre cele trei filme nominalizate la Premiul LUX al Publicului European

ROMÂNIA16 hours ago

MApN: Aproximativ 250.000 de seringi și 100.000 de ace necesare campaniei de vaccinare au fost aduse din Qatar cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Fostul președinte Traian Băsescu s-a vaccinat împotriva COVID-19 la Spitalul Militar „Dr. Carol Davila”

Dan Motreanu16 hours ago

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE, cere Comisiei Europene o evaluare a nivelului de autosuficiență alimentară a fiecărui stat membru și elaborarea de planuri de urgență în situații de criză

ROMÂNIA17 hours ago

Marian Petrache: După opt ani de muncă, proiectul din timpul mandatelor mele de președinte al CJ Ilfov, cel de alimentare cu apă, canalizare și stații de epurare, a fost aprobat de Comisia Europeană

ȘTIRI POZITIVE18 hours ago

Maramureșul și Bucovina, recomandate de cotidianul american New York Times ca destinații de vacanță pe timp de pandemie

Eugen Tomac19 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac salută poziția Comisiei Europene cu privire la inițiativa cetățenească ”Minority Safepack”: A anunțat cât se poate de clar că nu va legifera pe domenii ce nu țin de competența sa

U.E.20 hours ago

Armin Laschet, aliat al Angelei Merkel, a fost ales președinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania, ceea ce îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german

ROMÂNIA21 hours ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

Dacian Cioloș22 hours ago

Ivan Patzaichin, însărcinat să conducă procesul de desemnare a viitorului guvernator al Deltei Dunării. Dacian Cioloș: Va forma un grup consultativ reprezentativ care va propune o listă scurtă de candidați

ROMÂNIA21 hours ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.5 days ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA3 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA3 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

CONSILIUL EUROPEAN4 weeks ago

Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate: Prin eforturi comune și cu ajutorul vaccinului anti-COVID-19 punem baza unui 2021 sigur și prosper

Advertisement
Advertisement

Trending