Connect with us

JAPONIA

Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale

Published

on

© PM's Office of Japan/ X

Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, a atras atenția noul prim-ministru al Japoniei, Shigeru Ishiba, în primul său discurs de politică generală, informează AFP, citat de Agerpres.

”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine. De ce nu a funcţionat descurajarea în Ucraina?”, s-a întrebat premierul Ishiba într-o aluzie voalată la temerile privind o invazie chineză în Taiwan.

”Dacă luăm în considerare şi situaţia din Orientul Mijlociu, comunitatea internaţională devine din ce în ce mai divizată şi predispusă la confruntări”, a adăugat şeful guvernului japonez.

Premierul Japoniei sprijină crearea unei alianțe militare regionale după modelul NATO și a menționat că securitatea Japoniei ”nu a fost niciodată mai ameninţată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”.

Pe plan intern, noul premier nipon consideră că ”va trebui să sprijinim persoanele care suferă de pe urma creșterii costurilor până când se va stabili un ciclu de creștere pozitivă, în care creșterile salariale vor depăși inflația și vor stimula cheltuielile de capital”, informează Reuters. 

La începutul zilei de joi, Ishiba a declarat cabinetului său că va fi întocmit un buget suplimentar pentru a finanța pachetul după alegerile pentru camera inferioară, programate pentru 27 octombrie.

Noul pachet va include plăți pentru gospodăriile cu venituri mici și subvenții pentru administrațiile locale, a declarat el în discursul politic.

Condițiile economice s-au îmbunătățit, iar salariile au început în sfârșit să crească după trei decenii ”ratate” care s-au concentrat pe reducerea costurilor, a spus el. ”Dar suntem încă la jumătatea drumului pentru a obține o economie în care oamenii se pot simți în siguranță să cheltuiască”, consideră Ishiba.

În ceea ce privește diplomația, Ishiba a promis că va continua să construiască legături cu națiuni care împărtășesc aceleași idei, inclusiv o cooperare mai strânsă în domeniul securității cu Coreea de Sud vecină, urmărită de predecesorul său.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

JAPONIA

România și Japonia reafirmă angajamentul de ”a consolida și promova colaborarea industrială, valorificând punctele forte ale fiecărei părți pentru a stimula inovația și competitivitatea”

Published

on

© Ștefan-Radu Oprea/ Facebook

România și Japonia, prin ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, și viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Shinji Takeuchi, au semnat o declarație comună de ”reafirmare a angajamentului de a consolida și promova colaborarea industrială, valorificând punctele forte ale fiecărei părți și pentru a stimula inovația și competitivitatea”.

”Astăzi m-am bucurat să le fiu gazdă la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Împreună cu viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Shinji Takeuchi, am semnat declarație comună de reafirmare a angajamentului de a consolida și promova colaborarea industrială, valorificând punctele forte ale fiecărei părți și pentru a stimula inovația și competitivitatea. Parteneriatul strategic între statele noastre favorizează dezvoltarea investițiilor substanțiale în industrie, energie regenerabilă, noi tehnologii dar și turism”, a precizat Oprea într-un mesaj publicat pe Facebook.

Ministrul Economiei a anunțat că dialogul dintre cele două țări va continua pentru că ”firmele japoneze au o contribuție importantă în economia României, iar oportunitățile de investiții în tehnologii noi precum amoniac albastru și hidrogen, de a dezvolta proiecte comune de cercetare-inovare sunt priorități pentru ambele guverne, dar și pentru mediul de afaceri”.

”În 2025 expoziția mondială Expo Osaka va fi platforma perfectă pentru stabilirea de conexiuni solide între companiile din Japonia și România de aceea, participarea firmelor românești în număr cât mai mare este esențială”, este invitația lansată de Ștefan-Radu Oprea.

Semnarea documentului mai sus amintit a fost posibilă ca urmare a prezenței delegației nipone în țara noastră.

Aceasta din urmă a avut marți o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, teme abordate axându-se pe investiții în proiecte din domeniile infrastructurii de transport, energie, digitalizare și înaltă tehnologie.

”Oportunitățile de investiții oferite de România sunt deosebit de importante și oferă noi perspective de a dezvolta relațiile noastre bilaterale”, a afirmat viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Shinji Takeuchi.

Necesitatea stimulării inovației și competitivității se regăsește și în raportul istoric elaborat de fostul premier italian și fost președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi, în care acesta din urmă subliniază nevoia investițiilor în domenii-cheie precum cele amintite mai devreme pentru ca Uniunea Europeană să stopeze declinul economic generat de externelizare: energia din Rusia, exporturile din China și apărarea din SUA.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, Uniunea Europeană trebuie să-și ancoreze competitivitatea într-o piață unică nefragmentată, care să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele, conform propunerilor revoluționare prezentate de un alt fost premier italian, și anume Enrico Letta, care a sugerat în raportul privind viitorul pieței unice dat publicității la mijlociul lunii aprilie o a cincea libertate, consacrată inovării.

Țările Uniunii Europene au solicitat deja o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în 2025 pentru a utiliza potențialul său maxim în vederea sporirii autonomiei europene.

Continue Reading

JAPONIA

SUA, Japonia și Coreea de Sud sunt ”profund îngrijorate de desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia, potenţial pentru utilizarea lor pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei”

Published

on

© State Department photo/ Flickr

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia și-au exprimat vineri ”îngrijorări profunde” cu privire la prezența unor trupe-nord coreene în Rusia, anunță AFP, citat de Agerpres.

Acestea ”şi-au exprimat îngrijorări profunde cu privire la desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia, potenţial pentru utilizarea lor pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Un astfel de mesaj a fost transmis și de Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului său Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell, care a condamnat ”cu fermitate intensificarea cooperării militare și a transferurilor de arme între Coreea de Nord și Rusia, care încalcă flagrant mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite”.

Citiți și: UE este ”profund alarmată de informațiile conform cărora Coreea de Nord trimite trupe pentru a participa la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”

 ”Nu vom sta cu brațele încrucișate” în fața desfășurării de trupe nord-coreene în Rusia, transmite președintele Coreei de Sud: O provocare ce ameninţă securitatea mondială

Pentagonul confirmă că au fost trimise trupe nord-coreene în Federația Rusă. Implicarea lor în război rămâne sub semnul întrebării

MAE german l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Coreei de Nord în legătură cu informațiile legate de soldați nord-coreeni în sprijinul Rusiei: Acest lucru ar constitui o încălcare a dreptului internațional

Trimiterea de trupe nord-coreene în Ucraina ar însemna o ”escaladare semnificativă” a conflictului, avertizează NATO

Unități militare din Coreea de Nord au părăsit bazele de antrenament din Rusia și au intrat pentru prima dată în zona de luptă dintre forțele ruse și cele ucrainene, a declarat joi seară serviciul militar de informații al Ucrainei (HUR), informează Politico Europe.

Spionii ucraineni au surprins miercuri trupele în regiunea Kursk din Rusia, unde Kievul a declanșat în august o ofensivă surpriză, a declarat serviciul militar de informații al Ucrainei.

Soldații nord-coreeni (RPDC) sunt antrenați în cinci situri militare din estul îndepărtat al Rusiei și vor trebui să treacă printr-un stagiu de pregătire de câteva săptămâni înainte de a fi desfășurați în războiul împotriva Ucrainei, a precizat serviciul militar ucrainean.

Potrivit estimărilor actualizate ale Kievului, Phenianul a transferat aproximativ 12 000 de soldați în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali de armată. La începutul acestei săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a reperat deja ofițeri ai armatei nord-coreene în teritoriile ocupate de Rusia din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Japonia cere lumii ca Nagasaki să fie ultimul oraş care a experimentat arme atomice, afirmă premierul Kishida la 79 de ani de la bombardamentul atomic american

Published

on

© The Government of Japan

Oraşul Nagasaki a marcat vineri 79 de ani de la bombardamentul atomic american din cel de-Al Doilea Război Mondial, ceremonia sa de pace fiind însă afectată de controverse după ce mai mulţi ambasadori s-au retras în urma deciziei autorităţilor municipale de a nu invita Israelul, relatează agenţia japoneză de presă Kyodo.

Într-o declaraţie de pace emisă în timpul acestui eveniment anual, primarul Shiro Suzuki a cerut abolirea armelor nucleare pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la utilizarea lor potenţială din cauza incertitudinii geopolitice crescânde.

“Pe fondul incertitudinii cu privire la momentul în care invazia rusă a Ucrainei se va încheia şi al îngrijorării crescânde cu privire la extinderea conflictelor armate din Orientul Mijlociu, ne confruntăm în prezent cu o situaţie critică, cu probabilitatea tot mai mare de dispariţie a normei importante pe care am respectat-o până acum”, a spus el, conform Agerpres.

Un moment de reculegere a fost ţinut la ora locală 11:02, când bomba cu plutoniu cu numele de cod ‘Fat Man’ a fost aruncată de un bombardier american şi a explodat deasupra oraşului-port în 1945.

Rămâne ultimul loc din lume care a suferit un atac cu bombă atomică.

Suzuki a cerut guvernului japonez să semneze şi să ratifice un tratat ONU care să interzică armele nucleare şi a făcut apel la Japonia să conducă discuţiile pentru a reduce tensiunile şi a promova dezarmarea în Asia de Nord-Est.

“Lideri ai statelor nucleare şi ai statelor aflate sub umbrela nucleară, trebuie să vă confruntaţi cu realitatea că însăşi existenţa armelor nucleare a reprezentat o ameninţare tot mai mare pentru omenire”, a spus el.

Prim-ministrul Fumio Kishida, care reprezintă o circumscripţie electorală din Hiroshima, a declarat în remarcile sale din timpul ceremoniei.

“Vom continua să cerem lumii ca Nagasaki să fie ultimul oraş care a experimentat arme atomice pe fondul adâncirii rupturilor dintre ţări în ceea ce priveşte armele nucleare, inclusiv ameninţările Rusiei”, a spus el.

Citiți și “Atât timp cât există vor fi folosite din nou”: La 79 de ani de la primul atac cu bombă nucleară din istorie de la Hiroshima, Japonia face apel la abolirea armelor nucleare

Evenimentul comemorativ are loc la doar câteva zile după ce Japonia și SUA au reafirmat angajamentul Washingtonului față de “descurajarea extinsă”, care include posibila utilizare a armelor atomice, pentru a-și proteja aliatul asiatic în contextul tensiunilor regionale în creștere.

Discutarea deschisă a descurajării nucleare în Japonia reprezintă o schimbare radicală față de reticența anterioară a țării de a aborda astfel de probleme, fiind singura națiune din lume care a suferit atacuri atomice.

La 6 august 1945, cu puțin timp înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, forțele americane au detonat o bombă nucleară deasupra orașului în încercarea de a forța Japonia să capituleze.

Pe lângă zecile de mii de oameni care au murit imediat în urma exploziei, atacul a lăsat o moștenire teribilă numeroșilor supraviețuitori ai bombardamentelor, care au suferit răni și boli de durată în urma exploziilor și expunerii la radiații.

La câteva zile după atac, la 9 august, o a doua bombă nucleară americană a lovit Nagasaki, în sud-vestul Japoniei, omorând aproximativ 74 000 de persoane.

Cele două atacuri au dus la capitularea Japoniei pe 2 septembrie.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA3 hours ago

Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: România a trecut “prin cel mai mare atac hibrid pornit de Rusia împotriva oricărei țări”. Bucureștiul trebuie să invoce articolul 4 al NATO

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Ucraina: Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO, afirmă șeful diplomației de la Kiev

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România

NATO10 hours ago

România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale

MAREA BRITANIE11 hours ago

Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale

CONSILIUL EUROPEAN12 hours ago

Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev

NATO13 hours ago

EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending