Connect with us

CONSILIUL UE

Luminița Odobescu a accentuat în cadrul întâlnirii cu miniștrii de externe din UE nevoia unei abordări integrate la Marea Neagră care să includă și asigurarea rezilienței R. Moldova

Published

on

© EU2023ES/ Flickr

Ministrul de externe Luminița Odobescu a participat în perioada 30-31 august la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), care a fost găzduită de președinția spaniolă a Consiliului UE, la Toledo.  

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, agenda reuniunii a inclus discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și evoluțiile din Niger, cu accent pe implicațiile acestora asupra securității regionale în Sahel.

De asemenea, miniștrii de externe europeni au avut discuții informale privind subiectele de pe agenda reuniunii Gymnich cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, respectiv cu ministrul afacerilor externe din Niger, Hassoumi Massoudou, și Președintele Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), Omar Touray. 

În cadrul discuțiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reiterat continuarea sprijinului multidimensional pentru Ucraina. Referitor la sprijinul militar al UE, a subliniat importanța atingerii unui acord politic rapid în privința celei de-a opta tranșe din cadrul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility). De asemenea, ministrul de externe a exprimat sprijin pentru consolidarea Misiunii UE de Asistență Militară pentru Ucraina (EUMAM).

Referitor la angajamentele UE de securitate pe termen lung, ministrul Luminita Odobescu a evidențiat necesitatea flexibilității și predictibilității asistenței UE pentru Ucraina și a salutat direcțiile viitoare de acțiune și sprijinul pentru crearea unui fond special dedicat Ucrainei, prin suplimentarea alocărilor pentru Instrumentul European pentru Pace, discuțiile urmând a fi continuate pentru clarificarea aspectelor tehnice și de implementare.

În contextul discuțiilor pe acest subiect, ministrul român a reamintit atacurile Rusiei din cursul verii în imediata vecinătate a frontierei României, la porturile ucrainene Reni și Ismail de la Marea Neagră, și a accentuat nevoia unei abordări integrate la Marea Neagră care să includă și asigurarea rezilienței Republicii Moldova, stat grav afectat de consecințele războiului.

În pregătirea săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU din septembrie, miniștrii europeni și-au coordonat eforturile privind demersurile diplomatice la nivelul global. Ministrul român a exprimat susținerea deplină pentru Formula de Pace propusă de Președintele Ucrainei Volodîmîr Zelenski și a subliniat importanța construirii argumentelor în dialogul cu statele terțe în baza Cartei ONU și a dreptului internațional.

În cadrul schimbului de opinii informal cu ministrul ucrainean al afacerilor de externe, ministrul Luminița Odobescu s-a referit la recentele contacte la nivel înalt dintre prim-miniștrii României și Ucrainei și a prezentat partenerilor europeni măsurile cele mai recente ale sprijinului multidimensional al României pentru Ucraina, cu accent pe eforturile țării noastre de dezvoltare a capacităților și coridoarelor existente pentru a dubla volumul tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane de tonă/lună în prezent, la 4 milioane de tone/lună. Ministrul român a informat că, până în prezent, au fost exportate cu sprijinul țării noastre peste 22,5 milioane de tone de cereale și bunuri ucrainene.

Miniștrii europeni au discutat și despre situația din Niger, în urma loviturii de stat din 26 iulie 2023 și a preluării prin forță a puterii de către junta militară condusă de generalul Abdourahmane Tchiani, cu obiectivul coordonării răspunsului UE față de actuala criză.

Oficialul român a condamnat ferm lovitura de stat din Niger, care deteriorează stabilitatea regională și situația umanitară din acest stat. A făcut apel la revenirea la ordinea constituțională și a sustinut eforturile ECOWAS în gestionarea crizei și pentru coordonarea cu partenerii like-minded.

A exprimat preocuparea pentru situația umanitară și de securitate, reiterând menținerea angajamentului României pentru asigurarea securității în regiunea Sahel și a participării țării noastre la Misiunea de Consolidare a Capacităților UE Sahel Niger (EUCAP Sahel Niger) și Misiunea UE de Parteneriat Militar Niger (EUMPM Niger), care deocamdată și-au suspendat activitatea și și-au limitat prezența, pe fondul evoluțiilor din teren.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

România se implică la ONU pentru promovarea Formulei de Pace a lui Zelenski. Subiectul, discutat de ministrul Odobescu cu omologii din UE la o reuniune la New York

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfășurat la New York, în marja săptămânii la nivel înalt a celei de a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Miniștrii au avut discuții privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe situația din teren, securitatea alimentară și consecințele geopolitice ale războiului, precum și pe demersurile diplomatice privind Formula de pace propusă președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, în cadrul unei discuții strategice, miniștrii au evaluat abordarea UE privind regiunea Sahel, inclusiv în contextul evoluțiilor din Niger. Totodată, au fost abordate evoluțiile recente din cadrul Dialogului Belgrad-Pristina.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a condamnat atacurile repetate ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Reni și Ismail, și a informat în legătură cu fragmentele de dronă, similară celor folosite de armata rusă în Ucraina, descoperite pe teritoriul României.

 

Luminița Odobescu a evidențiat rolul României în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene, în special după retragerea Rusiei din Inițiativa privind grânele la Marea Neagră și a atras atenția asupra creșterii presiunii asupra Coridoarelor Solidarității ale UE. A reiterat angajamentul României de a continua eforturile de facilitare a tranzitului de cereale, menționând că peste 25,5 milioane de tone de cereale și bunuri ucrainene au tranzitat teritoriul țării noastre. Totodată, ministrul de externe a evidențiat importanța continuării sprijinului pentru Ucraina, concomitent cu gestionarea corespunzătoare a implicațiilor asupra piețelor interne, respectiv asupra  fermierilor.

Cu privire la Formula de Pace propusă de președintele Zelenski, ministrul Luminita Odobescu a evidențiat importanța continuării dialogului privind aprofundarea și detalierea acesteia, în continuarea discuțiilor de la Jeddah (5-6 august 2023). Oficialul român a menționat implicarea activă a țării noastre în eforturile diplomatice la nivel european pentru a gestiona dialogul cu actorii globali privind consecințele geopolitice ale războiului din Ucraina, în contextul Adunării Generale a ONU.

Discuția privind abordarea UE în Sahel a avut loc în continuarea dezbaterii informale a miniștrilor de externe/Gymnich (Toledo, 30-31 august), unde a fost recunoscută nevoia unei reflecții strategice privind consecințele loviturii de stat din Niger asupra regiunii Sahel. 

Ministrul de externe Luminița Odobescu a reiterat angajamentul României pentru securitatea și stabilitatea regiunii Sahel, atrăgând atenția asupra riscului ca evoluțiile pe palierul securității să se extindă. În acest context, a subliniat importanța abordării cauzelor profunde ale instabilității din regiune, precum combaterea terorismului și a surselor sale de finanțare, concomitent cu investiții în educație, securitate alimentară și sănătate.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Lituania susține alocarea a mai multor fonduri pentru Ucraina și pentru mobilitate militară în cadrul revizuirii bugetului Uniunii Europene

Published

on

© Lithuanian Ministry of Foreign Affairs/ Flickr

Ministrul lituanian de finanțe, Gintare Skaiste, a declarat, conform Reuters, că Uniunea Europeană ar trebui să aloce mai multe fonduri din bugetul de termen lung revizuit pentru a sprijini Ucraina și să suplimenteze fondurile pentru mobilitatea militară a UE.

Ca parte a revizuirii bugetului UE pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană a propus, în iunie, 50 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru Ucraina, pentru avea acces la finanțe în timpul luptei împotriva violenței rusești.

Anul acesta, UE îi va oferi Ucrainei 18 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu condiții foarte avantajoase, dar, dacă suma totală propusă de 50 de miliarde devine permanentă, Ucraina va primi doar 12,5 miliarde anual între 2024 și 2027.

“Dacă împărțim suma de euro din propunere pe patru ani, rezultatul va fi mai scăzut decât fondurile din anul acesta. Deci propunerea noastră este să avem aceleași finanțe ca în 2023”, a declarat Skaiste pentru Reuters. “Dacă avem același nivel ca în 2023, [fondurile] ar fi în valoare de 72 de miliarde.”

Ministrul lituanian a susținut că revizuirea bugetului UE ar trebui să adauge fonduri pentru mobilitatea militară – drumuri, porturi, poduri și aeroporturi care permit forțelor armate să se deplaseze rapid – deoarece suma inițială de 1.7 miliarde de euro alocată în acest scop a fost insuficientă.

“Noi percepem o creștere în nevoia de o infrastructură pentru mobilitate militară. Aceasta depășește un miliard de euro doar pentru Lituania”, a afirmat ea.

Guvernele UE își propun să ajungă la un acord cu privire la bugetul revizuit pentru perioada 2021-2027 până la sfârșitul anului 2023, dar negocierile sunt dificile, deoarece Comisia a cerut încă 15 miliarde de euro pentru a face față problemelor legate de migrație și o sumă suplimentară pentru a acoperi costurile sporite de împrumuturi comune ale UE, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

Pentru a acoperi unele dintre cheltuieli, executivul UE dorește ca guvernele să atribuie uniunii noi surse de venit generate din tranzacțiile cu emisiile de CO2 și 0,5% din baza noțională a profitului companiilor UE, așa cum este calculată de Eurostat.

Skaiste a declarat că Lituania nu susține niciuna dintre aceste propuneri, deoarece veniturile din tranzacțiile cu emisiile de gaze cu efect de seră erau deja utilizate de guvern pentru a investi în transformarea economiei departe de combustibilii fosili, iar banii de la companii ajungeau deja la bugetul UE prin contribuția națională bazată pe venitul național brut.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE a aprobat un ajutor de 33,9 milioane de euro pentru România ca urmare a secetei severe

Published

on

© European Communities, 2000/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a convenit în privința propunerii Comisiei de a se acorda un ajutor în caz de dezastre în valoare totală de 454,8 milioane de euro României și Italiei pentru repararea pagubelor provocate de dezastre naturale în 2022, precum și Turciei în legătură cu cutremurele din februarie 2023, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Asistența va proveni din bugetul UE pentru 2023.

În practică, UE va transfera bani din rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență din cadrul bugetului său pentru 2023 către așa-numita linie bugetară operațională a Fondului de solidaritate al UE, de unde cuantumurile în cauză pot fi plătite țărilor care au solicitat asistență financiară din acest fond după ce au fost afectate de dezastre naturale.

Fondul de solidaritate al UE este conceput pentru a furniza asistență financiară în cazul unei catastrofe majore într-un stat membru sau într-o țară care poartă negocieri de aderare cu UE.

Ajutorul va fi distribuit după cum urmează:

  • 33,9 milioane de euro pentru a se acorda asistență României ca urmare a unei secete severe și generalizate, cu trei vârfuri principale: la sfârșitul lunii martie, la jumătatea lunii aprilie și, respectiv, în lunile iulie-august 2022;
  • 20,9 milioane de euro pentru a se acorda asistență Italiei în urma precipitațiilor abundente care au dus la inundații fluviale și viituri rapide ce au afectat regiunile centrale ale Italiei în septembrie 2022;
  • 400 de milioane de euro pentru a se acorda asistență Turciei în urma cutremurelor devastatoare care au afectat sudul Turciei în regiunea Kahramanmaraș și în regiunea Hatay în februarie 2023;

Ajutorul financiar va fi plătit după adoptarea ambelor propuneri de către Parlamentul European și Consiliu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ONU2 hours ago

De la tribuna ONU, președintele sud-coreean atrage atenția asupra pericolului unor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord: Nu vom privi cu indiferență această ”provocare directă”

COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

Consiliul Investitorilor Străini trage un semnal de alarmă: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

U.E.3 hours ago

Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă

MAREA BRITANIE4 hours ago

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Polonia și Ucraina sunt gata să înceapă negocierile pentru a stinge disputele în spirală cu privire la cerealele ucrainene

MAREA BRITANIE4 hours ago

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

SUA5 hours ago

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

U.E.7 hours ago

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

Victor Negrescu9 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA9 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE23 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU23 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.1 week ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending