ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Luminița Odobescu: Aderarea la OCDE este în prezent cel mai important proiect al României. Contribuim cu o expertiză juridică valoroasă
Published
1 month agoon

Aderarea la OCDE este în prezent cel mai important proiect al României, a afirmat, vineri, ministrul de externe Luminița Odobescu, în cadrul conferinței ”L’OCDE&les États non-membres: un phénomène de double globalisation”, la Colegiul Juridic Franco-Român, potrivit unui mesaj postat pe X (fostă Twitter).
„Contribuim cu o expertiză juridică valoroasă”, a precizat aceasta.
Aujourd’hui, à la conférence L’OCDE&les États non-membres: un phénomène de double globalisation, au Collège Juridique Franco-Roumain, j’ai souligné que l’adhésion à l’OCDE est actuellement le projet le plus important de la Roumanie. On y apporte une précieuse expertise juridique. pic.twitter.com/DqZDAy6CO5
— Luminita Odobescu (@Odobes1Luminita) October 20, 2023
Evenimentul este organizat, printre altele, cu sprijinul Ambasadei Franței în România și cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.
România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.
Țara noastră a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.
Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Premierul Ciolacu și ministrul Odobescu regretă dispariția lui Henry Kissinger: Un mare om de stat care a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei mondiale
Consiliul NATO-Ucraina a discutat despre reformele Kievului în vederea aderării la Alianță: România susține ca summitul de la Washington din 2024 să marcheze un pas înainte
Odobescu, la ministeriala NATO: Ridicarea grupurilor de luptă la nivel de brigadă, prioritate a României pentru summitul de la Washington din 2024
NATO începe pregătirea deciziilor summitului de la Washington: Odobescu va sublinia importanța strategică a Mării Negre, sprijinul pentru aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei și pentru politica de parteneriate în raport cu R. Moldova
Odobescu: Pe fondul agresiunii militare a Rusiei în vecinătatea strategică a UE, extinderea Uniunii trebuie redinamizată; Extinderea și evoluția internă a UE sunt complementare
Târg al IMM-urilor la Cluj, cu tema industriei 4.0 & IT. Ministrul Radu Oprea: Economia românească va deveni cu atât mai puternică și mai performantă cu cât vom avea înregistrate mai multe brevete, patente, soluții tehnologice sau de proces
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Marcel Ciolacu: Aderarea României la OCDE înseamnă un viitor mai bun pentru copiii noștri și siguranța că România a ales direcția corectă
Published
1 week agoon
November 22, 2023
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a prezidat marți Comitetul Național pentru aderarea României la OCDE, care reunește reprezentanții principalelor instituții publice centrale implicate în procesul de aderare, potrivit unui comunicat.
„Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este cel mai important obiectiv de țară după integrarea în Alianța Nord-Atlantică și în Uniunea Europeană pentru că va însemna un viitor mai bun pentru copiii noștri și siguranța că, orice decizie ar lua clasa politică, țara noastră a ales direcția corectă”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.
Comitetul Național a trecut în revistă evoluțiile recente ale procesului și prioritățile avute în vedere pentru perioada următoare.
Premierul Marcel Ciolacu a reamintit că procesul de aderare la OCDE sprijină eforturile Guvernului de a îmbunătăți politicile publice în domenii-cheie precum guvernanța publică și corporativă, digitalizarea, economia verde. Prim-ministrul României a evidențiat etapele parcurse în procesul tehnic de aliniere la standardele OCDE (chestionare, misiuni de evaluare), cu accent asupra evaluărilor care au debutat la nivelul Comitetelor sectoriale ale Organizației.
Șeful Executivului a amintit unul dintre rezultatele importante obținute până în prezent în procesul de aderare la Organizație, respectiv faptul că, din 22 septembrie 2023, România a devenit al 45-lea Stat Parte la Convenția privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale (Convenția anti-mită), unul dintre principalele instrumente juridice ale Organizației: Convenția reprezintă un element-cheie pentru combaterea activă a coruperii în tranzacțiile financiare internaționale, contribuind astfel la menținerea standardelor ridicate privind conduita etică.
Membrii Comitetului Național au discutat domeniile de acțiune necesare aderării la Organizație, în contextul etapelor care jalonează progresele la nivelul fiecărui Comitet sectorial OCDE în parte, în următorul an. Un element important în acest proces privește publicarea viitorului Studiu Economic de țară pentru România de către OCDE, anticipat în luna martie 2024.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a solicitat instituțiilor să asigure resursă umană dedicată procesului de aderare la OCDE și să colaboreze cu experții organizației: „Beneficiem de un capital bun de imagine, inclusiv în dialogul direct cu statele membre OCDE. Rog atenție din partea tuturor instituțiilor în continuarea acestor etape, pentru menținerea dinamicii procesului de aderare,”, a declarat premierul.
Coordonatorul național al procesului de aderare la OCDE, secretarul de stat Luca Niculescu, a menționat că la nivelul acestei organizații este apreciat sprijinul premierului României și ritmul bun din instituțiile implicate în acest proces.
România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație. România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE. Informațiile sunt trimise în paralel, pentru toate domeniile generale de politici și toate Comitete sectoriale din Foaia de Parcurs, în baza metodologiei proprii fiecăruia și a programului de lucru aferent.
Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Aderarea la OCDE și sprijinul Franței pentru o decizie pozitivă privind aderarea României la Schengen, discutate de Odobescu la Paris cu omologul francez și secretarul general OCDE
Published
2 weeks agoon
November 20, 2023
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a efectuat, luni, o vizită oficială la Paris, care a inclus consultări cu ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, precum și întrevederi cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, și cu directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
În cadrul consultărilor cu ministrul Catherine Colonna, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat importanța prioritară acordată de România consolidării și extinderii relației bilaterale de Parteneriat Strategic cu Franța, întemeiată pe un dialog dinamic la nivel înalt, cooperare economică și sectorială substanțiale și legături istorice și culturale puternice între cele două popoare.
În context, ministrul Luminița Odobescu a subliniat aprecierea României pentru contribuția Franței la consolidarea Flancului Estic al NATO prin desfășurarea de efective militare și prin asumarea rolului de națiune-cadru pentru Grupul de luptă desfășurat în România. Ministrul Catherine Colonna a arătat că Franța va continua să sprijine România, având în vedere mizele de securitate la nivel european și rolul important jucat de țara noastră în contextul conflictului din Ucraina.
Excellente rencontre avec mon homologue FR @MinColonna. Nous sommes convenues de renforcer le partenariat stratégique bilatéral et d’intensifier la coordination au sein de l’UE & l’OTAN y compris dans le contexte des crises régionales. Nous continuerons à soutenir🇺🇦et 🇲🇩. pic.twitter.com/caDCvbVgCQ
— Luminita Odobescu (@Odobes1Luminita) November 20, 2023
În ceea ce privește agenda europeană, ministrul Luminița Odobescu a subliniat importanța menținerii unei implicări active și vocale din partea Franței în vederea identificării unei soluții care să conducă la adoptarea unei decizii pozitive cu privire la aderarea României la spațiul Schengen. Ministrul Catherine Colonna a exprimat întregul sprijin al Franței în vederea atingerii acestui obiectiv.
În cadrul întrevederii, a fost accentuată necesitatea avansării procesului de extindere al Uniunii Europene, atât în Vecinătatea Estică a UE, cât și în regiunea Balcanilor de Vest. Totodată, cei doi interlocutori au fost de acord că integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei reprezintă o prioritate politică majoră, obiectivul pe termen scurt fiind obținerea unei decizii pozitive până la finalul acestui an privind deschiderea negocierilor de aderare cu cele două state.
În cadrul discuțiilor a fost subliniată importanța unui angajament pe termen lung de sprijin pentru Ucraina, confruntată cu războiul brutal de agresiune al Rusiei, ca investiție strategică în securitatea regiunii și a Europei în ansamblul său. Totodată, oficialul român a subliniat importanța acordării, în continuare, a unui sprijin european consistent Republicii Moldova.
Nous remercions la France pour l’attention qu’elle porte à la mer Noire, au renforcement du flanc oriental et pour son ferme soutien à l’adhésion de la Roumanie🇷🇴 à l’espace Schengen dans les meilleurs délais. @MinColonna pic.twitter.com/2mSpa5ROEB
— Luminita Odobescu (@Odobes1Luminita) November 20, 2023
Cu referire la situația din Orientul Mijlociu, ministrul Odobescu a punctat necesitatea evitării escaladării conflictului, a asigurării accesului ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, imperativul eliberării tuturor ostaticilor și al evacuării în siguranță a cetățenilor străini blocați în Gaza.
Échanges confiants avec mon homologue roumaine @Odobes1Luminita sur le soutien à l’#Ukraine comme à la souveraineté de l’#Arménie, et sur #Gaza.
Nous agissons en faveur de la sécurité de la Roumanie via l’#OTAN et pour renforcer notre coopération bilatérale & au sein de l’UE 🇪🇺. https://t.co/v9VjeN46ol pic.twitter.com/WIZADw0OpI— Catherine Colonna (@MinColonna) November 20, 2023
În cadrul întrevederii cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, ministrul Luminița Odobescu a reiterat angajamentul ferm al României față de obiectivul strategic al aderării la OCDE și continuarea eforturilor, într-un ritm susținut, în vederea alinierii la standardele și practicile Organizației.
A evidențiat implicarea României în atingerea priorităților OCDE, prin contribuții voluntare la programele regionale ale Organizației. Totodată, a pledat în favoarea sporirii cooperării OCDE cu Republica Moldova, subliniind că expertiza vastă a Organizației poate contribui la eforturile de reformă ale autorităților de la Chișinău pe calea aderării la UE.
Fruitful discussion with Secretary-General @MathiasCormann on Romania’s progress with @OECD accession. Emphasized that #OECD membership stands as a strategic priority for 🇷🇴, underscoring our strong commitment to shared values&strengthening the OECD as a like-minded community. pic.twitter.com/0rGj5X33As
— Luminita Odobescu (@Odobes1Luminita) November 20, 2023
În cadrul întrevederii cu directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, ministrul Luminița Odobescu a reiterat atașamentul României pentru valorile fundamentale ale organizației, inclusiv diversitatea culturală, respectarea drepturilor omului și promovarea păcii. De asemenea, a expus dorința de implicare a României în promovarea unor teme de actualitate pentru agenda UNESCO, precum etica în inteligența artificială, educația prin cultură și artă și respectiv relația dintre cultură și dezvoltarea durabilă.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
România a făcut schimb de opinii și bune practici cu Slovenia privind aderarea la OCDE. Luca Niculescu: „Nu există o școală mai bună pentru administrație decât OCDE”
Published
1 month agoon
October 26, 2023
Secretarul de stat cu rol de coordonator național pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Luca Niculescu, a avut miercuri, 25 octombrie, la Ljubljana, consultări politico-diplomatice cu reprezentanți ai autorităților slovene privind aderarea la organizație. Slovenia a aderat la OCDE în 2010, informează Ministerul Afacerilor Externe.
Oficialul român a avut consultări cu Marko Štucin, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Europene sloven, cu Miriam Možgan, consilierul pentru afaceri externe al Preşedintelui Sloveniei și cu Mateja Vraničar Erman, actualul coordonator OCDE din cadrul MAE sloven. Discuțiile au vizat procesul de aderare a României la OCDE și au ocazionat un schimb de opinii și bune practici.
„Slovenia a aderat acum 13 ani, iar experiența ei ne este foarte utilă. Multe întâlniri cu reprezentanți ai administrației slovene, care au împărtășit din beneficiile pe care le-a adus aderarea la organizației: o mai bună guvernare publică, mai multe investiții, o administrație mai eficientă. “Nu există o școală mai bună pentru administrație decât OCDE ” – imi spunea de altfel, unul dintre interlocutori. O bucurie și revederea cu Irena Sodin, fost ambasador al Sloveniei la OCDE. Și sunt foarte recunoscător ambasadorului Alexandru Grădinar și întregii sale echipe pentru programul excelent și dens de întâlniri”, a transmis secretarul de stat Luca Niculescu, într-un mesaj pe Facebook.
De asemenea, secretarul de stat Luca Niculescu a avut discuții aplicate cu Irena Drmaž, director în cadrul Băncii Centrale a Sloveniei, cu Mitja Mavko, secretar general al Băncii de Dezvoltare a Sloveniei și cu Irena Sodin, fostul ambasador al Sloveniei la OCDE. Secretarul de stat a prezentat stadiul etapei tehnice a procesului de aderare a României la OCDE și a informat cu privire la organizarea unui număr semnificativ de misiuni de evaluare ale experților Secretariatului organizației.
Partea slovenă a evidențiat principalele elemente de detaliu și provocările privind experiența proprie de la nivelul OCDE și a prezentat modul de organizare internă în procesul de aderare și după ce Slovenia a devenit stat membru.
Concrete & Design Solutions

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Sănătății semnalează: În România nu producem niciun medicament inovativ. Un model economic care să încurajeze industria, necesar
- U.E.1 week ago
Lovitură de teatru în Olanda: Partidul anti-imigrație de extremă dreapta obține primul loc la alegerile parlamentare (exit-poll)
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Cu o majoritate firavă, Parlamentul European solicită liderilor statelor UE să convoace o convenție pentru revizuirea tratatelor
- ENERGIE1 week ago
Grupul elen PPC, care a preluat activele Enel din România, plănuiește investiții pe termen lung în energie regenerabilă, consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție și digitalizarea activităților (P)
- U.E.1 week ago
Guvernul olandez în exercițiu, îngrijorat că Geert Wilders ar putea înceta sprijinul pentru Ucraina. Politico Europe titrează că “Wilders este cel mai mare coșmar al UE”