Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Luminița Odobescu reconfirmă, la Chișinău, “angajamentul României pentru Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova”

Published

on

© presedinte.md

Șefa diplomației române, Luminița Odobescu, a reconfirmat marți, la Chișinău, angajamentul României pentru Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova și sprijinul ferm și constant al Bucureștiului pentru Chișinău.

Ministrul român de externe co-prezidează marți, alături de omologii din Germania și Franța, cea de-a 5-a reuniune a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, un cadru înființat de Franța, Germania și România în 2022 pentru a sprijini țara aflată sub riscurile și amenințările generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

“Îi sunt recunoscătoare doamnei președinte Maia Sandu pentru discuțiile de azi de la Chișinău. I-am reconfirmat angajamentul României pentru Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova și susținerea constantă și fermă pentru Republica Moldova”, a scris Odobescu, pe X.

 

În cadrul discursului său din timpul reuniunii Platformei, ministrul român de externe a precizat că țările partenere sunt pregătite pentru a-și asuma noi angajamente de sprijin pentru Republica Moldova.

“Sprijinul nostru trebuie să rămână solid și constant”, a subliniat ea, în debutul reuniunii la care participă și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și premierul moldovean Dorin Recean și ministrul de externe de la Chișinău, Mihai Popșoi.

Citiți și Platforma de Parteneriat pentru R. Moldova, reunită la Chișinău: Au fost semnate nouă acorduri de finanțare, inclusiv un acord de 200 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții

Platforma de Parteneriat este o inițiativă lansată de România, Germania și Franța în sprijinul Republicii Moldova.

Conferința ministerială a platformei a ajuns la a 5-a ediție și reunește peste 65 de delegați – miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale. Reuniunea este co-prezidată de miniștrii de externe ai României, Franței și Germaniei, Luminița Odobescu, Stephane Sejourne și Annalena Baerbock. În semn de susținere față de Republica Moldova, la reuniunea de la Chișinău sunt prezenți și miniștrii de externe ai Poloniei, Lituaniei și Țărilor de Jos, Radoslaw Sikorski, Gabrielius Landsbergis și Caspar Veldkamp.

Ediția inaugurală a platformei a avut loc în 2022, la Berlin, și a continuat cu reuniuni la București și la Paris. Cea de-a patra reuniune a avut loc acum un an, pe 17 octombrie 2023, tot la Chișinău, când a fost anunțat un sprijin de 400 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, mesaj electoral pentru moldoveni pe modelul sloganului și cărții lui Nicolae Ciucă: “Puneți politica în slujba țării!”

Published

on

© presedinte.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, candidată pentru un nou mandat la funcția supremă în stat, a adresat luni un mesaj mobilizator către cetățeni, îndemnându-i să pună “politica în slujba țării”, o sintagmă asemănătoare cu sloganul electoral și cartea “În slujba țării” ale candidatului PNL la președinția României, Nicolae Ciucă.

“Fie sunteți în afara deciziilor, fie faceți parte din ele. Doar dacă veniți la vot și alegeți puteți alege ce doriți! Puneți politica în slujba țării!”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

 

Maia Sandu a fost desemnată candidată a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru prezidențialele din 20 octombrie, ea subliniind că va cere cetățenilor încă un mandat de președintă pentru a aduce Moldova în “cea mai dezvoltată și pașnică uniune din istorie” – Uniunea Europeană. În acest sens, ea a îndemnat moldovenii să voteze “Da” la referendumul din aceeași zi cu prezidențiale pentru a “pietrui” integrarea Moldovei în UE.

Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a fost desemnat pe 15 septembrie candidatul acestei formațiuni la funcția de președinte al României pentru alegerile prezidențiale din acest an, liderul liberal intrând în cursa pentru Cotroceni cu promisiunea unui “om în slujba țării”.

În acest context, Ciucă a lansat și un volum intitulat “În slujba țării”, cu dezvăluiri din timpul participării Armatei României la operațiunile din Afganistan și Irak, dar și fragmente din viața sa și cariera militară, până la statutul de șef al Statului Major al Apărării și decizia de a intra în politică.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Chișinău, o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, un subiect important abordat în cursul întrevederii fiind parcursul european al țării vecine de peste Prut.

Vizita are loc cu puțin timp înaintea referendumului ce va avea loc în Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din această țară.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a subliniat cu acest prilej că România crede în vocația europeană a Republicii Moldova și va continua să sprijine fără echivoc continuarea acestui drum pe care autoritățile de la Chișinău s-au angajat cu încredere și responsabilitate, reușind să facă față unor crize și provocări hibride, fără precedent, apărute pe fondul războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

”Am avut astăzi prilejul să facem un bilanț al sprijinului total și profund pe care România l-a oferit până acum Republicii Moldova și am analizat modul în care putem canaliza mai bine această susținere. Vom face în continuare tot ceea ce ține de noi, prin proiecte concrete și împărtășind din experiența noastră în integrarea europeană, pentru a sprijini acest parcurs pentru Republica Moldova. Miza proiectelor comune de sprijin este de a oferi cetățenilor și comunităților încredere în perspectiva unui viitor mai bun, al democrației, dezvoltării și stabilității”,  a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Citiți și Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

Șeful Executivului a remarcat, totodată, aprecierea și respectul de care se bucură Republica Moldova din partea tuturor partenerilor din Uniunea Europeană și a felicitat angajamentul ferm european al șefului statului, Maia Sandu, pentru modul exemplar și convingător pentru întreaga Europă în care se implică în implementarea reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.   

Din delegația României au făcut parte vicepremierul Marian Neacșu, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

Published

on

© Guvernul României

Premierul României, Marcel Ciolacu, și omologul său din Republica Moldova, Dorin Recean, s-au întâlnit astăzi la Chișinău pentru a discuta despre integrarea europeană a Republicii Moldova și colaborarea bilaterală în diverse domenii, inclusiv infrastructura și energia. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au subliniat importanța parteneriatului strategic între România și Republica Moldova, subliniind că această colaborare este esențială pentru parcursul european al țării vecine.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este obiectivul comun al ambelor state.

„Între România și Republica Moldova este mai mult decât o relație de fond. Eu nu cred în fratele mai mic sau fratele mai mare. Suntem frați și avem împreună un singur obiectiv. În acest moment, obiectivul principal este integrarea Republicii Moldova în UE”, a declarat Ciolacu.

El a adăugat că Republica Moldova trebuie să urmeze calea europeană pentru a-și asigura securitatea și dezvoltarea. „Rusia va duce Republica Moldova în zona izolării, în zona sărăciei. Nu va aduce nici securitate, nici dezvoltare”, a avertizat prim-ministrul român, subliniind că „România trebuie să fie podul Republicii Moldova către Uniunea Europeană”.

În declarațiile sale, Ciolacu a accentuat că integrarea în UE va aduce Republicii Moldova beneficii economice semnificative, inclusiv creșterea salariilor și pensiilor, așa cum s-a întâmplat în România. „În România am ajuns la un salariu mediu de 1.100 de euro și o pensie medie de 550 de euro. Asta va aduce și Republicii Moldova integrarea în Uniunea Europeană”, a explicat acesta.

De asemenea, șeful Executivului român și omologul său din Republica Moldova au participat la ceremonia de donare de către România a 20 de microbuze școlare către Republica Moldova, continuare a unui proiect mai amplu de care au beneficiat multe școli din Republica Moldova. De altfel, Guvernul României s-a angajat într-un efort mai amplu și de lungă durată în sprijinul educației din țara vecină. Pe lângă  Pentru anul universitar în curs sunt finanțate 4300 de burse pentru studenții din Republica Moldova.

Premierul Dorin Recean a mulțumit României pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în cele mai dificile momente, inclusiv în parcursul european.

„România întotdeauna a fost un partener de nădejde, oferindu-ne sprijin valoros în cele mai dificile momente, dar şi în parcursul nostru european”, a declarat Recean. El a evidențiat numeroasele proiecte comune în infrastructură, educație și energie, menționând că România joacă un rol crucial în modernizarea Republicii Moldova.

Premierul moldovean a mai subliniat importanța proiectelor de interconectare, inclusiv construcția unui nou pod peste Prut, care va lega localitățile Ungheni din România și Republica Moldova.

„Acest pod nu doar că va facilita transportul și comerțul între țările noastre, dar va deschide calea pentru mai multe investiții în Republica Moldova”, a precizat Recean, adăugând că acest tip de proiecte contribuie la integrarea mai rapidă a Moldovei în Uniunea Europeană.

În acest sens, șeful guvernului român a subliniat că România va continua să deruleze Acordul de 100 de milioane de euro dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil. În acest mod au primit și vor primi finanțare proiecte de impact, pe lângă finanțarea de microbuze școlare, care vor ajunge în satele și orașele din Republica Moldova sau reabilitarea unor clădiri de patrimoniu, fiind vizate și proiecte de dezvoltare locală sau investiții strategice, precum creșterea capacităților de gestionare a situațiilor de ordine publică.

Ambele părți au reiterat necesitatea aprofundării relațiilor economice și comerciale între cele două țări, subliniind că aceste schimburi vor accelera procesul de aderare al Republicii Moldova la UE.

Premierul Marcel Ciolacu este însoțit în vizita oficială din Republica Moldova de vicepremierul Marian Neacșu, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

COMISIA EUROPEANA36 mins ago

Echitate digitală: Comercianții din UE solicită o mai bună aplicare a legii pentru a proteja consumatorii

SCHENGEN2 hours ago

Comisia Europeană va cere statelor UE să decidă aderarea României și Bulgariei la Schengen și pe cale terestră până la finalul anului

POLITICĂ2 hours ago

Nicolae Ciucă anunță ruperea coaliției de guvernare cu PSD: Coaliția se oprește aici. PNL rămâne în Guvern doar pentru a împiedica escaladarea abuzului de putere

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ungaria calcă pe urmele Olandei și cere Comisiei Europene o derogare de la aplicarea regulilor UE în materie de migrație și azil

ROMÂNIA6 hours ago

Alexandru Rafila: România a urcat trei locuri în clasamentul performanței sistemelor de sănătate din UE

SUA6 hours ago

Ambasadoarea SUA la București subliniază importanța egalității de șanse: Pacea și prosperitatea la nivel global sunt strâns legate de echitatea de gen

ROMÂNIA7 hours ago

ICI București participă la Bucharest Leaders’ Summit

INTERNAȚIONAL7 hours ago

La un an de la atacul Hamas, președintele Isaac Herzog cere comunității internaționale să sprijine ”lupta contra inamicilor” Israelului pentru ”a aduce pacea şi un viitor mai bun în regiune”

ROMÂNIA7 hours ago

Două proiecte de patrimoniu din România, premiate la Summit-ul European al Patrimoniului Cultural 2024 de la București

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

UE devine emitent de tip suveran pe piețele europene de capital prin lansarea Mecanismului pentru contracte de răscumpărare (Repo)

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA4 days ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH4 days ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA6 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO6 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA6 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.7 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA7 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending