COMISIA EUROPEANA
Luna mai, ”luna europeana a creierului”
Published
12 years agoon
By
REDACTIALa începutul inițiativei sale intitulate „Luna europeană a creierului”, Comisia Europeană a alocat fonduri de aproximativ 150 de milioane de euro pentru 20 de noi proiecte internaționale de cercetare în domeniul cerebral. Acestea ridică totalul investițiilor UE în cercetarea în domeniul cerebral la peste 1,9 de miliarde de euro, începând din 2007.
„Luna europeană a creierului” (#brainmonth) va scoate în evidență cercetarea și inovarea europeană în domeniul neuroștiinței, cogniției și în domenii conexe prin intermediul a peste 50 de evenimente organizate în întreaga Europă în luna mai a acestui an. Inițiativa urmărește să valorifice cele mai recente realizări în acest domeniu, dar și să solicite un efort mai decisiv în vederea combaterii afecțiunilor cerebrale. Ea urmărește, de asemenea, să scoată în evidență faptul că studierea creierului poate revoluționa informatica. Inițiativa intervine deoarece profilul cercetării în domeniul cerebral s-a extins recent cu noile proiecte ambițioase din UE (inițiativa emblematică în domeniul FET, proiectul privind creierul uman —IP/13/54 și MEMO/13/36) și din SUA (proiectul CREIERUL).
Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, a declarat: „Numeroși europeni sunt susceptibili să fie afectați de o afecțiune sau boală care are legătură cu creierul în decursul vieții. Tratarea celor afectați ne costă deja 1,5 milioane de euro la fiecare minut, iar această povară pentru sistemele noastre medicale este foarte probabil să crească în condițiile îmbătrânirii populației. Cercetarea în domeniul cerebral ar putea contribui la reducerea suferinței a milioane de pacienți și a celor care se ocupă de îngrijirea acestora. Descifrarea secretelor privind modul în care funcționează creierul ar putea, de asemenea, deschide un nou univers de servicii și produse pentru economiile noastre.”
Aproximativ 165 de milioane de europeni sunt susceptibili să sufere de boli legate într-o anumită formă de creier pe parcursul vieții. Pe măsură ce populația îmbătrânește, cu tot mai multe persoane care suferă de Alzheimer și de alte afecțiuni neurodegenerative sau psihice legate de îmbătrânire, costurile de tratament riscă să crească puternic. Găsirea unor modalități mai bune de prevenire și tratare a afecțiunilor cerebrale a devenit, prin urmare, o chestiune urgentă. Înțelegerea modului în care funcționează creierul este importantă și pentru a ne menține economiile în avangarda noilor tehnologii ale informației și serviciilor.
„Luna europeană a creierului” va sublinia importanța crucială a cercetării în domeniul cerebral și a asistenței medicale pentru societățile și economiile noastre, va valorifica realizările UE în aceste domenii, va dezbate pe tema viitoarei direcții a cercetării și politicii din domeniu, va discuta modul în care se poate îmbunătăți alocarea resurselor, atât în cadrul diferitelor țări, cât și între ele și va înlătura tabu-urile legate de sănătatea mintală.
Sursa: ec.europa.eu
You may like
Majoritatea europenilor o vor pe Kamala Harris la Casa Albă, însă Europa este divizată între Vest și Est în privința lui Trump, cu 36% dintre est-europeni susținându-l pe republican (sondaj)
Ultimul președinte transatlantic al SUA? Joe Biden, la Berlin: Realizarea unei Europe libere și întregi a fost “realizarea timpului nostru”
Două proiecte de patrimoniu din România, premiate la Summit-ul European al Patrimoniului Cultural 2024 de la București
“Investiția în relația transatlantică este singura cale câștigătoare”: În ultimul discurs la cârma NATO, Stoltenberg cere Europei și SUA să respingă izolaționismul
România, noul aliat indispensabil al SUA în Europa de Est, argumentează un profesor american în The Hill: România nu și-a făcut de râs partenerii americani și europeni, precum Ungaria sau Polonia
Summit-ul CPE/Zelenski subliniază importanța menținerii unității europene în fața agresiunii ruse: Când agresorul pierde, lumea câștigă
COMISIA EUROPEANA
În urma unei investigații coordonate la nivel european, Comisia Europeană și autoritățile naționale îndeamnă platforma Temu să respecte legislația UE privind protecția consumatorilor
Published
3 days agoon
November 8, 2024By
Andreea RaduÎn urma unei investigații coordonate la nivel european, Rețeaua de cooperare în materie de protecție a consumatorului (CPC) și Comisia Europeană au notificat platforma asiatică Temu cu privire la o serie de practici care încalcă legislația UE privind protecția consumatorilor, potrivit comunicatului oficial.
CPC a cerut platformei Temu să alinieze practicile respective la legislația Uniunii Europene privind protecția consumatorilor. Acțiunea rețelei CPC împotriva Temu este condusă de autoritățile naționale competente din Belgia, Germania și Irlanda, sub coordonarea Comisiei Europene.
Investigația coordonată a Rețelei CPC acoperă o gamă largă de practici cu care se confruntă consumatorii atunci când fac cumpărături pe Temu, inclusiv practici care pot induce în eroare consumatorii sau le pot influența în mod nejustificat deciziile de cumpărare. Rețeaua CPC investighează, de asemenea, dacă Temu respectă obligațiile de informare specifice pentru piețele online în temeiul legislației privind protecția consumatorilor.
Săptămâna trecută, Comisia a inițiat proceduri oficiale împotriva Temu în temeiul Legii privind serviciile digitale (DSA). Procedurile DSA și acțiunea comună de punere în aplicare a rețelei CPC sunt complementare. Acestea vizează asigurarea unui mediu online sigur și demn de încredere, în care drepturile consumatorilor din Europa sunt pe deplin protejate.
Începând cu 13 decembrie, Regulamentul privind siguranța generală a produselor (RSGP) va impune existența unui operator economic stabilit în UE care este responsabil de asigurarea respectării cerințelor privind siguranța produselor, inclusiv obligații specifice pentru piețele online care se adresează consumatorilor. În conformitate cu RGSP, autoritățile naționale de supraveghere a pieței pot emite un ordin de retragere a produsului de pe internet în cazul în care constată că acesta nu este sigur. Aceste obligații sunt complementare cu DSA.
Elementele-cheie ale acțiunii coordonate a rețelei CPC
Rețeaua CPC a identificat mai multe tipuri de practici problematice pe Temu, pe care le consideră a fi o încălcare a legislației UE privind protecția consumatorilor, precum:
- Reduceri false: Oferirea impresiei false că produsele sunt oferite cu o reducere care nu există.
- Vânzarea sub presiune: Punerea sub presiune a consumatorilor pentru a finaliza achizițiile folosind tactici precum afirmații false cu privire la ofertele limitate sau termene false de achiziție.
- Jocurile forțate: Obligarea consumatorilor să joace un joc de tipul „roata norocului” pentru a accesa piața online, ascunzând în același timp informații esențiale privind condițiile de utilizare legate de recompensele jocului.
- Informații lipsă și înșelătoare: Afișarea de informații incomplete și incorecte cu privire la drepturile legale ale consumatorilor de a returna bunuri și de a primi rambursări. De asemenea, Temu nu informează în prealabil consumatorii cu privire la faptul că comanda lor trebuie să atingă o anumită valoare minimă înainte ca aceștia să își poată finaliza achiziția.
- Recenzii false: Oferirea de informații inadecvate cu privire la modul în care Temu asigură autenticitatea recenziilor publicate pe site-ul său. Autoritățile naționale au găsit recenzii pe care le suspectează a fi neautentice.
- Detalii de contact ascunse: Consumatorii nu pot contacta cu ușurință Temu pentru întrebări sau reclamații.
În plus, CPC a solicitat informații de la Temu pentru a evalua respectarea de către societate a altor obligații prevăzute de legislația UE privind protecția consumatorilor, cum ar fi obligația de a informa consumatorii în mod clar dacă vânzătorul unui produs este sau nu un comerciant; de a se asigura că clasamentele, recenziile și ratingurile produselor nu sunt prezentate consumatorilor într-un mod înșelător; de a se asigura că reducerile de preț sunt anunțate și calculate corect; și de a se asigura că orice afirmații privind mediul sunt exacte și justificate.
Temu are acum la dispoziție o lună pentru a răspunde la constatările Rețelei CPC și pentru a propune angajamente privind modul în care va aborda problemele identificate legate de dreptul consumatorilor. În funcție de răspunsul Temu, Rețeaua CPC poate iniția un dialog cu societatea. În cazul în care Temu nu răspunde preocupărilor ridicate de Rețeaua CPC, autoritățile naționale pot lua măsuri de executare pentru a asigura conformitatea. Aceastea includ posibilitatea de a impune amenzi bazate pe cifra de afaceri anuală a Temu în statele membre în cauză.
Ulteriror, Temu a reacționat la decizia Comisiei Europene de a deschide o procedură oficială pentru a cerceta dacă aceasta încalcă normele împotriva activităților online ilicite, în temeiul Actului privind serviciile digitale, reprezentanții platformei subliniind că „Temu își ia în serios obligațiile” stabilite de reglementările europene în vigoare.
De asemenea, în ultimele luni, Comisia Europeană a desemnat, în temeiul Actului privind serviciile legislative, atât Shein, cât și Temu, drept platforme online foarte mari care trebuie să respecte normele UE privind serviciile digitale, protejând consumatorii.
COMISIA EUROPEANA
Comisarul desemnat al Poloniei pentru buget, antifraudă și administrație publică promovează un Cadru Financiar Multianual post 2027 care să echilibreze prioritățile noi, precum apărarea sau digitalizarea
Published
3 days agoon
November 8, 2024By
Andreea RaduComisia pentru bugete și control bugetar l-a audiat joi pe Piotr Serafin, comisarul desemnat al Poloniei pentru buget, antifraudă și administrație publică, informează Parlamentul European într-un comunicat.
În declarația sa de deschidere, Piotr Serafin a promovat un Cadru Financiar Multianual (CFM) post-2027 care să echilibreze prioritățile noi, precum apărarea sau digitalizarea, cu politicile existente privind clima, coeziunea și agricultura. Acesta a subliniat nevoia de flexibilitate, simplitate și de a obține „maximum din fiecare euro”. Serafin a propus un fond de competitivitate care să stimuleze inovarea și corelarea planurilor statelor membre cu reformele și s-a angajat să lucreze la consolidarea protecției antifraudă și a garanțiilor statului de drept pentru fondurile UE.
Investiții viitoare: Bugetul și veniturile pe termen lung ale UE
În întrebările lor, mulți deputați s-au concentrat asupra arhitecturii viitorului CFM, subliniind importanța acestuia pentru abordarea provocărilor în evoluție ale UE. Aceștia au solicitat claritate cu privire la strategiile de echilibrare a rambursării datoriilor NextGenerationEU, protejând în același timp programe esențiale precum coeziunea, agricultura și investițiile în infrastructură. Deputații au întrebat, de asemenea, cum va fi finanțat Fondul european pentru competitivitate propus și cum ar putea CFM să continue să sprijine Green Deal și obiectivele UE privind biodiversitatea.
Serafin a recunoscut provocarea de a aborda diverse priorități în cadrul actualului plafon bugetar de 1% din VNB-ul UE. Acesta s-a angajat să apere finanțarea la nivelul UE, deoarece este mai eficientă din punct de vedere al costurilor decât cheltuielile naționale, și s-a angajat să determine statele membre să se orienteze către noi surse de venituri ale UE – așa-numitele „resurse proprii” – pentru a asigura un buget UE robust. El a citat inițiativa STEP (Strategic Technologies for Europe Platform – Platforma de tehnologii strategice pentru Europa) drept un model pe care îl consideră promițător în ceea ce privește Fondul pentru competitivitate propus.
Controlul bugetar: Simplificarea normelor, combaterea fraudei și susținerea statului de drept
Mai mulți deputați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea ratei de eroare în cheltuielile UE, așa cum a subliniat Curtea de Conturi Europeană în rapoartele sale anuale. În replică, Serafin a precizat că „rata de eroare nu este rata corupției sau a fraudei, nici măcar a conflictelor de interese”, ci reflectă în primul rând greșelile administrative care decurg din reglementările prea complexe. Pentru a soluționa această problemă, el a subliniat necesitatea simplificării normelor care reglementează cheltuielile UE și a afirmat că „accesarea fondurilor UE nu trebuie să fie un coșmar birocratic”.
În ceea ce privește eforturile antifraudă, Serafin a propus consolidarea cooperării dintre Oficiul European de Luptă Antifraudă și Parchetul European. „Voi lucra la o revizuire a arhitecturii antifraudă globale pentru a consolida aceste instituții și a le intensifica cooperarea”, a promis el.
Mai mulți deputați europeni au adresat, de asemenea, întrebări cu privire la respectarea statului de drept și, în special, cu privire la modul de a împiedica statele membre care nu respectă valorile comune să abuzeze de fondurile UE. Serafin s-a angajat să stabilească o legătură mai strânsă între rapoartele anuale privind statul de drept și bugetul UE. În același timp, acesta a afirmat că orice decizie ar trebui să se bazeze pe temeiuri juridice solide, nu pe deliberări politice.
Președinții comisiilor și coordonatorii grupurilor politice se vor reuni fără întârziere pentru a evalua performanța și calificarea comisarului desemnat. Pe baza recomandărilor comisiilor, Conferința președinților (președintele PE, Roberta Metsola, și președinții grupurilor politice) urmează să efectueze evaluarea finală și să declare audierile încheiate la 21 noiembrie. După ce Conferința președinților va declara închise toate audierile, vor fi publicate scrisorile de evaluare.
Alegerea de către eurodeputați a colegiului complet de comisari (cu o majoritate a voturilor exprimate, prin apel nominal) este în prezent programată să aibă loc în timpul sesiunii plenare din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.
COMISIA EUROPEANA
Comisarul desemnat al Letoniei și-a prezentat viziunea pentru o economie „inteligentă și echitabilă” prin reguli simplificate și coeziune socială în UE
Published
3 days agoon
November 8, 2024Valdis Dombrovskis, comisarul desemnat al Letoniei pentru portofoliul Economie și Productivitate, Implementare și Simplificare, a fost audiat joi de două comisii ale Parlamentului European, unde și-a prezentat viziunea pentru o economie europeană „inteligentă și echitabilă”, bazată pe coerență, echitate socială și coeziune.
În discursul introductiv, Dombrovskis a subliniat că noile reguli de guvernanță economică ale UE sunt adaptate la nevoile actuale și că va asigura aplicarea lor „într-un mod credibil și echitabil”. Într-o lume tot mai fragmentată, el a pledat pentru unitatea UE în forurile economice internaționale și a susținut că moneda euro ar trebui să devină o forță mai mare la nivel global.
Eurodeputații l-au întrebat pe Dombrovskis despre aplicarea completă a normelor economice, luând în considerare și aspectele sociale și de coeziune. De asemenea, unii deputați au avertizat că actualul cadru de guvernanță ar putea condamna statele la austeritate perpetuă, din cauza lipsei de modificări pe partea de venituri fiscale.
Printre alte subiecte discutate s-au numărat eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili, responsabilizarea în cadrul Semestrului European, evaluarea impactului asupra euro digital și programe specifice pentru statele estice, care suferă consecințele războiului din Ucraina.
Lipsa investițiilor și simplificarea procedurilor – priorități esențiale
Îngrijorat de un posibil deficit de investiții, mai ales după încheierea implementării Mecanismului de Redresare și Reziliență, Dombrovskis a fost întrebat despre finanțarea investițiilor UE prin datorie comună și despre un instrument specific pentru Uniunea Apărării. De asemenea, s-a discutat posibilitatea prelungirii programului NextGenerationEU.
Pentru reducerea birocrației și simplificarea regulilor, Dombrovskis și-a propus să reducă obligațiile de raportare pentru companii cu 25% (35% pentru IMM-uri), prin testarea impactului regulilor asupra competitivității. În plus, a promis un mecanism de Dialoguri de Implementare pentru a rezolva problemele aplicării, și va recurge la proceduri de infringement împotriva statelor membre care nu respectă normele agreate.
Dombrovskis a anunțat că va actualiza Acordul Interinstituțional pentru o mai bună legiferare, cu accent pe evaluarea impactului și costurilor.
Etapele următoare
Pe baza recomandărilor comisiilor, Conferința președinților (președintele PE, Roberta Metsola, și președinții grupurilor politice) urmează să efectueze evaluarea finală și să declare audierile încheiate la 21 noiembrie. După ce Conferința președinților va declara închise toate audierile, vor fi publicate scrisorile de evaluare.
Alegerea de către deputații europeni a colegiului complet de comisari (cu o majoritate a voturilor exprimate, prin apel nominal) este în prezent programată să aibă loc în timpul sesiunii plenare din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Iulian Chifu: Planurile de pace Trump pentru Ucraina – bătălia consilierilor pentru soluția acceptabilă
Renumitul neurochirurg Leon Dănăilă îi îndeamnă pe români să îl voteze președinte pe Nicolae Ciucă (P)
Bugetul UE pentru 2025. Parlamentul Eropean și Consiliul UE continuă negocierile pentru un acord final
La o lună de la alegerile legislative din Lituania, populiștii se alătură coaliției de guvernare. SUA critică alianța
Eurodeputatul Victor Negrescu, întâlnire cu CEO-ul Raiffeisen din România: Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen
Josep Borrell, mesaj din cea de-a cincea vizită la Kiev: Ucraina nu are nevoie de aplauze. În război ai nevoie de muniție
Consiliul a prelungit cu doi ani mandatul misiunii de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei, cu un buget de peste 400 mil. euro
Înflația globală în rândul țărilor OCDE încetinește pe fondul scăderii prețurilor la energie
Josep Borrell efectuează ultima vizită la Kiev în calitate de șef al diplomației UE: Sprijinul pentru Ucraina, prioritatea mea personală în timpul mandatului
Premierul Marcel Ciolacu reafirmă angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și extremismului
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
Trending
- ROMÂNIA5 days ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- POLITICĂ1 week ago
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
- ROMÂNIA5 days ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA7 days ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială