Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Lupta împotriva rasismului: Deputații europeni cer eliminarea segregării în școli și stoparea xenofobiei în mass-media

Published

on

© Concern Worldwide, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Deputații europeni cer ca politicile publice în domeniul culturii, mass-mediei, educației și sportului să fie folosite pentru a dezrădăcina rasismul structural și pentru a promova valorile UE privind toleranța și incluziunea, informează comunicatul oficial

Într-o rezoluție adoptată marți, cu 495 de voturi pentru, 109 împotrivă și 92 de abțineri, deputații europeni cer ca mass-media să înceteze să mai răspândească narațiuni stigmatizante care dezumanizează membrii anumitor grupuri etnice sau rasiale, de exemplu, prin prezentarea migranților ca sursă a problemelor economice și sociale.

Aceștia propun oprirea finanțării de către UE și de către stat a mijloacelor de informare în masă despre care autoritățile competente au constatat că promovează discursul instigator la ură și xenofobia.

Mai mult, eurodeputații  propun ca toate autoritățile naționale de reglementare în domeniul audiovizualului să aibă competența de a sancționa programele care promovează conținutul rasist.

Deputații europeni solicită revizuirea programelor de învățământ pentru a combate prejudecățile și pentru a eradica stereotipurile care duc la discriminare în prezent. Istoria minorităților europene ar trebui să fie inclusă în studiile relevante, se arată în comunicatul citat.

Astfel, europarlamentarii consideră că autorii, istoricii, oamenii de știință, artiștii și alte personalități din diverse medii rasiale și etnice ar trebui să fie incluși în materialele educaționale cheie. De asemenea, deputații europeni cer eliminarea segregării rasiale și etnice care încă există în sistemele de educație din unele țări ale UE. Personalul didactic din grupurile minoritare rasiale și etnice trebuie să aibă acces egal la locurile de muncă în învățământ, spun ei.

Potrivit acestora, statele membre trebuie să doteze toți profesorii cu competențele necesare pentru a promova incluziunea și a combate discriminarea în sistemul de învățământ. De asemenea, ar trebui oferite programe de învățare pe tot parcursul vieții funcționarilor publici și forțelor de securitate ale statului pentru a elimina comportamentele rasiste și xenofobe.

În plus, deputații europeni insistă asupra unei “abordări de toleranță zero” față de rasism, discursuri de ură și violență în sport și îndeamnă Comisia Europeană și statele membre să adopte sancțiuni eficiente și să sprijine victimele și să protejeze sportivii care denunță rasismul.

Așadar, eurodeputații invită Comisia să elaboreze orientări pentru a combate rasismul în sport la nivel local, național și european și pentru a promova incluziunea și respectul.

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

PARLAMENTUL EUROPEAN

Politico: PPE și campania din 2019 a lui Manfred Weber, în vizorul Parchetului European. Cea mai mare familie politică din UE, investigată pentru fraudă și corupție

Published

on

© EPP/ Flickr

Cei mai importanți procurori din Uniunea Europeană analizează acuzațiile de fraudă și corupție, inclusiv utilizarea abuzivă a fondurilor UE legate de campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2019 a lui Manfred Weber, unul dintre cei mai influenți politicieni din Bruxelles și liderul celei mai mari familii politice europene, Partidul Popular European, precum și al grupului omonim din Parlamentul European, cel mai mare din legislativul european.

Ancheta este condusă de Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kövesi, care are sarcina de a eradica abuzurile criminale ale banilor UE, au declarat pentru Politico Europe doi ofițeri de poliție belgieni și un purtător de cuvânt al biroului procurorului belgian.

Poliția belgiană investighează trei persoane, dintre care două de rang înalt, care au legătură cu campania lui Weber din 2019, potrivit persoanelor implicate în campanie interogate de poliție cu privire la rolurile și acțiunile colegilor lor de campanie și documentelor consultate de Politico Europe.

Ancheta se concentrează asupra faptului dacă cele trei persoane au primit în mod necorespunzător plăți atât de la partidul PPE – o organizație umbrelă pan-europeană a partidelor naționale conservatoare – cât și de la grupul PPE, reprezentarea partidului în Parlamentul European.

Banii pentru grupurile parlamentare, care sunt finanțați de contribuabili, nu ar trebui să fie cheltuiți pentru campanii politice.

EPPO colaborează cu poliția belgiană. Un document al poliției belgiene citat de Politico Europe cheamă martori pentru a discuta acuzații penale, inclusiv “falsificarea unui document public”, “falsificarea de documente publice de către un funcționar public în exercitarea atribuțiilor”, “abuz de încredere”, “fraudă” și “corupție publică”.

Grupul PPE a negat că ar avea cunoștință de anchetă.

“Nu am fost contactați de EPPO, de autoritățile belgiene sau de orice altă agenție de aplicare a legii cu privire la o posibilă anchetă de orice fel. Grupul PPE impune standarde riguroase în execuția bugetului său și se supune în mod voluntar unui control pentru a asigura conformitatea”, se arată într-o declarație a grupului PPE.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gabriela Firea pledează pentru o legislație unitară la nivelul UE privind creșterea, îngrijirea, susținerea şi educarea copiilor

Published

on

© Gabriela Firea - Facebook

Eurodeputatul Gabriela Firea a subliniat miercuri necesitatea unei legislații unitare la nivelul Uniunii Europene cu privire la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor, informează Agerpres.

Ea a invocat sesizările a zeci de familii de români care se află în străinătate, conform cărora au rămas fără copii din diferite motive.

”Eu insist şi acum în calitate de europarlamentar, membru a două comisii care au în continuare această preocupare – copii, femei, familie, educaţie, să avem o legislaţie unitară la nivel european în ceea ce priveşte creşterea, îngrijirea, susţinerea, educarea copiilor şi tipul de reacţie oficială în astfel de cazuri. Numai cu o legislaţie europeană noi vom putea avea acelaşi limbaj cu autorităţile din celelalte state unde se întâmplă astfel de situaţii”, a menționat Gabriela Firea în cadrul conferinței intitulate ”Drepturile copiilor români în străinătate”, organizată de Europaische Zentrum fur Integration – Viena şi Asociaţia Dăruire Apreciere Responsabilitate, în parteneriat cu Comisia juridică din Camera Deputaţilor.

Din punctul său de vedere, ”doar cu o legislație europeană vom putea avea acelaşi limbaj cu autorităţile din celelalte state unde se întâmplă astfel de situaţii”.

Așadar, ”soluţia este unificarea tuturor legilor care se referă la creşterea, educarea, sprijinirea, siguranţa copilului la nivel european pentru că în acest moment sunt legi diferite”.

”Dacă nu, vom rămâne cu aceleaşi bariere, noi apelăm la legislaţia naţională, ei ne răspund în adrese argumentate cu articole de lege şi cu cifre că legislaţia lor este diferită de a noastră şi că ei au acţionat legal”, a explicat eurodeputatul.

Așadar, ”soluţia este unificarea tuturor legilor care se referă la creşterea, educarea, sprijinirea, siguranţa copilului la nivel european pentru că în acest moment sunt legi diferite”.

Ea pledează pentru o dezbatere împreună cu europarlamentarii, ”indiferent de culoarea politică” a acestora, ”astfel încât legislaţia să fie una corectă pentru copii, pentru familii şi să fie unitară”.

”Într-un cadru european, prin europarlamentarii pe care îi avem, noi putem să adaptăm legislaţia la nivel european, astfel încât în momentul în care apare o situaţie să ştim exact care este procedura, ce este de făcut în momentul imediat următor”, a mai spus eurodeputatul.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Virgil Popescu: Voi susține în Parlamentul European măsuri pentru dezvoltarea programului nuclear civil în România și în UE

Published

on

© European Union, 2022

Europarlamentarul Virgil Popescu (PNL, PPE) a transmis marți că va susține, în cadrul activităților sale din Parlamentul European, dezvoltarea programului nuclear civil în România și la nivelul Uniunii Europene.

Precizările sale au fost făcute într-o postare pe Facebook în contextul anunțului actualului ministru al energiei, Sebastian Burduja, privind demararea proiectului care prevede construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, un proiect susținut de Virgil Popescu în perioada în care a fost ministru al energiei. Contractul pentru realizarea lucrărilor urmează să fie aprobat în ședința adunării generale a acționarilor Nuclearelectrica de luna viitoare și va fi semnat la Conferința ONU pentru Schimbări Climatice (COP29) de la Baku. 

“Voi susține dezvoltarea programului nuclear civil și în Parlamentul European”, a spus Popescu, acesta urmând a participa săptămâna viitoare la audierile comisarului european desemnat pentru energie, Dan Jorgensen.

 

Politicianul danez va fi audiat în Comisia pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, în care europarlamentarul liberal Virgil Popescu este membru.

De altfel, Dan Jorgensen a transmis în răspunsurile sale scrise la întrebările Parlamentului European că va susține energia nucleară la nivel european.

”Neutralitatea tehnologică este un concept central, parte integrantă a libertății statelor membre de a-și alege mixul energetic în conformitate cu tratatele noastre. Toate soluțiile de energie regenerabilă și cu emisii scăzute de carbon vor fi necesare. Se preconizează că cea mai mare parte va proveni din energie regenerabilă, cu o contribuție considerabilă a energiei nucleare. Reactoarele modulare mici au potențialul de a furniza energie electrică cu emisii scăzute de carbon și contribuie la decarbonizarea nu numai a producției de energie, ci și a sectoarelor cu emisii greu de redus precum transporturile, industria chimică și siderurgică. În conformitate cu scrisoarea mea de misiune, voi sprijini accelerarea, dezvoltarea și desfășurarea reactoarelor modulare mici în Europa și voi susține crearea Alianței Industriale pentru Reactoarele Modulare Mici. Orice utilizare viitoare a energiei nucleare va continua să fie condiționată de respectarea celor mai stricte standarde de securitate nucleară, precum și eliminarea în siguranță a tuturor tipurilor de deșeuri nucleare și uzate combustibil”, a spus Jorgensen.

Prezent recent la reuniunea Grupului de Lucru PPE privind bugetul și politicile structurale, europarlamentarul Virgil Popescu a subliniat importanța unei finanțări suplimentare a proiectelor pentru extinderea programelor nucleare civile

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ROMÂNIA7 hours ago

Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Lucian Pahonțu, care va rămâne în funcția de director al SPP

U.E.9 hours ago

Borrell: Viitorul UNRWA este un test al umanității noastre. Legislația adoptată de Israel va face aproape imposibilă salvarea de vieți în Gaza

U.E.9 hours ago

Depozitele de gaze din UE sunt pline în proporție de 95%, anunță Comisia Europeană: Ne oferă posibilitatea de a menține aprovizionarea și prețurile stabile în această iarnă

ROMÂNIA10 hours ago

Ministrul Economiei arată „progresul evident” al schimburilor comerciale România-Turcia: Am avut o țintă de 10 miliarde de dolari, iar acum suntem deja la 11,5 miliarde de dolari

ROMÂNIA10 hours ago

ICI București participă la InnopRo Summit 2024, arătându-și astfel angajamentul de a contribui activ la dezvoltarea ecosistemului de inovație digitală din România

ROMÂNIA11 hours ago

Ministrul Luminița Odobescu: Participarea universităților românești în alianțe universitare europene constituie o prioritate strategică pentru stimularea educației și promovarea diplomației culturale și academice în Europa

U.E.11 hours ago

Sprijinul „material și diplomatic” al Chinei pentru Rusia este o „amenințare directă” pentru securitatea Europei, avertizează șeful diplomației UE

U.E.11 hours ago

UE și Japonia încheie un parteneriat de apărare și securitate, primul de acest fel al Uniunii în regiunea Indo-Pacifică

U.E.11 hours ago

Josep Borrell subliniază nevoia unui ”răspuns contondent și unit” la desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Emmanuel Macron, mesaj în română pentru moldoveni înainte de turul 2 al prezidențialelor: “Calea europeană este cea a libertății și democrației”

U.E.13 hours ago

Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”

ROMÂNIA2 days ago

România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic

INTERNAȚIONAL3 days ago

Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate

INTERNAȚIONAL4 days ago

NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința intitulată ”Dezvoltarea Moldovei – proiectul – cheie pentru valorificarea potențialului de dezvoltare a României”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu își lansează Planul pentru România, axat pe investiții de 155 miliarde de euro și reindustrializare: Putem fi a 10-a economie a UE în următorii cinci ani

INTERVIURI2 weeks ago

INTERVIU | Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE: Cu 1% din PIB nu rezolvăm problema competitivității UE. Trebuie să reformăm structurile și să generăm investiții

Trending