Connect with us

BUSINESS

Lupta pentru „Continentul Negru”

Published

on

Casa Alba a lansat o noua strategie SUA pentru Africa Sub-Sahariana care se concentreaza asupra potentialului economic al continentului. De asemenea stabileste procese si face recomandari pentru chestiuni referitoare la democratie, securitate si dezvoltare.

Strategia a aparut intr-un moment in care prezenta Chinei in Africa creste considerabil prin investitii si comert.

Strategia SUA pentru Africa este constituita ca un parteneriat pentru cresterea comertului si a investitiilor in zona, intarind programele de schimb deja existente.  SUA isi ia angajamentul de a fi intermediar intre companiile americane si cele africane pentru a identifica oportunitati de afaceri.  Unele state africane erau deja intr-o formula de cooperare  “ Africa Growth and Opportunity Act (Agoa)”, iar la una din reuniunile Agoa Hillary Clinton declara: “Vreau ca toti cetatenii americani, in special comunitatea noastra de business sa auda asta: Africa ofera cea mai mare rata de returnare a investitiilor straine directe decat orice alta regiune in dezvoltare.”

Strategia SUA pentru Africa Sub-Sahariana in 4 piloni

Mediul de pe continentul african, profund divizat si cu o caracteristica dominanta – clientelar – este platforma pe care China si SUA se lupta pentru resurse. Cu o China industrializata care are nevoie de resurse energetice si cu o SUA care de asemenea este in cursa pentru resurse, dar mai mult nu poate fi nepasatoare la strategia Chinei, Africa se afla in fata unei divizari mai profunde.

Intre timp, strategia americana pentru Africa sub-sahariana este construita pe baza a patru piloni:

Intarirea institutiilor democratice – aceasta coloana  promoveaza transparenta, drepturile omului, societatea civila şi o media independenta, de asemenea normele si procesele democratice.

Promovarea oportunitatilor si dezvoltarii – construita in jurul conceptul de dezvoltare durabila, aceasta directiva face referire la problematici dificile ale continetului african, precum reducerea gradului de saracie, securitate alimentara, sistemul de sanatate publica, oportunitati egale pentru tineri si femei, s.a.m.d.

Accelerarea cresterii economice, comertului, investitiilor – acest obiectiv subliniaza o mai mare guvernanta economica a sectorului public si o capacitate marita de a accesa in mod efectiv si de a beneficia de o piata globala. Practic, acesta este pilonul de baza al strategiei.

Avansarea pacii si securitatii – aceasta directiva se refera la infrangerea al-Qaeda si a filialelor sale, cooperare regionala pentru securitate, responsabilitate pentru atrocitatile comise.

Acesta noua strategie reafirma prezenta SUA in Africa si aduce in prim plan lupta pentru Africa.

Lupta pentru Africa : China si SUA

In timp ce SUA si UE sunt principalii parteneri comerciali, atat pentru investitii cat si pentru ajutor/donatii ai Africii, in ultimul timp China apare ca un jucator important pe „Continentul Negru”.

Intre 1998 si 2010 exporturile de bunuri din Africa catre China au crescut de 60 de ori, comparativ cu cele catre SUA si UE, care au crescut de 5, respectiv 3 ori. Drept rezultat, cota exporturilor africane catre China a crescut de la aproape 1% la 15% intr-un deceniu.  In timp ce cota exporturilor catre UE a scazut de la 36 % la 23%, cea catre SUA nu s-a diminuat considerabil.

Nu este un secret, China este interesata de resursele Africii, la fel ca multe alte state. Un semn in acest sens il reprezinta faptul ca o patrime din totalul importurilor de petrol ale Chinei provin din Africa sub-sahariana si mai mult de 2 treimi din exporturile de petrol ale Africii se indreapta spre China.

O caracteristica a interventiei investitionale a Chinei pe continent il reprezinta faptul ca ea cauta si piete si nu numai vizeaza resursele, in schimb SUA si-a directionat aproximativ 60% din investitii in sectorul minier.

Firmele chineze rezidente sunt producatori, vizeaza industria prelucratoare, produse farmaceutice, anvelope, investeste in infrastructura, educatie si tehnologia informatiei. Acestea sunt nise importante pentru China, in conditiile in care prezenta SUA in regiune este mai bine consolidata prin programe anterioare si prin ajutoare umanitare considerabile si contrangatoare.

Intr-adevar, riscul este mare in momentul in care decizi sa investesti in state post-conflict, un risc pe care statele vestice evita sa si-l asume.

Iar aceasta stare de fapt se constituie intr-o imensa oportunitate pentru Romania, care poate folosi piata africana ca un debuseu al exporturilor, scazandu-si astfel dependenta fata de piata UE si incepand De-euroizarea, in conditiile in care majoritatea tranzanctiilor pe teritoriul  african se efectueaza in dolari americani.

Aceasta necesita insa o strategie bine pusa la punct si construirea unei diplomatii economice autentice. 

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. bubu

    July 7, 2013 at 12:00 pm

    execrabil articol, da impresia de o taducere proasta, incearca sa te decizi intre africa cu a mic si Africa cu a mare 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

BUSINESS

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă”

Published

on

© Clotilde Armand/ Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, membră a Grupului Renew Europe, vă invită la conferința cu tema Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă care are loc în București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomate.

Vor susține prezentări: academician, prof. univ. Daniel Dăianu, prof. univ. dr. Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, prof. univ. dr. Gabriela Drăgan, conf. univ. dr. Clara Volintiru, prof. univ. dr. Bogdan Glăvan, prof. univ. dr. Andreea Paul, președintele INACO, Florian Marin, expert fonduri europene, Claudiu Zamfir, jurnalist specializat în fonduri europene. Moderator: Constantin Rudnitchi, jurnalist.

Conferința se desfășoară cu sprijinul publicației www.caleaeuropeană.ro și va fi transmisă live.

 

Evenimentul organizat de Renew Europe, al treile grup politic din Parlamentul European, se înscrie într-un program european care are ca obiective să arate avantajele economice ale integrării europene, să exploreze strategiile de dezvoltare economică în ansamblul Uniunii Europene și să inventarieze mecanismele publice și private capabile să încurajeze convergența economică între statele din Europa de Est și cea de Vest.

La conferința de la București, se va face o evaluare a nivelului de convergență economică a României și se va analiza în ce măsură fondurile europene contribuie la creșterea convergenței și, totodată, la creșterea economică.

Pentru participarea la conferința, va puteți înregistra la adresa de e-mail crudnitchi@gmail.com. In limita locurilor disponibile.

Continue Reading

BUSINESS

Ziua Internațională Anticorupție. România, pe primul loc în UE: 88% dintre oamenii de afaceri percep corupția drept un impediment desfășurarea normală a activității firmelor

Published

on

© Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Facebook

Aproape 90% dintre reprezentanții mediului de afaceri din România percep corupția ca pe un impediment în desfășurarea normală a activității firmelor, arată un sondaj publicat de Comisia Europeană și remis CaleaEuropeană.ro.

Sondajul privind atitudinea mediului de afaceri european față de corupția din Uniunea Europeană a fost publicat cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, iar rezultatele arată o tendință descendentă, însă un număr semnificativ (63%) de întreprinderi consideră corupția ca fiind larg răspândită, o scădere de la 75% în 2013. 

Cât privește situația din România, 97% din reprezentanții mediului de afaceri susțin că problema corupției este răspândită la nivel național.

Mai mult decât atât, 88% dintre aceștia văd corupția ca pe un impediment în desfășurarea normală a activității firmelor, comparativ cu o medie europeană de 37%. De altfel, România ocupă primul loc la acest capitol, fiind urmată de Malta (60%) și Croația (57%).

La polul opus se află Danemarca (5%), Estonia (9%) și Irlanda (11%).

La nivel european, mediul de afaceri este sceptic cu privire la modul în care este abordată corupția, 51 % dintre respondenți considerând că este puțin probabil ca persoanele corupte sau întreprinderile cu astfel de tendințe să fie raportate poliției sau procurorilor.

”Corupția subminează democrația și statul de drept, fundamentul societăților noastre. În timp, influența sa crește inegalitățile și subminează coeziunea socială. Ca Uniune, am făcut progrese importante de-a lungul anilor, dar mai sunt încă multe de făcut. Vom continua să colaborăm cu autoritățile naționale, cu organizațiile internaționale, cu societatea civilă și cu sectorul privat pentru a eradica corupția.”, a declarat, în context, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Uniunea Europeană a înregistrat progrese în lupta împotriva corupției cu noi norme privind protecția avertizorilor de integritate, combaterea spălării banilor și accesul autorităților de asigurare a respectării legii la informații financiare, precum și cu privire la protejarea intereselor financiare ale Uniunii, respectiv înființarea Parchetului European. 

Comisia Europeană va continua să își consolideze activitatea cu privire la acest subiect în cooperare cu toate părțile interesate.

Lupta împotriva corupției va fi, de asemenea, un element-cheie al noului ciclu de revizuire a statului de drept.

Continue Reading

IT&C

Klaus Iohannis, prezent la evenimentul ”GoTech World”: ”Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. Industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, a ținut un discurs în cadrul evenimentului „GoTech World”, prin care a subliniat că ”sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record.”

”GoTech World” se află la cea de-a 8-a ediție și este cel mai amplu eveniment care pune digitalizarea în centrul preocupărilor companiilor din România şi din Europa Centrală şi de Est.

Evenimentul de astăzi reunește numeroase companii cunoscute, companii competitive, ale căror produse sunt prezente în toată lumea: ”Sunt încântat să văd și mulți tineri care au decis să își încerce talentul tehnologic și antreprenorial prin construirea de start-up-uri inovatoare”, a menționat șeful statului, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis consideră că liderii comunității de afaceri globale au un rol important în sprijinirea tinerilor antreprenori: ”În ecuația progresului, eu cred că cea mai puternică forță este cea a ideilor transformate în realitate. De aceea astăzi, poate mai mult ca oricând, este nevoie ca liderii comunității de afaceri globale să devină un exemplu și, totodată, un punct de sprijin pentru tinerii antreprenori.”

Șeful statului a făcut referire la creșterea PIB-ului de către sectorul IT&C în economia românească: ”Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record.”

Totodată, Klaus Iohannis dorește ca ”sectorul IT&C să devină un vârf de lance în dezvoltarea economiei și a societății, atât prin liderii consacrați, cât și prin cei intrați recent pe piață.”

Potrivit șefului statului, în acest domeniu există un capital uman de peste 140 de mii de profesioniști angajați în domeniu și o valoare actuală de circa 4,5 miliarde de euro a pieței autohtone de profil. 

În contextul în care Klaus Iohannis s-a aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, ieri, 1 octombrie, acesta a avut ocazia să discute cu Majestatea Sa Regele Belgiei și cu câțiva miniștri din guvernul belgian și le-a ”spus exact aceste lucruri”: La noi, în mai puțin de un deceniu, IT&C a crescut de la practic 0 la 6% și m-au întrebat de două ori „la 6%?!”. Deci, oamenii au fost extrem de impresionați de această performanță nemaipomenită a României. Și acest lucru vi se datorează.”

Totodată, președintele României se declară încrezător că România se poate schimba în bine: ”Eu sunt convins că împreună putem schimba România în bine! Vă felicit pentru acest eveniment și vă doresc tuturor mult succes!”

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending