Lupte în faţa parlamentului din Crimeea: pro-ruşii şi opozanţii se bat cu pietre şi sticle

Ukraine-RegionsEngl4Sticle, pietre şi steaguri au zburat miercuri în faţa sediului parlamentului din oraşul Simferopol, unde pro-ruşii şi cei care sunt împotriva acestora au venit pentru a protesta  – unii în semn de nemulţumire, ceilalţi în semn de sprijin pentru noile autorităţi de la Kiev.

Două manifestaţii separate, ambele cu câţiva mii de participanţi, s-au înfruntat în faţa parlamentului. Pro-ruşii strigă „Rusia, Rusia!” şi „Berkut”, numele forţelor speciale folosite de regimul Ianukovici pentru dispersarea mulţimii din Euromaidan. Comunitatea musulmană strigă „Ucraina, Ucraina” şi „Crimeea nu este Rusia”. Pro-ruşii arborează drapele ruse, în timp ce tătarii au steaguri ucrainene, transmite corespondentul Russia Today, potrivit Adevarul.ro.

După ce ministrul interimar de interne ucrainean Arsen Avakov a anunţat miercuri dizolvarea unităţii de operaţiuni speciale Berkut din cadrul poliţiei ucrainene, autorităţile din portul Sevastopol din Crimeea au invitat membrii trupelor desfiinţate să vină aici.

Deja, locuitorii din Sevastopol şi-au ales un nou primar, cu cetăţenie rusă. Aproximativ 20.000 de persoane au protestat duminică în oraşul-port faţă de schimbarea de putere de la Kiev, pe care o califică drept „lovitură de stat a fasciştilor”. Ei l-au ales primar pe Alexei Chalov, cetăţean rus şi cunoscut om de afaceri în regiune, transmite agenţia de ştiri Navitor din Crimeea, preluată de publicaţia „The Moscow Times”.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.