Connect with us

CONSILIUL UE

Luxemburg preia președinția rotativă a Consiliului UE. Ministrul de externe luxemburghez: Voi vorbi cu germanii și cu francezii pentru a depăși blocajul aderării României la Schengen

Published

on

luxemburgMarele Ducat al Luxemburgului, stat membru fondator al Comunităților Europene, a preluat astăzi, 1 iulie 2015, președinția semestrială a Consiliului de Miniștri al Uniunii Europene.

Guvernul luxemburghez condus de Xavier Bettel, cel care i-a urmat în funcție longevivului premier Jean-Claude Juncker, preia atribuțiile președinției rotative într-un moment în care instituțiile europene negociază din răsputeri viitorul economic al Greciei. Președinția luxemburgheză vine în continuare celei a Letoniei, țară care a deținut această responsabilitate între 1 ianuarie 2015 – 30 iunie 2015.

Potrivit paginii oficiale a președinției luxemburgheze, Marele Ducat își va direcționa abordările pe un dialog constant cu cetățenii, sprijin pentru mediul de afaceri și colaborare strânsă cu parteneri și instituții pentru a acționa în interesul Europei.

Prioritățile președinției sunt axate pe următoarele: stimularea investițiilor pentru a genera creștere economică și angajabilitate, aprofundarea dimensiunii sociale a UE, gestionarea migrației și combinarea libertății, justiției și a securității, revitalizarea pieței unice cu accent pe dimensiunea digitală, plasarea competitivității europene într-un cadru global și transparent, promovarea dezvoltării sustenabile și consolidarea prezenței UE la nivel global.

Potrivit tradiției instituționale, președinția Consiliului este reprezentată de un trio, în care actuala președinție continuă o parte din obiectivele propuse de precedenta, iar cea viitoare urmează să le promoveze pe agenda sa. Astfel, o parte din obiectivele președinției anterioare, cea a Letoniei, s-au concentrat pe creștere economică și competitivitate, agenda digitală și consolidarea rolului global al Uniunii Europene.

Împreună cu Italia, care a deținut președinția între 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2014, Letonia și Luxemburg au format un trio al președințiilor, sistem introdus în 2009.

Printre principalele progrese realizate în timpul președinției letone, pagina oficială a acesteia notează: acordul în Parlamentul European vis-a-vis de Fondul European de Investiții Strategice, avansarea discuțiilor pe tema Uniunii Energetice, o abordare generală asupra protecției datelor, eliminarea tarifelor de roaming și acces liber la internet sau reuniunea Parteneriatului Estic.

În ceea ce privește România și problema accederii sale în spațiul Schengen, ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a declarat la ultima sa vizită în țara noastră (n.r. – aprilie 2015) că ”de patru ani aţi terminat toate pregătirile tehnice (privind aderarea la Schengen), dar există încă un mic blocaj. După părerea mea trebuie găsită cheia pentru a desface acest blocaj. Ceea ce voi face eu în calitate de preşedinte al Consiliului UE  este să încerc să vorbesc mai ales cu germanii, cu francezii“.

Este pentru a 12-a oară când Luxemburg va asigura președinția Consiliului UE, precedenta situație datând din 2005, când prim-ministru era actualul șef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. La acest moment, Luxemburgul deține două poziții la nivelul leadership-ului european prin președintele Comisiei și președinția Consiliului. Un fapt interesant de semnalat este că Jean-Claude Juncker este liderul european care de-a lungul timpului a deținut și președinția Consiliului (prin calitatea de premier al Luxemburgului), a fost șef al Eurogrupului și acum lider al Comisiei Europene.

Mandatul luxemburghez se va încheia la 31 decembrie 2015, urmând a fi preluat de Olanda la 1 ianuarie 2016.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Reuniune ECOFIN: Vor fi adoptate recomandările specifice fiecărei țări (Semestrul European 2015) | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Lansarea președinției luxemburgheze a Consiliului UE în România. Bogdan Aurescu: ”Toate provocările cu care se confruntă UE reclamă răspunsuri coerente şi politici coordonate şi sustenabile” | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONSILIUL UE

Prima decizie UE privind criza din Orientul Mijlociu: Statele membre i-au dat un ”mandat puternic” lui Josep Borrell să înceapă eforturi diplomatice cu părțile implicate

Published

on

© European Union, 2020

Miniștrii afacerilor externe din țările membre ale Uniunii Europene au căzut de acord ca Uniunea să se ”implice puterni pentru a evita alunecarea crizei din Orientul Mijlociu într-o situația fără control și i-au oferit un mandat lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, să se implice în eforturi diplomatice pentru a contribui la descaladare în regiune și a sprijini și promova dialogul și soluții politice.

Miniștrii mi-au dat un puternic mandat să efectuez eforturi diplomatice cu toate părțile implicate pentru a contribui la descaladare în regiune”, a afirmat Borrell, după reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din țările UE privind situația din Orientul Mijlociu și în care Uniunea Europeană a fost criticată pentru reacția sa.

La reuniune a fost prezent și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu care miniștrii UE au discutat despre situația recentă din Irak, acolo unde Parlamentul și Guvernul au solicitat retragerea trupelor străine, iar Alianța Nord-Atlantică și-a suspendat temporar misiunea de instruire a forțelor de securitate irakiene.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Consiliul a făcut apel la ”descaladare urgentă” și la ”reținere maximă”, având în vedere evoluțiile recente, declanșate de atacul iranian asupra ambasadei americane în Bagdad, eliminarea unui influent general iranian într-o operațiune americană și atacurile cu rachete ale Iranului împotriva unor baze militare în Irak unde sunt staționate forțe americane și ale Coaliției de luptă împotriva grupării stat Islamic.

Miniștrii de externe din țările UE au ”condamnat orice atac împotriva forțelor Coaliției” și au reiterat că lupta împotriva grupării Stat Islamic este o ”prioritate pentru UE”.

De asemenea, miniștrii de externe și-au reafirmat sprijinul pentru păstrarea acordului nuclear cu Iranul, descriindu-l drept un ”element cheie” în arhitectura de nonproliferare nucleară, în pofida apelului președintelui american ca țările europene implicate în acest acord – Franța, Germania și Marea Britanie – să denunțe rămășițele acestei înțelegeri.

În context, șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat că Iranul trebuie să se conformeze angajamentelor sale pentru a evita încetarea acordului cu privire la programul său nuclear, variantă pe care el nu a exclus-o

“Suntem dornici să menţinem acest acord, dar pentru aceasta avem nevoie ca Iranul să-şi îndeplinească angajamentele” şi “să revină la o respectare totală a acordului fără întârziere”, a subliniat Borrell, potrivit AFP, în condițiile în care președintele Consiliului European Charles Michel i-a cerut președintelui iranian Hassan Rouhani să evite ”acte ireversibile” și să respecte acordul nuclear.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea extraordinară UE privind Orientul Mijlociu: România susține creșterea rolului NATO în regiune și solidaritatea dintre UE și NATO

Published

on

© Bogdan Aurescu/ Twitter

România susţine creșterea rolului NATO în regiunea Orientului Mijlociu şi în activitatea de combatere a terorismului, a declarat, vineri, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu. El a făcut această afirmaţie la Bruxelles, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, și la care participă și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Este o reuniune importantă pentru că oferă Uniunii Europene oportunitatea să se implice în soluționarea crizei. Aș fi preferat să avem această reuniune mai devreme în cursul săptămânii. Cu cât reacționezi mai repede, cu atât ești mai eficient. Oricum, este important că avem această reuniune pentru că în ultimele zece zile am avut evoluții îngrijorătoare în regiune”, a declarat Aurescu presei, criticând astfel faptul că miniștrii afacerilor externe se reunesc târziu în comparație cu evoluțiile din Iran și Irak.

Ministrul afacerilor externe a reamintit poziția României pe parcursul acestei crize, care a debutat la începutul anului.

”Așa cum știți, România și-a exprimat îngrijorările profunde privind escaladarea acestei crize. Am condamnat atacarea ambasadei americane din Bagdad. Ne-am exprimat poziția privind măsurile preventive și de protecție luate de SUA și consecințele acestui atac. Am condamnat, de asemenea, atacul asupra bazelor din Irak ce găzduiesc trupe americane și ale Coaliției împotriva Daesh”, a spus acesta.

În context, Aurescu subliniat că România a ”salutat declarația președintelui Trump” cu privire la Orientul Mijlociu ”pentru că arată că descaladarea este posibilă”. 

Citiți și Klaus Iohannis salută declarația lui Donald Trump privind Orientul Mijlociu: România se coordonează permanent cu NATO, UE și SUA

Ministrul afacerilor externe a indicat că retragerea trupelor Coaliției anti-Daesh din Irak nu reprezintă o soluție la stabilitatea în regiunea Orientului Mijlociu.

”UE discută astăzi despre cum se poate implica în soluționarea crizei și în sprijinirea stabilizării Irakului. Nu credem că poziția Parlamentului irakian privind retragerea trupelor contribuie la stabilitatea regiunii. Aceste trupe sunt acolo pentru instruirea forțelor irakiene pentru a fi mai pregătite în fața amenințărilor teroriste”, a explicat acesta.

Citiți și Ludovic Orban îl asigură pe Jens Stoltenberg după ce Donald Trump a solicitat implicarea NATO în Orientul Mijlociu: România va participa la o asemenea decizie

El a amintit că la reuniune participă şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, subliniind că România susţine creșterea rolului NATO în regiunea Orientului Mijlociu şi în activitatea de combatere a terorismului.

”Pe de altă parte, vreau să salut faptul că discutăm acest subiect astăzi alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, deoarece NATO și UE trebuie să acționeze în complementaritate și sinergie depline. Am discutat ieri, împreună cu premierul meu, domnul Orban, cu secretarul general NATO despre situația din Irak și aș vrea să reiterez că România susține o creștere a rolului NATO în regiune și în combaterea terorismului. Atât în cadrul NATO, cât și în cadrul UE, statele membre ale celor două organizații trebuie să fie unite și să acționeze în solidaritate deplină”, a conchis Bogdan Aurescu. 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Extinderea și Brexitul vor fi prioritățile președinției croate la Consiliul UE: ”Ne interesează calea europeană a vecinilor noștri”

Published

on

Croația, odată cu preluarea mandatului la președinția Consiliului Uniunii Europene, și-a subliniat prioritățile celor șase luni în fruntea Uniunii Europene, acestea fiind extinderea şi Brexitul.

”Una dintre prioritățile președinției noastre este politica de extindere și, în consecință, summitul din Zagreb va fi unul dintre cele mai importante evenimente ale Președinției. Ne interesează calea europeană a vecinilor noștri, însă criteriile de aderare trebuie îndeplinite”, a declarat ministrul croat de externe, Goran Grlic Radman.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending