Macedonia speră să ajungă la un compromis cu Grecia în privința numelui țării înaintea summit-ului NATO din această vară

Macedonia dorește să ajungă la un compromis cu Grecia privind numele țării cât mai curând posibil, preferabil înainte de summitul NATO din iulie 2018, notează Agerpres.

Foto: Wikipedia

Subiectul referitor la denumirea de ”Macedonia” tensionează relaţiile dintre cele două ţări de 26 de ani.

Grecia a blocat discuțiile de aderare a Macedoniei la UE și NATO timp de aproape un deceniu pe motiv că numele Macedoniei implică o revendicare teritorială ce vizează regiunea omonimă din nordul Greciei.

Miniştrii de externe ai celor două ţări s-au întâlnit cu emisarul special al ONU Matthew Nimetz la Viena la începutul acestei luni pentru discuţii pentru găsirea unei soluţii la această dispută.

Citiți și  Sute de mii de oameni au ieșit în stradă la Atena. Grecii au manifestat împotriva folosirii denumirii de ”Macedonia” de către fosta republică iugoslavă

“Cred că vom putea încheia cu succes negocierile până la summitul NATO din iulie”, a declarat premierul macedonean Zoran Zaev, care a preluat funcţia de şef al guvernului în luna mai anul trecut şi a promis o colaborare mai strânsă cu Grecia.

Macedonia a anunţat la începutul lunii februarie că este gata să accepte “o desemnare geografică pentru nume”, care ar putea fi, potrivit presei locale, “Macedonia Superioară”, “Macedonia de Nord” sau “Macedonia-Skopje”, în speranţa aderării la NATO şi UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.