Macovei cere aderarea urgentă a R. Moldova la UE: Dictatura şi agresiunea armată bat la uşă

monica-macoveiEuroparlamentarul Monica Macovei a avertizat marţi că „dictatura este la graniţele României şi Republicii Moldova”, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin promovează o politică externă din ce în ce mai asemănătoare cu cea a URSS-ului.Macovei susţine că singura soluţie pentru a se asigura stabilitatea în zonă este ca Republica Moldova să ia urgent calea integrării în UE.

„Invazia actuală a Crimeei şi susţinerea Federaţiei Ruse pentru referendum încalcă Carta ONU, Memorandumul de la Budapesta şi Constituţia Ucrainei. Federaţia Rusă nu a avut nicio justificare şi nu va avea niciodată în a încălca suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. (…) Ca urmare, forţele politice pro-ruse au ordonat uciderea demonstranţilor din Euromaidan, iar Rusia a invadat Crimeea şi încearcă şi anexarea de iure a acesteia”, a declarat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a subliniat că acţiunile lui Putin „contaminează şi pun în pericol securitatea întregii regiuni”, în contextul în care Federaţia Rusă controlează de facto Bielorusia, regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud (Georgia), a forţat Armenia să se integreze în Uniunea Euroasiatică şi acum anexează peninsula Crimeea.

„Astăzi, pericolul pentru Republica Moldova este acut. Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a cerut examinarea posibilităţii anexării regiunii Transnistrene la Federaţia Rusă. Federaţia Rusă vrea să blocheze integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar în regiunea separatistă Transnistreană sunt 1.500 de militari ruşi, indicând foarte clar politica de confruntare şi agresiune a Federaţiei Ruse”, a explicat Macovei.

În opinia acesteia, este „prioritar şi urgent” ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi ca Uniunea Europeană să integreze Republica Moldova.

„Consider că acestea sunt singurele soluţii reale şi curajoase care pot apăra Republica Moldova şi asigura stabilitatea şi democraţia în regiune. Aceste soluţii vor întări credibilitatea Uniunii în puterea ei de decizie şi reacţie rapidă. Uniunea Europeană trebuie să reacţioneze cu determinare şi să-i trimită lui Putin un mesaj foarte clar. Nu mai e momentul pentru tăceri şi neutralitate. Dictatura şi agresiunea armată bat la uşă, iar democraţia şi libertatea sunt în pericol”, a concluzionat Monica Macovei.

 

 

.

One Response to Macovei cere aderarea urgentă a R. Moldova la UE: Dictatura şi agresiunea armată bat la uşă

  1. Pingback: Politicienii români reacţionează la anexarea Crimeii şi la situaţia din Transnistria. “România trebuie să fie una dintre vocile cele mai active ale NATO şi UE” | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.