Connect with us

U.E.

Macron, discurs în germană la Berlin în memoria lui Wolfgang Schäuble: “Prietenia germano-franceză este garantul și veriga de legătură fundamentală a Europei”

Published

on

© Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier/ Facebook

Președintele francez Emanuel Macron a efectuat luni o vizită la Berlin, în contextul marcării a 61 de ani de la reconcilierea franco-germană, prin semnarea Tratatului de la Élysée, și a cinci ani de la Tratatul de la Aachen privind cooperarea europeană franco-germană, deplasarea fiind prilejuită și de un moment de evocare și omagiere a personalității lui Wolfgang Schäuble, mare om de stat german decedat la finele anului trecut, asemenea lui Jacques Delors.

Liderul francez i-a îndemnat pe legislatorii din camera inferioară a parlamentului german să i se alăture pentru a se ridica la înălțimea moștenirii regretatului om de stat Wolfgang Schäuble, într-un discurs de luni, care a fost în mare parte în limba germană, subliniază Reuters.

Macron, care a studiat germana la școală, dar nu o vorbește fluent, a exersat înainte de discursul său din cadrul ceremoniei din Bundestag în onoarea lui Schaeuble, au declarat oficialii francezi.

Gestul vine în contextul în care legăturile franco-germane sunt tensionate de dezacordurile privind politica energetică, industrială și de apărare, care sunt exacerbate de lipsa de chimie între carismaticul Macron și omologul său german, cancelarul Olaf Scholz, care este foarte rezervat, mai arată sursa citată. De altfel, Macron va merge în Germania și în perioada 26-28 mai pentru o vizită de stat, iniţial prevăzută anul trecut, prima pentru un preşedinte francez din 2000 încoace.

Schäuble, care a crescut în umbra celui de-al Doilea Război Mondial, membru al Parlamentului german timp de peste o jumătate de secol și ministru al finanțelor în perioada cancelarului Angela Merkel și a crizei zonei euro, a fost un apărător fervent al relației franco-germane, pe care o considera esențială pentru pacea și prosperitatea europeană mai largă.

“Viața acestui mare german, acest mare european, arată că el a văzut schimbările din țara sa și implementarea proiectului european ca fiind parte a unui întreg”, a declarat Macron, în cadrul unui eveniment la care au mai participat și cancelarul Olaf Scholz, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, dar și ministrul francez al economiei și finanțelor, Bruno Le Maire.

Legătura franco-germană a ajutat cele două țări să înflorească din nou după război, a spus el: “Prietenia germano-franceză este garantul acestei formule ca verigă de legătură fundamentală a Europei“.

Schäuble și-a dedicat o mare parte din carieră reunificării Germaniei, fiind negociator al tratatului de reunificare dintre Germania de Vest și Germania de Est în 1990.

El a murit la sfârșitul lunii decembrie, la vârsta de 81 de ani.

“Acum începe o eră după Wolfgang Schäuble. Să ne asumăm această moștenire și să fim la înălțimea sarcinii”, a declarat Macron.

În cursul vizitei la Berlin, preşedintele francez s-a întâlnit cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, care l-a invitat pentru o vizită de stat la sfârşitul lunii mai, precizează și Agerpres.

Vizita, care potrivit Palatului Elysée urmează “să pună în valoare ataşamentul comun” al celor două ţări faţă de democraţie, a fost iniţial planificată pentru începutul lui iulie 2023 pentru trei zile, dar revoltele din Franţa după moartea tânărului Nahel, ucis de un poliţist în timpul unui control rutier, l-a determinat pe preşedintele francez să solicite o amânare.

Vizita reprogramată a lui Emmanuel Macron va avea loc când Germania sărbătoreşte în 2024 împlinirea a 75 de ani de la adoptarea legii sale fundamentale şi cu câteva zile înainte de Campionatul de fotbal Euro-2024 organizat în ţară.

Luni, preşedintele francez a discutat şi cu cancelarul Olaf Scholz, abordând probleme în special legate de Ucraina, Orientul Mijlociu şi Consiliul European extraordinar de la 1 februarie, pentru care cei doi lideri au împărtăşit “obiectivul de a ajunge la un acord în 27 pe termen mediu revizuirea cadrului financiar multianual”. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

Published

on

© Official White House Photo by Daniel Torok

Președintele american Donald Trump și premierul italian Giorgia Meloni și-au exprimat joi încrederea că Statele Unite și Europa vor fi capabile să negocieze un acord comercial înainte ca pauza de 90 de zile privind unele tarife să se încheie.

Trump a declarat că este 100% sigur de un eventual acord comercial cu Europa, cea mai mare încredere pe care a exprimat-o cu privire la aceste negocieri de când a zguduit piețele mondiale cu anunțurile sale tarifare.

“Bineînțeles că va exista un acord comercial, foarte mult. Ei doresc foarte mult să facă unul. Iar noi vom încheia un acord comercial. Mă aștept la asta. Și va fi un acord echitabil”, a declarat Trump reporterilor în Biroul Oval după discuțiile cu Meloni, un aliat apropiat, relatează Reuters.

Meloni, care se poziționează ca un intermediar între Statele Unite și Europa, a fost la fel de încrezătoare.

Cu toate acestea, ea a menționat că nu poate încheia un acord pentru întreaga UE, dar a afirmat că discuțiile sincere ar putea contribui la soluționarea disputelor comerciale care au tensionat relațiile dintre SUA și Europa.

CNN notează că premierului italian Giorgia Meloni i-au trebuit exact două fraze în Biroul Oval joi pentru a-i semnala gazdei sale că este un suflet înrudit.

“Amândoi împărtășim o altă luptă, care este lupta împotriva ideologiei woke și DEI care ar dori să ne șteargă istoria”, a proclamat ea în limba engleză, folosind unele dintre cuvintele cheie preferate ale președintelui Donald Trump pentru a-și descrie lupta împotriva a ceea ce ei consideră a fi idealuri progresiste scăpate de sub control.

A fost o încercare nesubtilă de a clarifica de la bun început că ea nu este genul de lider european pe care Trump l-a găzduit în aceeași cameră în cursul ultimelor două luni.

Populistă și conservatoare, Meloni a captat atenția lui Trump și a consilierilor săi. Ea a fost singurul lider european care a participat la inaugurarea sa în ianuarie. Este prietenă cu cel mai puternic consilier al său, miliardarul Elon Musk. Și a adoptat același tip de poziție anti-migrație care a contribuit la revenirea lui Trump la Casa Albă.

Prezența la Roma a unui lider care îi împărtășește ostilitatea față de idealurile liberale reprezintă o deschidere convenabilă pentru Trump într-un moment în care legăturile transatlantice s-au tensionat.

“Să facem Occidentul măreț din nou”, a scris Meloni, pe X.

De altfel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri pentru săptămânalul german Die Zeit că “Occidentul, așa cum îl cunoșteam, nu mai există”, într-un interviu în care a evocat drept mărturie în acest sens schimbările “istorice” care au loc ca urmare a deciziilor administrației americane conduse de președintele Donald Trump.

De la anunțarea de către Trump, la 2 aprilie, a noilor tarife vamale, incertitudinea s-a așternut asupra comerțului transatlantic, afectând puternic piețele și punând la îndoială viitorul cooperării economice dintre Uniunea Europeană și Statele Unite.

Ca răspuns, UE a căutat noi modalități de diversificare a parteneriatelor comerciale și a explorat oportunități de aprofundare a legăturilor cu alte economii majore, precum China.

Președintele american Donald Trump a anunțat săptămâna trecută o suspendare completă asupra tuturor tarifelor “reciproce”, cu excepția Chinei, care vor fi majorate la 125% de la 104%.

În aceeași zi, UE a anunțat tarife de 25% pentru o serie de importuri din SUA, într-o primă rundă de contramăsuri. Blocul celor 27 de state membre a convenit să impună tarife de retorsiune pentru produse americane în valoare de 22 de miliarde de euro, vizând produse agricole și produse din statele americane conduse de Partidul Republican al președintelui Donald Trump. Toate statele membre au votat în favoarea represaliilor, cu excepția Ungariei.

În noul context, și Uniunea Europeană a suspendat pentru 90 zile contramăsurile pregătite și aprobate.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

“Mobilizare diplomatică” sub auspiciile lui Macron: SUA, Franța, UK, Germania și Ucraina s-au reunit în premieră la Élysée pentru a susține planul de pace al lui Trump. Urmează noi discuții la Londra

Published

on

© Emmanuel Macron/ X

Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat joi sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a reunit la Palatul Élysée delegații din SUA, Franța, Germania, Marea Britanie și Ucraina s-au întâlnit la Paris pentru a discuta despre eforturile de a pune capăt conflictului din Ucraina.

Suntem cu toții clar uniți în dorința noastră de pace”, a declarat Emmanuel Macron pe X după discuții, pe care le-a numit “zi de mobilizare diplomatică“.

În timp ce președintele american Donald Trump se întâlnea la Washington cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni, Macron i-a primit la Paris pe secretarul de stat american Marco Rubio, pe emisarii Keith Kellogg și Steve Witkoff, pe ministrul de externe britanic David Lammy, pe consilierul pentru securitate națională al premierului britanic, Jonathan Powell, pe consilierul pentru securitate națională al cancelarului german, Jens Plötner, și pe delegația ucrainean formată din șeful biroului prezidențial ucrainean Andriy Yermak, ministrul de externe Andrii Sybiha și pe ministrul apărării Rustem.

 

Calificând discuțiile ca fiind “productive”, liderul francez a precizat că delegațiile au susținut “de la bun început” propunerea lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina “cât mai rapid posibil”.

“Acest lucru demonstrează un angajament european puternic și o dorință de a lucra îndeaproape cu Statele Unite”, a precizat el.

Spunând că s-au angajat într-o “discuție pozitivă și constructivă” cu privire la modul de a obține atât o încetare a focului, cât și o pace cuprinzătoare și durabilă, Macron a adăugat că a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte și după întâlniri pentru a asigura coordonarea.

“Discuțiile vor continua săptămâna viitoare la Londra”, a adăugat el.

Ulterior dialogului de la Paris, secretarul de stat american Marco Rubio a avut o convorbire telefonică cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, căruia i-a transmis același mesaj pe care echipa americană l-a comunicat delegației ucrainene și aliaților noștri europeni la Paris: “președintele Trump și Statele Unite doresc ca acest război să înceteze și au prezentat acum tuturor părților liniile mari ale unei păci durabile”.

Întâlnirea lui Macron cu delegațiile SUA, Marii Britanii, Germaniei și Ucrainei a avut loc la doar câteva zile după ce emisarul special Steve Witkoff s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre o posibilă încetare a focului în Ucraina, după ce discuțiile dintre Rusia și SUA au stagnat în ultimele săptămâni, iar Ucraina și Europa acuză Moscova că nu își dorește pacea, armata rusă lansând atacuri masive în orașele Krivoi Rog și Sumî.

Președintele francez, împreună cu premierul britanic Keir Starmer, conduce eforturile europene de a oferi Kievului garanții de securitate, inclusiv desfășurarea unei așa-numite forțe de reasigurare în Ucraina, în cazul unui armistițiu.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE dă curs unei solicitări de multă vreme a României: Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră axată pe securitate

Published

on

© Guvernul României

Comisia Europeană va prezenta până vara aceasta noua sa strategie pentru Marea Neagră, concepută ca un cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune și cu un accent pus pe securitate, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Marta Kos, la ”Forumul 2025 UE întâlnește Balcanii”, desfășurat la Sofia, relatează agenția EFE.

Uniunea Europeană ”are nevoie de o viziune mai largă a contextului din vecinătatea sa” și ”de o nouă perspectivă asupra regiunii Mării Negre, cu accent pe securitate și pe principalele provocări și oportunități regionale”, a afirmat comisarul european, citat de Agerpres.

Marta Kos a menționat printre aceste provocări agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, lucrările de deminare și alte chestiuni maritime, de mediu și climatice, despre care speră că vor putea fi abordate pe baza unui plan pe care Bruxelles-ul îl elaborează în prezent și pe care ea îl va prezenta ”înainte de vară” împreună cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas.

Documentul va oferi un ”cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune. România și Bulgaria se vor afla în centrul acestor considerații, împreună cu Turcia, care joacă un rol cheie în regiunea Mării Negre”, a explicat Marta Kos.

Subiectul a fost discutat în ultimele luni cu noua componență a Comisiei Europene și de ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, care a abordat tema unei strategii a UE pentru regiunea Mării Negre cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, și cu comisarul european pentru extindere, Marta Kos.

O strategie a Uniunii Europene pentru Marea Neagră este o solicitare îndelungată din partea României, Bucureștiul propunând inclusiv crearea unui post de Reprezentant Special al UE în regiune ca parte a unei strategii politice, economice și de comunicare strategică.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO11 hours ago

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

SUA11 hours ago

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

NATO1 day ago

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

CHINA1 day ago

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

SUA1 day ago

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

RUSIA1 day ago

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO1 day ago

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

NATO1 day ago

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

INTERNAȚIONAL1 day ago

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

ROMÂNIA5 days ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm

Trending