Connect with us

U.E.

Macron, discurs în germană la Berlin în memoria lui Wolfgang Schäuble: “Prietenia germano-franceză este garantul și veriga de legătură fundamentală a Europei”

Published

on

© Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier/ Facebook

Președintele francez Emanuel Macron a efectuat luni o vizită la Berlin, în contextul marcării a 61 de ani de la reconcilierea franco-germană, prin semnarea Tratatului de la Élysée, și a cinci ani de la Tratatul de la Aachen privind cooperarea europeană franco-germană, deplasarea fiind prilejuită și de un moment de evocare și omagiere a personalității lui Wolfgang Schäuble, mare om de stat german decedat la finele trecut, asemenea lui Jacques Delors.

Liderul francez i-a îndemnat pe legislatorii din camera inferioară a parlamentului german să i se alăture pentru a se ridica la înălțimea moștenirii regretatului om de stat Wolfgang Schäuble, într-un discurs de luni, care a fost în mare parte în limba germană, subliniază Reuters.

Macron, care a studiat germana la școală, dar nu o vorbește fluent, a exersat înainte de discursul său din cadrul ceremoniei din Bundestag în onoarea lui Schaeuble, au declarat oficialii francezi.

Gestul vine în contextul în care legăturile franco-germane sunt tensionate de dezacordurile privind politica energetică, industrială și de apărare, care sunt exacerbate de lipsa de chimie între carismaticul Macron și omologul său german, cancelarul Olaf Scholz, care este foarte rezervat, mai arată sursa citată. De altfel, Macron va merge în Germania și în perioada 26-28 mai pentru o vizită de stat, iniţial prevăzută anul trecut, prima pentru un preşedinte francez din 2000 încoace.

Schäuble, care a crescut în umbra celui de-al Doilea Război Mondial, membru al Parlamentului german timp de peste o jumătate de secol și ministru al finanțelor în perioada cancelarului Angela Merkel și a crizei zonei euro, a fost un apărător fervent al relației franco-germane, pe care o considera esențială pentru pacea și prosperitatea europeană mai largă.

“Viața acestui mare german, acest mare european, arată că el a văzut schimbările din țara sa și implementarea proiectului european ca fiind parte a unui întreg”, a declarat Macron, în cadrul unui eveniment la care au mai participat și cancelarul Olaf Scholz, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, dar și ministrul francez al economiei și finanțelor, Bruno Le Maire.

Legătura franco-germană a ajutat cele două țări să înflorească din nou după război, a spus el: “Prietenia germano-franceză este garantul acestei formule ca verigă de legătură fundamentală a Europei“.

Schäuble și-a dedicat o mare parte din carieră reunificării Germaniei, fiind negociator al tratatului de reunificare dintre Germania de Vest și Germania de Est în 1990.

El a murit la sfârșitul lunii decembrie, la vârsta de 81 de ani.

“Acum începe o eră după Wolfgang Schäuble. Să ne asumăm această moștenire și să fim la înălțimea sarcinii”, a declarat Macron.

În cursul vizitei la Berlin, preşedintele francez s-a întâlnit cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, care l-a invitat pentru o vizită de stat la sfârşitul lunii mai, precizează și Agerpres.

Vizita, care potrivit Palatului Elysée urmează “să pună în valoare ataşamentul comun” al celor două ţări faţă de democraţie, a fost iniţial planificată pentru începutul lui iulie 2023 pentru trei zile, dar revoltele din Franţa după moartea tânărului Nahel, ucis de un poliţist în timpul unui control rutier, l-a determinat pe preşedintele francez să solicite o amânare.

Vizita reprogramată a lui Emmanuel Macron va avea loc când Germania sărbătoreşte în 2024 împlinirea a 75 de ani de la adoptarea legii sale fundamentale şi cu câteva zile înainte de Campionatul de fotbal Euro-2024 organizat în ţară.

Luni, preşedintele francez a discutat şi cu cancelarul Olaf Scholz, abordând probleme în special legate de Ucraina, Orientul Mijlociu şi Consiliul European extraordinar de la 1 februarie, pentru care cei doi lideri au împărtăşit “obiectivul de a ajunge la un acord în 27 pe termen mediu revizuirea cadrului financiar multianual”. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Cadrul de negociere pentru aderarea Ucrainei la UE va fi gata abia la vară

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Cadrul de negociere pentru aderarea Ucrainei la UE nu va fi gata înainte de alegerile europene programate pentru începutul lunii iunie, a declarat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Facem progrese excelente în ceea ce privește procesul de examinare. Acest lucru este foarte bun. Și lucrăm la un cadru de negociere. Estimarea mea cea mai bună este că nu va fi gata înainte de alegerile europene, ci după acestea, pentru că observ că se dezvoltă diferite poziții de negociere. Va fi nevoie de timp”, a declarat von der Leyen în cadrul unui briefing organizat miercuri la Bruxelles „Dar cred că undeva în vară, la începutul verii, vom fi gata”, a adăugat aceasta.

Comisia Europeană a început să lucreze în ianuarie la un proiect de cadru de negociere pentru Ucraina, un document care definește principiile și procedurile de negociere a aderării la UE.

În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei din 8 noiembrie 2023.

Anterior, existau speranțe că acest cadru de negociere va fi gata mai devreme și că va fi aprobat în cadrul unei conferințe interguvernamentale convocate după summitul liderilor UE din martie. Convocarea conferinței interguvernamentale reprezintă începutul de facto al negocierilor de aderare.

Este de așteptat ca la summitul european din martie să se evalueze ultimii pași pe care Ucraina i-a făcut pentru a lansa negocierile de aderare. Printre acestea se numără aprobarea legii privind lobby-ul.

 

Continue Reading

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava atenționează: A fi mai ”verde” nu trebuie să fie plătit cu prețul unui faliment al Europei

Published

on

© Mircea Hava - Facebook

Eurodeputatul Mircea Hava, prezent la un summit în Belgia dedicat declinului industriei europene, a tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea dramatică a competitivității companiilor de pe teritoriul UE. Acesta a mai subliniat că țintele de neutralitate climatică trebuie să rămână un deziderat doar dacă economiile naționale nu își transformă cetățenii în șomeri. 

Potrivit europarlamentarului, scăderea dramatică a competitivității companiilor de pe teritoriul UE, în comparație cu cele din China și Statele Unite ale Americii, ar trebui să fie „cap de listă în agenda liderilor Uniunii, pentru a salva continental de la un faliment care-și arată, tot mai mult și fața și colții.”

„Readuc în atenție țintele de neutralitate climatică și sunt convins că ele pot rămâne un deziderat, numai în condițiile în care nu pulverizează economiile naționale și nu transformă cetățenii europeni de azi în șomerii de mâine”, a transmis Mircea Hava. 

De asemenea, liberalul reamintește că a fi mai „verde” nu trebuie să fie plătit cu prețul unui faliment al Europei, sau cu „atitudinea de a ne așeza, cuminți-intenționat, la coada prosperității, în urma Chinei și SUA.”


Mircea Hava susține că e nevoie de o reacție rapidă și de măsuri ferme: ajutoare de stat pentru imdustriile strategice, subventii publice și fiscalitate diminuată: „Dacă tot pomenim de subvenții, una dintre nedreptățile momentului are efecte asupra fermierilor. E din alt film să vorbim de terenuri de lăsat parloaga, înainte de a mări sumele de bani pentru agriculori. Combaterea evaziunii și chibzuială în cheltuirea fondurilor UE”, a mai adăugat acesta.

„A sta și aștepta cu mâna întinsă către China și Statele Unite, a depinde de importurile lor, e o abordare șubredă, care va genera pentru UE probleme grave de ordin economic și social pe termen nedeterminat”, a conchis Mircea Hava.

Continue Reading

PPE

Ursula von der Leyen respinge vehement orice cooperare cu partide extremiste: Vreau să lucrez cu partide pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, care apără democrația, nu cu prietenii lui Putin

Published

on

© European People's Party/ Flickr

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a respins vehement ideea de a colabora vreodată cu partide extremiste precum AfD din Germania sau Reuniunea Națională a lui Marine Le Pen din Franța, indiferent cât de multe voturi vor obține acestea la următoarele alegeri europarlamentare, informează The Guardian

Ea a declarat că astfel de partide au depășit o linie roșie pentru proeuropeni precum ea și grupul politic de centru-dreapta din care face parte, Partidul Popular European.

”Lucrez cu partide pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, susținătoare clare ale valorilor noastre democratice”, a subliniat Ursula von der Leyen, lansându-și campania oficială pentru un al doilea mandat de cinci ani în funcția de președinte al Comisiei.

”Fiecare scrutin european aduce o schimbare în componența diferitelor partide politice și a diferitelor grupuri politice (n.r. în Parlamentul European), așa că fondul contează. Cei care apără democrația împotriva euroscepticilor și cei care ne apără valorile împotriva prietenilor lui Putin, aceștia sunt cei cu care vreau să lucrez”, a continuat von der Leyen.

PPE anunță printr-un comunicat că președintele formațiunii Manfred Weber a primit o scrisoare din partea Uniunii Creștin-Democrate din Germania, care a nominalizat-o pe Ursula von der Leyen pentru poziția de candidat principal.

În plus, a primit sprijinul necesar din partea a două partide membre ale PPE, printr-o scrisoare co-semnată de Platforma Obywatelska (PO, Polonia) și Nea Demokratia (ND, Grecia). Nu au fost nominalizați alți candidați. Miercuri, la ora 12.00, a expirat termenul de depunere a candidaturilor, astfel că Ursula von der Leyen este singura candidată înregistrată în cadrul Partidului Popular European pentru poziția de președinte al Comisiei Europene, a anunțat eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al PPE, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Conform regulamentelor adoptate privind ”Procedura și calendarul candidaturilor”, nominalizarea primită va fi analizată de Adunarea Politică a PPE la 5 martie 2024 și, după validare, va fi supusă la vot la Congresul PPE de la București din 7 martie 2024.

Mesajul ferm transmis de Ursula von der Leyen apare în contextul celui mai recent raport al think-tank-ului European Council on Foreign Relations (ECFR), care arată că partidele “populiste” antieuropene sunt pe cale să devină principalii câștigători ai viitoarelor alegeri europene, proiecțiile relevând că acestea vor fi în fruntea sondajelor în țări precum Austria, Franța și Polonia și vor obține rezultate bune în Germania, Spania, Portugalia și Suedia în iunie 2024, fapt potențat și de protestele fermierilor care ar putea fi acaparate de forțele extremiste pentru a obține un scor electoral cât mai bun.

Cetățenii europeni din cele 27 de țări membre sunt chemați la urne în perioada 6-9 iunie pentru a decide noua componență a legislativului european pentru perioada 2024-2029.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

U.E.4 mins ago

Cadrul de negociere pentru aderarea Ucrainei la UE va fi gata abia la vară

INTERNAȚIONAL5 mins ago

Alina Gorghiu, la Tokyo: România este singura țară din Uniunea Europeană care a semnat cu Japonia o Declarație de cooperare în domeniul justiției

ROMÂNIA14 mins ago

Agenția Spațială Română a găzduit cel de-al 78-lea Comitet Director și cel de-al 33-lea Comitet de Coordonare al Parteneriatului European pentru Supraveghere și Urmărire Spațială

ENGLISH34 mins ago

The Romanian Space Agency hosted the 78th Steering Committee and 33rd Coordination Committee of the European Partnership for Space Surveillance and Tracking (SST)

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul de Interne i-a solicitat directorului FBI sprijinul pentru susținerea reformării Academiei de Poliție: Dorim să construim un parteneriat între Academia de Poliție și Academia de Poliție a FBI de la Quantico

Mircea Hava2 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava atenționează: A fi mai ”verde” nu trebuie să fie plătit cu prețul unui faliment al Europei

ROMÂNIA15 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PPE17 hours ago

Ursula von der Leyen respinge vehement orice cooperare cu partide extremiste: Vreau să lucrez cu partide pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, care apără democrația, nu cu prietenii lui Putin

U.E.18 hours ago

Sondaj îngrijorător: Europenii sunt pesimiști cu privire la șansele Ucrainei de a câștiga războiul. Doar 1 din 10 crede că aceasta va învinge Rusia, sentiment alimentat și de inacțiunea Congresului SUA privind sprijinul pentru Kiev

ROMÂNIA18 hours ago

PNL și PSD vor candida pe liste comune la alegerile europene din 9 iunie

ROMÂNIA15 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA3 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA7 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

Trending