Occidentul ar trebui să se gândească la modul în care să abordeze nevoia Rusiei de garanții de securitate dacă președintele Vladimir Putin va accepta negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat președintele francez Emmanuel Macron în cadrul unui interviu acordat postului francez de televiziune TF1 și înregistrat în timpul vizitei sale de stat în Statele Unite.
În interviul menționat și citat de Reuters, Macron a declarat că Europa trebuie să își pregătească viitoarea arhitectură de securitate.
“Asta înseamnă că unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le abordăm – așa cum a spus întotdeauna președintele Putin – este teama că NATO va veni la uşa sa, desfăşurarea de arme care poate ameninţa Rusia. Acest subiect va face parte din subiectele pentru pace. Așa că trebuie să ne pregătim pentru ceea ce suntem gata să facem. Cum ne protejăm aliaţii şi statele membre, oferind Rusiei garanţii pentru propria sa securitate în ziua în care aceasta se întoarce la masa negocierilor”, a mai explicat liderul francez
Atât Rusia, cât și Statele Unite au declarat în această săptămână că sunt deschise la discuții de principiu.
Reuniți joi la Washington, președinții Statelor Unite și Franței, Joe Biden și Emmanuel Macron, au declarat la unison că Occidentul va sprijini Ucraina, atât pentru a respinge agresiunea rusă, cât și pentru a negocia o pace atunci când Kievul își va dori acest lucru.
“Nu îi vom îndemna niciodată pe ucraineni să facă un compromis care nu va fi acceptabil pentru ei (…) pentru că acest lucru nu va construi niciodată o pace durabilă. Dacă ne dorim o pace durabilă, trebuie să-i respectăm pe ucraineni să decidă momentul și condițiile în care vor negocia cu privire la teritoriul și viitorul lor“, a spus Macron, într-o conferință de presă la Casa Albă, fiind completat de Joe Biden: “Există un singur mod de a pune capăt acestui război, cel rațional: Putin să se retragă din Ucraina”.
Întrebați dacă plănuiesc să discute cu Vladimir Putin, președintele Franței, recunoscut pentru contactele sale frecvente cu liderul de la Kremlin, a spus că va continua să facă acest lucru pentru a preveni escaladări ale conflictului, în vreme ce președintele SUA a impus condiții.
“Sunt pregătit să vorbesc cu domnul Putin dacă, de fapt, există un interes ca el să decidă că este în căutarea unei modalități de a pune capăt războiului. Încă nu a făcut acest lucru. (…) Sunt pregătit, dacă este dispus să vorbească, să aflu ce este dispus să facă, dar o voi face doar în urma consultării cu aliații mei din NATO. Nu o voi face de unul singur“, s-a pronunțat Joe Biden, evidențiind din nou că liderul rus a calculat greșit fiecare lucru pe care l-a întreprins prin invazia sa militară în Ucraina.
Ucraina spune că negocierile sunt posibile doar dacă Rusia încetează să mai atace și își retrage trupele, mai amintește Reuters.
Multe persoane din Ucraina și din Occident se opun cu tărie oricărei negocieri cu Putin care l-ar recompensa cu concesii după aproape 10 luni de război, mai ales că Ucraina a respins forțele rusești din zone mari în ultimele trei luni.
La 8 februarie, cu doar câteva săptămâni înainte de invazia rusă, Putin a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Macron la Moscova, că Rusia va continua să încerce să obțină răspunsuri din partea Occidentului la principalele sale trei cerințe de securitate: să nu mai extindă NATO, să nu desfășoare rachete în apropierea granițelor sale și să reducă infrastructura militară a NATO în Europa la nivelul din 1997, când statele din Europa Centrală și de Est nu erau parte a Alianței Nord-Atlantice, doar Polonia, Cehia și Ungaria fiind invitate la acel moment să se alăture NATO.