Connect with us

U.E.

Macron face apel către liderii Inițiativei celor Trei Mări să sprijine suveranitatea strategică europeană: Inițiativa trebuie să acționeze ca o pârghie a obiectivelor UE

Published

on

© Dragoș Asaftei/ Administrația Prezidențială

Inițiativa celor Trei Mări trebuie să fie în deplină concordanță cu obiectivele stabilite de Uniunea Europeană și să acționeze ca o pârghie suplimentară, a transmis miercuri președintele francez Emmanuel Macron, într-un mesaj scris adresat președintelui Klaus Iohannis și liderilor din Europa Centrală și de Est reuniți pentru summitul celor Trei Mări de la București.

În mesajul său, liderul francez l-a felicitat pe președintele Iohannis pentru organizarea celui de-al optulea summit al Inițiativei celor Trei Mări, care s-a desfășurat pentru a doua oară la București, după summitul din 2018.

“Acest lucru demonstrează angajamentul continuu al României și al țărilor din regiune față de cooperarea regională și proiectele interconectate care o structurează, în jurul a patru priorități: transport, energie, tehnologie digitală și investiții. Aceste priorități au devenit și mai importante după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele sale foarte grave”, a spus Macron, președintele francez fiind unul dintre cei trei lideri care au transmis mesaje în cadrul summitului, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Creată în 2015, Inițiativa celor Trei Mări reunește 12 țări membre ale UE cuprinse între mările Adriatică, Baltică și Neagră și are trei parteneri strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania). Pe lângă aceștia, summitul din 2023 de la București a marcat participarea unei serii de invitați speciali (Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Japonia, Regatul Unit, Franța, Turcia), precum și reprezentați ai unor importante organizații internaționale (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială).

De atlfel, extinderea, în premieră, a Inițiativei celor Trei Mări prin includerea Greciei ca stat participant și prin acordarea statului de țară participantă asociată Republicii Moldova și Ucrainei, crearea unui nou Fond de Investiții, înființarea unui fond de inovare al Inițiativei, actualizarea listei proiectelor prioritare strategice și includerea subiectului securității cibernetice pe agenda celor Trei Mări, reprezintă principalele decizii asumate miercuri de liderii statelor Inițiativei celor Trei Mări în Declarația Comună de la București adoptată la finalul celui de-al optulea summit I3M, respectiv a celui de-al doilea găzduit de România, o altă premieră la nivelul Inițiativei.

În acest sens, în mesajul transmis, președintele Macron a salutat impulsul dat de Inițiativei celor Trei Mări care vizează accelerarea dezvoltării conectivității cu Ucraina.

“Este semnificativ faptul că Inițiativa și Forumul de afaceri care este legat de aceasta pot contribui la reconstrucția infrastructurii țării. Franța este pregătită să își mobilizeze expertiza și întreprinderile în acest domeniu”, a punctat el.

Liderul francez a subliniat că europenii au reușit să reducă dependența de energia rusă, dar a atras atenția că este necesar să lucreze “pentru a crește rezistența țărilor europene prin consolidarea suveranității noastre industriale, tehnologice și strategice“.

Acest lucru poate fi realizat prin consolidarea suveranității noastre în ceea ce privește energia, dar și prin modernizarea infrastructurii noastre de transport, prin îmbunătățirea conectivității digitale și prin consolidarea capacităților noastre de securitate cibernetică“, a spus acesta.

Macron a precizat că în domenii precum dezvoltarea energiilor regenerabile, a energiei nucleare și a sectorului hidrogenului, creșterea capacității de stocare a energiei electrice și digitalizarea rețelelor de transport companiile franceze doresc să pună la dispoziție tehnologiile și expertiza lor pentru a ajuta țările membre ale Inițiativei.

Este important ca Inițiativa celor Trei Mări să fie în deplină concordanță cu obiectivele stabilite de Uniunea Europeană și să acționeze ca o pârghie suplimentară, prin intermediul proiectelor sprijinite, pentru a răspunde acestor provocări legate de tranziția climatică, energetică și digitală”, a conchis el.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă

Published

on

© Governo Italiano

Premierul italian Giorgia Meloni a făcut apel la un război global împotriva traficanților de ființe umane în discursul rostit în cursul nopții în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite. De asemenea, aceasta a declarat că Italia, care anul viitor va conduce Grupul celor șapte democrații bogate, este pregătită să conducă eforturile împotriva „comercianților de sclavi din mileniul al treilea”.

„Poate o organizație ca aceasta, care reafirmă în documentul său fondator credința în demnitatea și valoarea ființelor umane, să închidă ochii la această tragedie?”, s-a întrebat Meloni. „Cred că este de datoria acestei organizații să respingă orice abordare ipocrită a acestei probleme și să ducă un război global fără milă împotriva traficanților de ființe umane”, a spus aceasta.

Meloni a arătat că traficanții de persoane sunt cei care organizează imigrația ilegală în masă.

„Aceștia dau iluzia că, dacă li se încredințează lor, cei care vor să migreze vor găsi o viață mai bună, cer mii de dolari pentru călătorii în Europa pe care le vând prin broșuri, ca și cum ar fi niște agenții de turism obișnuite, dar pe aceste broșuri nu scriu că acele călătorii duc de prea multe ori la moarte, la un mormânt pe fundul Mării Mediterane. Pentru că nu le pasă dacă barca este sau nu potrivită pentru acea călătorie, tot ce contează pentru ei este marja de profit”, a continuat șefa guvernului de la Roma.

Astfel, aceasta a făcut apel la implicarea Națiunilor Unite.

„Iar Acești oameni sunt cei pe care o anumită abordare ipocrită a imigrației i-a îmbogățit cu pași repezi. Vrem să luptăm împotriva mafiei în toate formele sale și vom lupta și împotriva acestui lucru. Ideea este că lupta împotriva organizațiilor criminale ar trebui să fie un obiectiv care să ne unească pe toți și care să implice, de asemenea, Națiunile Unite (…) Trebuie să lucrăm împreună la toate nivelurile. Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă”, a precizat premierul italian.

Meloni, care conduce partidul de dreapta Frații Italiei, a preluat funcția în parte pe baza promisiunilor de a lua măsuri drastice împotriva migrației.

Aproximativ 8.500 de persoane au debarcat pe insula Lampedusa, în sudul Italiei, din 199 de ambarcațiuni, între 11 și 13 septembrie, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU.

Grupul este alcătuit în mare parte din persoane din Africa subsahariană care au plecat în Tunisia, țară care suferă de tumult economic și unde președintele Kais Saied s-a revoltat împotriva persoanelor cu pielea închisă la culoare.

Meloni a dat vina pe traficanții de persoane, numindu-i o „mafie” care câștigă la fel de mult ca și traficanții de droguri, dar a declarat că Italia va lucra, de asemenea, pentru a aborda cauzele profunde și pentru a ajuta națiunile africane „să crească și să prospere”, pentru că Africa nu este un continent sărac; dimpotrivă, este bogat în resurse strategice”.

 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

Published

on

© The Royal Family

Regele Charles al Marii Britanii a sosit miercuri în Franța pentru o vizită de stat de trei zile, în timpul căreia el și președintele Emmanuel Macron încearcă să reconstruiască și să întoarcă pagina anilor de relații dificile dintre cele două națiuni, bazându-se pe simbolism și legături personale.

Vizita monarhului britanic, un moment de curtoazie diplomatică ce ar fi trebuit să aibă loc în primăvară, a început cu o cină de stat, unde Charles al III-lea și soția sa, regina Camilla, au fost invitații de onoare la Palatul Versailles, un simbol al Franței și al diplomației franceze și europene ce datează din secolul al XVII-lea.

În ciuda Brexitului și pentru că legăturile noastre sunt atât de vechi, știu că vom continua să scriem împreună o parte din istoria continentului nostru”, a spus Macron într-un toast adresat invitatului său de onoare.

Liderul de la Elysee ar fi trebuit să fie primul lider mondial care primește onoarea primei vizite a noului monarh britanic, însă aceasta a fost amânată în primăvară din cauza protestelor din Franța împotriva reformei pensilor. În schimb, prima vizita de stat a regelui Charles al III-lea a avut loc în Germania, urmată de o vizită privată în România, dar cu un moment public, și anume o recepție oferită de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni în onoarea suveranului britanic, un prieten al României.

Şase luni mai târziu, calmul a revenit şi este timpul pentru noua ”Înţelegere cordială”, sau concordia franco-britanică, care în aprilie va împlini 120 de ani.

Regele, un vorbitor fluent de franceză, precum mama sa, regretata Regina Elisabeta, este dornic să-i calce pe urmele ei și s-a referit la afecțiunea profundă a Elisabetei pentru Franța, călătoria fiind și o șansă de a reconstrui legăturile care au fost rupte de ieșirea haotică a Marii Britanii din UE în 2020, punctează Reuters.

“Trebuie să ne revigorăm prietenia, astfel încât să fie la înălțimea provocărilor secolului 21”, a spus Charles într-un toast la banchetul de stat oferit de Macron în onoarea sa.

Aceasta este cea de-a 35-a vizită oficială a lui Charles în Franța și cea de-a noua vizită a Camillei. Cuplul regal a vizitat ultima dată țara în 2019, când au participat la un eveniment pentru marcarea a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia.

”Bine aţi venit, Majestate!”, a scris miercuri dimineaţă pe platforma X (fosta Twitter) preşedintele Macron. ”Aţi venit mai demult în calitate de prinţ, acum aţi revenit în calitate de rege”, a adăugat el într-un mesaj însoţit de un video cu fragmente din precedentele vizite ale lui Charles, ca prinţ moştenitor al tronului britanic, în Franţa.

Cina de stat de la Versailles are loc în contextul în care mama regelui Charles al III-lea, Elisabeta a II-a, a fost invitată în acelaşi decor somptuos în 1957 şi a revenit în 1972. 

Regele Charles al III-lea a fost sensibil la ideea de a ”călca pe urmele paşilor mamei sale”, a subliniat Palatul Elysée. El se va deplasa joi la Marché aux fleurs din Paris, un loc foarte drag Elisabetei a II-a şi care a fost rebotezat după numele ei în 2014.

Prin invitarea lui Charles al III-lea la Versailles, Emmanuel Macron trimite un mesaj puternic Regatului Unit şi calcă pe urmele lui Charles de Gaulle, care făcuse din acest loc o adevărată carte de vizită diplomatică pentru Franţa, relatează Agerpres.

Fie că este vorba de 1957, la un an după criza Canalului Suez, de 1972, când Regatul Unit a intrat în Comunitatea Economică Europeană, sau de 2023, ”de fiecare dată când s-a dorit să se marcheze o relaţie privilegiată cu Anglia a existat o recepţie la Versailles”, subliniază istoricul Fabien Oppermann.

Monarhul a început joi partea mai politică a vizitei sale de stat cu un discurs de la tribuna Senatului francez, o premieră pentru un suveran britanic.

Pentru asigurarea securităţii, 8.000 de poliţişti şi jandarmi francezi au fost mobilizaţi miercuri şi până la 12.000 vineri, când vizita regelui Charles al III-lea va coincide cu cea a Papei Francisc la Marsilia.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

Published

on

© European Union 2023 - Source : EC Audiovisual

Actul european privind cipurile, instrumentul prin care Uniunea Europeană urmărește să își dubleze ponderea în producția globală de semiconductori și să prindă din urmă Statele Unite și China, a intrat joi în vigoare, a anunțat Comisia Europeană, executivul european precizând că prin acesta “Europa poate deveni o putere de inovare cu o participare puternică pe piața mondială”.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Actul european privind cipurile instituie un set cuprinzător de măsuri pentru a asigura securitatea aprovizionării, reziliența și poziția de lider tehnologic a UE în domeniul tehnologiilor și aplicațiilor semiconductoarelor.

În mod concret, Actul european privind cipurile va consolida activitățile de producție în Uniune, va stimula ecosistemul european de proiectare și va sprijini extinderea și inovarea de-a lungul întregului lanț valoric.

Prin Actul privind cipurile europene, Uniunea Europeană își propune să își atingă obiectivul de a-și dubla cota de piață mondială actuală la 20% în 2030, mai arată sursa citată.

“Cursa globală pentru poziția de lider în domeniul cipurilor este un fapt, iar Europa trebuie să își asigure un rol activ în această cursă. (…) Legea privind cipurile va sprijini investițiile și facilitățile de cercetare, astfel încât Europa să poată deveni o putere de inovare cu o participare puternică pe piața mondială”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinte pentru valori și transparență al Comisiei Europene.

La rândul său, comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, a spus că prin intrarea în vigoare a Actului european privind cipurile, Europa face un pas înainte decisiv în determinarea propriului destin. “Devenim o putere industrială pe piețele viitorului – capabilă să ne aprovizionăm pe noi înșine și să aprovizionăm lumea cu semiconductori atât maturi, cât și avansați”, a spus el.

Cei trei piloni ai Actului european privind cipurile

Actul european privind cipurile este alcătuit din trei piloni principali.

Primul pilon – Inițiativa “Cipuri pentru Europa” – consolidează poziția de lider tehnologic a Europei, facilitând transferul de cunoștințe din laborator în fabrică, reducând decalajul dintre cercetare și inovare și activitățile industriale și promovând industrializarea tehnologiilor inovatoare de către întreprinderile europene. Inițiativa “Cipuri pentru Europa” va fi pusă în aplicare în principal de Întreprinderea comună pentru cipuri.

Inițiativa va fi susținută de fonduri UE în valoare de 3,3 miliarde de euro, la care se preconizează că se vor adăuga fonduri din partea statelor membre. Concret, această investiție va sprijini activități precum înființarea de linii de producție pilot avansate pentru a accelera inovarea și dezvoltarea tehnologică, dezvoltarea unei platforme de proiectare bazate pe cloud, înființarea de centre de competență, dezvoltarea de cipuri cuantice, precum și crearea unui fond pentru cipuri pentru a facilita accesul la finanțarea prin împrumut și la capitaluri proprii.

Al doilea pilon al actului european privind cipurile stimulează investițiile publice și private în instalații de producție pentru producătorii de cipuri și furnizorii acestora.

Cel de-al doilea pilon creează un cadru pentru a asigura securitatea aprovizionării prin atragerea de investiții și consolidarea capacităților de producție în domeniul fabricării semiconductorilor. În acest scop, acesta stabilește un cadru pentru instalațiile de producție integrate și pentru turnătoriile deschise ale UE, care sunt “primele de acest tip” din Uniune și contribuie la securitatea aprovizionării și la un ecosistem rezistent în interesul Uniunii. Comisia a indicat deja, la momentul propunerii Legii privind cipurile, că se poate acorda ajutor de stat pentru instalațiile “first-of-a-kind”, în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

În cadrul celui de-al treilea pilon, Actul european privind cipurile a instituit un mecanism de coordonare între statele membre și Comisie pentru consolidarea colaborării cu și între statele membre, monitorizarea ofertei de semiconductori, estimarea cererii, anticiparea penuriei și, dacă este necesar, declanșarea activării unei etape de criză. Ca un prim pas, a fost instituit un sistem de alertă pentru semiconductori la 18 aprilie 2023. Acesta permite oricărei părți interesate să raporteze întreruperile lanțului de aprovizionare cu semiconductori.

O strategie europeană comună pentru sectorul semiconductorilor a fost anunțată pentru prima dată de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii din 2021.

În februarie 2022, Comisia a propus Actul european privind cipurile, iar ]n aprilie 2023, s-a ajuns la un acord politic între Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la Actul privind cipurile.

Măsurile adoptate vor ajuta Europa să își atingă obiectivele deceniului digital din 2030, promovând o Europă mai ecologică, mai favorabilă incluziunii și mai digitală.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ONU6 hours ago

De la tribuna ONU, președintele sud-coreean atrage atenția asupra pericolului unor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord: Nu vom privi cu indiferență această ”provocare directă”

COMUNICATE DE PRESĂ6 hours ago

Consiliul Investitorilor Străini trage un semnal de alarmă: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

U.E.6 hours ago

Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă

MAREA BRITANIE7 hours ago

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Polonia și Ucraina sunt gata să înceapă negocierile pentru a stinge disputele în spirală cu privire la cerealele ucrainene

MAREA BRITANIE8 hours ago

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

SUA8 hours ago

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

ROMÂNIA10 hours ago

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

U.E.10 hours ago

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

Victor Negrescu12 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA12 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 day ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU1 day ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.1 week ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending