Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Macron și Maia Sandu au semnat, la Paris, un acord de cooperare în domeniul apărării care prevede deschiderea unei misiuni de apărare a Franței la Chișinău

Published

on

© președinte.md

Franța și Republica Moldova au semnat joi, la Paris, în prezența președinților Emmanuel Macron și Maia Sandu, două documente bilaterale în domeniile apărării și cooperării economice, liderii celor două state adoptând și o declarație comună cu prilejul unei vizite a șefei statului moldovean, desfășurată la o săptămână după apelul separatiştilor din Transnistria pentru “protecţia” Moscovei.

“Noul acord de cooperare în domeniul apărării vine să actualizeze documentul semnat în 1998 și acoperă domenii importante pentru pentru sistemul de apărare precum sunt politici de apărare, participarea în misiuni și operațiuni internaționale, tehnologiile informaționale și telecomunicațiilor militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară. Foaia de parcurs privind cooperarea economică pentru 2024 – 2029 prevede acțiuni comune care vin să încurajeze creșterea investițiilor și a comerțului între țările noastre. Mai mult de două sute de companii franceze activează în Republica Moldova, aducând beneficii ambelor economii. Pe măsură ce ne apropiem de Uniunea Europeană, lucrăm pentru a atrage și mai multe investiții franceze”, a declarat Maia Sandu, în cursul unei conferințe comune de presă cu omologul francez.

Cei doi lideri s-au decorat reciproc, Maia Sandu primind Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție a statului francez, din partea lui Macron, liderului francez fiindu-i conferind cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii”.

În faţa acestor “tentative de ingerinţă care vizează în mod foarte clar să scindeze societatea moldavă (…), Franţa şi Uniunea Europeană sunt de partea voastră”, a declarat preşedintele francez, citat de Agerpres.

“Poporul moldovean poate fi mândru de lupta sa paşnică pentru libertate” care “reprezintă o provocare pentru Rusia lui Vladimir Putin”, a insistat Emmanuel Macron.

Acordul semnat ulterior de miniştrii apărării ai celor două state prevede în special “deschiderea în următoarele luni a unei misiuni de apărare permanentă la Chişinău”, a precizat Macron, adăugând că “aceasta este doar o primă etapă”.

Acordul de apărare stabilește cadrul juridic pentru viitoarele activități de formare, dialogul periodic și schimbul de informații. O misiune de apărare franceză se va deschide în capitala Republicii Moldova, Chișinău, până în vară, pentru a ajuta la evaluarea nevoilor, iar discuțiile au început cu privire la posibile contracte de armament, a declarat Ministerul francez al Apărării, citat de Reuters.

Președintele Emmanuel Macron a declarat că acordul a marcat determinarea Franței de a proteja și de a ajuta Moldova. De altfel, șeful Serviciului de Informații din Republica Moldova a declarat săptămâna aceasta că Rusia plănuiește noi încercări de amestec prin provocarea de proteste, interferarea în viitoarele alegeri prezidențiale și perturbarea planurilor de aderare la Uniunea Europeană.

În declarația comună adoptată, Emmanuel Macron și Maia Sandu cer Rusiei “să îşi retragă forţele ilegal staţionate pe teritoriul moldovean”.

Textul integral al declarației comune

“Președinta Republicii Moldova și Președintele Republicii Franceze s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre contextul internațional, securitatea regională, integrare europeană, precum și intensificarea cooperării bilaterale dintre țările noastre.

De doi ani, de la începutul războiului ilegal de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, Franța este alături de Republica Moldova pentru a o ajuta să facă față multiplelor provocări cauzate de acest conflict desfășurat la granițele sale și pentru a sprijini reformele curajoase întreprinse în perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

Statele noastre își reafirmă hotărârea fermă de a sprijini Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei. Hotărârea noastră este de neclintit și nu va slăbi pentru că este în joc stabilitatea și securitatea întregului continent.

În pofida amenințărilor, presiunilor și intimidărilor, Republica Moldova a ales libertatea, independența și Europa. Franța susține această alegere oferind sprijinul deplin reformelor lansate pentru a pregăti Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Referendumul pe acest subiect, care va avea loc în toamna anului curent, este un exercițiu democratic crucial pentru viitorul țării și al populației sale. După decizia istorică a Consiliului European din 14 decembrie 2023 privind deschiderea negocierile de aderare, Franța intenționează să susțină în continuare Republica Moldova în parcursul său european, ajutând-o să facă următorii pași. În acest context, continuarea reformei justiției și lupta împotriva corupției este de o importanță deosebită pentru a garanta buna funcționare a economiei țării și a instituțiilor democratice, ceea ce este în interesul întregii societăți moldovenești.

Franța, co-fondatoare a platformei de sprijin pentru Republica Moldova, contribuie la consolidarea rezilienței și capacităților Republicii Moldova, în toate domeniile.

Republica Moldova trebuie să fie capabilă să-și protejeze neutralitatea, să-și apere teritoriul și populația și să aducă o contribuție la securitatea regională și internațională, în cooperare cu principalii săi parteneri, inclusiv Franța. Republica Moldova are un rol valoros de jucat în acest sens, după cum o indică succesul Summit-ului Comunității Politice Europene organizat la Bulboaca la 1 iunie 2023.

În cadrul conferinței din 26 februarie 2024 privind sprijinul pentru Ucraina, Franța a lansat inițiativa de a mobiliza partenerii internaționali în sprijinul suveranității, rezilienței și securității Republicii Moldova. Eforturile vor continua în acest domeniu și semnarea de astăzi a acordului de cooperare în domeniul apărării contribuie de asemenea la obiectivul în cauză.

Republica Moldova se confruntă cu o intensificare a atacurilor hibride. Franța, care este și ea vizată de aceste amenințări, este pregătită să consolideze cooperarea cu instituțiile competente moldovenești pentru a le face față, complementar acțiunilor Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene (EUPM).  Franța își reafirmă sprijinul de neclintit pentru independența, suveranitatea și  integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și salută eforturile depuse pentru reintegrare graduală a regiunii transnistrene într-un spațiu juridic, economic, fiscal și vamal unic. Franța își confirmă disponibilitatea de a contribui, la momentul cuvenit, la o soluționare durabilă și pașnică a acestui conflict, inclusiv prin asistență tehnică în vederea distrugerii stocurilor de muniții situate la Cobasna, care reprezintă un pericol pentru populația din întreaga regiune. Franța și Republica Moldova reamintesc că Federația Rusă trebuie să își respecte angajamentele internaționale asumate în special în cadrul OSCE și să își retragă forțele staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. 

Consolidarea securității Republicii Moldova este o condiție necesară pentru dezvoltarea sa economică. Stabilitatea țării este de asemenea legată de capacitatea acesteia de a îmbunătăți calitatea infrastructurii și a mediului de afaceri, dar și a nivelului de trai al locuitorilor săi. În ultimii trei ani s-au făcut investiții semnificative și eforturile depuse trebuie continuate în beneficiul întregii populații a Republicii Moldova. Franța contribuie la aceasta prin proiecte finanțate de Agenția Franceză de Dezvoltare în sectoarele energetic, cel al gestionării resurselor naturale, irigației și transportului feroviar. Astăzi, semnarea unei foi de parcurs economic bilateral marchează determinarea noastră comună de a dinamiza schimburile comerciale, de a diversifica cooperarea și de a crește investițiile private franceze în Republica Moldova. Intrarea în vigoare în zilele următoare a Convenției fiscale, semnată la 15 iunie 2022 la Chișinău, va contribui la acest proces prin evitarea dublei impuneri. De asemenea, este esențial să se facă progrese rapide în ceea ce privește încheierea unui acord privind recunoașterea permiselor de conducere și protecția socială.  Președinta Republicii Moldova și Președintele Republicii Franceze salută calitatea inegalabilă a parteneriatului moldo-francez și consemnează, că Francofonia, de asemenea, este una dintre numeroasele legături de prietenie care unește cele două țări ale noastre. Următorul Summit al Francofoniei de la Villers-Cotterêts va fi o oportunitate de a face bilanțul cooperării în materie de predare a limbii franceze în școlile și universitățile din Republica Moldova, dar și avansare a noilor parteneriate educaționale și culturale”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

Published

on

© presedinte.md

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni că va dona suma de 100.000 de dolari ce însoţeşte Premiul Reinhard Mohn 2025 care i-a fost acordat pentru angajamentul său exemplar în apărarea şi promovarea democraţiei, informează portalul Ştiri.md.

“Acest premiu este o recunoaştere a curajului cetăţenilor Republicii Moldova care au demonstrat că îşi doresc o democraţie autentică şi au luptat pentru ea. Este o validare a eforturilor noastre comune pentru libertate şi o societate construită pe valori europene. Moldova a demonstrat că democraţia poate rezista chiar şi în cele mai dificile circumstanţe”, a spus Maia Sandu, potrivit Agerpres.

Cea mai mare parte a banilor va fi donată pentru susţinerea proiectelor de dezvoltare în satul natal al Maiei Sandu, Risipeni, raionul Floreşti, a precizat preşedinţia de la Chişinău.

Premiul Reinhard Mohn, instituit de Fundaţia Bertelsmann din Germania, este acordat o dată la doi ani în memoria fondatorului său, Reinhard Mohn (1921-2009), personalităţilor din lumea întreagă pentru contribuţii deosebite la soluţionarea provocărilor sociale şi politice contemporane.

Printre laureaţii acestui premiu figurează Joachim Gauck, fost preşedinte al Germaniei, Toomas Hendrik Ilves, fost preşedinte al Estoniei, Rita Sussmuth, fostă preşedintă a Bundestagului, şi Kofi Annan, fost secretar general al ONU, aminteşte media citată.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României: Unite sub drapelul Uniunii Europene, Moldova și România vor fi mai puternice împreună

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis duminică un mesaj de Ziua Națională a României, în care a subliniat că “Moldova și România, unite sub drapelul Uniunii Europene, vor fi mai puternice împreună”

“1 Decembrie este o zi plină de semnificație pentru toți cei care iubesc România. Noi, cei din Republica Moldova, iubim România așa cum iubești o soră mai mare: pentru că avem aceleași rădăcini, aceeași limbă, aceeași credință într-un viitor mai bun”, a menționat Maia Sandu.

Președintele a subliniat că atât R. Moldova, cât și România trece prin vremuri dificile care apropie cele două țări în dorința de a se ajuta reciproc.

“Trăim vremuri care pun la încercare democrația și valorile noastre comune. România și Republica Moldova trec, fiecare, prin momente dificile. Dar fiecare încercare este și un prilej de a ne sprijini reciproc și de a demonstra că, împreună, suntem mai puternici. Astăzi, mai mult ca oricând, Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. O Românie puternică este o Românie europeană. Moldova și România, unite sub drapelul Uniunii Europene, vor fi mai puternice împreună. La mulți ani, România!”, a urat Maia Sandu, la două zile după ce a lansat un apel puternic și emoționant la vot pentru cetățenii români la alegerile pentru Parlamentul României și pentru funcția de președinte al României.

 

Ziua Naţională a României este sărbătorită, în fiecare an, la 1 Decembrie, dată la care în anul 1918 Marea Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Această zi este sărbătorită de români începând cu anul 1990.

Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la vot pentru a decide componența noului Parlament pentru următorii patru ani, în cadrul unui scrutin crucial pentru viitorul democratic, european și euro-atlantic al României, care coincide și cu celebrarea Zilei Naționale și împlinirii a 106 ani de la Marea Unire. Alegerile legislative din 1 decembrie se desfășoară cu România aflându-se în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism, după victoria unui candidat anti-NATO și anti-UE la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, ale cărui rezultate sunt renumărate în baza unei decizii fără precedent a Curții Constituționale a României.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Șeful Statului Major al Apărării a discutat cu omologul din Republica Moldova despre situația regională de securitate: Vom rămâne dedicați acelorași valori care ne unesc

Published

on

© SMAp

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit, în data de 30 noiembrie, cu omologul din Republica Moldova, colonelul Vitalie Micov, care a preluat mandatul la mijlocul lunii octombrie. 

Potrivit unui comunicat al MApN, agenda celor doi lideri militari a cuprins aspecte privind situația regională de securitate, aprofundarea cooperării militare sub egida parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova, respectiv diversificarea instruirii în comun. 

„L-am asigurat pe șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale din Republica Moldova de întreg sprijinul Armatei României, atât pe componenta de modernizare, cât și pe cea a pregătirii trupelor. Mi-am exprimat convingerea că extraordinara relație de cooperare construită în timp cu colegii din Republica Moldova va continua să se consolideze și că vom rămâne dedicați acelorași valori care ne unesc”, a transmis generalul Gheorghiță Vlad. 

În programul vizitei pe care oficialul moldovean o efectuează în România se regăsește și participarea la Parada Militară Națională organizată duminică, 1 decembrie, în București.

În blocul de defilare care va prezenta onorul pe sub Arcul de Triumf se află și un detașament al Armatei Naționale a Republicii Moldova. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO4 minutes ago

NATO: Norvegia trimite în Polonia avioane F-35 și sisteme antiaeriene NASAMS pentru protejarea centrului logistic strategic de la Rzeszów

SECURITATE15 minutes ago

Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO

INTERNAȚIONAL29 minutes ago

Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme

U.E.32 minutes ago

”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv

MAREA BRITANIE1 hour ago

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

INTERNAȚIONAL1 hour ago

SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari

ROMÂNIA3 hours ago

“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ14 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ2 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

Trending