Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Macron și Maia Sandu au semnat, la Paris, un acord de cooperare în domeniul apărării care prevede deschiderea unei misiuni de apărare a Franței la Chișinău

Published

on

© președinte.md

Franța și Republica Moldova au semnat joi, la Paris, în prezența președinților Emmanuel Macron și Maia Sandu, două documente bilaterale în domeniile apărării și cooperării economice, liderii celor două state adoptând și o declarație comună cu prilejul unei vizite a șefei statului moldovean, desfășurată la o săptămână după apelul separatiştilor din Transnistria pentru “protecţia” Moscovei.

“Noul acord de cooperare în domeniul apărării vine să actualizeze documentul semnat în 1998 și acoperă domenii importante pentru pentru sistemul de apărare precum sunt politici de apărare, participarea în misiuni și operațiuni internaționale, tehnologiile informaționale și telecomunicațiilor militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară. Foaia de parcurs privind cooperarea economică pentru 2024 – 2029 prevede acțiuni comune care vin să încurajeze creșterea investițiilor și a comerțului între țările noastre. Mai mult de două sute de companii franceze activează în Republica Moldova, aducând beneficii ambelor economii. Pe măsură ce ne apropiem de Uniunea Europeană, lucrăm pentru a atrage și mai multe investiții franceze”, a declarat Maia Sandu, în cursul unei conferințe comune de presă cu omologul francez.

Cei doi lideri s-au decorat reciproc, Maia Sandu primind Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție a statului francez, din partea lui Macron, liderului francez fiindu-i conferind cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii”.

În faţa acestor “tentative de ingerinţă care vizează în mod foarte clar să scindeze societatea moldavă (…), Franţa şi Uniunea Europeană sunt de partea voastră”, a declarat preşedintele francez, citat de Agerpres.

“Poporul moldovean poate fi mândru de lupta sa paşnică pentru libertate” care “reprezintă o provocare pentru Rusia lui Vladimir Putin”, a insistat Emmanuel Macron.

Acordul semnat ulterior de miniştrii apărării ai celor două state prevede în special “deschiderea în următoarele luni a unei misiuni de apărare permanentă la Chişinău”, a precizat Macron, adăugând că “aceasta este doar o primă etapă”.

Acordul de apărare stabilește cadrul juridic pentru viitoarele activități de formare, dialogul periodic și schimbul de informații. O misiune de apărare franceză se va deschide în capitala Republicii Moldova, Chișinău, până în vară, pentru a ajuta la evaluarea nevoilor, iar discuțiile au început cu privire la posibile contracte de armament, a declarat Ministerul francez al Apărării, citat de Reuters.

Președintele Emmanuel Macron a declarat că acordul a marcat determinarea Franței de a proteja și de a ajuta Moldova. De altfel, șeful Serviciului de Informații din Republica Moldova a declarat săptămâna aceasta că Rusia plănuiește noi încercări de amestec prin provocarea de proteste, interferarea în viitoarele alegeri prezidențiale și perturbarea planurilor de aderare la Uniunea Europeană.

În declarația comună adoptată, Emmanuel Macron și Maia Sandu cer Rusiei “să îşi retragă forţele ilegal staţionate pe teritoriul moldovean”.

Textul integral al declarației comune

“Președinta Republicii Moldova și Președintele Republicii Franceze s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre contextul internațional, securitatea regională, integrare europeană, precum și intensificarea cooperării bilaterale dintre țările noastre.

De doi ani, de la începutul războiului ilegal de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, Franța este alături de Republica Moldova pentru a o ajuta să facă față multiplelor provocări cauzate de acest conflict desfășurat la granițele sale și pentru a sprijini reformele curajoase întreprinse în perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

Statele noastre își reafirmă hotărârea fermă de a sprijini Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei. Hotărârea noastră este de neclintit și nu va slăbi pentru că este în joc stabilitatea și securitatea întregului continent.

În pofida amenințărilor, presiunilor și intimidărilor, Republica Moldova a ales libertatea, independența și Europa. Franța susține această alegere oferind sprijinul deplin reformelor lansate pentru a pregăti Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Referendumul pe acest subiect, care va avea loc în toamna anului curent, este un exercițiu democratic crucial pentru viitorul țării și al populației sale. După decizia istorică a Consiliului European din 14 decembrie 2023 privind deschiderea negocierile de aderare, Franța intenționează să susțină în continuare Republica Moldova în parcursul său european, ajutând-o să facă următorii pași. În acest context, continuarea reformei justiției și lupta împotriva corupției este de o importanță deosebită pentru a garanta buna funcționare a economiei țării și a instituțiilor democratice, ceea ce este în interesul întregii societăți moldovenești.

Franța, co-fondatoare a platformei de sprijin pentru Republica Moldova, contribuie la consolidarea rezilienței și capacităților Republicii Moldova, în toate domeniile.

Republica Moldova trebuie să fie capabilă să-și protejeze neutralitatea, să-și apere teritoriul și populația și să aducă o contribuție la securitatea regională și internațională, în cooperare cu principalii săi parteneri, inclusiv Franța. Republica Moldova are un rol valoros de jucat în acest sens, după cum o indică succesul Summit-ului Comunității Politice Europene organizat la Bulboaca la 1 iunie 2023.

În cadrul conferinței din 26 februarie 2024 privind sprijinul pentru Ucraina, Franța a lansat inițiativa de a mobiliza partenerii internaționali în sprijinul suveranității, rezilienței și securității Republicii Moldova. Eforturile vor continua în acest domeniu și semnarea de astăzi a acordului de cooperare în domeniul apărării contribuie de asemenea la obiectivul în cauză.

Republica Moldova se confruntă cu o intensificare a atacurilor hibride. Franța, care este și ea vizată de aceste amenințări, este pregătită să consolideze cooperarea cu instituțiile competente moldovenești pentru a le face față, complementar acțiunilor Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene (EUPM).  Franța își reafirmă sprijinul de neclintit pentru independența, suveranitatea și  integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și salută eforturile depuse pentru reintegrare graduală a regiunii transnistrene într-un spațiu juridic, economic, fiscal și vamal unic. Franța își confirmă disponibilitatea de a contribui, la momentul cuvenit, la o soluționare durabilă și pașnică a acestui conflict, inclusiv prin asistență tehnică în vederea distrugerii stocurilor de muniții situate la Cobasna, care reprezintă un pericol pentru populația din întreaga regiune. Franța și Republica Moldova reamintesc că Federația Rusă trebuie să își respecte angajamentele internaționale asumate în special în cadrul OSCE și să își retragă forțele staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. 

Consolidarea securității Republicii Moldova este o condiție necesară pentru dezvoltarea sa economică. Stabilitatea țării este de asemenea legată de capacitatea acesteia de a îmbunătăți calitatea infrastructurii și a mediului de afaceri, dar și a nivelului de trai al locuitorilor săi. În ultimii trei ani s-au făcut investiții semnificative și eforturile depuse trebuie continuate în beneficiul întregii populații a Republicii Moldova. Franța contribuie la aceasta prin proiecte finanțate de Agenția Franceză de Dezvoltare în sectoarele energetic, cel al gestionării resurselor naturale, irigației și transportului feroviar. Astăzi, semnarea unei foi de parcurs economic bilateral marchează determinarea noastră comună de a dinamiza schimburile comerciale, de a diversifica cooperarea și de a crește investițiile private franceze în Republica Moldova. Intrarea în vigoare în zilele următoare a Convenției fiscale, semnată la 15 iunie 2022 la Chișinău, va contribui la acest proces prin evitarea dublei impuneri. De asemenea, este esențial să se facă progrese rapide în ceea ce privește încheierea unui acord privind recunoașterea permiselor de conducere și protecția socială.  Președinta Republicii Moldova și Președintele Republicii Franceze salută calitatea inegalabilă a parteneriatului moldo-francez și consemnează, că Francofonia, de asemenea, este una dintre numeroasele legături de prietenie care unește cele două țări ale noastre. Următorul Summit al Francofoniei de la Villers-Cotterêts va fi o oportunitate de a face bilanțul cooperării în materie de predare a limbii franceze în școlile și universitățile din Republica Moldova, dar și avansare a noilor parteneriate educaționale și culturale”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

R. Moldova va beneficia de un grant, în valoare de 1,3 miliarde de lei, din partea SUA pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a țării

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova/ Facebook

Republica Moldova va beneficia de un grant, în valoare de 1,3 miliarde de lei, din partea Statelor Unite ale Americii (SUA), pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a țării, informează Guvernul de la Chișinău printr-un comunicat

Premierul Dorin Recean și șeful Misiunii Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în Moldova, John Allelo, au semnat miercuri o declarație comună în acest sens.

Aceasta vizează alocarea unui suport adițional, în cadrul Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare, semnat de guvernele Republicii Moldova și Statelor Unite ale Americii (SUA).

„Mulțumim Guvernului SUA pentru susținerea programelor de dezvoltare în țara noastră. Grantul de 1,3 miliarde de lei, acordat Republicii Moldova, va contribui la prosperitatea cetățenilor noștri și asigurarea calității înalte a vieții, într-un mediu de pace și securitate”, a spus premierul Dorin Recean.

O parte din suma alocată va fi destinată proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de transport, în scopul îmbunătăți cooperării comerciale și economice dintre Republica Moldova și Ucraina. O altă parte din grant va fi utilizată pentru construirea zonelor de parcare pentru camioane, în apropierea frontierelor de stat, achiziționarea de echipamente și furnizarea de asistență tehnică pentru dezvoltarea Centrului Logistic Multimodal Berești.

De asemenea, fondurile alocate sunt destinate sporirii rezilienței cibernetice în cadrul instituțiilor publice și de stat. Asistența va include instruiri în domeniul securității cibernetice și dezvoltarea abilităților conexe pentru a putea anticipa și răspunde la amenințările din sectorul cibernetic.

”Vom continua să investim în proiectele de care beneficiază direct oamenii din Republica Moldova și să contribuim la viitorul prosper și sigur al cetățenilor”, a menționat șeful misiunii USAID Moldova, John Allelo.

Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creșterea economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost semnat la Chișinău, la data de 28 septembrie 2016. 

Pe parcursul celor treizeci de ani de parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a implementat peste 130 de proiecte de dezvoltare, oferind 2,1 miliarde de dolari în cadrul parteneriatului cu Republica Moldova. 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Chișinăul “dezaprobă ferm” declarațiile consilierului lui Putin, care a spus că “R. Moldova ar putea să dispară”: O ingerință inadmisibilă

Published

on

© Mihai Popșoi/ Facebook

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova “dezaprobă ferm declarațiile” lui Nikolai Patrușev, consilierul președintelui rus Vladimir Putin și membru permanent al Consiliului de Securitate al Rusiei, care promovează scenarii alarmiste despre viitorul Republicii Moldova, susținând că țara “ar putea să dispară”.

Reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău spun că “astfel de afirmații reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru și urmăresc destabilizarea regiunii”.

“R. Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi. R. Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, subliniază reprezentanții Ministerului de Externe într-un comunicat citat de Ziarul de Gardă.

Recent, consilierul prezidențial Nikolai Patrușev a declarat într-un interviu pentru o instituție media controlată de Kremlin că “politica anti-rusească a R. Moldova poate duce la dispariția sa”.

“Nu exclud ca politica agresivă anti-rusească de la Chișinău să ducă fie la apartenența Moldovei la un alt stat, fie la încetarea existenței sale”, a declarat Patrușev pentru ziarul Komsomolskaia Pravda, afiliat Kremlinului.

Totodată, mâna dreaptă a lui Vladimir Putin prezice că şi Ucraina va înceta să existe ca stat încă din 2025 şi spune că nu se va număra printre priorităţile noului preşedinte al SUA, Donald Trump.

În plus, el include România alături de Ungaria, Slovacia şi Austria printre statele faţă de care Bruxelles-ul, spune el, şi-a pierdut dreptul de a mai vorbi în numele lor.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept 

Published

on

© Print screen live video

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut o conferință de presă după ce a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) privind situația din sectorul energetic și a informat că malul drept nu are datorii față de Gazprom. De asemenea, liderul moldovean a avertizat că după criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul are ca scop să provoace o criză politică pe malul drept. 

„Scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este provocarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Federația Rusă, în ultimii ani, a întreprins mai multe încercări de destabilizare pe malul drept și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni de destabilizare. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin pe regimul de la Tiraspol, pentru ca acesta să fie mai cooperant în aceste acțiuni ale Kremlinului orientate pentru a destabiliza situația în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu”, a transmis șeful statului Maia Sandu.

Maia Sandu a subliniat în fața presei că nu există datorii față de Gazprom: „Malul drept nu are datorii față de Gazprom, așa cum în mod fals insinuează partea rusă și încearcă să justifice această decizie de a nu furniza în continuare gaze pe malul stâng. Nu există datorii, există un audit internațional care confirmă acest lucru.”

„Această criză energetică este provocată de decizia concernului Gazprom de a nu livra gaze naturale pe malul stâng, în pofida obligațiilor contractuale, contract semnat încă din anul 2021. Gazprom a decis, încă din 2022, în mod unilateral, să nu își onoreze angajamentele față de malul drept, reducând atunci substanțial livrările de gaze naturale și, de atunci, gazele naturale care au continuat să vină de la Gazprom au mers pe malul stâng. De la 1 ianuarie, așa cum cunoașteți cu toții, aceste gaze nu mai sunt furnizate pe malul stâng și această situație a generat o criză umanitară pe malul stâng. În secolul nostru avem oameni care nu au căldură, care nu au electricitate sau apă câteva ore pe zi. Este o situație extrem de complicată pentru acești oameni. Chișinăul nu împiedică tranzitul de gaze rusești pe teritoriul nostru”, a mai adăugat aceasta.

România livrează deja energie electrică Republicii Moldova, acoperind o bună parte din deficitul de aproximativ 600 MW, rezultat din stoparea gazului rusesc către Transnistria. 

   Citiți și: Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Indiferent de schimbările politice, legătura transatlantică rămâne esențială ca pilon al stabilității globale

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

Gheorghe Falcă, apel către români să respingă ferm orice formă de extremism: Cei care glorifică crimele trecutului nu merită să ne reprezinte viitorul

SUA8 hours ago

La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală

U.E.8 hours ago

Decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris reprezintă o ”evoluție cu adevărat nefericită”, subliniază UE: Europa va continua să colaboreze cu toate națiunile care doresc să protejeze natura

U.E.9 hours ago

Invocând cazul României, Comisia Europeană va lua măsuri ferme împotriva manipulării digitale în procesele electorale și pentru combaterea dezinformării

ROMÂNIA10 hours ago

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, în unanimitate, cererea lui Călin Georgescu de reluare a alegerilor prezidențiale anulate de CCR

U.E.10 hours ago

Vicepreședinta CE, Roxana Mînzatu, a discutat cu partenerii sociali din Polonia despre provocările cu care se confruntă pe piața muncii din UE

CHINA10 hours ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

POLITICĂ10 hours ago

SONDAJ INSCOP: 69,1% dintre români ar vota un naționalist ca președinte. 61,6% și-ar schimba opțiunea dacă respectivul candidat ar propune ieșirea din UE și 81% ar face la fel dacă ar propune apropierea de Rusia

U.E.10 hours ago

SONDAJ INSCOP: Aproape 9 din 10 români se opun ieșirii din NATO și UE și susțin direcția Occident a României. 45% consideră că Rusia susține propaganda în România

CHINA10 hours ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA1 day ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA1 day ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA5 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA6 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA6 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA1 week ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

Trending