MAREA BRITANIE
Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei
Published
2 years agoon

Regele Charles al Marii Britanii a sosit miercuri în Franța pentru o vizită de stat de trei zile, în timpul căreia el și președintele Emmanuel Macron încearcă să reconstruiască și să întoarcă pagina anilor de relații dificile dintre cele două națiuni, bazându-se pe simbolism și legături personale.
Vizita monarhului britanic, un moment de curtoazie diplomatică ce ar fi trebuit să aibă loc în primăvară, a început cu o cină de stat, unde Charles al III-lea și soția sa, regina Camilla, au fost invitații de onoare la Palatul Versailles, un simbol al Franței și al diplomației franceze și europene ce datează din secolul al XVII-lea.
“În ciuda Brexitului și pentru că legăturile noastre sunt atât de vechi, știu că vom continua să scriem împreună o parte din istoria continentului nostru”, a spus Macron într-un toast adresat invitatului său de onoare.
Liderul de la Elysee ar fi trebuit să fie primul lider mondial care primește onoarea primei vizite a noului monarh britanic, însă aceasta a fost amânată în primăvară din cauza protestelor din Franța împotriva reformei pensilor. În schimb, prima vizita de stat a regelui Charles al III-lea a avut loc în Germania, urmată de o vizită privată în România, dar cu un moment public, și anume o recepție oferită de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni în onoarea suveranului britanic, un prieten al României.
Şase luni mai târziu, calmul a revenit şi este timpul pentru noua ”Înţelegere cordială”, sau concordia franco-britanică, care în aprilie va împlini 120 de ani.
Regele, un vorbitor fluent de franceză, precum mama sa, regretata Regina Elisabeta, este dornic să-i calce pe urmele ei și s-a referit la afecțiunea profundă a Elisabetei pentru Franța, călătoria fiind și o șansă de a reconstrui legăturile care au fost rupte de ieșirea haotică a Marii Britanii din UE în 2020, punctează Reuters.
“Trebuie să ne revigorăm prietenia, astfel încât să fie la înălțimea provocărilor secolului 21”, a spus Charles într-un toast la banchetul de stat oferit de Macron în onoarea sa.
🥂 “Mr. President, in all of this we can rely on our firm friendship, which is renewed and reinvigorated with each new generation.”
The King addresses guests during a State Banquet at the Palace of Versailles.#RoyalVisitFrance pic.twitter.com/sTs1VRvZcV
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 20, 2023
Watch His Majesty’s speech in full:https://t.co/uzlyKGaxtZ
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 21, 2023
Aceasta este cea de-a 35-a vizită oficială a lui Charles în Franța și cea de-a noua vizită a Camillei. Cuplul regal a vizitat ultima dată țara în 2019, când au participat la un eveniment pentru marcarea a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia.
”Bine aţi venit, Majestate!”, a scris miercuri dimineaţă pe platforma X (fosta Twitter) preşedintele Macron. ”Aţi venit mai demult în calitate de prinţ, acum aţi revenit în calitate de rege”, a adăugat el într-un mesaj însoţit de un video cu fragmente din precedentele vizite ale lui Charles, ca prinţ moştenitor al tronului britanic, în Franţa.
You visited as a Prince, you return as a King. Your Majesty, welcome. pic.twitter.com/HcDXHcylRl
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 20, 2023
Cina de stat de la Versailles are loc în contextul în care mama regelui Charles al III-lea, Elisabeta a II-a, a fost invitată în acelaşi decor somptuos în 1957 şi a revenit în 1972.
Regele Charles al III-lea a fost sensibil la ideea de a ”călca pe urmele paşilor mamei sale”, a subliniat Palatul Elysée. El se va deplasa joi la Marché aux fleurs din Paris, un loc foarte drag Elisabetei a II-a şi care a fost rebotezat după numele ei în 2014.
Prin invitarea lui Charles al III-lea la Versailles, Emmanuel Macron trimite un mesaj puternic Regatului Unit şi calcă pe urmele lui Charles de Gaulle, care făcuse din acest loc o adevărată carte de vizită diplomatică pentru Franţa, relatează Agerpres.
Fie că este vorba de 1957, la un an după criza Canalului Suez, de 1972, când Regatul Unit a intrat în Comunitatea Economică Europeană, sau de 2023, ”de fiecare dată când s-a dorit să se marcheze o relaţie privilegiată cu Anglia a existat o recepţie la Versailles”, subliniază istoricul Fabien Oppermann.
Monarhul a început joi partea mai politică a vizitei sale de stat cu un discurs de la tribuna Senatului francez, o premieră pentru un suveran britanic.
Pentru asigurarea securităţii, 8.000 de poliţişti şi jandarmi francezi au fost mobilizaţi miercuri şi până la 12.000 vineri, când vizita regelui Charles al III-lea va coincide cu cea a Papei Francisc la Marsilia.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”
Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu
Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare
Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”
Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat
În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7
INTERNAȚIONAL
„Un moment cu adevărat istoric”. UE și Regatul Unit au semnat un acord post-Brexit de liberă circulație între Spania și Gibraltar
Published
2 days agoon
June 12, 2025By
Andreea Radu
Regatul Unit și Uniunea Europeană au semnat miercuri un acord privind libera circulație a persoanelor și bunurilor între enclava britanică Gibraltar și Spania – o chestiune rămasă nerezolvată în urma Brexitului.
Potrivit comunicatului oficial, pe baza progreselor semnificative realizate în cadrul reuniunilor politice anterioare din 2024 și a eforturilor intense depuse de echipele de negociere de atunci pentru a soluționa problemele restante, discuțiile de miercuri au condus la un acord politic definitiv cu privire la aspectele esențiale ale viitorului acord între UE și Regatul Unit în ceea ce privește Gibraltarul.
„Viitorul acord nu aduce atingere pozițiilor juridice respective ale Spaniei și Regatului Unit în ceea ce privește suveranitatea și jurisdicția”, se menționează în comunicat.
Obiectivul principal al viitorului acord este de a asigura prosperitatea viitoare a întregii regiuni. Acest lucru se va realiza prin eliminarea tuturor barierelor fizice, a verificărilor și a controalelor asupra persoanelor și mărfurilor care circulă între Spania și Gibraltar, păstrând în același timp spațiul Schengen, piața unică a UE și uniunea vamală.
„Un moment cu adevărat istoric: un acord politic între UE și Regatul Unit privind relația viitoare în ceea ce privește Gibraltarul. Acest acord aduce beneficii pentru toată lumea și marchează începutul unui nou capitol în relația dintre UE și Regatul Unit”, a scris comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic pe X.
A truly historic milestone: an EU-UK political agreement on the future relationship concerning Gibraltar.
This benefits everyone and reinforces a new chapter in the 🇪🇺🇬🇧 relationship.
Our joint statement with @jmalbares @DavidLammy @FabianPicardo 👉📝 https://t.co/0rV6xLv0r2. pic.twitter.com/z3oIt0CMYO
— Maroš Šefčovič🇪🇺 (@MarosSefcovic) June 11, 2025
Potrivit comunicatului citat, acest lucru va aduce încredere și securitate juridică în viața și bunăstarea populației din întreaga regiune, promovând prosperitatea comună și relații strânse și constructive între autoritățile din Gibraltar și cele spaniole.
În domeniul circulației persoanelor, părțile au convenit să instituie controale duble la frontieră pentru Gibraltar și spațiul Schengen, la portul și aeroportul din Gibraltar – care vor fi efectuate în deplină cooperare între autoritățile UE și cele din Regatul Unit/Gibraltar, eliminând toate controalele la punctul de trecere dintre Gibraltar și La Línea pentru miile de persoane care traversează zilnic în ambele sensuri.
Pentru UE, controalele Schengen complete vor fi efectuate de Spania. Pentru Regatul Unit, controalele complete ale Gibraltarului vor continua să fie efectuate ca și până acum.
De asemenea, s-au convenit aranjamente privind vizele și permisele, precum și o cooperare strânsă între poliție și autoritățile de aplicare a legii.
În domeniul mărfurilor, părțile au convenit asupra principiilor care stau la baza viitoarei uniuni vamale între UE și Gibraltar, prevăzând o cooperare strânsă între autoritățile vamale respective și eliminarea controalelor asupra mărfurilor. De asemenea, s-a ajuns la un acord cu privire la principiile impozitării indirecte care vor fi aplicate în Gibraltar, inclusiv în ceea ce privește tutunul, ceea ce va evita denaturarea concurenței și va contribui la prosperitatea întregii regiuni.
Alte domenii importante ale viitorului Acord UE-Regatul Unit includ angajamente privind condiții echitabile de concurență în materie de ajutoare de stat, fiscalitate, muncă, mediu, comerț și dezvoltare durabilă, combaterea spălării banilor și transport – inclusiv aeroportul; drepturile lucrătorilor transfrontalieri și coordonarea sistemelor de securitate socială.
De asemenea, va fi prevăzută o cooperare specifică în domeniul protecției mediului. S-a convenit și crearea unui mecanism financiar adecvat pentru a promova coeziunea și a sprijini formarea profesională și ocuparea forței de muncă în regiune.
Spania a cedat Gibraltarul coroanei britanice în 1713 în cadrul Tratatului de la Utrecht, însă de atunci ea nu a încetat niciodată să revendice suveranitatea asupra acestui teritoriu, ceea ce generează tensiuni regulate între Madrid și Londra, scrie Agerpres.
Împreună cu protocolul asupra Irlandei de Nord convenit de Londra și Bruxelles în 2023, Gibraltar era ultimul teritoriu britanic fără un acord care să clarifice viitoarea sa relație cu UE.
INTERNAȚIONAL
Keir Starmer avertizează Israelul cu „noi acțiuni concrete” ca răspuns la continuarea ofensivei în Gaza și restricțiile privind ajutorul umanitar
Published
1 week agoon
June 6, 2025By
Andreea Radu
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a avertizat joi Israelul cu „noi acțiuni concrete ca răspuns” la continuarea ofensivei în Gaza și restricțiile impuse privind ajutorul umanitar, declarație făcută după o întrevedere la Londra cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Prim-ministrul a reafirmat că dacă Israelul nu încetează ofensiva militară și nu ridică restricțiile privind ajutorul umanitar, Regatul Unit și partenerii săi vor recurge la noi acțiuni concrete ca răspuns”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street într-un comunicat.
Conflictul din Fâșia Gaza a fost declanșat de atacul terorist fără precedent comis de Hamas în 7 octombrie 2023 în sudul Israelului și soldat cu moartea a 1.218 de persoane, în majoritate civili. Alte 251 au fost luate ostatice și duse în enclava palestiniană. Dintre acestea, 57 încă se află în Fâșia Gaza, dar armata israeliană deține informații că doar 23 dintre ele mai sunt în viață.
Armata israeliană a ripostat cu o operațiune militară dură asupra pozițiilor Hamas din Fâșia Gaza. Această campanie militară s-a soldat până luni la prânz cu 54.470 de morți (dintre care 52 în precedentele 24 de ore) și 124.693 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, date considerate fiabile de către ONU.
MAREA BRITANIE
Marea Britanie va investi 5 miliarde de lire sterline în dotarea forțelor armate cu drone și lasere militare pentru a ”răspunde provocărilor unei lumi în schimbare rapidă”
Published
2 weeks agoon
June 3, 2025By
Teodora Ion
Guvernul de la Londra a anunțat investiții de 5 miliarde de lire sterline pentru dotarea forțelor armate britanice cu drone și lasere militare, anunță DPA, citat de Agerpres.
Ministrul britanic al Apărării, John Healey, a detaliat că suma de 4 miliarde de lire sterline va merge către drone și sisteme autonome, în vreme ce diferența de sumă va fi direcționată către sisteme laser pentru protejarea navelor și a soldaților britanici.
Investiția ”va furniza cel mai semnificativ avans în tehnologiile de apărare în Regatul Unit în ultimele decenii și va garanta că forțele noastre dispun de capabilitățile revoluționare de care au nevoie pentru a răspunde provocărilor unei lumi în schimbare rapidă”, a detaliat Healey.
Marea Britanie a declarat luni că își va schimba radical abordarea în materie de apărare pentru a face față amenințărilor din partea Rusiei, riscurilor nucleare și atacurilor cibernetice, investind în drone și în războiul digital, în loc să se bazeze pe o armată mult mai mare pentru a se angaja în lupte moderne, informează Reuters.
Răspunzând insistenței președintelui american Donald Trump ca Europa să își asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate, prim-ministrul Keir Starmer a promis cea mai mare creștere susținută a cheltuielilor britanice pentru apărare de la sfârșitul Războiului Rece.
SDR, o lucrare majoră care prezintă cele mai mari amenințări cu care se confruntă Regatul Unit și modul de a le face față, a stabilit peste 60 de noi măsuri menite să consolideze capacitatea țării de a lupta și de a ajuta la protejarea aliaților săi, conform Politico Europe.
Documentul sugerează ca Marea Britanie să își extindă programul de submarine, ceea ce ar trebui să creeze 30 000 de noi locuri de muncă; să cheltuiască 1,5 miliarde de lire sterline pe tehnologie pentru a accelera deciziile pe câmpul de luptă; și să dezvolte Royal Navy ca o forță ”hibridă”, combinând dronele cu navele de război, submarinele și aeronavele.
În raport se afirmă că Regatul Unit ar trebui să se concentreze pe răspunsul la amenințările comune cu care se confruntă aliații europeni, descrisă ca o ”abordare NATO în primul rând ”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Comisia Europeană: România nu a luat măsuri suficiente pentru reducerea deficitului bugetar excesiv și riscă măsuri disciplinare dure, inclusiv suspendarea fondurilor europene