MAE a trimis 600.000 de buletine de vot în cele 306 secţii din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe informează că a finalizat expedierea către misiunile României din străinătate a materialelor necesare celor 306 de secţii de votare din afara ţării, printre acestea numărându-se şi cele 600.000 de buletine de vot.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis joi Mediafax de MAE, materialele care au fost repartizate constau în: 600.000 de buletine de vot; 400.000 de autocolante, prezentate sub formă de benzi conţinând 15 autocolante pe bucată; 1.000 de ştampile cu inscripţia VOTAT; 301 de ştampile cu inscripţia ANULAT; 301 de ştampile cu numărul de control alocat secţiilor; 10 tuşiere.

MAE precizează că repartizarea materialelor s-a făcut în funcţie de o serie de principii: pentru stabilirea numărului de buletine de vot alocate fiecărei secţii s-a utilizat ca referinţă numărul de votanţi prezenţi la urne la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009, dat fiind faptul că acesta a reprezentat cel mai mare număr de votanţi la ultimele prezentări la urne.Astfel, numărul de buletine alocate a fost calculat după formula 1 X 4, formulă folosită şi la precedentele prezentări la urne, fiind avute în vedere atât posibilitatea prezentării unui număr mai mare de electori, cât şi posibilitatea anulării buletinelor, din diferite considerente.

Pentru stabilirea numărului de autocolante s-a făcut diferenţierea între statele din spaţiul UE şi alte câteva state unde cetăţenii români au dreptul de a circula şi pe baza cărţii de identitate (de ex. Albania, Croaţia, Muntenegru, Macedonia, Serbia) şi restul statelor. În acest sens, în spaţiile UE şi apropiate, având în vedere preponderenţa votului cu cartea de identitate, distribuirea autocolantelor s-a realizat conform formulei consacrate la buletine, în procent de 80%. În afara UE, unde se votează preponderent cu paşaport, s-a luat în calcul dublul numărului de votanţi din 2009, benzile fiind multiplu de 15 autocolante; (spre exemplificare, pentru un număr de 100 de votanţi în 2009, a fost dublată cifra, respectiv 200, şi s-a rotunjit – în plus sau în minus – astfel încât cifra finală să reprezinte multiplu de 15, rezultatul final fiind 210 sau 180).

Repartizarea ştampilelor cu inscripţia VOTAT s-a realizat, de asemenea, prin raportare la numărul de votanţi din 2009, astfel: două ştampile pentru secţiile la care s-au prezentat sub 500 de votanţi; trei ştampile pentru secţiile cu 500 – 1000 de votanţi; patru ştampile pentru secţiile cu 1000 – 1500 de votanţi şi cinci ştampile pentru cele cu peste 1500 de votanţi. Excepţia au constituit-o secţiile nou înfiinţate, la propunerea misiunilor şi a comunităţilor româneşti din străinătate, la care au fost repartizate între trei şi patru ştampile în funcţie de buletinele alocate. Secţiile suplimentare au fost stabilite în regiuni cu comunităţi mari de cetăţeni români şi în zone turistice, dată fiind perioada în care se va desfăşura referendumul, de exemplu Italia, Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, precizează MAE.

Ştampilele ANULAT şi cele cu numărul de control al secţiilor au fost repartizate câte una pentru fiecare secţie. Tuşierele au fost repartizate câte opt în teatrul de operaţiuni din Afganistan şi două la Biroul Electoral pentru secţiile de votare din afara ţării (BES), mai menţionează MAE.

Citește și Lista finală secțiilor de votare din străinătate. Unde pot vota românii plecaţi din ţară.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: stafie.blogspot.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.