MAE: Barroso a reconfirmat că România a îndeplinit cerințele pentru aderarea la Schengen

barrosoPreședintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a reconfirmat, practic, poziția de fond a CE cu privire la îndeplinirea în totalitate de către România (și Bulgaria) a cerințelor pentru aderarea la Spațiul Schengen, susține marți MAE român, manifestându-și încrederea că Bruxellesul își va menține o atitudine “corectă și imparțială” față de acest subiect.

“MAE constată cu regret modul inexact în care au fost preluate în presa din România declarațiile de luni seară, 11 noiembrie, ale președintelui Comisiei Europene, José Manuel Durăo Barroso, făcute la un post privat de televiziune din Franța”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Potrivit MAE, “președintele Barroso a reconfirmat, practic, poziția de fond a Comisiei Europene cu privire la îndeplinirea în totalitate de către România (și Bulgaria) a cerințelor pentru aderarea la Spațiul Schengen”.

“Totodată, a deplâns amalgamul între aderarea României la spațiul Schengen și teme precum imigrația, catastrofa de la Lampedusa sau mobilitatea lucrătorilor. A atenționat, cu acest prilej, că aceste teme nu au legătură între ele și riscă să alimenteze ascensiunea mișcărilor extremiste și xenofobe, poziție susținută constant și de România”, relatează sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe adaugă că “înțelegând substanța afirmațiilor președintelui Barroso”, își manifestă încrederea în ceea ce privește menținerea și pe mai departe a unei atitudini “corecte și imparțiale” a Comisiei Europene față de subiectul aderării României la spațiul Schengen.

“Aceasta, mai ales în contextul în care, mai mult decât niciodată, trebuie încurajată încrederea cetățenilor din statele membre în regulile și funcționarea proiectului european”, semnalează MAE.

Sursa: MAE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.