Connect with us

MAREA BRITANIE

MAE cere lămuriri oficiale din partea Regatului Unit privind posibila discriminare a cetățenilor români în controalele la frontieră

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Facebook

Ministerul Afacerilor Externe s-a sesizat cu privire la datele statistice apărute în presa britanică referitor la controalele autorităților de frontieră britanice care ar viza cu precădere cetățeni români și a solicitat prin Ambasada României la Londra clarificări la nivelul Home Office, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Peste 60% dintre cetățenii statelor UE opriți și chestionați de autoritățile vamale în porturile britanice după Brexit sunt români, astfel că unii avocați evocă o posibilă profilare rasială, dezmințită de responsabilii britanici.

Conform datelor oficiale publicate de Guvern, în primele șase luni ale acestui an 7,249 de călători au fost opriți la sosirea în porturile Regatului Unit venind cu feriboturi sau prin Eurotunel. Dintre aceștia, 4,482 sunt români, în timp ce, de exemplu, bulgari în aceeaşi situaţie au fost numai circa 600, iar polonezi aproximativ 400.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe a transmis preocuparea față de această situație de fapt și Ambasadei Regatului Unit în România, cu solicitarea de clarificare de către autoritățile britanice a situației. A evidențiat faptul că, în cazul în care autoritățile britanice ar fi identificat dificultăți în deplasările efectuate de cetățenii români în Regatul Unit cu începere de la 1 ianuarie 2021, urmare aplicării noilor condiții de intrare și ședere generate de Brexit, acestea ar fi trebuit comunicate în prealabil autorităților române și evitată o abordare fundamentată pe controale sistematice, motivate de criteriul cetățeniei.

Ambasada României la Londra urmează să prezinte elementele rezultate din interacțiunea cu Home Office și Delegației UE în plan local, precum și să semnaleze preocupările la nivelul Foreign, Development and Commonwealth Office.

În context, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat o abordare proporțională, echilibrată, din partea autorităților britanice la momentul dispunerii și efectuării controalelor la frontieră în raport cu cetățenii români, în spiritul relațiilor bilaterale apropiate, precum și de o manieră similară celor dispuse și față de cetățenii celorlalte state membre UE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că asigurarea unui tratament nediscriminatoriu cetățenilor români în Regatul Unit în raport cu cetățenii celorlalte state membre UE, constituie o preocupare constantă a instituției și a conducerii MAE, în contextul noilor relații generate de ieșirea Regatului Unit din UE.

Guvernul de la Londra a negat însă aplicarea vreunui criteriu de acest fel. „Acuzaţia că facem profilări rasiale este falsă şi nefondată”, a răspuns un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic.

Potrivit datelor, 1,067,200 de români au decis să rămână și să muncească în continuare în această țară. În total, 6,015,400 de cetățeni europeni au depus aplicații pentru obținerea de rezidență în Regatul Unit.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Post-Brexit: Parisul dă Londrei un ultimatum de o săptămână pentru a rezolva problema licențelor de pescuit și amenință că va riposta dacă nu există semnale pozitive

Published

on

© Clement Beaune/ Twitter

Franța va lua măsuri de ”replică” sau chiar de ”retorsiune” dacă în termen de o săptămână Marea Britanie nu acordă mai multe licențe pescarilor francezi, a precizat miercuri seara secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, citat de AFP, informează Agerpres. 

”Peste aproximativ o săptămână, vom anunţa măsuri de răspuns, de replică, de retorsiune dacă este cazul, naţionale sau europene, dacă nu avem semnale britanice concrete cu privire la problema licenţelor”, a indicat Clement Beaune în Senatul Franţei.

Parisul a amenințat astfel că va reduce livrările de energie electrică către Jersey și că va lua măsuri în sectorul serviciilor financiare sau al cercetării.

”Am fost foarte răbdători, prea răbdători (..) Britanicii nu vor să acorde un anumit număr de licenţe nu pentru că le lipsesc informaţii, ci pentru că au făcut această alegere politică”, a insistat secretarul de stat.

Acesta a explicat că ”nu este o problemă franceză” și o ”problemă europeană”. Amintind că și Belgia și Irlanda sunt îngrijorate de această situație, oficialul francez a informat că țara sa își ”mobilizează partenerii europeni”.

Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la un acord comercial și de securitate la 24 decembrie 2020, după nouă luni de negocieri intense. Bruxelles-ul a încheiat astfel prima înțelegere comercială și de securitate cu un stat a cărui apartenență la UE s-a întins pe parcursul a aproape jumătate de secol, deschizând așadar ușa unei noi relații ”a vechilor prieteni”.

Acesta prevede un cadru pentru gestionarea comună a stocurilor de pește din apele UE și din apele Regatului Unit. Regatul Unit va fi în măsură să dezvolte în continuare activitățile de pescuit britanice, în timp ce activitățile și mijloacele de subzistență ale comunităților europene de pescari vor fi protejate, iar resursele naturale vor fi conservate.

În zonele de pescuit încă disputate (zona de 6-12 mile a coastelor britanice şi a insulelor din Canalul Mânecii), Londra şi Jersey au acordat un total de puţin peste 200 de licenţe definitive, în timp ce Parisul reclamă încă 244.

Luni, 11 ţări, inclusiv Franţa care a cerut un front european împotriva Londrei după deciziile britanice privind licenţele de pescuit, au semnat o declaraţie comună prin care critică răspunsurile Regatului Unit la acest dosar.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

UE propune Marii Britanii un pachet de măsuri menit să faciliteze tranzitul mărfurilor în Irlanda de Nord, în încercarea de a pune capăt tensiunilor comerciale post-Brexit

Published

on

©European Union, 2016/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a prezentat miercuri un set de aranjamente pe măsură pentru a răspunde dificultăților cu care se confruntă cetățenii din Irlanda de Nord din cauza ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, prin facilitarea, în continuare, a circulației mărfurilor din Marea Britanie în această provincie.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, această propunere vine în urma unor discuții extinse purtate în ultimele luni cu Guvernul britanic, precum și a unor acțiuni de informare ale Comisiei Europene în rândul liderilor politici, al întreprinderilor, al societății civile și al altor părți interesate din Irlanda de Nord. De asemenea, prezintă idei bazate pe elemente ridicate în documentul de comandă al Regatului Unit publicat în iulie 2021.

”Am ascultat și m-am implicat cu părțile interesate din Irlanda de Nord. Propunerile de astăzi reprezintă răspunsul nostru sincer la preocupările acestora. Am depus o muncă intensă pentru ca acestea să producă o schimbare tangibilă pe teren, ca răspuns la preocupările exprimate de populația și întreprinderile din Irlanda de Nord. Așteptăm cu nerăbdare să ne angajăm serios și intens cu guvernul britanic, în interesul tuturor comunităților din Irlanda de Nord. Sper ca în următoarele săptămâni să ajungem împreună la o soluție pe care Irlanda de Nord o merită cu adevărat”, a transmis vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Comisia consideră că acest pachet de măsuri va face o diferență reală pe teren în Irlanda de Nord și abordează problemele legate de Brexit în ceea ce privește circulația mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord, probleme care au fost ridicate de cetățenii și întreprinderile nord-irlandeze. Aceste măsuri vin în completarea pachetului care a fost prezentat în iunie 2021, care facilitează circulația animalelor vii din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Pachetul propune flexibilități suplimentare în domeniul alimentelor, al sănătății plantelor și animalelor, al vămilor, al medicamentelor și al angajamentului cu părțile interesate din Irlanda de Nord. Acesta propune un model diferit pentru punerea în aplicare a protocolului, în care fluxul de mărfuri între Marea Britanie și Irlanda de Nord – în ceea ce privește mărfurile destinate să rămână în Irlanda de Nord – este facilitat într-o măsură semnificativă. Această facilitare este posibilă datorită unei serii de măsuri de protecție și de supraveghere sporită a pieței pentru a se asigura că mărfurile nu intră pe piața unică a UE.

Acest pachet deschide calea spre soluționarea tuturor problemelor de punere în aplicare rămase nerezolvate, stabilind astfel predictibilitatea, stabilitatea și certitudinea pentru cetățenii și întreprinderile din Irlanda de Nord.

O soluție în patru puncte

Colegiul comisarilor a aprobat patru documente informative (texte nelegislative) care acoperă următoarele domenii:

  • O soluție personalizată pentru Irlanda de Nord în ceea ce privește sănătatea alimentelor, a plantelor și a animalelor (și anume ”Aspecte sanitare și fitosanitare”) – care conduce la o reducere de aproximativ 80% a controalelor.

Această propunere ar duce la o soluție specifică în domeniul sănătății publice, fitosanitare și animale (adică ”SPS”). În practică, acest lucru înseamnă o procedură de certificare mult simplificată și o reducere semnificativă (aproximativ 80%) a controalelor oficiale pentru o gamă largă de produse cu amănuntul care circulă din Marea Britanie pentru a fi consumate în Irlanda de Nord. Acest lucru se adaugă la soluțiile pe care UE le-a prezentat la 30 iunie, care facilitează circulația animalelor vii din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Pentru a proteja integritatea pieței unice, acest lucru ar face obiectul unei serii de condiții și garanții, cum ar fi respectarea de către Regatul Unit a angajamentului său de a finaliza construcția de posturi permanente de control la frontieră, ambalaje și etichete specifice care să indice faptul că bunurile sunt destinate exclusiv vânzării în Regatul Unit și o monitorizare consolidată a lanțurilor de aprovizionare. În plus, garanțiile ar include un mecanism de reacție rapidă la orice problemă identificată în legătură cu produse sau comercianți individuali, precum și măsuri unilaterale din partea UE în cazul în care autoritățile competente din Regatul Unit sau comerciantul în cauză nu reacționează sau nu remediază o problemă identificată. Aceste condiții și garanții specifice ar oferi un mecanism solid de monitorizare și de aplicare a legii care ar face posibilă o reducere semnificativă a controalelor fără a pune în pericol integritatea pieței unice.

  • Formalități vamale flexibile pentru a facilita circulația mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord – reducerea cu 50% a birocrației

Această soluție constă în măsuri care vor simplifica și facilita formalitățile și procesele vamale. Aceasta va reduce la jumătate documentația necesară în prezent pentru mărfurile care circulă din Marea Britanie în Irlanda de Nord. Această soluție face, de asemenea, obiectul unor garanții, cum ar fi angajamentul Regatului Unit de a oferi acces deplin și în timp real la sistemele informatice, o clauză de revizuire și de reziliere, precum și punerea în aplicare de către autoritățile vamale și de supraveghere a pieței din Regatul Unit a unor măsuri adecvate de monitorizare și de aplicare a legii.

Luate împreună, soluțiile personalizate atât pentru normele sanitare și fitosanitare, cât și pentru cele vamale vor crea un fel de ”cale rapidă” pentru circulația mărfurilor din Marea Britanie către Irlanda de Nord, asigurând în același timp un mecanism solid de monitorizare și de aplicare a legii pentru a proteja integritatea pieței unice.

  • Un dialog consolidat cu părțile interesate și autoritățile din Irlanda de Nord

Aceste propuneri vizează îmbunătățirea schimbului de informații cu părțile interesate și cu autoritățile din Irlanda de Nord în ceea ce privește punerea în aplicare a protocolului și a măsurilor relevante ale UE. Astfel, aplicarea protocolului ar deveni mai transparentă, respectând în același timp ordinea constituțională a Regatului Unit.

 Această soluție constă în stabilirea unor dialoguri structurate între părțile interesate din Irlanda de Nord (autorități, societate civilă și întreprinderi) și Comisie. Aceasta ar implica crearea unor grupuri structurate cu participarea unor experți pentru a discuta măsurile relevante ale UE care sunt importante pentru punerea în aplicare a protocolului. Părțile interesate din Irlanda de Nord ar fi, de asemenea, invitate să participe la unele reuniuni ale comisiilor de specialitate.

De asemenea, se va crea o legătură mai puternică între Adunarea Irlandei de Nord și Adunarea parlamentară de parteneriat UE – Regatul Unit. De asemenea, va fi creat un site care să prezinte într-un mod clar și cuprinzător legislația UE aplicabilă în Irlanda de Nord.

  • Aprovizionarea neîntreruptă cu medicamente din Marea Britanie către Irlanda de Nord pe termen lung

Rezultatul acestei propuneri va fi că societățile farmaceutice din Marea Britanie – atunci când aprovizionează piața nord-irlandeză – își pot păstra toate funcțiile de reglementare acolo unde se află în prezent. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că Marea Britanie poate continua să acționeze ca un centru de aprovizionare cu medicamente generice pentru Irlanda de Nord, chiar dacă acum este o țară terță. În acest fel, poate fi asigurată aprovizionarea pe termen lung cu medicamente din Marea Britanie către Irlanda de Nord. Comisia va purta discuții suplimentare cu Regatul Unit și cu părțile interesate înainte de a-și finaliza propunerea de modificare a normelor existente. Această propunere implică modificarea de către UE a propriilor norme privind medicamentele.

Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, ca parte integrantă a Acordului de retragere, a fost convenit și ratificat atât de UE, cât și de Regatul Unit.

Acesta este în vigoare de la 1 februarie 2020 și produce efecte juridice în temeiul dreptului internațional. Obiectivul protocolului este de a proteja Acordul din Vinerea Mare (Belfast) în toate dimensiunile sale, menținând pacea și stabilitatea în Irlanda de Nord, evitând o frontieră dură pe insula irlandeză și păstrând în același timp integritatea pieței unice a UE. Pentru ca aceste obiective să fie atinse – și pentru a deschide calea pentru alte oportunități – protocolul trebuie să fie pus în aplicare în totalitate.

 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Guvernul britanic își intensifică presiunea asupra Bruxellesului și cere „schimbări importante” înaintea unui răspuns crucial din partea UE privind Irlanda de Nord

Published

on

© Foreign Office/ Facebook

Guvernul britanic îşi intensifică presiunea asupra Bruxellesului şi cere „schimbări importante” în protocolul care reglementează dispoziţiile vamale post-Brexit specifice Irlandei de Nord, înaintea unui răspuns crucial din partea europenilor aşteptat săptămâna viitoare, informează AFP, citat de Agerpres.

Secretarul de stat britanic pentru Brexit, David Frost, intenţionează în cursul unui discurs, marţi, la Lisabona, să îi preseze din nou pe cei 27 să dea dovadă de “ambiţie şi voinţă”, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă seara de Downing Street.

Destinat să împiedice reinstalarea unei frontiere pe insula Irlanda riscând să fragilizeze pacea, protocolul nord-irlandez semnat cu acordul despre Brexit introduce controale asupra mărfurilor care sosesc din Marea Britanie în provincia britanică.

David Frost „se va angaja să studieze cu atenţie şi cât mai pozitiv posibil” răspunsul european la propunerile britanice, aşteptat miercuri, şi să demareze “discuţii intense foarte curând”

Amenințările recurente ale Regatului Unit la adresa Uniunii Europene de a activa articolul 16 și de a se retrage din protocolul privind Irlanda de Nord îngreunează găsirea unei soluții practice și alimentează tensiunile comerciale, a atras atenția vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, responsabil pentru relațiile interinstituționale și prospectiv. 

Guvernul britanic a lansat o amenințare voalată de a abandona protocolul privind Irlanda de Nord, motivând că ”nu poate aștepta la nesfârșit” ca UE să răspundă solicitărilor de revizuire a acordului de retragere.

Într-un discurs susținut în cadrul conferinței Partidului Conservator în care a subliniat că „lungul coșmar al aderării UE” s-a încheiat, ministrul pentru Brexit, David Frost, s-a plâns că așteaptă din iulie o propunere oficială de modificare substanțială a protocolului, ale cărui prevederi au fost suspendate în mare parte de către Marea Britanie, pe fondul obiecțiilor privind controalele asupra unor bunuri.

Articolul 16 reprezintă o frână de urgență stipulată în protocolul care a permis Irlandei de Nord să fie în continuare parte a pieței unice europene și uniunii vamale și după Brexit și care asigură evitarea unei frontiere dure între Irlanda și Irlanda de Nord.

„Dacă executarea prezentului protocol duce la dificultăți economice, societale sau de mediu grave care riscă să persiste ori la deturnarea comerțului, Uniunea sau Regatul Unit poate lua măsuri de salvgardare adecvate în mod unilateral. Domeniul de aplicare și durata acestor măsuri de salvgardare sunt limitate la ceea ce este strict necesar pentru remedierea situației. Se acordă prioritate măsurilor care afectează cel mai puțin funcționarea prezentului protocol”, este stipulat la alin. 1, art. 16. În document nu este detaliat ce înseamnă ”serioase dificultăți”, lucru care lasă ambelor părți posibilitatea de interpretare.

Cu toate acestea, articolul 16 nu reprezintă o ”baghetă magică” prin care protocolul privind Irlanda de Nord să fie abrogat.

Guvernul ar trebui să notifice cu o lună înainte orice acțiune unilaterală, cum ar fi suspendarea controalelor vamale dintre Irlanda de Nord și Marea Britanie. De asemenea, ar trebui să participe la consultări periodice cu UE la fiecare trei luni, cu scopul de a reveni la normele prevăzute de protocol. Articolul 16 este menit să fie o pauză temporară, nu o ușă de scăpare. 

În cazul în care una dintre părți nu este de acord cu o acțiune unilaterală de salvgardare, aceasta poate riposta cu ”măsuri proporționale de contrabalansare”, conform alin. 2, art. 16.  

De exemplu, UE ar putea aplica tarife vamale asupra importurilor britanice sau ar putea suspenda acordul de liber schimb UE-Regatul Unit.

Uniunea Europeană a atras atenția în trecut că va accelera procedurile legale împotriva Regatului Unit dacă va continua să-și încalce angajamentele privind Irlanda de Nord și a reamintit că ”ambele părți sunt obligate legal să-și respecte angajamentele asumate în acord”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Dan Motreanu9 hours ago

Ziua mondială a alimentației. Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE: FAO cheamă toate guvernele să adopte politici noi care să încurajeze producția durabilă de alimente

POLITICĂ9 hours ago

Președintele PMP: Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte

U.E.11 hours ago

Armin Laschet își asumă ”responsabilitatea” pentru ”rezultatul amar” obținut de conservatori în alegerile federale: Trebuie să ne pregătim să intrăm în opoziție

ROMÂNIA12 hours ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

Corina Crețu14 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu face apel la ”o guvernare coerentă, îndreptată către cetățean”: ”România pierde zilnic 20 de milioane de euro, bani europeni”

SUA15 hours ago

UE dorește să întoarcă pagina în criza submarinelor. Josep Borrell: Nu o să fim masochişti. Să depăşim problemele şi să privim spre viitor

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Europa are nevoie, mai mult ca niciodată, să se poată baza pe propria industria farmaceutică

U.E.16 hours ago

Angela Merkel consideră că UE trebuie să-și rezolve problemele cu Polonia și Ungaria prin discuții, nu la tribunal: Trebuie să încercăm întotdeauna să găsim un compromis

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Eurodeputatul Vlad Nistor a discutat cu ambasadorul Tunisiei în România despre ”situația politică extrem de complicată de la Tunis”: Prelungirea acesteia va avea ”efecte nefaste asupra relației” cu UE

Eugen Tomac17 hours ago

Eugen Tomac lansează un concurs pentru tinerii din România și Republica Moldova, invitându-i să își exprime viziunea privind viitorul Europei

ROMÂNIA12 hours ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA1 day ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA2 days ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA2 days ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Guvernul a aprobat memorandumul privind contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BEI pentru construirea Spitalului Regional Cluj

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită Comisiei Europene ca statele UE să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile neutilizate din exercițiul 2014-2020

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Comisarul european pentru energie, interpelat de Marian-Jean Marinescu în Comisia ITRE din PE: Care va fi necesarul de energie în 2030 dacă prevederile pachetului ”Fit for 55%” rămân neschimbate

ROMÂNIA3 days ago

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic (LIVE, 15 octombrie, ora 10:15)

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru: Tinerii și copiii pot beneficia de investiții pentru viitorul lor în valoare de 40 miliarde de euro prin intermediul celor 25 de PNRR-uri

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru, apel către Autoritatea Europeană a Muncii: Muncitorii nu trebuie să mai fie supuși practicilor de sclavie modernă!

Team2Share

Trending