MAE consideră că Rusia trebuie să îi aducă în fața justiției pe cei responsabili cu doborârea aeronavei MH17

Ministerul Afacerilor Externe și-a declarat preocuparea cu privire la concluziile investigaţiei Echipei Comune de Anchetă (Joint Investigation Team/JIT) a doborârii zborului MH17, care include experţi din Olanda, Ucraina, Malaysia, Australia şi Belgia, cuprinse în raportul interimar publicat în curs.

Într-un comunicat de presă remis Calea Europeană, MAE a precizat: “În aplicarea Rezoluției 2166/2014 a Consiliului de Securitate al ONU, MAE consideră esențială implicarea în mod special a Federației Ruse pentru a-i aduce pe cei responsabili de această tragedie în faţa justiţiei.”

“România, alături de celelalte state membre ale UE, a sprijinit adoptarea la 25 mai 2018 a Declarației Înaltului Reprezentant al UE / Vicepreședintelui Comisiei Europene, Federica Mogherini, în numele Uniunii Europene privind rezultatele anchetei JIT în privința doborârii aeronavei MH17”, se mai arată în comunicat. 

La 17 iulie 2014, aeronava MH-17 aparţinând companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam – Kuala Lumpur. La bord se aflau 298 de persoane care şi-au pierdut viaţa (283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului).  În acest tragic incident aviatic şi-a pierdut viaţa şi un cetăţean care deţinea şi cetăţenia română. Ancheta penală este coordonată de o echipă comună de anchetă (JIT) formată din reprezentanţi ai autorităţilor judiciare şi poliţieneşti din Olanda, Ucraina, Australia, Belgia şi Malaysia.

Pe 24 mai anchetatorii internaţionali au afirmat că racheta Buk-Telar (sistem de rachete antiaeriene de concepţie sovietică) „provenea de la Brigada 53 antiaeriană cu baza la Kursk, în Rusia”. Aceste concluzii au fost respinse imediat de armata rusă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.