La șapte ani de la anexarea violentă și ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă, Uniunea Europeană rămâne fermă în angajamentul său față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.
Uniunea Europeană continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional. Aceasta rămâne o provocare directă pentru securitatea internațională, cu implicații grave pentru ordinea juridică internațională care protejează integritatea teritorială, unitatea și suveranitatea tuturor statelor, se arată în declarația de joi a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene la aniversarea anexării ilegale a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă, comemorată de Ucraina la 26 februarie 2021.
UE își menține angajamentul de a pune în aplicare pe deplin politica sa de nerecunoaștere, inclusiv prin măsuri restrictive și cooperare în forurile internaționale. Uniunea Europeană solicită din nou statelor membre ONU să ia în considerare măsuri similare de nerecunoaștere în conformitate cu Rezoluția Adunării Generale a ONU 68/262 din 27 martie 2014. Uniunea Europeană nu recunoaște și nu va recunoaște organizarea alegerilor de către Federația Rusă în peninsula Crimeea.
În urmă cu câteva luni, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care solicita Rusiei să pună capăt cât mai curând posibil “ocupației temporare” a Crimeei. Rezoluția, care se concentrează asupra militarizării Crimeei, Sevastopolului şi a unor părți din Marea Neagră și Marea Azov, a fost adoptată de 63 de țări, în timp ce 17 au votat împotrivă și 62 s-au abținut.
Militarizarea crescândă a peninsulei de către Federația Rusă, inclusiv exerciții militare multiple și construirea de nave de război, continuă să aibă un impact negativ asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre. În încălcarea dreptului internațional umanitar, Rusia a impus cetățenia și recrutarea în cadrul forțelor sale armate rezidenților din Crimeea.
De asemenea, Uniunea Europeană condamnă construcția podului Kerch și deschiderea unei secțiuni de cale ferată fără acordul Ucrainei. Acestea constituie alte încercări de integrare forțată a peninsulei anexate ilegal în Rusia și o încălcare suplimentară a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. UE se așteaptă ca Rusia să asigure trecerea liberă a tuturor navelor prin strâmtoarea Kerch către și dinspre Marea Azov, în conformitate cu dreptul internațional.
Locuitorii peninsulei se confruntă cu restricții sistematice ale libertăților lor fundamentale, precum libertățile de exprimare, religie sau credință și asociere și dreptul la întrunire pașnică. Jurnaliștii, apărătorii drepturilor omului și avocații apărării se confruntă cu interferențe și intimidări în munca lor. Tătarii din Crimeea continuă să fie persecutați în mod inacceptabil, presați, iar drepturile lor sunt grav încălcate.
Tătarilor din Crimeea, ucrainenilor și tuturor comunităților etnice și religioase din peninsulă trebuie să li se asigure posibilitatea de a-și menține și dezvolta tradițiile culturale, educaționale, identitare și de patrimoniu cultural, care sunt în prezent amenințate de anexarea ilegală. Acțiunile distructive împotriva patrimoniului cultural al peninsulei, cum ar fi comorile arheologice, operele de artă, muzeele sau siturile istorice, care continuă fără întrerupere, trebuie să se oprească.
În conformitate cu Rezoluția Adunării Generale a ONU 75/192 din 16 decembrie 2020, este crucial ca mecanismele regionale și internaționale de monitorizare a drepturilor omului, precum și organizațiile neguvernamentale pentru drepturile omului să aibă acces fără obstacole în Crimeea și Sevastopol. Toate cazurile în curs de încălcare a drepturilor omului și abuzurile, cum ar fi disparițiile forțate, tortura și uciderea, violența, discriminarea și hărțuirea, trebuie să fie investigate temeinic.
UE salută eforturile diplomatice menite să restabilească suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și va lua în considerare ideile ucrainene concrete în acest sens, în conformitate cu politica stabilită de nerecunoaștere.